Grosses Meer bij Emden (D)

Discussie in '2013-2014' gestart door Bart Vreeken, 26 jan 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Beste schaatsvrienden,

  Ik heb toch wel een redelijk goed gevoel over gisteren. Het begon niet best, namelijk dat Henk en zijn schaatsmaat al binnen 10 minuten een nat pak hadden. Net toen ik dacht dat ik maar een wandeling zou gaan maken omdat ik niet in mijn uppie wilde gaan ontdekken, kwam ik 2 jonge gasten tegen uit Groningen, waarvan er een gek was op ijs verkennen. Ik dacht oké dan gaan we met z'n drieën. Dat ging eigenlijk wonderbaarlijk goed. Het was al snel duidelijk dat je bij twijfel op de witte sneeuwstukken moest blijven en dat deden we ook. We moesten wel regelmatig om wat wakken heen, maar ook dat ging goed. na een lange doodlopende sloot op het noordelijke meer (met best mooi ijs) uiteindelijk via de doorgang naar het zuidelijke meer. Dit meer hebben we uiteindelijk helemaal rond gereden (nog wel een paar keer met beleid langs wat open waterstukken). Daarna geprobeerd om het noordelijke meer ook rond te gaan, maar door een groot wak ging dat niet. Uiteindelijk toch een km. of 25 geschaatst. Het ijs was niet best, maar het avontuur met mijn 2 jonge Groningse knapen (ben zelf oude bok van 59 jaar) zal ik niet snel vergeten. Uiteindelijk van 11.00 tot 14 uur op het ijs gestaan dus toch lekker 3 uur natuurijs. Bovendien ging nat pak gehaald en vanaf 12 uur schitterend zonnig weer met weinig wind en een temperatuur van iets onder 0. Al met al de eerste (en naar ik overtuigd ben enige) natuurijstocht van het jaar. En ja, ik ben gestoord, want ik vond het zeker de moeite van het 3 uur autorijden waard.

  Waarschijnlijk tot volgend jaar ergens op natuurijs in Nederland of misschien wel weer Duitsland.
  Ik vond deze meren namelijk echt de moeite waard, dus als de vorst weer eens bij de Duitse grens blijft steken en er geen sneeuw is gevallen absoluut de moeite waard om nog een heen te gaan (mooie natuur ook).

  Met vriendelijke schaatsgroeten,

  Bert S, alias Bertschaatsgek uit Ouderkerk aan de Amstel.

  PS. Was om precies om 17.30 uur weer thuis, volgens mijn vrouw met een knalrode kop van de zon en de buitenlucht.
  PS. Als de 2 Groningse jongens zich bekend maken met een e-mailadres, zal ik ze een paar foto's e-mailen.
 2. Neliz

  Neliz New Member

  Ik ben benieuwd wie de jonge jongens uit Groningen waren. Ik ben zelf 24 en vind nooit leeftijdgenoten die goed genoeg kunnen schaatsen en ook nog eens zo gek zijn om op net te dun ijs te gaan staan. Ik zou het ook om veiligheidsoverwegingen leuk vinden om contact te houden met dit soort mensen zodat ik niet alleen het ijs op moet bij het eerste laagje ijs.

  Het benzine geld heb ik trouwens mooi snel terug verdiend door een paar goede flessen whisky te kopen in de Duitse supermarkt :)
 3. Bart Vreeken

  Bart Vreeken Member

  Bert S, fijn dat je niet voor niets bent gegaan...! Ik maakte me al zorgen. Ben ook wel benieuwd naar een paar foto's.
  Een volgende keer valt er misschien wat af te spreken (ik woon in Abcoude).

  Voor de statistieken hier nog een laatste serie kaartjes met berekende vorsturen aan het eind van 31 januari:
  [​IMG]
  In Emden en Nieuw Beerta is er gisteren netto nog ijs bij gekomen. De hoogste waardes zullen om ongeveer 18:00 bereikt zijn, Emden zat toen op ca 300 vorsturen.
  De vorstperiode is voorbij; ik stop ermee. Kijk voor meer informatie over het weerverleden op [reclame] logboekweer.nl [/reclame].

  groetjes Bart
 4. Hallo natuurijsliefhebbers.

  Op verzoek plaats ik een reactie. Ik ben dus een van de ´Groningse knapen´ die naar het Grose meer zijn afgereisd.
  Ik houd dit forum al enkele jaren in de gaten om op de hoogte te komen van de eerste natuurijsplekken.
  Zo ben ik een aantal forumleden wel eens tegengekomen op het Paterwoldse meer, het meest bepsroken meer van dit forum, tegengekomen.

  Aangezien er al veel verteld is over de ervaringen en de kwaliteit van het ijs zal ik mij beperken tot een paar observaties van momenten die me altijd bij zullen blijven. Helaas geen foto´s want ik krijg ze niet klein genoeg om up te loaden.

  - Ik denk dat we wel anderhalf keer de werkelijke afstand hebben afgelegd omdat we zo moesten slalommen tussen wakken door. Sommige passages waren slechts 2,3 meter sneeuwijs breed met aan weerszijden dichtgevroren windwakken.
  Op het eerder genoemde zuidwestelijke stuk van het meer zagen we windwakken liggen tegen de kant aan. Op dat moment besloot ik dat we echt niet verder konden. Een vreemde gewaarwording voor mij; meestal zeggen anderen tegen mij dat het ´nu echt te gevaarlijk wordt´.
  Op de plekken hard opgevroren sneeuwijs, dat is bruin en ribbelig maar hard zonder verschillen in hoogte, was het bij vlagen toch mooi hard schaatsen.

  Bart bedankt voor het melden van deze mogelijkheid, zonder welke wij nooit op het idee ware gekomen om hier naartoe te gaan.

  Bert, mijn emailadres is [email protected]. Ik kijk uit naar de foto´s.

  @Neliz: ik ben met je eens dat het vaak lastig is om mensen te vinden die ook het eerste ijs willen testen, aangezien het met zijn tweeën veiliger is. De volgende vorstperiode kunnen we wellicht afspreken.

  Groet Paul
  Laatst bewerkt: 2 feb 2014
 5. Hallo Paul, Bart en Neliz,

  Nog even een korte reactie.

  Bart, het lijkt mij leuk om elkaar te contacten bij een volgende natuurijsperiode. Ten aanzien van vervoer kan ik je melden dat ik een auto van de zaak heb met onbeperkt privékilometers en benzine, dus het vervoer is dan ook voor jou gratis (mooi meegenomen als je zulke afstanden als naar Groningen, Friesland of Emden moet afleggen. Abcoude is bovendien bijna om de hoek voor mij. Ik ga zeer vaak op pad als er natuurijs is en liefst 's morgens vroeg. Mijn favoriete stekken zijn vooral de Noordwesthoek van Overijssel met leuke opstapplaatsen als Beltschutsloot en Dwarsgracht. Maar als er ergens anders ijs ligt ben ik er ook altijd wel te vinden.
  "Als het kan dan moet het!"
  Mijn emailadres is [email protected].

  Neliz, bedankt voor de tips en de gedetaillerde informatie met kaartje over jouw schaatsavontuur op het grossmeer.
  Jammer dat je al weg weer weg was, anders hadden we met z'n vieren kunnen gaan.

  Paul, ik zal wat foto's naar je toe e-mailen.

  Waarschijnlijk komen we elkaar bij een vorstperiode wel weer tegen en kunnen we als echte schaatspioniers afspreken voor verkennings- of schaatstochten.

  Met vriendelijke schaatsgroeten en tot een volgende keer.

  Bert
 6. Neliz

  Neliz New Member

  Het is me gelukt om mijn filmpje online te krijgen... ik was zo druk met het in de gaten hoiden van het ijs dat de film niet van top kealiteit is. Soms film ik de lucht namelijk... maar het geeft een mooi aan hoe het er was...
 7. Ha die Neliz, leuk filmpje hoor! Geeft een goede indruk van hoe het was, schaatsbaar maar wel oppassen dus.

  Bert
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina