Grosses Meer bij Emden (D)

Discussie in '2013-2014' gestart door Bart Vreeken, 26 jan 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Haha, die Bert, ein richtiger fanatiekeling! wij zijn er om plm 10 uur, half 11. zou leuk zijn je weer te zien.
 2. Neliz

  Neliz New Member

  Ik wil het hier morgen ook graag gaan proberen. zal het de moeite waard zijn om er een uur voor te rijden?? of kunnen we nog beter en ander meertje opzoeken?
 3. Ha die Neliz,

  Wat is nou een uurtje rijden? Ik moet er minimaal 3 uur voor rijden!
  Als het ijs waardeloos is heb je pech, maar als het redelijk is en je gaat niet krijg je later spijt!

  Groet,

  Bert
 4. Neliz

  Neliz New Member

  Beste Bert,

  Er was niet veel voor nodig maar ik ben om! zo de prikkers en andere veiligheidsspullen eens opzoeken en morgen knallen op echt ijs!
  Ik ga denk ik redelijk vroeg en zal proberen zo snel mogelijk een update te geven op het schaatsforum!!
 5. Bart Vreeken

  Bart Vreeken Member

  Jongens veel plezier, ben benieuwd naar alle verhalen!

  Groeten

  Bart
 6. eoosterhof

  eoosterhof Member

 7. Quiri

  Quiri Member

  Jongens het is weer -4 nu, hoop dat jullie aan het schaatsen zijn, want het kan wel de eerste en de laatste dag van deze 'winter' zijn... Veel geluk!
 8. jeroen1970

  jeroen1970 New Member

  Ik ga ook zo die kant op. Kijk ook ff onderweg of er andere plekjes zijn, zoals blauwe stad en kleinere meertjes richting grens.
  Hoop dat er meer zijn
 9. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

 10. Bart Vreeken

  Bart Vreeken Member

  Nou heb ik toch spijt dat ik niet met Bertschaatsgek meegegaan ben...

  De temperatuur bij het Grosses Meer houdt zich voorbeeldig en het ijs is flink aangegroeid.
  [​IMG]
  Emden zat vannacht om 1:00 al op 246 punten; inmiddels zal het voorbij de 300 zijn. Dan moet er toch genoeg ijs liggen om een leuk rondje te maken.
  Wel flink raggen op dat sneeuwijs.

  Bart
 11. HJH

  HJH Member

  Nou, het was een soort van gatenkaas daar. Sneeuwijs met diverse wakjes.
  En na 20 minuten waren eerst Henk en even later ikzelf er allebei door gezakt.
  Tsja. Wel een mooie omgeving daar.
  Laatst bewerkt: 31 jan 2014
 12. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Ik was vanmiddag in Noordlaren. Het ijs was aan één kant van de baan al aardig uitgetrapt. Er kwamen snel meer dooiplekken in het ijs, zelf 1 keer gevallen daardoor. Daarna rustig gereden.
 13. @Bart: je hoeft geen spijt te hebben, tenzij je van natte pakken houdt. Inderdaad veel kou daar, het was diepwinters toen we om half elf aankwamen, -5 en geen zon, en wat wind, en nog best veel sneeuw. Veelbelovend, maar de eerste streken op het ijs vanaf het strandje waren al wat minder, ingesmolten sneeuwijs, dus niet lekker voluit rijen. gele stukken, donkerder stukken, en zo bleek al snel open stukken, die je bijna niet kon zien door de onregelmatige structuur van het ijs. HJ en ondergetekende reden voorzichtig nog wat verder, en ik floepte er door, kompleet onverwacht. gelukkig maar een meter diep, maar toch. Wij weer terug, we waren gewaarschuwd, en een minuut later HJ er ook door! geen gekraak of iets, zo maar ineens. dus binnen drie kwartier waren wij alweer in de warme auto terug naar Grunn. Wel mooie omgeving daaro, en met wat beter ijs, een prima mogelijkheid, al vind ik het apart dat die gaten overal in het ijs zitten, duidt volgens mij op omhoogborrelend relatief warm bodemwater, net als op de Hoornse meer. De autochtonen daar zeiden dat dat niet kon trouwens. Toch een leuk uitje, en van de zomer maar es even fietsen daar, mooi ruig natuurgebied, en fietsroutes. O, ja, wie kwam er vlak na ons op het ijs: Bert Schaatsgek! (links op de groepsfoto met Duitsers!) leuk weerzien. Nou ja, we zijn enkele van de weinig Nederlanders die deze winter op echt natuurijs hebben geschaatst (Weissensee en Noordlaren niet meegerekend) 31 januari 2014 - 03.jpg 31 januari 2014 - 05.jpg 31 januari 2014 - 06.jpg 31 januari 2014 - 08.jpg
  Tsuki en Duif vinden dit leuk.
 14. Bart Vreeken

  Bart Vreeken Member

  Tsjonge Henx, Bert anderen, dat is wel een stuk slechter dan in had gedacht!! Ik had echt gedacht dat jullie een behoorlijk rondje konden rijden! Sorry dat ik jullie er toe aangezet heb om zo'n verre tocht te ondernemen.
  Gelukkig hebben jullie de foto's nog... Is Bert er ook goed vanaf gekomen?

  Hoe is het mogelijk dat de ijsdikte zo tegenviel? Ik denk dat het probleem gezeten heeft in de sneeuw van 25 op 26 januari. Die heeft op de koudste dag te veel geisoleerd, waardoor het ijs niet goed is aangegroeid. Het was een beetje opgewaaid in sneeuwduintjes. Dat zijn waarschijnlijk de plekken waar jullie er doorheen gezakt zijn.

  Hier de weergegevens van Nieuw Beerta. Het zal niet zo veel verschillen van Emden, behalve dat er in de nacht van 25 op 26 jan. in Emden meer sneeuw is gevallen (7 cm).
  [​IMG]

  Het hoeft niet altijd fout te gaan met veel sneeuw op het ijs. In maart 2005 hebben we een flinke tocht door de Wieden gemaakt nadat er 25 cm sneeuw gevallen was op een dunne ijsvloer. De sneeuw was verzadigd geraakt met water en weer hard opgevroren. Daar kon je prima overheen zolang het bleef vriezen.

  vriendelijke groeten
  Bart
 15. jeroen1970

  jeroen1970 New Member

  Ben er vandaag ook geweest. Was toch lekker ondanks de slechte ijskwaliteit. Wel risico vol met de lage zon. Zag op de terug weg allemaal wakken waar ik 2 meter langs ben geschaatst.,, slik.
 16. Willem Altes

  Willem Altes Member

  Jammer dat het zo tegenviel daar bij Emden (D). Dat was geen gatenkaas, maar authentiek Emdentaler ijs.
 17. eoosterhof

  eoosterhof Member

  Nou, op de Onlanden vandaag geen kletspoot gehad. Hobbelig ijs, maar was beter dan gisteren! Toch weer op de schaats gestaan, dus de reeks van vele winters houdt vol.

 18. Neliz

  Neliz New Member

  Helaas heb ik niet aan de belofte kunnen voldoen om jullie tijdig te kunnen informeren. Door een foutmelding op mijn telefoon kreeg ik geen contact met schaatsforum en was ik al door mijn goedkope MB's heen voordat ik een reactie kon plaatsen.

  Ik was vanmorgen vroeg als eerste op het ijs en ik heb voor de rest niemand gezien. Het was waterkoud en omdat er een groot doolhof aan windwakken was stond je meer stil dan dat je aan het schaatsen was, wat het nog kouder maakte.
  upload_2014-1-31_19-6-21.png
  Ik ben in het noorden vertrokken en ben via de oostzijde richting het zuiden vertrokken (groene lijn). Het was moeilijk overeind blijven omdat mijn schaatsen (wedstrijdijzers zonder afgeronde punten) zich elke keer in het zachte sneeuwijs vraten. tot ik bij, op het plaatje de rode boogjes en in werkelijkheid grote windwakken kwam, was het ijs nog te doen. tussen de windwakken door was het echt een groot doolhof en helaas stonden er geen schaatssporen van voorgangers. daar eenmaal doorheen werd het een stuk makkelijker. Je moet haast vel Fries zijn of totaal gestoord als je hier alleen je weg vervolgd. Gelukkig ben ik alleen totaal gestoord ;)

  aangekomen bij de doorgang naar het zuidmeer begon het ijs erg te kraken. Ook had ik het ondertussen doordat ik meer stil stond dan dat ik schaatste erg koud geworden en heb ik teleurstellend moeten besluiten dat het verstandiger was om terug te keren. ik heb vervolgens de zelfde weg terug gevolgd.

  Ik heb geen spijt dat ik speciaal naar Emden ben gereden maar een geweldig gevoel heb ik er ook niet bij gehad. Ik houd hoop op mooi winterweer midden of eind feb... en als dat ook uit blijft ben ik misschien aan het eind van de winter een stuk positiever over dit kleine schaatstochtje, dat iktoch maar weer mooi op natuurijs heb gestaan.

  Bijgevoegde bestanden:

 19. luitzenb

  luitzenb Member

  Vanmiddag vrijgenomen en ook vanuit Groningen naar het Grosses Meer gereden (bedankt voor het melden van deze locatie!). Geparkeerd en opgestapt bij Hotel Grosses Meer. Ik was er om een uur of 2 in de middag. Een prachtig zonnetje en 0 graden. Qua weer kon het niet beter. De ijskwaliteit was niet geweldig, maar in mijn ogen toch wel te doen. Het was iig een stuk beter dan geen ijs. Bij het opstappunt heb ik even geboord, de ijsdikte was daar 7 cm.

  Zoals door anderen ook al gezegd was het wel zaak om goed op te letten ivm vele windwakken, soms met een dunne laag ijs, soms nog open water. Met de felle zon, was het soms moeilijk te zien, maar ik heb het droog kunnen houden. Zag wel wat plekken waar mensen er door waren gezakt (ik heb nu wel een idee wie dat waren), maar je kon wel om die plekken heen (edit: bij de rode golfjes kon je die zijvaart een eindje in, oversteken en dan de Oostoever weer oppakken). Uiteindelijk kon ik langs de Oostoever helemaal naar de Zuidoever van het Zuidelijke deel van het meer schaatsen. Daar was wat open water, dus dezelfde route maar weer terug, maar toch heen en terug 10 km. Daarna nog een paar keer gedaan.

  Wat mij betreft dus een hele geslaagde schaatsdag, maar ik kan me voorstellen dat je er wat anders tegenaan kijkt als je een nat pak hebt opgelopen.

  Hier nog een aardige link naar een site over schaatsen op natuurijs in Noord Duitsland: http://www.bremer-eisverein.de/main_fs.html
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina