Nieuwe baan in Zuid-Korea?

Discussie in 'IJs' gestart door Mjøsaman, 13 jun 2024.

 1. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Zo tussen neus en lippen door vertelde Tron Espeli op het congres over de situatie in Zuid-Korea. De baan van Gangneung werd even gebruikt voor de Jeugd Olympische Spelen, maar ligt er verder verlaten bij.

  Daarnaast zou de baan van Seoul (Taereung) gesloopt gaan worden. Huh?

  Na wat zoekwerk blijkt dat inderdaad te kloppen. De indoorbaan van Seoul ligt op de plek van een aantal koninklijke graftombes, en die zijn uitgeroepen tot Unesco-erfgoed. De bebouwing moet daar dus weg.

  Nu het goede nieuws. De bond heeft een wedstrijd uitgeschreven voor het bouwen van een nieuwe indoorbaan voor internationale wedstrijden. Met een overheidsbudget van 135 miljoen euro.
  Inmiddels hebben zich 7 steden opgeworpen om mee te dingen.
  Het gaat om:
  Seo-gu (vlak bij het internationale vliegveld)
  Gimpo (ook daar vlak bij)
  Yangju (iets ten noorden van Seoul)
  Dongducheon (daar vlakbij, met een actieve schaatsschool)
  Wonju
  Chuncheon (2e schaatsstad van Zuid-Korea, Aziatische Spelen 1991, heeft al groot sportcomplex)
  Cheorwon (tegen de Noord-Koreaanse grens)

  Deze maand gaat men kijken naar de selectiecriteria. Ondanks het grote budget voor de bouw, keken critici al wel naar de exploitatiekosten. Staat zo'n baan niet de rest van het jaar leeg en wordt het dan net zo'n "geldvretend nijlpaard" (Google's letterlijke vertaling) als de huidige baan van Gangneung?

  We gaan het zien.
  Kristian, tostiees-31 en EenBrabander vinden dit leuk.
 2. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Jammer dat de baan van Gangneung een “geldvretend nijlpaard” is. Je zou toch zeggen dat het goedkoper is om een bestaande baan weer in gebruik te nemen dan een nieuwe te bouwen. Is die baan niet geschikt om buiten het schaatsseizoen om concerten in te houden? K-Pop sterren genoeg …
 3. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Probleem is dat alle schaatsers in (de buurt van) Seoul wonen en Gangneung aan de andere kant van het land ligt, in een regio zonder schaatshistorie. En om nu elke dag 2 uur heen en 2 uur terug te moeten om te trainen is ook zo wat.

  En de K-pop sterren wonen daar vermoedelijk ook: Gangnam betekent letterlijk zuidoever. Van de Han-rivier die door Seoul stroomt. Van Gangnam naar de ijsbaan was door al het drukke verkeer overigens ook niet heel makkelijk, weet ik uit ervaring.
  Laatst bewerkt: 14 jun 2024
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 4. proeme

  proeme Well-Known Member

  Dan klinkt Dongducheon als beste optie, als daar toch al een schaatsschool zit én het in de buurt van Seoul is.

Deel Deze Pagina