Natuurijs Oostenrijk alternatief Weissensee

Discussie in 'IJs' gestart door Schaatserben, 7 jan 2013.

 1. Schaatserben

  Schaatserben New Member

  Beste forummers,

  Uiteraard is de Weissensee favoriet voor degene die in Oostenrijk willen schaatsen.
  Maar... voor ons is Weissensee wat aan de verre kant (1150 km) en zoeken natuurijs dichterbij in Oostenrijk.
  We vonden Turrachsee maar dat is ook meer dan 1100 km.
  Bij Tannheim schijnt niet meer natuurijs geschaatst te kunnen worden (ook niet als de vorst aanhoudt).
  Lipnomeer in Tsjechie is 900 km maar ligt wat aan de lage kant dus dat zal niet snel dichtvriezen.

  Dus we zoeken een alternatief, een hoog gelegen meer dat vrij snel schaatsbaar is, maar via google is hiet niet goed te beoordelen of er 's winters banen geschikt worden gemaakt om te schaatsen...

  Iemand ideeën?

  We horen het graag,

  Ben
 2. Johan_23

  Johan_23 New Member

  Misschien is de Reschensee (zuid-tirol) een alternatief. Het is net over de grens, dus in Italie, maar 912km vanaf Utrecht. Het meer ligt op ongeveer 1450 meter hoogte en volgens mij wordt er een baan geveegd.

  Meer info: http://www.suedtirol.info/nl/Bestemming ... ensee.html

  en: http://www.reschensee.nl/

  Ik zit voor de zomervakantie naar dit gebied te kijken, maar kwam ook de nodige info voor de winter tegen. Misschien heeft u er iets aan.
 3. Schaatserben

  Schaatserben New Member

  Vriendelijk dank Johan, voor je reactie.
  De Reschensee lijkt inderdaad een goed alternatief te zijn!

  Toch vreemd dat niet meer mensen hebben gereageerd, want op de Rechensee blijkt ook een alternatieve elfstedentocht te worden verreden... :shock:

  Groet,
  Ben
 4. Twee jaar geleden zijn mensen van mijn schaatsvereniging na jaren Weissensee naar de Reschensee gegaan. Dat jaar ontzettend koud met heel veel wind (volgens hun zeggen heel de week) vorig jaar ging de tocht niet door om dat het ijs niet te beschaatsen was.

  Nadeel van de Reschensee; ijsmeesters hebben nog niet veel ervaring, die op de Weissensee wel.
 5. Quiri

  Quiri Member

  In Zweden kun je ook schaatsen op de grote meren! Daar is bij mijn weten ook wel eens een alternatieve Elfstedentocht gehouden.
 6. sltwg

  sltwg Member

  Ik ben nu in Zweden het ijs ziet er fantastisch uit, banen worden geveegd en er wordt ook vanalles georganiseerd (ook een 200 km tocht).
 7. sltwg

  sltwg Member

  Afgelopen dinsdag heb ik de runn 200 gereden samen met nog een handjevol anderen, het was grandioos.
  Dit evenement verdient meer deelnemers.
 8. Quiri

  Quiri Member

  Waar ben je precies geweest dan? Ik zit nu aan de Weissensee. Ijs is niet geweldig en je kunt eigenlijk alleen 's ochtends goed schaatsen. 's Middags komt het net iets boven nul en wordt het ijs zacht. Het is hier wel heel mooi. En 's middags kun je ook skieen :wink:
 9. sltwg

  sltwg Member

 10. Quiri

  Quiri Member

  Waauw, dat ziet er wel geweldig uit! Toch doen ze op de Weissensee erg hun best voor het ijs. Die ijsmeester is continu aan het vegen en schaven. Na de schaaf is het superglad ijs. Hij heeft alleen pech dat het zoveel sneeuwt steeds, dus ondanks de lage temperatuur loopt er water onder de sneeuw uit het ijs op en vriest daar weer vast. Soms is er gevaar van doorzakken buiten de geveegde paden en staan er bordjes. En er zijn veel scheuren. Maar de omgeving is mooi en je kunt er ook skieen. Dat gaat helaas niet in Zweden. Mocht daar wat voor kinderen te doen zijn, dan houd ik me zeker aanbevolen om er een keer in de winter naartoe te gaan.
 11. proeme

  proeme Well-Known Member

  Even een oud topic bumpen...

  Aangezien de winter hier in NL belachelijk warm is (gisteren was de warmste 3 januari sinds 1901 ofzo), ben ik aan het kijken naar mogelijkheden om in het buitenland een tocht te gaan schaatsen. Nadeel: ik kan niet zomaar een dag vrij nemen en ben dus gebonden aan een weekend. Gelukkig heb ik wel op maandag vrij, die hoort dus bij het weekend.

  Weissensee is allemaal door de week. Reschensee heeft alleen info over 2013 op de site staan, dus dat gaat in 2014 vast niet meer door.

  Zweden is een optie. Heb Falun (Runnmeer) en de Vikingarennat (ofzo) al bekeken. Dan moet ik op zaterdag die kant op, zondag schaatsen, maandag terug. Maar het is wat ver met de auto en vluchten zijn ook verre van ideaal.

  Weet iemand een optie die dichterbij is zodat het wel met de auto kan?
  (Of evt met de Eurolines-bus. Heb ik geen probleem mee. 's Nachts rijden en slapen in de bus is prima. MAar naar Zweden gaat die op donderdagavond en dat is dus niet goed.)

  Of wordt er ergens nog iets in de voorjaarsvakantie georganiseerd?
 12. PetraHM

  PetraHM New Member

  In de voorjaarsvakantie zit All Season Sports op de Weissensee. Overigens ook de 2 weken daarvoor; ze starten zodra het circus van de AEW afgelopen is. Een week met schaatsen, (instructie voor wie dat wil), langlaufen, sneeuwschoenlopen en rodelen (materialen aanwezig en vrij te gebruiken). Op donderdag de toertocht. Schaatsen van zonsopkomst totdat het weer donker wordt om zover mogelijk te komen (ik ga dit jaar voor 150km). Reis kan met de bus worden gemaakt. Opstappunten bij Vechtsebanen in Utrecht en bij AC Zevenaar.
 13. proeme

  proeme Well-Known Member

  Dat onthou ik dan maar voor volgend jaar. Ik heb inmiddels 2 dagen schaatsen (+2 dagen reizen, dus 4 dagen van huis) op het Runn-meer bij Falun geboekt. Lijkt me lang genoeg voor een eerste keer zo'n reis maken.
 14. Albert Romkes

  Albert Romkes New Member

  Vraag: zoals hierboven aangegeven is de Weissensee wel erg ver weg voor een paar dagen.
  Zoals het er nu voorstaat met het weer(24-01-2014) vriest het bij onze oosterburen licht tot matig.
  Zijn er op wat kortere afstand geen meren te vinden in Duitsland, waar je kunt schaatsen?
  Wie heeft hier ervaring mee of heeft tips

  Alvast bedankt
 15. proeme

  proeme Well-Known Member

  Vrienden van mij wonen in Karlsruhe en die hebben 0,0 winter gehad. Dus dan zou je al naar oost-Duitsland moeten, richting Polen en Tsjechië. Ik heb daar niets kunnen vinden. Maar goed, dat zegt niet alles...
 16. Willem Altes

  Willem Altes Member

  45 minuten ten Zuidoosten van Berlijn ligt het Spreewald. Zo een 1000 km aan watertjes die als het heel hard vriest een schaatsparadijs vormen. Het vriest er nu hard, misschien wordt het nog wat.... Je hebt er ook een webcam. Ik zie er nu nog geen schaatssporen. Er is een forum. In 2012 zag het er zo uit. Nu is het nog te vroeg, maar het vriest er nu en het wordt nog kouder.
  Laatst bewerkt: 26 jan 2014
 17. proeme

  proeme Well-Known Member

  ah, dat is fijne info!
 18. Duncan

  Duncan Member

  Hmm,
  Mij was ooit verteld dat het in Duitsland niet toegestaan is om te schaatsen op buitenwater. Is dat meer een uitzondering of is dat verhaal dat het niet toegestaan is helemaal niet waar?
 19. Willem Altes

  Willem Altes Member

  Volgens mij is dat Frankrijk. In Duitsland schaatst men wel. Overigens zag ik (via de webcam) een paar jongens in Lubbenau op het ijs staan ( en er niet doorheen zakken). Er ligt wel een dun laagje sneeuw op.
 20. proeme

  proeme Well-Known Member

  dat verhaal ken ik ook van Frankrijk inderdaad, niet van Duitsland.

Deel Deze Pagina