Nieuwe schaatsen... wat voor?

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Marloes, 27 feb 2006.

 1. Marloes

  Marloes New Member

  Ik ben al een tijdje aan het kijken naar nieuwe schaatsen.

  Ik schaats nog niet zo lang en heb ook snel last van mijn enkels. Tenminste dat had ik de eerste keer dat ik weer op schaatsen stond. Het was toen zo erg dat ik na een half uurtje niet meer mijn schaatsen recht kon houden en dus adviseerde men mij om Raps Voltage schaatsen te gaan huren.. Maar nu hoor ik daar veel slechte dingen over dus weet niet meer welke schaats nu het beste voor mij is.

  Welke schaats adviseren jullie mij om te nemen.. Misschien dan niet meer voor nu maar zodra het seizoen weer open is?
  Zal ik dan toch bijv. Viking schaatsen kopen in de hoop dat het beter gaat of......

  Alvast bedankt
 2. ernie2007

  ernie2007 New Member

  Dat is natuurlijk niet zo mooi, want schaatsen doe je voor de lol en is het belangrijk dat het lekker zit. Even vraagje wat voor schaatsen heb je nu?
  Dan pas zou ik je een beetje advies kunnen geven. Maar voor echt goed advies moet je toch even passen. want niet elke schoen sluit bij elke voet goed aan!
 3. Anonymous

  Anonymous Guest

  De unlimited van viking is wel een goede schaats toch? [​IMG]
 4. Marloes

  Marloes New Member

  Ik heb nu zelf geen schaatsen meer maar huur telkens Raps Voltage schaatsen...

  Nu ben ik misschien heel erg maar ook die schaatsen heb ik is een keer gehuurt en zitten een stuk minder prettig dan die Raps.. :p
 5. Anonymous

  Anonymous Guest

  Waarom denk je dat ik die smiley er bij had :wink:
 6. Arno

  Arno New Member

  Ik heb eerst op Raps Voltage geschaatst en ben daarna overgestapt op Viking Nagano 2000 Gold. Dus ik kan er wel iets over zeggen.

  Voordelen Raps Voltage:
  - Lekker warme schoenen (lekker voor natuurijs)
  - in combinatie met raps ijzers waren ze behoorlijk stijf, dat schaatste prettig in de bochten

  Nadelen:
  - Nogal hoge schoenen, dat is in het begin wel lekker voor je enkels maar beperkt je later nogal in je schaatsbeweging
  - Zeer beperkt verstelmogelijkheden van de ijzers
  - De veters bleven niet strak zitten, om het halfuur moest ik ze aansnoeren
  - Er brak een veterhaakje bij mij, dit kon niet meer gerepareerd
  - Vrij zwaar

  Daarna ben ik dus naar Viking Nagano Gold overgegaan, een véél duurdere, thermoplastische schaatsschoen, dus wel enigzins onvergelijkbaar. Maar voordelen zijn:
  - Op maat (thermoplastisch)
  - Licht
  - Flexibele(re) ijzers: lekkerder op het rechte eind, wel wennen in de bochten
  - Klapschaatsen (erg fijn!)

  Samengevat vond ik de Raps Voltage voor lange natuurijstochten erg fijn en is de nagano meer een langebaan schaats voor snelle(re) rondjes op de kunstijsbaan.
 7. Reitse

  Reitse Active Member Medewerker

  Arno is wel van het ene uiterste naar het andere uiterste overgestapt.
  Ik heb een aantal mensen in mijn trainingsgroep zitten die op Voltage's rijden en daar tevreden mee zijn. Ze zijn recreant die echt voor de lol schaatsen. Techniek vinden ze leuk om te doen maar daar is het ook mee gezegd. Als je op die manier wilt schaatsen heb je veel aan dat type schaatsen (hoge schoen). Je kan ook bij Viking kijken maar de ervaringen daarmee zijn minder goed. Maar als die dingen lekker zitten meteen aantrekken.
  Wil je toch meer dan bovenstaande dan zou ik een 'lage' schoen adviseren. Meer dan dat ook niet, je moet ze gaan passen. De Viking Nagano of Raps Raven zijn prachtige schoenen maar ze moeten je wel goed passen. Neem de tijd voor het kiezen van de schoen en beslis niet in één keer. Een schaatsschoen is een beste investering waar je jaren en jaren plezier van zou moeten hebben. Probeer een zo goed mogelijke keuze te maken. Bedenk wat je wilt op het ijs.
 8. Anonymous

  Anonymous Guest

  Naar de Viking Nagano schoen kun je jaren gaan zoeken want dit is de benaming van het ijzer. Een Raps Raven is vergelijkbaar met een Gold 2000 schoen qua hardheid maar is WEL op de voet aan te passen dmv het thermoplastische materiaal en met behulp van een Pressfitt systeem. Een comfortabele, goede schoen voor de recreant is de Viking Allround of de Special (afhankelijk van de voetzool). Onder deze schoenen kun je kiezen voor een vast of een klapijzer.
 9. SURSS

  SURSS New Member

  Ik ben inmiddels al een jaar in het bezit van en raps voltage. Mijn eerste keren op "normale"schaatsen waren een ramp, vandaar dat ik voor de voltage koos.

  Met deze schaatsen heb ik het schaatsen met plezier aangeleerd. Echter begin ik nu wel de "nadelen" van zo'n hoge schoen te ervaren. Ik merk dat ik niet de controle over de ijzers heb zoals ik die zou willen. Vooral bij het starten en de bochten merk ik het. Af en toe heb ik het idee dat mijn voet in de schoen los zit en zit ik dus elk halfuur de veters strak te binden, iets dat overigens een averechtse werking heeft aangezien ik mijn voet zit af te snoeren :( Ook bij het diepzitten kan ik niet erg dieper gaan omdat de schoen hoog is en mij in het buigen beperkt.

  Ik zit er serieus over na te denken een andere schoen aan te schaffen maar die moet wel mijn enkels voldoende ondersteunen. Het zal wel een stap terug zijn maar als ik er daardoor beter ga schaatsen... why not give it a try.

  Het ligt helemaal aan jezelf hoever je wilt gaan met het schaatsen. Ik wil sneller schaatsen en ervaar nu de limitering van de voltage. Als ik op dit niveau (500m: 1:13,78 :? ) door zou willen gaan zou ik mijn voltage wel houden. Ik hou het zowiezo omdat ik het dan als skeeler schoen kan gebruiken
 10. ernie2007

  ernie2007 New Member

  Zo ook net wakker :wink:
  De gold 2000 schoen is wel wat harder als een Raven!
  Maarja met een beetje normale enkels, is het heus wel te doen om op de "leren" schoen te schaatsen, in het begin met een paar lage potten, dit is lekker dicht bij het ijs, dus zal je niet zo snel erg zwikken.
  Neem een schoen waar je vele jaren van kan genieten. Denk daarbij aan de alround of special schoen, stevige schoenen, met veel comfort voor de recreant!
 11. Lieke

  Lieke New Member

  is met slappe enkels/enkelbanden en een beetje training ook wel te doen.. heb zelf erg last van slappe enkelbanden maar na jaartje schaatsen gaat t wel over! je traint je enkels toch..
 12. Krijn

  Krijn Member

  net zoals je zegt...in principe moet je als schaatser op iedere schoen recht kunnen staan, zelfs met de slapste enkelbanden zoals ik die heb...heeft dan ook lang geduurd voordat ik echt recht op mijn schaatsen kon staan
 13. Lieke

  Lieke New Member

  ja... dat recht op mijn schaatsen staan was bij mij ook niet altijd even makkelijk.. lukt trouwens nog steeds niet als ik moeie benen/enkels heb
 14. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  Ik herken mijzelf hier een beetje in. Ik ben nu het schaatsen aan het leren en in het begin is het allemaal niet erg als je een hoge schoen hebt,maar ik merk nu toch wel dat ik de juiste houding niet kan vinden en dat irriteert mij. Als er word gezegd 'in de schaatshouding' dan lukt het gewoon niet om diep genoeg te zitten. Ik ga dus misschien volgend seizoen overstappen op een lage schoen,zal in het begin wel even doorbijten zijn met mijn enkels,maar ik wil dolgraag de juiste houding vinden en ook inderdaad meer controle over mijn ijzers hebben.
 15. ernie2007

  ernie2007 New Member

  Jaja, je kan beter beginnen te leren schaatsen op zandstra easy gliders :lol:

  Waarom hoor ik nooit iemand over de Zandstra Comfort klap, das egt een mooio
  :idea:
 16. ducatif1

  ducatif1 Member

  Heb op de Raps Ampere gereden met een skeelerframe. De Ampere is vergelijkbaar met de Voltage.
  Ben 2 jaar geleden overgestapt op de Mogema MG-R1 Toro schoen. Toen nog 250 euro. Nu is het een overjarig model en in veel winkels al minder dan 200 euro verkrijgbaar. Het nieuwe model met dezelfde naam voor dit jaar kost nu ca. 250 euro van Mogema. Thermoplatisch schoen en gebruik deze schoen voor zowel schaatsen en inline-speed skaten (Skeeleren mag niet meer gezegd worden) En best wel veel steun bij de enkels en toch kun jer hard mee rijden op ijs en asfalt.

  Een aantal winkels zoals Stouwdam, van Hest en van Bethum in Apeldoorn hebben veel 2e hands spul liggen van (wedstrijd)schaatsers die na een jaar alweer andere kopen/krijgen. Scheelt weer behoorlijk in aanschafprijs. Tis maar een tip.
  --
  Hans
 17. Lieke

  Lieke New Member

  ja dat hoorde ik... schijnt ook goede kwaliteit te zijn en goed kwaliteit-prijs verhouding ;)
 18. ernie2007

  ernie2007 New Member

  Pfff koop dan gewoon een paar acro of munari skates, deze merken leveren top kwaliteit, tevens ook perfecte schaatsen!!!
  Tevens zijn deze een stuk goedkoper in aaanschaf maar de kwaliteit is beduidend beter !!!!!!!! :wink: Ik rij sinds gister ook op Acro wat een wereld schaats!!
 19. SURSS

  SURSS New Member

  Hebben die ook een website?
 20. Marloes

  Marloes New Member

  Bedankt allemaal.. Ik ga binnenkort is kijken en ga wat echt goed zit proberen.. Bedankt voor de tips..

Deel Deze Pagina