En het feit dat er olympische kampioenen toegejuicht kunnen worden. Kijk hoeveel mensen er al naar huldigingen komen zonder dat daar bij gesport wordt.
Als we het schaatsen bij het buitenlandse (nieuwe) publiek bekend willen maken mag er eerst wel wat aan de opleiding van de commentatoren gedaan worden. Ik heb vandaag nog even naar de ARD gekeken. Ze lieten het laatste deel van de race van Bloemen zien en die van Kramer. Werkelijk tenenkrommend. Nauwelijks info over de wedstrijd of over de schaatsers. Niet eens dat het de laatste rit was, alleen dat Bloemen de snelste tijd had gereden. Geen vergelijk van rondetijden. Ja de achterstand wordt vermeldt maar niet of de rondetijden naar boven gaan of vlak blijven. De enige info die ze steeds geven in wat voor kleur kleding (zwarte kleding met witte mouwen, en blauw pak, met oranje romp) ze schaatsen en wat de kleur van hun schaatsen zijn. Werkelijk waar, geen woord van gelogen. Over het schaatsen wordt echt niks zinnings gezegd. Alleen dat de voorsprong groter wordt (4 meter) of kleiner wordt (2 meter). En dan is het vaak nog fout want het is zichtbaar en dat die groter of kleiner komt doordat de ene in de buitenbaan en de andere in de binnenbaan rijdt. Volgens mij is Jorrit Bergsma in het hele stuk niet genoemd. Wel dat Patrick Beckert geen medaille pakte. Hoe kan een sport met dergelijke TV presentatoren ooit populair worden in het buitenland. Gisteren bij ZDF was het wel wat beter.
Ik zag deze week Franciska Schenk een keer op het middenterrein met een microfoon lopen. Volgens mij werkt zij voor het ZDF.
Nu is Franziska Schenk alleen al een reden om naar het schaatsen te kijken. Bovendien weet ze ook nog waar ze over praat. Ik zeg de gridgirls van de F1 hebben toch niks meer te doen. Misschien kunnen ze een rol vervullen in het schaatsen
Blijkbaar denken ze bij atletiek en zwemmen dat het wel helpt. Dan mag de schaatsbond daar best over nadenken. Maar dan wel alleen als het concept wordt veranderd. Als je zoals nu rijdt maar je schrapt achteraf de tijden van de nrs 3 (en verder) van een land, zonder dat er daarna een knock out systeem bij zit, slaat dat nergens op en zal niemand je nog serieus nemen. (maar dit past intussen ook beter in een ander topic)
Wat vinden we van de wijzigingen in de kalender van het afgelopen Olympiade? Het WK afstanden op de plek van de OS (Deel van de) kwalificatie van WK allround / WK sprint in januari EK sprint / allround combineren en deze afwisselen met EK afstanden
Door de wijzigingen lijk het seizoen (meer) in twee delen te zij gevallen: voorseizoen/kwalificaties en het WK seizoen (februari maart) Nadeel van het WC kwalificatie weekend (is al eerder genoemd) lijkt niet in het voordeel te zijn van andere continenten dan waar de WC gehouden wordt. Het idee an sich van kwalificatie via de WC is wel goed, een land met een goede lichting schaatsen komt zo sneller aan het max. startplaatsen (voorheen + 1 per jaar) Dit zou het beste over meerder WC verdeelt kunnen worden (meerdere continenten) Sprint / Allround combineren is voor het publiek in de hal zelf (schaatsliefhebbers) wel mooi, maar lijdt denk ik tot een voor de kijker op wat meer afstand tot een te lang programma. E.v.t. zou sprint nog op donderdag/ vrijdag kunnen, en allround op zaterdag/zondag, dus 4 dagen, zoals het WK afstanden
En dan is het voor de uitzonderlijken nog mogelijk om beide WK's te combineren al zal dat heel zwaar zijn. Mooier zou zijn om alle WK's over twee weken te verspreiden, net als bij alpine skieën. Weekend 1 : WK sprint, doordeweeks individuele afstanden Weekend 2: WK allround doordeweeks: individuele afstanden Weekend 3; Afsluiten met MS en TP. Doordeweeks zijn er twee maal 5 dagen. 10 individuele afstanden, maar je kunt rustdagen creëren door 500, 1000 en 1500 voor beide sexen op één dag te houden. Omdat er minder afstanden per dag zijn kunnen er ook meer deelnemers meedoen.
Doordeweek moet er nooit een WK plaatsvinden. Dat zou betekenen dat alle werkenden er niet naartoe kunnen. Je ziet dat al op de vrijdag van een worldcup of WK dat er minder publiek is, zelfs als dat ‘s avonds is.
Ook commercieel gezien is het beter om het op dagen te doen dat veel mensen vrij zijn. Tv draait immers om kijkcijfers en dat is belangtijk voot bv reklame inkomsten.
"alle werkenden" is een beetje generaliserend, sommige mensen werken 's avonds of in het weekend en zijn juist tijdens kantooruren (soms) vrij. Een voordeeltje van dingen doordeweeks houden kan zijn dat er minder concurrentie is van andere sporten op tv, maar of dat het waard is weet ik niet.
Voordeel is ook dat je een soort olympische sfeer kunt creëren. Echt een schaatsweek waar je naar toe kunt leven. De WKs samenvoegen in 9 of 16 dagen zou volgens mij wat dat betreft best goed zijn. Alleen hou je dan zo weinig over voor de rest van het seizoen. Iemand die dan net ziek is voor die 9/16 dagen mist gelijk alle doelen. Bij alpineskiën gebeurd het wel en daar is het een succes. En ook bij de nordic sporten is er een groot WK (bij zwemmen icm schoonspringen trouwens ook). Als je het trouwens over 16 dagen doet, zou je eigenlijk shorttrack (en misschien kunstschaatsen, al is die sport wel vele malen groter) moeten integreren in een echt ISU WK. Daar zou ik heel erg voor zijn.
Mijn gedachten hierachter: sprint en allround wil men blijkbaar op een baan. Dat word nu gecombineerd en een weekend. Dit levert te lange programma's per dag op voor degene die af en toe langebaanschaatsen kijkt.
Er zijn een aantal vragen waar de ISU eerst maar eens een antwoord op moet geven: - wat doen we aan de titelinflatie? - hoe zorgen we ervoor dat de vierkampen weer aantrekkelijker worden om te rijden? - hoe zorgen we ervoor dat de World Cups weer echt wat voorstellen? Kan men deze vragen niet beantwoorden dan blijft het aanmodderen. Grootste gemeenschappelijke deler is wat mij betreft dat men eens moet stoppen met de ver-Olympischespeling van het schaatsen.
@SprintMaster: ik zou eerder zeggen dat er meer moet worden verolympiseerd. De Olympische Spelen zijn voor een groot deel van de goede schaatsers de reden om te gaan schaatsen. Als je elk jaar een soort Olympische Spelen maakt, lijkt mij dat ideaal. Omarm dat grote voordeel dat je hebt en waarmee je skeeleraars, marathonrijders en shorttrackers naar de langebaan kunt trekken. Dat dat ten koste gaat van de vierkampen is dan maar zo. Die zijn volgens mij toch al niet meer echt te redden, in zoverre dat ze nooit meer zo belangrijk zullen worden als ze waren (zeker het allroundtoernooi niet, de wereldkampioen allround is nu de kleinste wereldtitel in het schaatsen).