Klapschaatsonderstel

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Ronald Kramer, 2 dec 2023.

 1. Ronald Kramer

  Ronald Kramer Member

  Sinds ongeveer een jaar schaats ik nu met viking bronse schoenen en marathon 1 vaste ijzers. Dit heb ik bewust zo gedaan om weer stabiel te leren schaatsen en vertrouwen te krijgen. Kalm aan begin ik nu wat om me heen te kijken om de overstap naar klapschaatsen te meken. Daarvoor zou ik heel goed naar de schaatswinkel kunnen gaan, maar een andere optie is een weinig gebruikt onderstel via marktplaats op de kop tikken.

  Nu zou ik een aantal dingen willen weten voordat ik kan kijken of het kopen van een onderstel bij een particulier voor mij een goede keuze is. Welke lengte ijzer moet ik hebben, de schaatsschoenen die ik heb zijn maat 46. Zit er veel verschil in het schaatsen op zich tussen de verschillende klaponderstellen? Is alleen een klapschaats van Viking voor mij een optie, of passen andere merken ook onder mijn schoen?
 2. Eelco

  Eelco Well-Known Member

 3. ReneW

  ReneW Active Member

  Je kan ook prima andere merken onder je viking schoen zetten. Heb zelf viking gold xbr schoenen. Heb daar eerst een poos de ijzers van mijn oude marathon mids onder gehad. Sinds kort heb ik daar maple mp sprint nikkel ijzers onder. Erg schappelijk weten te kopen via marktplaats. Er word ook veel aangeboden de Facebook pagina schaats en skeeler materialen. Gewoon rustig de tijd voor nemen dan kan je echt wat goeds kopen voor een hele schappelijke prijs.
  Ronald Kramer vindt dit leuk.
 4. JJS

  JJS Active Member

  Je zou ook bij een goede schaatswinkel kunnen kijken wat ze tweedehands hebben liggen. Misschien iets duurder dan Marktplaats maar wel gelijk goed gemonteerd, gerond en geslepen. Vorig jaar zo voor mijn zoon een paar prima klappers voor 100 euro gekocht.
 5. Ronald Kramer

  Ronald Kramer Member

  Dat is inderdaad een goede optie.

  Nu heb ik schoenmaat 45. Is mijn conclusie dan juist dat buizen 17.5 inch de juiste maat voor me is?
 6. Ronald Kramer

  Ronald Kramer Member

  Ik heb getracht om dedoor jou genoemde facebook pagina te vinden, maar ik krijg daar geen resultaat op. Kun je me daar een link van doorsturen?
 7. Eelco

  Eelco Well-Known Member

 8. ReneW

  ReneW Active Member

  Ronald Kramer vindt dit leuk.
 9. ReneW

  ReneW Active Member


  https://images.app.goo.gl/eNogdEjNEmRawQH26

  Dit is een maattabel van marchese.
 10. Ronald Kramer

  Ronald Kramer Member

  ReneW vindt dit leuk.
 11. ReneW

  ReneW Active Member

 12. MJK

  MJK Member

  De Maple Comet Steel is wel een heel ander ijzer dan waar je nu op rijdt. De Maple is veel stijver daardoor moet je dit ijzer veel nauwkeuriger plaatsen dan je huidige Marathon. Wanneer je ze niet precies goed zet is gepiep of gekras het gevolg. De Viking Nagano klapschaatsen hebben het zelfde ijzer als de Marathon. Deze ijzers buigen veel meer mee, waardoor ze veel vergevender zijn. Zowel op het rechte stuk als in de bocht zal je het verschil merken.

  De Comets zijn natuurlijk ook prachtige ijzers, en na wat oefenen zal het jou ook echt wel lukken om er op te rijden.

  Toch zou ik nu (eerst) voor een Viking gaan. Zo’n Nagano is vaak op marktplaats voor (iets boven) €100 te krijgen. Of het dan een gewone, special of sprint versie is, is niet zo belangrijk.
  Ronald Kramer vindt dit leuk.
 13. Ronald Kramer

  Ronald Kramer Member


  Viking Nagano kan inderdaad een optie zijn. Zijn er bij de andere merken klapschaatsen ook typen die dezelfde eigenschappen als de Nagano hebben?
 14. MJK

  MJK Member

  Ik weet dat niet zo goed welke ijzers net zo goed sturen als de Nagano’s. Ikzelf heb ervaring met Nagano en Maple Comet steel. Wellicht zijn er op dit forum anderen die het wel weten.
  Viking is altijd wel trots op de stuurbaarheid van hun ijzers geweest, ik kan me daarom voorstellen dat bijvoorbeeld de Eclipse dat ook goed doet, maar heb dat dus nooit zelf gevoeld.
  Maple heeft ook een zogenaamde flex variant, die is flexibeler dan de steel, maar minder dan de Nagano. Dit laatste kan je ook lezen in de volgende link:
  https://schaatstest.nl/index.php/nl/253-welk-maple-comet-klaponderstel-kies-je
  Ronald Kramer vindt dit leuk.
 15. JJS

  JJS Active Member

  Ik ken de Nagano niet maar weet wel dat de EHS Chrome veel geprezen wordt als goedkoopste goede optie. (zie er ook veel mensen mee rondrijden)
  Ronald Kramer vindt dit leuk.
 16. ReneW

  ReneW Active Member

  Heb zelf pas nagano pm sprint nikkel voor 200 euro kunnen kopen. Was 2 seizoenen 1 x per week mee geschaatst.
  Ronald Kramer vindt dit leuk.
 17. Ronald Kramer

  Ronald Kramer Member

  Via marktplaats heb ik een aanbod gehad om een klapset van Raps over te nemen. Het gaat over de Raps Axel. Het type weet ik niet precies, maar de klapset heeft aluminium kleurige buizen. Hoe verhoudt de Raps Axel zich ten opzichte van de viking Nagano?
  ReneW vindt dit leuk.
 18. SchaatsDaan

  SchaatsDaan Active Member

  Als recreant (tot max rondjes 45-50 als topsnelheid) zul je geen enorm verschil voelen tussen verschillende ijzers, of je nou op een raps Axel of een Viking sapphire rijd. Als je rondjes 35-45 rijd zal het wat verschil gaan maken, dan heeft het een voordeel om een beter ijzer te kopen dat bij je rijstijl pas. (Kunnen van diverse merken zijn).
  Bij rondjes sneller dan 35 als topsnelheid kun je het beste gaan voor een Viking icon, sapphire, of het top ijzer van EHS. Je schaatsen regelmatig geslepen houden zal een groter verschil maken.

  Over de Raps Axel: persoonlijk zou ik dit ijzer niet aanraden. Het is toch al redelijk verouderd en er zijn voor dat geld vaak betere ijzers te krijgen. Tegelijkertijd zal het ijzer je waarschijnlijk niet belemmeren als je rondjes tot max 45 sec rijd, dus in dat geval zou je het best kunnen kopen.
  Succes met de keuze!

  Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 9 Pro met Tapatalk
  Ronald Kramer en ReneW vinden dit leuk.
 19. MJK

  MJK Member

  ja 17.5” is de juiste conclusie. Zie https://www.viking.nl/nl/faq/waar-staat-wat-voor/inches-steekmaten-en-sprong/
  Volgens dit verhaal past je huidige ijzer zowel op een maat 44 als een maat 45 schoen.

  Klapschaatsen worden wel per maat gemaakt, maar de ruimte om het ijzer van voren naar achteren te plaatsen is ruim voldoende om een grotere of kleinere maat te nemen. Ik heb zelf rond gereden met een Nagano maat 38 klapijzer onder een maat 40 schoen. Twee maten kleiner is dus ook te doen, alhoewel de ruimte om het ijzer in de lengte richting te verschuiven wel kleiner wordt, niet echt iets om van wakker te liggen voor ons nivo. Een Nagano maat 43 zal vervolgens een 17” ijzer hebben. Maar ook dat is niet een probleem, tenzij je heel lang bent. Cadomotus raad zelfs aan om de lengte van je ijzer te kiezen op basis van je lengte. https://www.cadomotus.com/en/blogs/cadowiki/boots-size-and-blade-length/
  Kortom op jouw mooie maat 45 Bronze schoenen passen ook klapijzers van maat 43, 44 en 46 (als dat bestaat) dat maakt je zoek ruimte wat breder.
  Ronald Kramer en ReneW vinden dit leuk.
 20. JJS

  JJS Active Member

  Zijstapje.... deze opmerkingen wakkeren wel weer mijn nieuwsgierigheid aan. Wat maakt dat verschil, ik zie gewoon ijzers met een scharnier. Of die dingen nu 250 of 900 euro kosten....
  ReneW vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina