Grosses Meer bij Emden (D)

Discussie in '2013-2014' gestart door Bart Vreeken, 26 jan 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Bart Vreeken

  Bart Vreeken Member

  Dag natuurijsliefhebbers

  Totaal geen winter hier in de Randstad, maar in Noordoost Groningen en aangrenzend Duitsland is het een heel ander verhaal. Net als vorige winter ga ik weer een overzicht geven van de berekende vorsturen, zodat je kunt zien waar het het meest gevroren heeft.

  [​IMG]
  Zoals je ziet heb ik ook de gegevens van Emden (D) toegevoegd. De berekening loopt tot afgelopen nacht 1:00 uur. Inmiddels zijn er in het uiterste oosten van Groningen en bij Emden al weer 78 punten bijgekomen. Bij ca 250 punten kun je aan schaatsen gaan denken.

  De situatie op het Grosses Meer bij Emden is te volgen op een webcam

  http://www.grossesmeer.de/nc/service/webcam.html

  Het meer is dichtgevroren in de nacht van vrijdag op zaterdag. Gisteravond is er sneeuw op gevallen. Als de vorst aanhoudt zou het morgen misschien al voorzichtig begaanbaar zijn. Maar er komt een dooiaanval, en nieuwe sneeuw. Afwachten maar.

  In NL maakt het Oldambtmeer de komende dagen de meeste kans, lijkt me. Ook daar inmiddels met een sneeuwlaag.

  Bart

  http://www.logboekweer.nl
 2. Bart Vreeken

  Bart Vreeken Member

  Buiten totaal geen winter, toch een update. In het uiterste noordoosten van NL en aangrenzend Duitsland heeft het gisteren flink gevroren. De 256 vorsturen in Emden zouden al voldoende moeten zijn... Maar niet alleen de dooi, ook de sneeuw is de spelbreker. Er is weer 5 cm sneeuw bijgevallen. Op de webcam is te zien dat het ijs bedekt is met korstige sneeuw, afwisselend witte en grijze plekken. Later in de week gaat het weer vriezen; misschien zien we dan een baanveger verschijnen op de webcam.

  [​IMG]

  Berichten uit aangrenzend Nederland (dank aan Daniël en Dennis!): Schildmeer was gisteren al bevroren; Oldambtmeer deels; dat kan nog wat worden.

  Temperatuurverloop Nieuw Beerta tot en met gisteren:
  www.logboekweer.nl/maand/2014/NieuwBeerta_Januari_2014.pdf

  Bart
  Laatst bewerkt: 27 jan 2014
 3. proeme

  proeme Well-Known Member

  hier in Groningen-stad is het wat bijzonder. Het dooit als een malle, gezien de hoeveelheid water overal. Klopt ook, want het is +4

  maar... toch blijft de wereld redelijk wit en de sloten/vijvers bevroren. Geen dikke laag ijs, en het zijn te kleine slootjes om te schaatsen, maar toch... het ijs blijft liggen... Apart. Maar het zal niet genoeg zijn om te schaatsen. Hopelijk meer succes in het oosten van de provincie.

  Dank voor de updates, ik hou ze scherp in de gaten!
 4. Bart Vreeken

  Bart Vreeken Member

  Update: dooi in NO-Groningen en omgeving Emden. Alle stations zijn in de rode cijfers terecht gekomen. Vandaag zal er nog meer ijs verdwijnen, maar vannacht gaat het naar verwachting weer vriezen.

  [​IMG]
  Op de webcam bij het Grosses Meer (Emden, D) http://www.grossesmeer.de/nc/service/webcam.html is te zien dat de witte plekken in de sneeuw nu verdwenen zijn, en naar het noorden toe zijn spiegelende plekken, dat is op zich gunstig. Het zal wel een ruw bobbelig oppervlak houden.

  Is er bij Groningen nog wat over van het ijs, proeme?
  Laatst bewerkt: 28 jan 2014
 5. huit

  huit Member

  Op weerwoord.be meldt iemand dat er in Roodeschool nog 4cm ijs ligt, met nog een cm sneeuwpap er bovenop!

  [​IMG]
 6. proeme

  proeme Well-Known Member

  Ik heb de dikte in de stad niet gemeten, maar toen ik een uurtje geleden van het werk naar huis fietste lag er inderdaad nog ijs op de sloten en vijvers. De wakken die er waren, zijn wel duidelijk groter geworden, maar het ijs is niet weg. Vond ik behoorlijk opvallend na 2 dagen flinke dooi.
 7. Bart Vreeken

  Bart Vreeken Member

  Door de dooi van de afgelopen 2 dagen in het noordoosten zal een groot deel van het ijs weer verdwenen zijn. Eelde, Lauwersoog en Hoogeveen zien we niet meer terug op de kaart met de vorsturen.
  De sneeuwlaag kan het ijs nog wel een beetje beschermd hebben, zie de foto van Jannes Wiersema (Roodeschool) en het bericht van proeme (Groningen).

  [​IMG]

  Inmiddels vriest het weer in het noordoosten, maar minder hard dan eerder verwacht. Ook de verwachting voor de komende dagen valt nu tegen.
  Misschien dat het Grosses Meer nog net begaanbaar wordt, maar dan met bobbelig opgevroren sneeuwijs. De webcam:

  http://www.grossesmeer.de/nc/service/webcam.html
 8. Bart Vreeken

  Bart Vreeken Member

  Gisteren overdag heeft het in het noorden dan toch behoorlijk gevroren. Overdag nog meer dan in de voorgaande nacht. Hier de kaarten met de vorsturen. Merk op dat het in Oost-Groningen en in aangrenzend Duitsland veel meer gevroren heeft dan in Friesland.
  [​IMG]
  De berekening loopt tot en met 1 uur afgelopen nacht. Daarna zal er in Nieuw Beerta en Emden nog zo'n 45 punten bijgekomen zijn (tot vandaag 12:00).
  Normaal gesproken nog niet genoeg om te schaatsen. Maar de sneeuwlaag van afgelopen week kan een gunstig effect hebben gehad. Op de webcam bij het Grosses Meer is iemand op het ijs te zien!:

  [​IMG]

  Volg het op de webcam:
  http://www.grossesmeer.de/nc/service/webcam.html

  Conclusie: er is misschien wat mogelijk, hoe dik het precies is is zo niet te zeggen. Als het dichterbij zou zijn zou ik nu gaan kijken.
  Voor wie het wil proberen: eigen risico, zorg dat je jezelf kunt redden. Ik weet ook niet of je in Duitsland kans maakt om weggestuurd te worden.

  Bart
 9. Bart Vreeken

  Bart Vreeken Member

  Dit is toch echt een schaatser... en kennelijk niet bang om er door te zakken.

  [​IMG]

  Het krijgt zo wel een flink BigBrother gehalte.
  morgenochtend laatste kans.

  Bart

  http://www.logboekweer.nl
 10. Michel van Boxtel

  Michel van Boxtel New Member

  Het zou fijn zijn als er iemand is die kan laten weten hoe dik het ijs daar momenteel is. Met een goede nacht vorst kan er morgen door meer mensen geschaatst worden.
  Is er iemand die daar in de buurt woont die kan gaan meten?
 11. Michel van Boxtel

  Michel van Boxtel New Member

  Inmiddels nog 2 mensen die aan het schaatsen zijn!

  Bijgevoegde bestanden:

  • Meer.JPG
   Meer.JPG
   Bestandsgrootte:
   40,6 KB
   Weergaven:
   16
 12. Ja, Hallo, even bericht uit de stad Groningen. Interessant deze mogelijkheid op een uur rijden van de stad. Morgen nog enkele cm ijs erbij als het goed is. ik ga denk ik morgenochtend heen!
 13. eoosterhof

  eoosterhof Member

  Nog dichter bij Groningen Henk! Eelderwolde, Onlanden, deze middag:

 14. ja, gezien, maar een echt meer is het echte werk natuurlijk. toch mooi dat het kan hier vlakbij
 15. Willem Altes

  Willem Altes Member

  En het schijnt maar een meter diep te zijn...
 16. proeme

  proeme Well-Known Member

  waar is dat precies? Is dat wat op Google Maps als Elsburger Onland staat?
  En waar kan ik dan parkeren? Er lijkt niet echt een weg naartoe te lopen.

  ik had de ijsbaan van Noordlaren in de planning staan voor morgenmiddag (moet eerst werken), maar dit is natuurlijk veel mooier!
  Of heb je toch wel veel last van dat riet?
 17. Willem Altes

  Willem Altes Member

  Volgens mij moet je aan de Noordkant van het meer zijn. Het hotel waar de webcam staat (en waarbij ook strand is, waar ik schaatsers zie) heeft het volgende adres Am Meer 1‎, 26624 Südbrookmerland.
 18. proeme

  proeme Well-Known Member

  ik zie geen adres "Am Meer 1" in Eelderwolde...

  (niet gezien dat ik op eoosterhof reageerde? toch bedankt voor de moeite!)
 19. huit

  huit Member

  Volgens mij wil Proeme naar Eelderwolde.... Dat is lastig op Google Maps te zien om dat de nieuw natuur niet op de oude foto's staat. Ik denk bij het Eelderdiep op deze kaart: http://www.natuurindeonlanden.nl/onlanden.html
 20. Dat meer in Duitsland lijkt mij niet verkeerd. Ik denk dat er morgenochtend vroeg heenga. Misschien zie ik Henk dan ook weer eens op een andere plek dan op het Paterswoldemeer.
  Wellicht tot morgen>

  Bertschaatsgek uit Ouderkerk aan de Amstel
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina