Op buitenkant schaats staan - techniek / materiaal

Discussie in 'Techniek & training' gestart door SchaatsSukkel, 4 jan 2024.

 1. SchaatsSukkel

  SchaatsSukkel New Member

  Hoi allen,

  Ik vroeg mij het volgende af. Ik ben nu bezig met mijn 2de jaar schaatsen en heb toen ik begon een setje Viking unlimited slider gekocht. Helemaal blij mee en zitten heerlijk, nog genoeg uitdaging maar pootje over lukt al prima.

  Nu gaan we verder met de training naar het lange baan werk buiten de bocht om. En aan het einde van de training moesten we eens met een slag om proberen om op de buitenkant van een schaats te staan zodra je de slag maakt. Ik vond dit bijzonder moeilijk (lees: dit lukte voor geen meter) maar nu komt de vraag: is dit een geval meer balans en oefenen, oefenen en nog eens oefenen of zou een lager model (klap)schaats met mogelijk meer controle / minder hoge schoen een betere stap zijn?

  Sowieso kan ik nu niet consequent recht op 1 schaats staan dus de vraag is ook "wil ik niet rennen terwijl je eerst moet leren lopen" maar ik dacht nooit gevraagd is altijd mis :)
  fransvanbakel en ReneW vinden dit leuk.
 2. ReneW

  ReneW Active Member

  Volgens mij is de slider niet een hele hoge schoen die het bemoeilijkt om je enkelhoek te verkleinen toch? Die enkelhoek wil je zo klein mogelijk maken om stabiliteit te creëren waardoor je recht op je schaatsen kan leren staan. Op de buitenkant komen heeft alles met techniek, balans en vertrouwen te maken. Het voelt onnatuurlijk. Dat kan je dus ook leren op deze schaatsen. Een thermoplastische schoen zal je wel wat meer stevigheid geven waardoor het makkelijker wordt. Je had het ook over niet recht op je schaatsen staan. Weet niet of je bij de slider je ijzers in de breedte kan verstellen. Dit kan bij thermoplastische wel. Dit kan ook helpen om rechterop te komen. Denk niet dat thermoplastische schoenen meteen fijner zijn. Qua comfort kan het wel eens tegenvallen als je de slider gewend bent. Huur eens een set goede schaatsen om te vergelijken zou ik zeggen. Die zullen niet zo goed zitten dan andere duurdere modellen maar geeft je misschien wel een gevoel of je daar stappen mee kan maken. Succes en blijven oefenen.
  MJK vindt dit leuk.
 3. MJK

  MJK New Member

  Dat is een leuke uitagende opdracht om op de buitenkant van de schaats te plaatsen. Niks mis mee om “te proberen te rennen voor je kan lopen”. Maar dit moet nu niet je focus zijn. En je moet al helemaal geen nieuw materiaal kopen om te hopen dat het dan wel lukt.
  Niet iedereen is er trouwens over eens dat op de buitenkant van je schaats inzetten belangrijk of nodig is.
  Wat nu belangrijk is om recht op je schaats te komen en om je (hele) gewicht boven je glij schaats te krijgen. Ofwel je neus boven je knie. Dit wordt ook wel boven-komen of over-komen genoemd.
  Ik ben het met ReneW eens dat beter materiaal je wel kan helpen om rechter en stabieler op je schaats te staan. Zo te horen heb je er zelf wel zin in om iets mooiers te kopen. Verwacht daar wel geen wonderen van.
  Het is leuk te zien dat je zo van het schaatsen en leren schaatsen geniet.
  Arnos67 vindt dit leuk.
 4. MJK

  MJK New Member

  Zeg je nu dat je moderne thermoplastische klapschaatsen kan huren? Waar kan dat? Tot nu toe heb ik via marktplaats van alles gekocht en uitgeprobeerd, en daarna vaak weer verkocht. Gewoon om te ervaren hoe ander materiaal voelt. Huren zou zoveel eenvoudiger zijn.
 5. ReneW

  ReneW Active Member

  Of je thermoplastische schaatsen kan huren weet ik zo niet maar heb pas wel een keer leren EHS klapschaatsen gehuurd. En moet zeggen dat dat best hele fijne schaatsen waren. Je kan natuurlijk altijd vragen bij een schaatsshop bij de ijsbaan.
 6. SchaatsSukkel

  SchaatsSukkel New Member

  Dank voor de leuke woorden, uiteraard ook naar @ReneW !

  Ja met mijn lengte van 1,96 en flexibiliteit van een plank hout is die schaats houding toch wel lastig. Maar dat betekend ook dat er alleen maar meer ruimte is voor groei! Lekker de beenspieren kapot trainen in de sportschool of in de zomer op de fiets / misschien skeelers kopen :p
  MJK vindt dit leuk.
 7. ReneW

  ReneW Active Member

  Vergeet je romp ook niet. En balansoefeningen als je daar nog tijd voor weet te vinden.
 8. Arnos67

  Arnos67 New Member

  Wat voor schoenmaat heb je? Ik heb nog oude nagano schaatsen liggen, die mag je best proberen. Ik schaats in Hoorn. Goed passende schaatsen geven je in elk geval een goed gevoel waar je je schaats plaatst.
  De buitenkant is meer een resultaat van je positie van je bovenlichaam/je lichaamszwaartepunt ten opzichte van de schaats, je ziet ook wel schaatsers die met een knik in de enkel op de buitenkant landen maar dat is niet effectief.
 9. SchaatsSukkel

  SchaatsSukkel New Member

  Dat is heel aardig aangeboden maar ik ga voorlopig eerst nog even zelf oefenen met de tips welke ik al heb gekregen :) En ik zal de knik zeker onthouden (dat dit niet de bedoeling is!)
  fransvanbakel vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina