Groter deelnemersveld elfstedentocht

Discussie in 'Elfstedentocht' gestart door ReneW, 22 jan 2024.

 1. ReneW

  ReneW Active Member

  Bij de laatste elfstedentocht starten er bijna 17000 deelnemers. Als er nu weer 1 komt zullen dat er bijna 30000 zijn. Is dit nog nog wel te doen vraag ik me af. Ik lees dat de groepen om de 12 minuten starten ipv 15. In praktijk ging het al sneller dan die 15 minuten. Het is niet logisch dat het met 12 minuten nog veel sneller kan. Ik kan me ook voorstellen dat er veel meer opstoppingen zullen zijn en dat daar rijders uiteindelijk slachtoffer van worden. Doordat ze bijvoorbeeld niet het tempo kunnen schaatsen waar ze wel toe in staat zijn. Is hier over nagedacht door de elfstedenvereniging? Zijn hier oplossingen voor?
 2. JJS

  JJS Active Member

  Lijkt mij wat veel. Het ijs was al best vol (stond de laatste keer zelf langs de route te kijken) en aan het einde van de dag was het ijs best wel flink versleten.
 3. ReneW

  ReneW Active Member

  Lijkt mij ook erg druk worden. Moeilijk inhalen waar veel stukken met, smalle stukken, 2 richting, veel ijsschotsen enz zijn. Startgoep 20 start dan misschien pas 10.15. Eerst 2 km lopen, dan ben je tegen 10.45 pas net op weg met schaatsen. Ben benieuwd hoeveel tijd je moet rekenen voor rusten, eten, drinken, toiletbezoek, klunen e.d kwijt bent. En dan moet je op het laatst ook nog heel veel en ver door het donker schaatsen. Mocht hij nog weer komen krijgen we iig veel meer data beschikbaar aangezien tegenwoordig bijna iedereen een sporthorloge heeft.
 4. Skelis

  Skelis New Member

  Hi interessant. Ik startte in 1997 rond 10.00. Ik heb er bijna 12 uur over gedaan . Klunen en eten kostten niet veel tijd. Wel de blaren verzorging. Ik heb meer dan een uur bij EHBO gezeten omdat uiteraard wonden en bevroren ogen voor gingen . Lang dus in het donker gereden en nog een frontale botsing gehad op de dokummet EE. Kwam meer door de verblindende bouwlampen rond Leeuwarden . Hoe mooi het was ? Lees maar eens op: https://www.elfstedensite.nl/versla...7-geluk-bij-een-ongeluk-niels-schouten/?amp=1
  ReneW en fransvanbakel vinden dit leuk.
 5. ReneW

  ReneW Active Member

  Wat een mooi verslag, erg leuk om te lezen. 10 uur starten en in 12 uur volbracht is echt wel netjes hoor. Maar als ik de filmpjes bekijk kan je ook wel een aardig stukkie schaatsen.
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 6. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Je moet gewoon het deelnemersveld spreiden.
  Bij iedere andere schaatstocht kun je op diverse plaatsen starten, dat spreidt de drukte op het ijs, maar ook bij de parkeerplaatsen etc.

  Je zit natuurlijk wel met de wedstrijd, dus die moeten niet in de toerrijders verstrikt raken, maar als een deel , en
  dat hoeft echt maar een klein deel te zijn, in Harlingen, Franeker, Berlicum, Dokkum start, dan ben je er al.
  Het zijn slechts de rijders die je niet meer na pakweg 9.00 uur wilt laten starten
  Bijkomend voordeel is nog, dat dan ook de zuidelijke steden meer de gehele dag feest hebben.
  Dat scheelt weer enorm in de gigantische toeloop die je anders in Leeuwarden kunt verwachten.
  het is wel zo fair die mensen gewoon bij daglicht te laten rijden, en niet 's avonds in het donker.
  Scheelt ook valpartijen en ongelukken.

  Ik weet te weinig hoe de ijssituatie in Leeuwarden is, als er ijs ligt. Kun je dan de gehele stad doorschaatsen vanaf de Bonke tot aan
  de Zwette? 2, 3 kluunplekken is geen probleem, maar het moet wel te doen zijn. anders bussen inzetten of zo.
  ReneW vindt dit leuk.
 7. ReneW

  ReneW Active Member

  Geen gek idee!
 8. senior

  senior Member

  Ik ga me daar pas druk over maken als het zover is. En dat zie ik voorlopig nog lang niet gebeuren.
 9. ReneW

  ReneW Active Member

  Dan kun je je er beter helemaal niet meer druk om maken.
 10. senior

  senior Member

  Daar ben ik ook bang voor. ;)
  ReneW vindt dit leuk.
 11. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Ik houd mijn vast in het geval dat er wonder boven wonder ooit nog een Elfstedentocht komt. Veel meer rijders, waarschijnlijk duizenden mensen die zwart proberen te rijden, een bizarre toestroom naar Friesland want door social media wil iedereen (ook buiten Nederland) dit meemaken, verschillende groeperingen die al die aandacht aangrijpen om te protesteren, angst voor aanslagen dus heel veel extra beveiliging die in drie of vier dagen tijd moet worden geregeld en ga nog maar even door.

Deel Deze Pagina