Nieuwe schaatsen en nu niks meer kunnen

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Nieuweschaatser, 29 nov 2023.

 1. Nieuweschaatser

  Nieuweschaatser New Member

  Beste forum,

  Ik ben dit winterseizoen voor het eerst begonnen met schaatsen.

  Ik had wel eens geschaatst op ijshockey schaatsen etc. en dat ging me altijd goed af.

  Een goede vriend van me heeft altijd op redelijk niveau wedstrijden geschaatst, in de zomer fietsten we samen (wat mijn normale sport is) maar door het donker leek het ons leuk in de winter schaatsen op te pakken.

  Dit ging allemaal heel goed, ik huurde noren met hoge schoenen bij de schaatsbaan en begon de techniek te leren. Dit verliep snel na één keer kon ik aardig overstappen en na een aantal keer kon ik aardig meekomen en prima rondetijden neerzetten.

  Omdat ik wel het idee had dit echt leuk te vinden en het langere tijd te willen blijven doen heb ik toen mijn eigen schaatsen gekocht, op aanraden van deze vriend: Viking marathons.

  Vol enthousiasme ging ik naar de schaatsbaan met het idee dat het wel even wennen zou zijn maar het wel goed zou komen. Niks bleek minder waar. Alle balans was totaal weg en ik ging echt met totaal zwalkende voeten over de baan. Alle techniek leek ook als sneeuw voor de zon verdwenen. Na aan aantal keer zit er wel wat verbetering in maar het gaat nog steeds totaal niet goed. Het doet ook heel erg veel pijn aan de buitenkant van mijn voeten boven de wreef. Ik heb het idee dat dit komt omdat mijn voeten steeds naar binnen klappen.

  Ik ben al naar de winkel op de schaatsbaan geweest om advies te vragen of de schaatsen wel passen. Die zeggen dat ze wel een maatje te groot zijn maar dat het in principe zou moeten kunnen.

  Ik wil heel graag ook goed leren op deze schaatsen te schaatsen want mijn plezier in de sport is door de pijn en het tobben nu een beetje weg aan het gaan :(

  Zijn er tips vanuit dit form? --> Tips om aan de techniek te werken? Ligt het aan zwakke enkels? Is dit gewoon niet het goede materiaal en moet ik veel meer investeren?

  Alle tips zijn welkom en ik hoor het graag!

  Dankjewel alvast!
 2. JJS

  JJS Active Member

  Schaatsen is een enorm technische sport, niet iets wat je zo even doet. Dat je het eerst moet leren is dus niet vreemd. (en ijshockey schaatsen zijn echt wel iets anders met een heel andere techniek)

  Waarschijnlijk zullen er een aantal hier opmerkingen gaan maken over jouw schaatsen. Deels terecht, maar mogelijk ook wat overdreven. De marathons zijn, laat ik het netjes zeggen, een ouder concept schaatsen met een slappe schoen. Harde schoenen hebben enorme voordelen maar, dat is wat ik je mee wil geven, er zijn zat mensen die op marathons (of nog veel slappere) heel mooi en vlot hun rondjes kunnen rijden. Het kan dus zeker met die schaatsen! (Al zijn goed passende thermoplastische schoenen wel beter. Al is het maar omdat die minder strak hoeven te zitten om toch stabiel te zijn)

  Wat voor een ijzers heb je onder je schoenen? Misschien is het een optie om met lage vaste ijzers te beginnen, die maken het stabiel staan veel makkelijker. Let vooral op je techniek (of laat daar iemand op letten... bij veel ijsbanen kun je ook les nemen) Goed achterop zitten en met de hak afzetten dus.

  Mocht je toch besluiten nieuwe schaatsen te kopen, ga dan naar een speciaalzaak die alle grote merken in huis heeft. Je kunt niet op voorhand zeggen dat een schoen goed is of niet. Het enige dat telt is of hij JOU goed past. Een schoen van 300 euro kan dus beter zijn dan een van 500 euro, de prijs zegt helemaal niets. Je moet gewoon veel schoenen passen.
 3. Nieuweschaatser

  Nieuweschaatser New Member

  Dankjewel voor je reactie!
  Momenteel zitten er de originele ijzers van de marathons onder.
  Het liefst wil ik het gewoon op deze schoenen leren en dan kijken of als dit goed gaat verder investeren in beter materiaal.
  Zijn er buiten het veranderen van de ijzers ook nog extra oefeningen die ik kan doen op het ijs om de stabiliteit te vergroten?
  Het wennen aan de lage schoenen kost echt veel meer aanpassingsvermogen dan van te voren verwacht en ik wil graag de juiste techniek leren.
 4. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Belangrijkste tip voor stabiliteit. Duw je knieën zo ver mogelijk naar voren tov je enkels. Daarmee zet je de enkels op slot en zal het waarschijnlijk een stuk stabieler voelen.
 5. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Dit is wel een belangrijk punt. Schaatsschoenen moeten strak om je voet zitten. Blaren ontstaan door het schuiven in de schaatsschoenen. Als ik het goed begrijp, heb je dus schoenen die wat te ruim zitten en van een relatief zacht materiaal zijn gemaakt. Die combi kan de kans op blessures verhogen.
  Natuurlijk zorgt het wennen aan nieuwe schaatsen voor wat pijn aan je voeten, net als het feit dat er verbetering mogelijk is in de techniek. Als die pijn echter zo lang aanhoudt dat je tegen het schaatsen opziet, zou ik toch advies vragen aan ervaren schaatsers op de ijsbaan of bij een schaatsenwinkel. Je kan daar ook andere schaatsen aanpassen, gewoon om eens te voelen wat het verschil is tussen je huidige materiaal en wat er kan.
 6. Veug_r

  Veug_r New Member

  Of je houdt de Marathons erbij voor natuurijs, lekker met dikke sokken erin want je hebt toch ruimte over. Koop je voor nu een thermoplastische schoen van Viking, EHS of G4 met eventueel vast onderstel en ga je echt lekker schaatsen! Als je op materiaal wat niet goed past het gaat proberen om te kijken of het wat voor je is dan gaat het nooit wat worden.
 7. ReneW

  ReneW Active Member

  Je zou schaatsen met lage schoen en ijzers kunnen huren om te kijken wat het verschil voor je is. Daarnaast idd goed je knieën naar voren duwen en je billen wat laten zakken. Met je hak zijwaarts afzetten. Op YouTube staan erg leerzame filmpjes met ook oefeningen. Zoek maar eens op Vincent van Wersch en duosport.

  Ben benieuwd waar je het meeste profijt van gaat hebben.

  Succes!
 8. Nieuweschaatser

  Nieuweschaatser New Member

  Bedankt allemaal voor de reacties.
  De afgelopen keer was er wel wat vooruitgang.
  Het moet er op kunnen dus ik ga het nog even verder een kans geven.

  Vincent van Wersch had ik inderdaad gevonden.

  Als ik het leuk blijf vinden zal ik toch wel gaan investeren in beter materiaal.

  ik hou jullie wel up to date!
  ReneW vindt dit leuk.
 9. Nieuweschaatser

  Nieuweschaatser New Member

  Hallo allemaal!

  Na nog wat verder zwoegen op de marathons en heel veel op techniek geoefend te hebben onder begeleiding van een ervaren schaatser blijft het tobben.

  Het gaat telkens heel veel zeer doen aan de zijkant van mijn rechtervoet en wanneer de pijn begint gaat ook
  Alle techniek van boord en wordt het zwabberen en af en toe moet ik dan zelfs langs de kant hangen om mijn voet te schudden om van de pijn af te komen. Ik kan daardoor niet lekker trainen en houdt het ook echt niet langer dan een uurtje vol.

  Ik vind het ik nu wel lang genoeg heb geprobeerd en de lol begint er wel echt af te gaan.

  Omdat ik het schaatsen wel echt leuk vind heb ik besloten te gaan investeren in beter materiaal. Ik wil naar een schaatswinkel gaan om advies in te winnen en iets aan te kopen. Hebben jullie hiervoor alvast tips om te kijken waar ik op moet letten. Is het ook mogelijk om de ijzers van de marathons te herbruiken op een nieuwe schoen of moet ik helemaal een nieuwe set kopen.

  Ik ben benieuwd wat jullie er met jullie ervaring over te zeggen hebben!
 10. ReneW

  ReneW Active Member

  Gewoon naar een goede zaak gaan en daar uitgebreid gaan passen. Ik kreeg een paar jaar terug nog 100 euro voor mijn marathon mid schoenen. Ijzers heb ik gewoon over gezet, dat kan prima.
 11. Nieuweschaatser

  Nieuweschaatser New Member

  Iemand uit regio Breda die tips heeft voor een goede zaak?
 12. ReneW

  ReneW Active Member

  Die bij de ijsbaan? Misschien mag je er wel een rondje mee proef schaatsen.
 13. SchaatsDaan

  SchaatsDaan Active Member

  Bij Stehman sport 2000 in Zaltbommel hebben ze een uitgebreid assortiment. Grote kans dat je je ijzer over kunt zetten, vraag bij de winkel waar je langs gaat gelijk even na of ze dat voor je kunnen doen.

  Wat betreft de schoen: het aller belangrijkste is dat de schoen goed bij je voet past. Een duurde schoen is niet perse beter als hij niet past bij jouw voet. Kijk of je diverse modellen en merken kunt passen. De schoen moet goed aansluiten op de voet, maar moet hem niet afknellen. Een drukplekje is vaak dmv thermoplastisch vervormen nog wel weg te halen.

  Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 9 Pro met Tapatalk
 14. Nieuweschaatser

  Nieuweschaatser New Member

  Bedankt allemaal!

  ben gisteren op de ijsbaan in Breda geweest om daar in de winkel te laten adviseren en te passen.

  het was heel druk met mensen die schaatsen kwamen huren dus begrijpelijk dat we even moesten wachten alleen dit werd echt zeer onvriendelijk duidelijk gemaakt door de medewerker dus niet zo’n zin meer om daar nog geld uit te geven.

  Nu ga ik naar Tilburg kijken, die heb ik van te voren even gebeld en die wilden graag helpen dus ik ben benieuwd !
 15. ReneW

  ReneW Active Member

  Vanmorgen nogal een chaotische ochtend. Had ik uiteindelijk m'n tas vergeten. Dus ik maar naar de schaatswinkel bij de ijsbaan om een paar te huren. Kreeg EHS schoenen met EHS klapset mee. Moet zeggen een prima schoen. De ijzers lijken me iets makkelijker te sturen dan mijn eigen Nagano pm sprint ijzers. Ik denk dus dat EHS zeker het proberen waard is. Ijzer stuurt makkelijk dus die kan je misschien ook onder ander merk schoen proberen. Even navragen of dat past.
 16. Nieuweschaatser

  Nieuweschaatser New Member

  Vandaag in Tilburg in een schaatswinkel geweest. Maar weer geen gelukt want ze hadden helemaal niks in mijn maat. :(

  Schaatsen kopen blijkt een lastige queeste.

  nu woensdag een afspraak bij een schaatswinkel met veel assortiment en in mijn maat in Goes dus hopelijk daar meer geluk.
 17. ReneW

  ReneW Active Member

  Succes!
 18. SchaatsDaan

  SchaatsDaan Active Member

  Mocht je toch die richting in gaan dan kan ik skate-dump in Middelburg aanraden. Erg groot assortiment, zowel in de hoge als de lage range. Wel handig om van te voren even te bellen wat een goed moment is om langs te gaan, kan erg druk zijn in de winkel.

  Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 9 Pro met Tapatalk
 19. Nieuweschaatser

  Nieuweschaatser New Member

  toevallig daar uiteindelijk ook op uitgekomen! Zij hadden ook mijn maat want ik heb maat 34/35 dus heel veel winkels hebben helemaal niks. Zaterdag daar een afspraak en ze zeiden dat ze ongeveer 5 schoenen in mijn maat hebben dus ik ben super benieuwd!
 20. ReneW

  ReneW Active Member

  Wat bijzonder zeg. Hopelijk zit er zaterdag eindelijk echt wat fijns tussen. Bij Lindenholz Rouveen hadden ze destijds volop keus voor mij. Neem trouwens aan dat je 44,45 bedoeld ipv 34,35

Deel Deze Pagina