Rijder/rijdster van het seizoen

Discussie in 'Lange baan' gestart door G1ant, 14 mrt 2019.

?

Wie is de rijder/rijdster van het seizoen

 1. Patrick Roest (wereldtitel allround plus WK- en EK-ereplaatsen)

  10 stem(men)
  22,7%
 2. Pavel Kulizhnikov (wereldtitel sprint plus wereldrecord 500 meter)

  12 stem(men)
  27,3%
 3. Kjeld Nuis (twee wereldrecords en meerdere ereplaatsen)

  3 stem(men)
  6,8%
 4. Kai Verbij (EK sprint en WK 1000 meter)

  3 stem(men)
  6,8%
 5. Sverre Lunde Pedersen (WK 5000 meter en meerdere ereplaatsen)

  3 stem(men)
  6,8%
 6. Britanny Bowe (WK 1000 meter plus wereldrecord)

  2 stem(men)
  4,5%
 7. Miho Takagi (wereldrecord plus medaille op zowel WK sprint als WK allround)

  19 stem(men)
  43,2%
 8. Nao Kodaira (WK sprint, veel ereplaatsen en Worldcupzeges)

  2 stem(men)
  4,5%
 9. Martina Sablikova (drie wereldtitels en twee wereldrecords)

  36 stem(men)
  81,8%
 10. iemand anders...

  2 stem(men)
  4,5%
Meerdere stemmen zijn toegestaan.
 1. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Ik zou zelf denk ik SLP en Nuis eruit halen en in plaats daarvoor Wust en Krol erin zetten. SLP reed 1 heel bijzondere race waarmee hij WK werd, maar buiten dat vond ik zijn seizoen niet echt bijzonder zowel qua prestaties als races.
  Nuis heeft natuurlijk 2 geweldige WRs gereden, maar persoonlijk schaal ik titels toch wat hoger in.

  Krol met goud en zilver op het WK afstanden schaal ik dan vrij hoog in (en op zowel de 1000 als 1500 maar net achter de WRs van Nuis).
  Wust en SLP is dubbeltje op zijn kant maar ik zou voor Wust kiezen.
 2. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Ik vind toch dat SLP hier wel gemakkelijk geslachtofferd wordt tov Wust. Allebei wereldkampioen, maar Pedersen zet daar nog een zilveren medaille op t WK, een 3e plek op t EK en een duidelijk onderschatte 2e plek op het WK Allround bij. Wusts 4e plek in SLC op de 1500 (weliswaar onder t oude wereldrecord) kan daar toch niet tegenop.

  Edit: Bijvoorbeeld Vanessa Herzog komt in mijn ogen meer in aanmerking voor een eventuele vermelding in deze lijst, dan Wüst.
  Laatst bewerkt: 15 mrt 2019
 3. Forza

  Forza Active Member

  Eigenlijk heeft iedereen wel ergens een steek laten vallen dit seizoen. Sablikova was de enige die écht scherp was toen de prijzen verdeeld werden, met als absolute hoogtepunt een briljante 3km race op het WK allround. Wat mij betreft de terechte winnaar.

  Als Takagi het WK allround had gewonnen had ik haar boven Sablikova verkozen; misschien ook wel als ze een individuele WK afstandstitel had gewonnen.
 4. sysya

  sysya Well-Known Member

  Het WK en EK allround bij de mannen was nou niet bepaald zwaar bezet. Op het EK allround wordt hij derde achter Kramer en Roest, verder zijn er in europa geen topallrounders, Bokko was de nummer 4, ik denk dat dit met het oog op het niveau van Bokko dit seizoen meer dan genoeg zegt. Op het WK allround is het eigenlijk hetzelfde verhaal, oke hij blijft Kramer voor, maar die was met een slechte 500 eigenlijk al weg, DDV wordt 4e, ook dat zegt genoeg (niks ten nadelen van DDV, maar hij is geen top allrounder, hij zegt zelfs zelf dat hij het jammer vond dat zijn 4e plek eigenlijk op voorhand al vaststond vanwege een gebrek aan concurrentie). Die 2e plek op het WK allround vind ik dan ook niet een reden om hem in dit lijstje te plaatsen. WK afstanden ja, daar reed hij uitstekend, maar dan blijf ik steken op twee echt goede races. Wust reed met het uitzondering van de allround kampioenschappen een prima seizoen (en bij die allround kampioenschappen heeft zij niet het geluk dat SLP wel heeft, er zijn namelijk bij de vrouwen meer top of subtop allrounders die haar voorbleven, daarom eindigde ze niet alsnog op het podium, SLP had helemaal geen concurrentie van toppers of subtoppers voor die 3e plek). Die race in SLC was terugkijkend niet vanwege haar 4e plaats fantastisch maar wel de tijd waarin, SLP kwam niet eens in de buurt van het WR (bijna 10 seconden er van af op de 5km, meer dan 2 seconden van het nieuwe WR op de 1500m), Wust verbeterd het oude WR en blijft binnen een seconde van het nieuwe WR op de 1500m.

  Even ter vergelijking, we tellen de team medailles hier niet mee (TP in het geval van Wust en SLP) en dat vind ik prima want zo goed hoeven NL en Noorwegen niet te zijn om zilver te winnen op het WK, maar waarom tellen we dan een 3e plek van Pedersen op het EK wel mee? Daar hoef je namelijk ook niet echt je best voor te doen want er waren simpelweg geen andere allrounders die Pedersen konden bedreigen voor die 3e plek.

  Edit: Bij Herzog heb ik een beetje hetzelfde, op het EK sprint kon ze eigenlijk niet verliezen gezien het best wel bedroevende niveau onder de Europese sprintsters (wordt wel langzaam aan beter gelukkig). Het WK sprint waar ze de echte concurrentie treft resulteert in een 4e plek in een toch ietwat teleurstellend toernooi (dat vond ik tenminste, maar misschien verwachte ik teveel van haar). WK afstanden was fantastisch, maar in SLC is het dan toch weer minder, ze krijgt twee keer dik 3 tienden aan haar broek van Kodaira dan ga je je toch afvragen of het WK een toevalstreffer was (ik hoop van niet overigens). Overall vind ik Kodaira dan constanter in haar prestaties.
  Laatst bewerkt: 15 mrt 2019
 5. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Is het niveau bij het allrounden zo laag, of zijn Kramer, SLP en Roest zo goed?
 6. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Maakt het nog uit? Dit weekend, zondag en maandag, vergadert het ISU-bestuur in Tokio. Het zal daar onder andere beslissen over het format van het WK en daarmee de toekomst van allround.
 7. sysya

  sysya Well-Known Member

  Dat is altijd een vraag, maar SLP eindigt op dik 7 tiende punt van Kramer/Roest op het EK en 6 tiende punt op het WK van Roest. De nummer 4 op het EK zit dan nog weer 2 punten achter SLP dan vind ik het niveau in de breedte toch niet best. Zeker als je ziet dat Kramer in 2007 ook in Colallbo 2 punten sneller is dan SLP in 2019 (Fabris ook 1,5 punt sneller en Verheijen maar 0,2 punt langzamer). Kramer verloor overigens ook dik van zichzelf (1,3 punt), terwijl ADJ bij de vrouwen sneller was (iets) dan de winnaar bij de vrouwen in 2007. Overall denk ik dat je kan stellen dat het op het EK niet zo was dat de 3 mannen van uitzonderlijk niveau waren.

  WK is dan wat minder goed in te schatten dus laten we die dan maar vergeten dat is dan meer mijn gevoel.

  Edit: Nog een leuke vergelijking Bokko werd op het EK in 2007 en in 2019 4e, hij is in 2019 alleen wel een vol punt langzamer.
  Laatst bewerkt: 15 mrt 2019
 8. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  @sysya

  Waarom zou het EK van 2019 goed vergelijkbaar zijn met dat van 2007, maar het WK van 2019 niet goed vergelijkbaar met eerdere WK's?

  Bovendien waren de omstandigheden in 2007 beduidend beter, dat is in het EK-topic aangetoond met statistiek.
 9. sysya

  sysya Well-Known Member

  Ik wilde het WK vergelijken met die van 2011, maar dat was het WK zonder Kramer dan krijg je een beetje een rare vergelijking aangezien dat seizoen qua niveau sowieso vrij waardeloos was. Ik was nog bezig met die van 2015, give me a moment.
  Ik weet dat de omstandigheden officieel minder waren dit jaar, maar dat verklaart niet waarom het bij de vrouwen wel mogelijk is om in contact te blijven met de puntentotalen van 2007.

  Edit: Ze zijn vergeleken met 2015 wel beter op het WK, maar wat opvalt en wat ik eigenlijk ook probeerde aan te tonen is dat de subtop een stuk minder lijkt te zijn geworden. Roest en Pedersen zijn op het WK een punt sneller dan de nummer 1 en 2 in 2015, Kramer is nog maar 2 tienden sneller dan de nummer 3 van 2015, DDV reed erg goed dit jaar en is 7 tienden sneller dan plek 4 in 2015. Vanaf dan wordt het echter een beetje beroerd, plek 5 is een kwestie van honderdsten, maar plek 6 van dit jaar was in 2015 8e geworden, de rest kun je wel raden die hadden de laatste afstand niet eens gehaald. Het verschil tussen plek 1 en 8 in 2015 was 4 punten, dit jaar was dat 6 punten, is dat dan het uitzonderlijke niveau van Roest en Pedersen?

  Ik denk persoonlijk dat het aan het niveau van de subtop ligt, DDV laat namelijk zien dat sneller zijn dan in 2015 wel degelijk mogelijk is, maar hij is eigenlijk de enige subtopper die dit doet. De subtoppers van nu hadden bijna allemaal verloren (behalve dus ddv) van de subtoppers van 2015.

  Edit: Ter vergelijking: bij de vrouwen zou de nummer 8 van dit jaar in 2015 5e zijn geworden. De complete top 8 dus top en subtop is sneller dan dezelfde posities in 2015. Dat is waarom ik aangeef dat iemand als Wust (die bij het EK en WK niet in vorm was) het podium niet zomaar haalt, omdat er sprake is van een sterke subtop die naar het podium kunnen kijken wanneer een topper niet goed is. Bij de mannen is die stap veel groter, Pedersen die echt niet uitzonderlijk was op het EK had niks te vrezen want er is geen sterke subtop (ja DDV dus, maar die was op het EK ook niet goed), wat is die derde plek dan waard?
  Laatst bewerkt: 15 mrt 2019
 10. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  De subtoppers van nu vielen allemaal bijzonder tegen. Bøkko, Swings en Giovannini moeten toch eigenlijk niet verliezen van Henriksen en WK-debutanten Wenger en Riku Tsuchiya?
 11. sysya

  sysya Well-Known Member

  Nee ik vind van niet idd en dat is wat ik probeer aan te tonen, een goede subtop zorgt voor een hoger niveau bij de top. Met de subtop van nu kan een Pedersen (maar ook zeker Kramer) fluitend een podiumplek binnenfietsen en dat ligt niet zozeer aan het niveau van Kramer en Pedersen op dat moment.
 12. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Uiteindelijk rijdt Wust ook maar 1 goed toernooi, namelijk het WK Afstanden, dus waarom zou zij dan in die lijst moeten? Pedersen won tenminste nog een individueel zilver extra. Sowieso, je kunt maar beter wel op het podium eindigen bij de allrojndtoernooien, dat is Wüst niet gelukt dit jaar.
  Herzog versloeg op het EK nog Katsjanova en Fatkoeljna, die toen nog in goede doen waren, versloeg Kodaira op de 500m (eerste x in 37 wedstrijden), won de wereldbeker over 500m en won zilver op de 1000. Dat ze aan het einde van het seizoen wat minder reed, doet daar niks aan af. En als dat EK Sprint om onduidelijke redenen niet telt, wat doet Verbij dan in de keuzelijst?
 13. sysya

  sysya Well-Known Member

  Wust won in de wb ook twee wedstrijden en werd een keer 2e en 4e, ze eindigde dus in 4 1500 meter wb's 4 keer bij de top 4, wordt uiteindelijk 3e in het klassement. Het podium verhaal op de allround toernooien heb ik hierboven al uitgelegd, nogmaals wat is die derde plek van Pedersen waard met zo'n waardeloze subtop? Vergeleken met de 4e plek van wust met een betere subtop, die kun je haast tegen elkaar afstrepen. Wust reed ook in december (wb Heerenveen) een uitstekende 1500 meter WR laagland, was dat geen goed toernooi/weekend? Ze reed in maart dus nog onder het oude wereldrecord, was dat geen goed weekend? Je kunt van Wust niet zeggen dat ze maar 1 goed weekend/toernooi heeft gereden, je ziet gewoon heel duidelijk een patroon bij haar, het ging goed totdat dat eigenlijk niet meer mogelijk was vanwege simpelweg vermoeidheid en toch kreeg ze na die periode het nog twee keer voor elkaar om fantastisch te rijden. Tegenover Pedersen die 2 weekenden (vooruit ik tel het wk allround wel mee) goed reed.

  Edit: "je kunt maar beter wel op het podium eindigen bij de allrojndtoernooien" umm ja dat kun je beter wel doen en dat is ook niet zo moeilijk met eigenlijk maar 3 kanshebbers op een podium. Dat is alsof je een EK vissen houdt en zegt dat de 3 met een hengel maar beter bij de top 3 kunnen eindigen vergeleken met de andere 5 die met hun blote handen vis moeten vangen.
  Laatst bewerkt: 15 mrt 2019
  RodyTur10 en Marcel Vos vinden dit leuk.
 14. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Je doet wel heel erg je best he.. om de medailles bij de allroundtoernooien te undersellen... maar een WB overwinning wel als MEGA prestatie te verkopen. als medailles bij de allround toernooien niks waard zijn... dan heeft Sven dus eigenlijk een mega mehh seizoen gehad?
 15. sysya

  sysya Well-Known Member

  Ik zou dan toch iets beter lezen. Het ging niet om een wb overwinning, maar om de tijd. Ik zeg ook helemaal niet dat dit een betere prestatie is dan een medaille op een EK of WK, dat zijn twee hele verschillende punten, het was puur bedoeld om te illustreren dat Wust meer dan 1 goed weekend heeft gereden, terwijl het tegenovergestelde gesuggereerd werd.

  Ik heb ook niks gezegd over de winst van Kramer op het EK want dat was wel een uitstekende prestatie, ik had het over de nummer 2, maar vooral 3 op het EK en WK bij de mannen (en dus ja ook de derde plek van Kramer op het wk). Met een subtop die praktisch onzichtbaar is bij de mannen is de derde plek niet meer waard dan een 4e (misschien zelfs 5e plek) bij de vrouwen, puur vanwege de grotere concurrentie bij de vrouwen. De cijfers hier boven hebben al aangetoond dat de subtop bij de mannen dit jaar zwaar onder de maat presteert (zeker op het EK). Bij de vrouwen kon je met een minder toernooi niet weglopen met een podiumplek, bij de mannen overduidelijk wel, dat heeft niks te maken met "undersellen" dat is de feitelijke representatie van het allrounden bij de mannen dit seizoen.
  Laatst bewerkt: 16 mrt 2019
 16. Forza

  Forza Active Member

  Ach, er heeft maar 1 persoon op "iemand anders" gestemd, dus zo slecht zijn de opties in de poll nou ook weer niet.
  alexander79, Hakkie2 en VorstM vinden dit leuk.
 17. sysya

  sysya Well-Known Member

  Dat heb ik ook niet gezegd.......
 18. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Ik snap je wel. Je bent fan of je bent het niet...:)

  Jij mag op iemand anders stemmen. ;)
 19. sysya

  sysya Well-Known Member

  Je kan ook een beetje fan zijn hoor ;) Zijn maar een paar schaatsers waar ik echt geen fan van ben, Pedersen en Kramer behoren niet tot dat rijtje.
 20. Oxylus

  Oxylus Well-Known Member

  Ik heb op Ireen Wust gestemd (anders). Jammer dat het geen officiele optie was. Veruit de indrukwekkendste race van het jaar afgeleverd op het belangrijkste moment van het jaar (WK) en versloeg daarbij zowel Takagi en Bowe.

Deel Deze Pagina