Opzet WK vanaf 2021

Discussie in 'Lange baan' gestart door EenBrabander, 27 mrt 2019.

  1. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    We hebben het nu voornamelijk over het allrounden, en dat snap ik, maar het is bijna net zo erg dat het WK sprint op deze manier OOK ten gronde gaat. Ze organiseren niet alleen Wimbledon half zo vaak, maar ook de Australian Open, om maar eens een metafoor erbij te pakken. Als je in 4 dagen die toernooien wil houden met een afstandstoernooi erbij, wat moet dan gebeuren?

    Donderdag: 500m en 1000m #1, TP
    Vrijdag 500m en 1000m #2, MS
    Zaterdag 500m en 5000m allround
    Zondag 1500 en 10000m allround, TS

    best vol he...
    mi vindt dit leuk.
  2. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    De sprinters mogen dan voor een voornamelijk lege tribune schaatsen terwijl de allrounders wel volle banken krijgen. Verder heb je nog het probleem van plaatsing. Wat doe je met mensen als Yuskov en Smeekens? Die zijn niet goed genoeg om zich te plaatsen voor een van de vierkampen, maar kunnen wel een afstand winnen.
  3. Kristian

    Kristian Active Member

    Well, you would still get the old version every 4th year and every second year in the EK. The motivation of having just one WK each season is less obvious for the dutch and diehard fans: You simply get more attention when you have one WK each season over a prolonged period. You could also argue that an allround events that is going on for several days could add suspense. Disscussions on "ifs" and "what ifs" that is going on for a week. Its just that the idea is unusual.
    Remember also that other sports try to create more interest by having EK (one) and WK (one) each season. They dont have it as "frequent" as that right now...
    IMO you then simoultainously have to concentrate on establishing classical Events in the World Cup. The only sure thing right now is that H.veen is having one, and that the fast tracks (should have) one. (The final this year saw unusually few qualified skaters that didnt go.) A World Cup more like money-galas in the future. In athletics, one have recently decided not to have distances longer than 3000 on the main programme. One could easily argue that this could be done in speedskating too. More 10k races with quartets off the main programme in order too maintain it as an attractive distance on the championships programme.
    You should still have the qualifying element in the World Cup, but a more attractive system, with handpicked programme in each Event (scattered out on the calendar so to speak). And maybe the other way around than the usual: You dutch have qualifying Events for i.e. the allround qualifying event to the WK. Then you have a gala with a 500 and 5000 combination that in the end see 10 skaters through to the allround Event in the WK via this route. Each venue pick the events (on the main programme) that they find most suitable for them in attracting audiences and attention. Likewise you could imagine cup-tournaments on the 500 where the reward for top-three places are personal places on that distance to the WK. Stuff like that. If you qualify, you then get the benefit of choosing seeding group the next time if you are top-three, a third time you are able to choose pair, lane and opponent. Todays system is nice for the "nerds" but too abstract and "dull" to obtain widespread interest. In the mass start, the qualifying could rely more on a prolonged series though, while on the 5k you could operate with duels and "lucky loosers" if you lose to your opponent. .

    Oops! I am off-topic. Please move it to the right thread, mod. Modbreak: done!
    Laatst bewerkt door een moderator: 28 mrt 2019
  4. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Ik ben voorstander van het houden van één wk per jaar. Het biedt ruimte op de kalender voor nieuwe concepten zoals de Zilveren Bal. Dat is toch een best groot evenement geworden ondanks het gebrek aan live-uitzending.

    Verder kunnen we hier wel sentimenteel worden, maar het gaat ook gewoon om de poen. Wat kost het de ISU om een WK Sprint/Allround te organiseren en wat levert het op aan de verkoop van tv-rechten? Als dat meerdere jaren achter elkaar tegenvalt, dan moet je conclusies trekken, dat is de verantwoordelijkheid van de ISU. Helaas zijn die cijfers niet openbaar voor zover ik weet.
    Hakkie2 vindt dit leuk.
  5. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Daarom moet je het ook andersom doen: de WK afstanden integreren in het WK allround/WK sprint. In principe kwalificeren zich allrounders/sprinters voor deelname, en op elke afstand mogen er nog een stuk of 4 specialisten extra mee doen voor de wereldtitel per afstand. Zo werkt het in ieder geval bij turnen. Als je wereldtopper bent op alleen de ringen, maar verder niks kunt, heb je de grootste moeite om je te plaatsen voor een WK of de OS. Dat zou ook moeten gaan gelden voor zo'n super-WK bij het schaatsen.
    strawbale vindt dit leuk.
  6. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Dat je niet elk jaar een WK Afstanden wil organiseren, begrijp ik wel - zoveel onderdelen, zoveel wereldkampioenen, en dan elk jaar opnieuw.
    Maar het WK Allround, en het WK Sprint natuurlijk ook, hoewel ik dat toch meer als een bijtoernooi zie, had juist de afgelopen jaren wel een leuke positie op de kalender gekregen als slottoernooi, waardoor je nog tot het einde van het seizoen iets had om naar uit te kijken. Redelijk ongedwongen, want niet-Olympisch dus het hijgerige met medailleklassementen en dergelijke was er niet, ook geen matrix/OKT-flauwekul, geen TP-selecties, niet teveel Nederlandse deelnemers en dus ook een stuk minder nietszeggende interviews, maar gewoon een goede groep schaatsers, sommigen reden een goed toernooi, anderen wat minder, spanning van de vierkamp, etcetera. Kijkt heerlijk weg, behalve die aberratie die slotafstand elke keer was natuurlijk. Dit kun je elk jaar organiseren, begin maart, als toegift, zonder dat het iemand in de weg zit.

    Dat is nu dus weg. En wat blijft er wel? Een schaatsloos januari. Een inspiratieloos wereldbekerprogramma (of gaat dat ook op de schop, zonder dat daar over gecommuniceerd is?).

    Pluspuntje is dat de Team Sprint weer gedegradeerd lijkt te zijn, weg van het WK Afstanden. Jammer dat een dergelijk misbaksel door de ISU op dezelfde hoop gegooid wordt als het allrounden - alsof het gelijkwaardige schaatsdisciplines zouden zijn.
  7. proeme

    proeme Well-Known Member

    ik hoop eigenlijk dat er alsnog een allround-toernooi komt in maart, als afsluiter van het seizoen. Feestje voor de schaatsers op een plek met veel fans. Iets als dat toernooi in Amsterdam.

    Of het dan WK heet of "Amsterdam Finals" of "Sven Kramer Classic" of "ISU-wil-geen-WK-maar-we-doen-het-lekker-toch" zal me dan worst wezen. Als het maar een mooi toernooi wordt.
    mi, G1ant, VorstM en 3 anderen vinden dit leuk.
  8. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Het aantal wereldkampioenen is absoluut niet het probleem, het probleem is het aantal WKs. Ik ben blij dat de ISU daar eindelijk aandacht voor heeft. 3 keer per jaar een WK houden en dan ook nog eens een WB finale, dat kan gewoon echt niet. 1 WK waarop 8 mannen en 8 vrouwen wereldkampioen kunnen worden (en nog 2 teams) is geen enkel probleem, dat zie je ook bij alpineskiën, langlaufen, biatlon, atletiek. Die houden ook niet 3 keer per jaar een WK.
    G1ant en Kristian vinden dit leuk.
  9. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Johan de Wit komt in protest:

    Hier even een reactie op de beslissingen van de ISU. Ik ben tegen een gecombineerd WK sprint/allround zoals komend seizoen in Hamar. Ik ben tegen het weglaten van een WK sprint/allround zoals in seizoen 2020-2021.

    Ik ben ook tegen een EK allround/sprint/afstanden en een 4 Continents Championships. Deze toernooien worden nota bene wel elk jaar verreden! Dus deze toernooien zijn mooier/belangrijker dan de WK’s?

    Volgens mij kunnen World Cups en grote toernooien prima samen in één seizoen. Eerst een stuk of acht World Cups. Het klassement gebruiken als uitslag van het WK afstanden en dan aan het einde van het seizoen de grote toernooien met wellicht een apart WK voor de team onderdelen.

    Wellicht dat de council members van de ISU tijdens hun meeting/vakantie in Phuket in juni 2020 toch nog van gedachten veranderen en toch met een schaatshart beslissingen gaan nemen.

    - Johan de Wit
    Monique, strawbale, mi en 3 anderen vinden dit leuk.
  10. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    De kosten van een WK Allround zijn niet hoger/lager dan van een willekeurige wereldbeker. Je bent nu speculatief redenen aan het zoeken waarom afschaffing nodig zou zijn. Het kan ook bijna geen kostenplaatje zijn: het WK Allround wordt in ieder geval nog live uitgezonden in Nederland en Noorwegen. Het WK Sprint ook. De losse wereldbekers daarentegen niet. Aan die wereldbekers doen ook nog eens meer schaatsers mee (kosten dus ook meer). En het Allrounden/Sprint trekt ook nog eens meer bezoekers en heeft betere kijkcijfers.
    Ik had laatst wat uiteengezet over het aantal aanmeldingen om een toernooi als het WK Allround/Sprint te organiseren. Jaarlijks zijn er 5-6-7 ijsbanen geïnteresseerd in de organisatie. Dat betekent dat het voor die ijsbanen (en de bonden) dus een meerwaarde heeft om het te organiseren, en de kosten die ze er zelf bij zouden krijgen, voor hun in ieder geval geen bezwaar opleveren. Mocht de ISU de kosten voor de bond te hoog vinden voor het organiseren van het WK Allround (wat dus onzin is, want het is niet duurder dan een willekeurige wereldbeker), dan zouden ze altijd nog de bijdrage van de organiserende bond omhoog kunnen gooien - dan melden wellicht minder locaties zich aan, maar nu lijkt het bijna alsof ze het 'te goedkoop' hebben gemaakt.

    De ISU heeft sowieso een waardeloze marketingtak. Zo hebben ze nooit ingezet op tv-uitzendingen. Langebaanschaatsen heeft, met afstand, de slechtste tv-verspreiding van alle olympische sporten. Neem Eurosport. Die lui zenden alle mogelijke flauwekul uit. Je kunt het zo gek niet bedenken, of ze maken er wel een uurtje voor vrij. En dan ook nog per land een ander uitzendschema. Maar schaatsen wordt dus niet uitgezonden, in geen enkel land, door Eurosport. Terwijl ze bij de winteruniversiade van 2015, wel gewoon het langebaanschaatsen uitzenden, en het dus niet is dat het niet zou kunnen. Maar ze doen het niet, omdat de ISU er niet voor zorgt dat het gebeurt.

    Neem Japan. Je hebt dus 100.000 Japanse schaatsers ofzo. En ze schaatsen ook nog eens op het allerhoogste wereldniveau mee. Filmpjes met Takagi, Kodaira, van de ploegenachtervolging, op Youtube krijgt het allemaal honderdduizenden views. Dit filmpje bijvoorbeeld, van een Japanse MS-overwinning bij de WB in Heerenveen. Die kerel die dat plaatste heeft maar 1000 volgers, dat filmpje is 250.000x bekeken. En het beeld komt van de Russische zender (Arena) - enige buitenlandse zender waar ik nog wel eens beeldregistratie zie, samen met een Tsjechische. Niet van een Japanse zender. Nee. Want, hoewel Japan de meest succesvolle Olympische Winterspelen allertijden beleefde, vooral dankzij de schaatssuccessen (40 miljoen zagen de vrouwen-TP), heeft de ISU het niet voor elkaar gekregen om een tv-zender in Japan zo gek te krijgen, om ook daadwerkelijk die sport uit te gaan zenden. En dan is het niet zo dat Japan maar 1 televisiezender heeft he. Honderden. En ook allemaal regionale. En hoe kun je dan in Japan schaatsen kijken? Via eurovisionsports.tv/isu. Anders niet. Het is onvoorstelbaar, want er is echt wel markt voor. Geef die rechten gewoon gratis weg aan een willekeurige regionale zender (Hokkaido TV) desnoods, maar zorg er gewoon voor dat die mensen die het willen zien - in een land waar een heleboel ijsbanen en dus ook schaatsers zijn - het ook daadwerkelijk kunnen zien. Dat is toch duizendmaal effectiever dan met een stel nuffige bejaarden in een of andere centraal-Europese kutstad elk jaar de opzet van de kalender aan te passen, in de hoop dat mensen gaan kijken - terwijl je gewoonweg te weinig moeite doet om ervoor te zorgen dat er uberhaupt gekeken kan worden.

    Het is echt niet zo dat er geen markt is voor het uitzenden van schaatsen. In Nederland zenden ze Vis-TV uit. Tractorpulling. Tell-Sellreclames. Het grootste deel van de tijd zijn tv-zenders volgeplempt met goedkope troep - biedt ze gewoon goedkope troep aan in de vorm van schaatswedstrijden. In Japan zenden ze bijvoorbeeld ook gewoon langlaufen uit. Hoeveel langlaufers uit Japan deden er eigenlijk mee aan de Spelen? 2. 2. 2. Twee miezerige Japanners op de latten, die 1x top-10 wisten te eindigen. Dat zenden ze gewoon uit, in Japan, live. Terwijl ze er helemaal geen kloot van kunnen.

    Zelfde natuurlijk met bijvoorbeeld Oostenrijk. Oostenrijkers kunnen helemaal niet sporten, op een paar wintersporten na. En zelfs daarin zijn ze eigenlijk slecht. Dus, die zenden braaf alle biathlonwereldbekers, alpineskiën, enzovoorts uit, allerlei onderdelen waar ze zeker bij de vrouwen helemaal niets klaar spelen, maar niet het schaatsen natuurlijk. Terwijl uiteindelijk Vanessa Herzog beter is in schaatsen dan welke sportvrouw in haar sport dan ook in Oostenrijk. Maar kun je dat ergens zien? Nee. Voor het WK Afstanden had de ORF (NPO Oostenrijk), na al 4 wereldbekeroverwinningen, toch maar een uitzendlicentie aangevraagd en zo kon je op het weggestopte kanaal ORF Sport+ dit jaar toch een paar minuten schaatsen zien. Maar dat was het dan ook. De ISU moet hierin juist pro-actief optreden en sowieso regelen dat het te zien is, op tv, in landen waar je nu tijdelijk het momentum mee zou kunnen hebben door individuele prestaties.
    Asterisk, Camila, Marcel Vos en 2 anderen vinden dit leuk.
  11. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Ik begin zo het gevoel te krijgen dat de discussies op dit forum een hoger niveau hebben dan de vergaderingen bij de ISU zelf.
    Monique, sysya, mi en 2 anderen vinden dit leuk.
  12. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Ik niet. @VorstM weet blijkbaar al niet dat de ISU bij de grote toernooien kosten draagt voor de hotels van de deelnemers voor de nachten dat het toernooi duurt. Dit in tegenstelling tot bij de WB's. Er is dus wel degelijk sprake van een ander kostenplaatje.
  13. Forza

    Forza Active Member

    Misschien moeten we onze eigen schaatsbond oprichten!
  14. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Maar dat is in het geval van het WK Allround 1 nacht. Voor 50 schaatsers. Knappe jongen die daar tonnen verlies op draait.
    Overigens zit de ISU dusdanig krap bij kas, dat ze ook de reiskosten zijn gaan vergoeden van alle schaatsers - deden ze voorheen nog niet. En de winnaars van de allroundtoernooien krijgen ook nog eens een geldbedrag - dat hoger ligt dan dat van de winnaars van individuele afstandtitels. Als het dus aan het geld had gelegen, hadden ze ook de prijzengelden omlaag kunnen gooien, in plaats van het hele toernooi afschaffen.

    Er zijn 0 aanwijzingen dat het onoplosbaar onrendabeler is om een Allround/Sprinttoernooi te organiseren, dan bijvoorbeeld een wereldbeker. Sympathiek dat je het met wat wilde geruchten voor de ISU wil opnemen, maar uit niets blijkt dat het per definitie te duur is om een WK Allround te organiseren.
  15. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Dit zeg je inderdaad heel vaak, maar of het echt waar is is maar helemaal te bezien. Bij het allrounden moet je kijken wie kunnen er afstanden vanaf 1500 meter winnen. Op de langere afstanden kom je dan uit bij Bergsma, Roest, Kramer en Pedersen. Daarvan deden er 3 mee aan het WK. Op de 1500 kom je dan uit bij sprinters Nuis en Krol, niksdoener Joeskov die tot vrij recent gewoon nog meedeed met allrounden en in mindere mate Pedersen en Roest (wederom allrounders). Dat er bijna geen mensen op een WK allround meedoen die goed genoeg zijn om een afstand op het WK afstanden kunnen winnen komt gewoon doordat er bijna niemand goed genoeg is om een afstand op het WK afstanden te winnen, niet omdat er talloze specialisten zijn die niet aan de vierkampen willen deelnemen.

    Laten we eens kijken wie de afgelopen 3 jaar top 5 hebben gereden 1500+ afstanden, verdeeld in sprintvierkampdeelnemers, allrounddeelnemers en pure afstandrijders.

    Sprint:
    Nuis, Krol, De Haitre

    Afstand:
    Bergsma, Lee, Michael, Kim, Oda, Roemjantsev, Joeskov

    Allround:
    Kramer, Bloemen, Tumolero, Belchos, Pedersen, Roest, Silovs, Semerikov, Beckert, Ichinohe, De Vries, Ghiotto.

    Dus van de top 5 rijders van van de afgelopen seizoenen op de 3 langste afstanden deed het overgrote merendeel de afgelopen jaren gewoon mee aan het WK Allround en anders het WK Sprint (en dan staan voormalige afstand+allroundtoppers als Swings, Blokhuijsen en Verweij er de laatste jaren nog niet eens bij). Bergsma, Lee, Michael en Roemjantsev rijden enkel de stayersafstanden, Kim rijdt om 1 of andere reden enkel de 1500 en Joeskov en Oda zijn 1000/1500 mannen, hoewel Joeskov tot recent ook gewoon allroundde.

    Het klopt dat het algehele niveau op het mannen WK Allround achter het podium wat tegenviel dit jaar, maar het is absoluut niet waar dat het WK Allround wordt bevolkt door louter schaatsers die niets klaarspelen op de WK Afstanden en dat er op het WK Afstanden ladingen specialisten zijn die eigenlijk de beste schaatsers ter wereld zijn maar het WK Allround links laten liggen.
    VorstM en EenBrabander vinden dit leuk.
  16. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Kim werd op het Koreaanse NK afstanden ge-DQ'd op de 1000 en 5000 meter. Daarom alleen de WB's op de 1500m (en TP) voor hem. Vervolgens blijft de Koreaanse selectie het hele jaar hetzelfde.
  17. proeme

    proeme Well-Known Member

    Het begin is een beetje een domme reactie... De EK's zijn niet elk jaar. Als je dat op één hoop gooit is er inderdaad wel elk jaar een EK. Maar er is ook elk jaar een WK...
  18. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Ik heb zo maar het gevoel dat de mensen die daar zitten meer informatie, meer kennis hebben dan wij. Het zijn geen prutsers. Zo'n Dijkema heeft al 25 jaar ervaring als bestuurder in het schaatsen. Ook Tron Espeli is een zeer ervaren bestuurder die echt alle ins en outs van de sport kent. De gewone members van de council zijn allemaal mensen met jarenlange bestuurservaring. Wat meer vertrouwen in die mensen. Dat ze zo ver opgeklommen zijn bewijst dat ze kwaliteiten hebben, maar ook dat ze liefde hebben voor de sport. Met hun bestuurservaring zouden ze makkelijk geld kunnen scheppen met wat goed betaalde commisariaten.
    Yuskov vindt dit leuk.
  19. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Nee, 3 nachten van vrijdag tot maandag voor alle rijders en volgens mij ook voor de begeleiders.
  20. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Dan nog is het een schijntje en oplosbaar door danwel meer geld te vragen van de organisatie, danwel het prijzengeld te verlagen, of het gewoon niet meer te vergoeden...

Deel Deze Pagina