Nils van der Poel over Nederlandse ijslobby

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door Marcel Vos, 9 feb 2022.

 1. HaagscheBluf

  HaagscheBluf Well-Known Member

  Laatst bewerkt: 11 feb 2022
 2. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Interview op nu.nl met vdPoel, en dit is echt een goed interview waarin het heel duidelijk wordt waar het hem om gaat, nl. dat we moeten bepalen of lobbyen voor ijs dat beter is voor je eigen schaatsers iets is dat we moeten willen.

  Het lijkt ook wel steeds meer dat hij het woord 'corrupt' vooral gebruikte om de discussie aan te zwengelen.
  https://www.nu.nl/291373/video/van-...chaatsrel-wereldrecord-dankzij-nederland.html
  ZeeKoei en Inimene vinden dit leuk.
 3. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  En even de semantics achterwege latend: bij doping door eenlingen zijn het individuen die een voordeel proberen te behalen t.o.v. andere schaatsers door oneigenlijke methodes te gebruiken.
  Bij proberen het ijs aan te laten passen, specifiek om een voordeel voor de schaatsers van je eigen land te bewerkstelligen, zou je kunnen zeggen dat je via oneigenlijke methodes een voordeel voor je land probeert te behalen.

  Zo heel erg vergezocht is het nou ook weer niet om dit qua zwaarte gelijk te stellen aan dopinggevallen. Let wel, ik vind zelf van niet (het zou al anders zijn als ze bijv. een zak geld hadden geboden aan de ijsmeester om het ijs op hun manier aan te passen, dus echt omkoping), maar echt heel vergezocht is het ook weer niet. Sterker nog, je zou zelfs kunnen zeggen dat op deze wijze proberen een heel land te bevoordelen misschien wel erger is dan een individuele doper (ik laat staatsgestuurde doping even uit de discussie).
 4. Inimene

  Inimene Well-Known Member

  Has just watched it and wanted to send a link but you were a few minutes faster. Basically, he confirmed every single point that was on my mind. He seems to regret the loud word 'corruption' that he used to describe the situation but as I was assuming, and it is now clear as ever, that he used it in a heat of a moment in the light of a very poorly written article and bad journalism. Once again, the circumstances a few days ago played against him to show him in a negative light.

  I believe if Nils was allowed to elaborate on his viewpoint as he did in this interview, it would result in no outcry. Fair points were brought right now and I stand by him.

  Too bad so many people in the general public (not talking about this forum) were so quick in dismissing and bashing Nils without looking at a bigger picture instead of being picky about loud terms.
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 5. VictorP

  VictorP Well-Known Member

  Uitgebreid verhaal van Nils, maar dat blijft alleen staan als er daadwerkelijk sprake was van lobby. En daar verschillen de meningen over.
 6. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Naja, het betreffende artikel is vrij duidelijk, en dat is het enige waar vdPoel en anderen vanuit kunnen gaan.
  Als het niet echt lobby'en was, dan is het artikel wanstaltig slecht met mensen die zichzelf belangrijker voor willen doen dan ze zijn, en is de KNSB (wederom) een meester in slechte communicatie.
  Duif vindt dit leuk.
 7. mi

  mi Well-Known Member

  Als hij het meteen zo gezegd had (‘duidelijkheid scheppen over de voorwaarden van fairplay’) had hij vanaf de eerste minuut mijn volledige steun gehad.

  Was er evenveel mediareuring gekomen? Misschien niet. Maar ik denk eerlijk gezegd dat het wel effectiever kan zijn.
 8. vergeer

  vergeer Well-Known Member

  NvdP mag er dan misschien met gestrekt been in zijn gevlogen in de kern heeft hij natuurlijk wel een punt. Het bewust beïnvloeden van de ijsmeester om Nederland te bevoordelen is gewoon niet in orde. Moet je eens voorstellen dat Makkelie voor de wedstrijd door iemand van Ajax opgezocht wordt om te lobbyen voor het sneller geven van gele en rode kaarten voor tackles gericht op Godenzonenbenen. Met als doel het verfijnde Ajax spel beter tot zijn recht te laten komen. Zoiets kan gewoon niet. Dat Team Nederland zich vervolgens vooral ergert aan de te grote woorden die NvdP gebruikt en aan Van Ginkel die zijn mond zomaar voorbij praat zegt wel genoeg. De aandacht moet worden verlegd en het Nederlandse volk slikt het als zoete koek. Oftewel Van der Poel heeft het opeens verknald en is van een leuke gekke wonderZweed getransformeerd in een naar eng mannetje. En daar laten we het niet bij. Om met gelijke munt terug te betalen heeft de media de dopingkaart inmiddels maar getrokken. Ondanks zijn te grote woorden snap ik zijn frustratie heel goed. En die van andere buitenlandse schaatsers. Dan ben je als Nederland zo oppermachtig (9x goud zou zo maar kunnen), heb je een giga voorsprong qua wat dan ook en dan moet je nog op deze wijze proberen de andere landen een hak te zetten. Ik heb niet voor niets Ajax als voorbeeld gebruikt, ook daar heerst het idee dat de beste zijn ook automatisch betekent dat je wat meer kunt veroorloven. Alles voor het resultaat. Nils, ik zou zeggen: skate ytterligare 12 ar. Utsikten over berget blir bara vackrare.
 9. Peterroad

  Peterroad Member


  Dat is wat voetballers, en niet alleen die van Ajax, iedere 90 minuten doen, proberen de scheidsrechter zo te beïnvloeden dat hij de beslissingen in hun voordeel neemt, geheel en al met toneelspel en manipulerende gedrag op de koop toe. En men probeert regelmatig de scheidsrechter al voor de wedstrijd te beïnvloeden, via media of soms ook via persoonlijk contact. Volkomen legaal, men gaat pas over de schreef als er iets tegenover wordt gezet.

  De dopingkaart is toch vooral getrokken door Van der Poel door bewust met een besmeurde begeleider in zee te gaan. Waarom zou dat niet gemeld mogen worden? Toch wel vreemd dat iemand met zulke hoge ethische waarden niet over zijn dopingverleden viel en zijn arbeid voor een bond die onder controle staat van een regime welke zo'n beetje alle mogelijke misdaden op zijn geweten heeft.

  Lijkt mij toch net niets anders dan zeggen welke ijs je voorkeur heeft, zeker omdat dat voor iedereen vrij is om te doen.
 10. vergeer

  vergeer Well-Known Member

  Uiteraard hoort beïnvloeden van een scheidsrechter bij de sport. Een compliment tijdens de wedstrijd kan al voordeel opleveren. Maar dat wil niet zeggen dat alles geoorloofd is. Voor een schwalbe en ander toneelspel behoor je ook gewoon geel te krijgen. En scheidsrechters voor de wedstrijden stelselmatig bezoeken met het doel om in jouw voordeel te gaan fluiten zal ook niet geaccepteerd worden door de KNVB mocht zoiets bekend worden. Want hoe weet je zeker dat er er geen bontjassen of klokjes in het spel zijn.
  De dopingkaart was denk ik niet getrokken als NvdP zich stil had gehouden. Daar was het mij om te doen. Ik vind trouwens ook dat je kritisch naar die relatie mag kijken. Alhoewel ik voor maar weinig bijzondere sportprestaties mijn handen in het vuur steek. Sinds Lance is mijn vertrouwen in een schone sport compleet weg. Internationaal en nationaal.
 11. Peterroad

  Peterroad Member

  [/QUOTE]


  Maar dat wat Van Ginkel deed was geoorloofd. De man moet echter de domste 'lobbyist' in de geschiedenis van de mensheid zijn. Je moet natuurlijk nooit zeggen dat iemand een beslissing heeft genomen die gunstig voor jou is, maar altijd dat hij de juiste beslissing heeft genomen. Kun je je al voorstellen dat Mercedes en Red Bull, die constant proberen om beslissingen in hun voordeel te krijgen, dat als de beslissing zo uitvalt, het zo zouden verkopen? Nee, natuurlijk niet, brengen ze gelijk degene die de beslissing heeft genomen in het verdachtenbankje, plus zichzelf, en de kansen op succes zijn daardoor bij een volgende keer zo goed als verkeken.
  Duif vindt dit leuk.
 12. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Zie ook wat meer berichten in het draadje over schaatsen in de media.

  punt is, is die man wel zo omstreden? Het lijkt van niet. Dat dat nos artikel het woord ‘omstreden’ in de kop zet is sensatie journalistiek , en ziedaar, het werkt, want hier heb jij het nu al over een ‘besmeurde begeleider’. Had je voor dit artikel ooit over deze man gehoord? In het nos artikel komt eigenlijk ook niks controversieels naar voren. Alleen de NOS schrijver zelf lijkt het oordeel ‘omstreden’ te hebben geveld.

  zo te lezen is er niet zo bar veel met hem aan de hand, in ieder geval niet meer dan bv. poltavets of marchetto.
 13. Peterroad

  Peterroad Member

  Nee, dat was niet de reden. Het feit dat hij op een zwarte lijst stond bij het IOC was de reden. Ga ervan uit dat daar toch zo veel feitelijke kennis aanwezig is dat men dat kan rechtvaardigen. Bij mijn weten staan Poltavets en Marchetto niet op die lijst. Dus dat is wezenlijk verschil.
  G1ant vindt dit leuk.
 14. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Poltavets wel.

Deel Deze Pagina