Stekende pijn achillespees

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Jordi_Veen, 3 jan 2022.

 1. Jordi_Veen

  Jordi_Veen New Member

  Goedemorgen,

  om te beginnen, mijn schaats niveau is niet bijzonder hoog maar ik kan wel aardig meekomen met de langzamere treintjes en de bochten door lopen. Techniek is nog niet waar ik wil zijn maar wordt steeds beter.

  Dan nu het probleem, helaas heb ik al heel lang last van mijn achillespees, een felle stekende pijn om precies te zien. Zowel in de pees/onderkant kuit spier als in mijn hak (als ik er op sta).

  tevens zit er een knobbel op mijn hiel, aan de buitenkant van het bot/naast de aanhechting van de pees. De knobbel zelf is niet gevoelig. Hier kan ik gerust hard op drukken, ik vermoed dus ook dat dit gewoon bot is en dus weinig kwaad kan.

  Helaas heb ik vrij lang gereden op een maat te grote schoenen (en te smalle schoenen, ondertussen heb ik de juiste maat Viking Gold XBR) en ik vrees dat dit heeft bijgedragen aan de blessure.

  ben al bij twee fysio therapeuten geweest in het verleden maar veel beter is het daar niet van geworden.

  Het gekke van mijn blessure is dat ik er tijdens de belasting, of dit nu schaatsen is of fietsen/droogoefeningen, geen last van heb. Zelfs na de belasting heb ik geen last. De volgende dag kan het behoorlijk pijn doen.

  Heeft iemand hier toevallig ervaring mee? Zou het kunnen dat mijn voeten doorgezakt zijn en dat de blessure daaruit voortkomt?

  Na een lange periode van rust is het probleem wel veel minder of zelfs weg maar komt helaas weer terug bij (schaats)belasting.

  Ga ik misschien toch weer te hard van start en moet ik mijn pezen meer tijd gunnen om aan te sterken?


  groetjes,

  Jordi
 2. Mannes viking

  Mannes viking Active Member

  Welke schaatsschoenen heb je?
  Ik denk dat daar het probleem in huist
  En over snelheid en techniek eerst techniek dat is belangrijker dan snelheid
  Naar wat ik al zij denk ik dat het probleem in de schoenen zit en ook techniek
  Ik lees net viking schoen dus
  Daar lees ik vaker problemen mee waaronder ik zelf ook ik heb nu groothuis GB19 en dat zat gelijk goed en kon er lekker op rijden
  Ik ben bij verschillende schaatswinkels geweest en in alkmaar fortysix sport werd er echt goed naar de bouw van mijn voet gekeken
  En schuimpjes geplaatst op de drukpunten en mijn voeten waren niet geschikt voor viking
  Maar dat lees je hier vaker
  Succes met je problemen en ik hoop dat het goed komt
  Laatst bewerkt: 3 jan 2022
 3. Jordi_Veen

  Jordi_Veen New Member

  Hoi Mannes,

  Ik ben na een bezoek aan de schaatswinkel overgestapt van Viking silver maat 40 naar maar 39 Gold in de XBR (extra breed) variant. In de Silver maat 40 werd mijn voorvoet vermorzeld, daarnaast moest ik de veters erg strak aantrekken om iets van steun te krijgen.

  Helaas heb ik de nieuwe schoenen nog niet kunnen testen. Ik werk in het buitenland en ben dus perioden van huis. In de sportschool probeer ik daar het een en ander bij te houden maar daar beginnen de klachten nu dus ook op te spelen. Misschien doe ik wel teveel?!

  mocht iemand tips/oefeningen hebben om de achillespees/enkel aan te sterken zonder teveel te belasten dan hoor ik dat graag.

  Als ik in Nederland ben heb ik 1 keer in de week privé les en daar probeer ik de nadruk zoveel mogelijk op techniek te leggen. De snelheid komt als gevolg van mijn verbeterende techniek, kracht stop ik er amper in.
  Laatst bewerkt: 3 jan 2022
 4. JJS

  JJS Active Member

  Ik zou hier voorzichtig mee zijn. Doet mij denken aan een hardloopblessure die mij ruim een jaar aan de kant hield. (ok, ik kon het niet altijd laten en heb door de pijn heen nog wel andere sporten gedaan, dat zal niet bevorderlijk voor het herstel geweest zijn maar toch...)
 5. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Als je een goede diagnose wilt dan moet je bij footconnection langs (Culemborg). Daar kunnen ze jou en je materiaal onderzoeken en de juiste acties aangeven.
 6. Mannes viking

  Mannes viking Active Member

  Ik ben het 100% Met Eelco eens
  En ook is het zo niet elke schaatswinkel is het zelfde qwa ervaring met voeten het heeft mij tot wel 3 schaatswinkels geleid
  Tot ik uit eindelijk bij fortysix sport uitkwam en eigenlijk de hoop al had opgegeven de eerste winkel in kardinge daar had ik mijn viking silver vandaan maat 39 in alkmaar bij norg sport de viking nagano gold maat 39 alle 2 de schoenen gaven uiteindelijk de zelfde klachten verzuring en kramp en veel pijn rondom de enkelknobbel en kramp onder de voetboog
  en moest na 3 rondjes het schaatsen staken tot ik met dit probleem bij fortysix sport bij de meent aankwam
  Hebben ze eerst goed de bouw van mijn voeten gekeken en groothuis GB19 geadviseerd en dat was ook echt zo ik kan de hele dag schaatsen zonder centje pijn
  En dit probleem heb ik hier al vaker gelezen en dan kwamen ze ook bij groothuis uit
  Maar wat EELCO schrijft laat goed naar de bouw van je voeten kijken bij een professionele winkel
 7. Jordi_Veen

  Jordi_Veen New Member

  Allereerst bedankt voor de wijze raad! Op zich ben ik wel goed geholpen in Den Haag door een kundig personeelslid (voeten zijn onder andere opgemeten), hij schrok ook dat ik op maat 39 rond reed .

  over een dikke week hopelijk het ijs op met de nieuwe schoenen. Mocht het niet goed voelen dan gaan ze gelijk uit en zal ik langs footconnection voor een analyse.
 8. Mannes viking

  Mannes viking Active Member

  Meestal is je schaatsschoenen 1 maat kleiner dan je schoenmaat teminste welbij viking
 9. Jordi_Veen

  Jordi_Veen New Member

  Dat blijkt wel te kloppen, mijn Asics zijn maatje 40.
 10. Mannes viking

  Mannes viking Active Member

  Mocht je er niet uitkomen en pijn houden
  Probeer het dan eens met groothuis schoenen er zijn hier een aantal gevallen waaronder ik zelf ook die het met mij eens zijn
  Die ook ger groothuis schoenen hebben verkozen boven viking
  Je hebt hiermee nu wel een voordeel dat als je pijn blijft houden een uitgangspunt hebt
 11. Jordi_Veen

  Jordi_Veen New Member

  Ik zat stiekem al te denken om custom Groothuis schoenen te laten maken mocht het nu nog pijn blijven doen. Fingers crossed dat het niet nodig is!
 12. JJS

  JJS Active Member

  Merk schoenen maakt niet zoveel uit, alle goede merken maken goede schoenen. Wat wel belangrijk is is dat de schoen goed past. Elk merk en vaak ook elk model heeft zijn eigen leest. Je kunt dus niet zo op afstand een voorkeur voor een bepaald merk hebben. Tenzij je natuurlijk custom gaat....

  Maar, los eerst het probleem met je pees op. Grote kans dat de schoen niet het probleem is.
 13. Mannes viking

  Mannes viking Active Member

  Merk schoenen maakt wel degelijk veel uit
  Er zit echt best veel verschil in
 14. Mannes viking

  Mannes viking Active Member

  Custom made schoenen is zeker een optie en dan die van groothuis is dan de beste optie vooral omdat groothuis ze in Nederland maakt en viking niet en je kunt bij groothuis altijd langsgaan om het proces te volgen en te passen
 15. Jordi_Veen

  Jordi_Veen New Member

  Kleine update:

  Een echo laten maken van mijn beide Achillespezen en het uitstekende stuk bot op mijn hiel.

  Achilles ziet er goed uit, is mogelijk wel ontstoken geweest in het verleden. Lijkt er op dat de pees aangesterkt moet worden en dat ik gewoon kan blijven sporten zolang ik binnen de pijngrens blijf.

  hobbel op mijn hiel lijkt bot groei te zijn.

  volgende week krijg ik oefeningen van Fysio en ik zal op zijn aanraden ook nog langs een podoloog. Op blote voeten heb ik de neiging ietwat te proneren, misschien moet ik een zooltje in mijn dagelijkse schoenen.

  De Gold XBR schoenen zitten in ieder geval een stuk beter dan mijn maar te grote Silver’s, wel heb ik ze op een “leest laten zetten” omdat (met name linkervoet) mijn kleine teen naar binnen gedrukt wordt. Morgen testen of dat geholpen heeft.

  Na vijf weken niet schaatsen is het wel weer even schrikken hoeveel je verleren kan ik een relatief korte periode maar de aanhouder wint!
 16. ijsmonster

  ijsmonster Member

  Hai Jordi,
  zou het niet een slijmbeursontsteking kunnen zijn?

  Ik heb jaren geleden zoiets gehad: op onvoorspelbare momenten plotseling een felle, stekende pijn. Oorzaak was bij mij de buitenrand van een harde schaatsschoen die steeds langs de achillespees wreef.

  Destijds (niet onlogisch maar ook niet correct) gediagnosticeerd als achillespeesontsteking, maar het bleek de slijmbeurs die ontstoken was.

  Ik rij inmiddels al jaren op (voor mij) perfecte schoenen, maar onlangs toch plaatselijk weer even moeten verwarmen en uitbuigen omdat ik de slijmbeurs opnieuw begon te voelen. Daarnaast NSAID geslikt en gebruikt om pees mee te masseren. Nu alles weer goed. Hoop dat het je helpt.

  Frictie maakt meer kapot dan je lief is.
  Succes.
 17. Jordi_Veen

  Jordi_Veen New Member

  Hoi Ijsmonster,

  Ik heb een echo laten maken. Op de echo was niets te zien en de arts denkt dus ook eerder aan overbelasting.

  Mogelijk is het wel ontstoken geweest, pees of slijm beurs, dit als gevolg van een harde rand in mijn oude Maplze schoenen.

  ondertussen heb ik de juiste maat Viking schoenen, extra breed gold, welke ik nog eens breder heb laten maken door ze “op leest te zetten”. Nu passen m’n voeten er in zonder al te veel pijn.

  Ik heb het idee dat ze nog best iets ruimer mogen, vooral links. Misschien nog maar eens custom schoenen laten maken.

  tevens probeer ik te werken aan opbouw van pees en spier kracht door middel van oefeningen. Verder werk ik zoveel mogelijk aan een goede schaats techniek en zo min mogelijk kracht, snelheid komt vanzelf wel als de techniek beter wordt.

  Al met al moet ik zeggen dat het stukje bij beter de goede kant op gaat. Minder pijn, betere techniek (mag nog veel beter maar toch…) en meer plezier!

  Bedankt voor het meedenken/tips.

  groetjes,
  Jordi

Deel Deze Pagina