Jutta Leerdam en Koen Verweij zijn een zegen voor de Nederlandse schaatssport. Dat stel genereert zoveel publiciteit, en dat niet alleen in het sportnieuws, dan de meeste andere schaatsers. Topsport heeft publiciteit nodig en kleurrijke figuren helpen daar bij. Hoe het afloopt met deze relatie maakt daarvoor verder niet uit. Ids Postma was een zo veel betere schaatser dan Koen Verweij, maar daar sprak buiten de echte schaatsvolgers niemand over. Of het moet zijn geweest met de verwondering over zijn relatie met de wel spraakmakende Anni Friesinger.
Ja inderdaad. Ik ga echt niet ontkennen dat het schaatsen de publiciteit die zij brengen heel goed kan gebruiken, maar ik heb ook een hekel aan de aanstellerij, wangedrag en seksisme dat dit publiek met zich mee brengt. Maar goed ik ben ook iemand die spontaan braakneigingen krijgt als ik bij Ziggo de tafel weer eens 5 centimeter zie stijgen omdat de mannen daar aan tafel de mooiste chickies uit de sportwereld verzameld hebben. Misschien krijgen ze Thialf wel weer vol (zonder gratis kaarten) met Jutta op alle uithangborden. Goed voor de financiële kant van het schaatsen, lekker doen, maar mag ik dan alsjeblieft een tribune aanvragen waar het 'gewone' schaatsvolk gewoon het schaatsen kan kijken zonder verliefde pubers, geile opa's en InFlUeNcErS?
Ik kom graag naast je zitten! Maar Thialf weer vol en extra sponsoren zijn heel erg hard nodig want anders gaat het licht straks uit in ‘het schaatshart van de wereld!’ ik kijk ook met weemoed terug aan de dagen dat het dweilorkest het enige entertainment was en ik gebroederlijk met de Noorse supporters in de zuidbocht stond maar ‘das war ein mal’.
Sponsornieuws! https://knsb.nl/nieuws/lynk-co-word...sor-knsb-met-shorttrackteam-als-vlaggenschip/ als ik het zo lees kiezen ze heel nadrukkelijk voor het ‘jonge, hechte en rebelse shorttrackteam’ (en niet voor het saaie, brave en van individuen aan elkaar hangende langebaanschaatsen?).
Zou het een rol kunnen spelen dat de langebaanschaatsers i.t.t. de shorttrackers al in dienst zijn van commerciële teams?
Allemaal leuk en aardig dat het schaatsen zich schijnt te moeten afficheren met allerlei laagwaardig vertier, zoals uiterlijk vertoon, kinderachtige speakers en derderangs Amsterdamse kroegzangers. Maar misschien goed om te melden dat in het boek dat de Bookerprijs heeft gewonnen, De avond is ongemak, schaatsen het belangrijkste thema is.
Vandaag de grote dag voor Matthias Grosse. Op de algemene ledenvergadering van de Duitse bond kan hij tot president gekozen worden. Met fascinatie heb ik gekeken hoe hij de afgelopen weken zijn team voorstelde en blijkbaar veel energie weet los te maken. Dat had het Duitse schaatsen ook echt nodig. Sommige dingen zijn wat minder gelukkig: om nu te zeggen dat je een goede voorzitter zult zijn vanwege je officiersopleiding in de DDR, tja. En de video-ondersteuning namens de Nederlandse schaatsfans door Huub Stevens laten doen, kon misschien ook wel beter. Ik hoop in ieder geval niet dat de Duitse afgevaardigen denken dat alle Nederlandse schaatsfans er uit zien als Huub Stevens in die video. Ik heb niet het idee dat er tegenkandidaten zijn of dat er zo iets is als een verenigde oppositie tegen hem, dus ik denk dat hij verder kan. Sluitstuk van zijn teamvoorstelling is de bondscoach. Grosse liet doorschemeren die naam tijdens de vergadering te presenteren, vandaag dus. Ben erg benieuwd of dat 1 van de Duitse trainers wordt, of dat er een Grote Naam uit het buitenland is gehaald. En wie dan? Peter Mueller heeft Claudia Pechstein in het nabije verleden getraind (naar tevredenheid?), maar heeft inmiddels ook al de AOW-gerechtigde leeftijd, volgens mij. Andere kandidaten?
Na Gunda Niemann is Jenny Wolf dus de volgende legend die terugkeert in het Duitse schaatsen. Een positieve ontwikkeling. De familie Pechstein staat dus veel minder alleen in het Duitse schaatsen dan vaak gesuggereerd.
Leuk verhaal van Krol over Reggeborgh die JV trainingen kopieert. Hij geeft aan dat raar te vinden, maar persoonlijk vind ik dat juist slim. "Weet je, toen ik afgelopen winter een gesprek had met Reggeborgh over een eventueel contract werd me gezegd: ’Jij vindt jouw schema’s toch zo goed? Nou, dan blijf je die gewoon volgen bij ons.’ Dat is veelzeggend, toch?”" Dat laat mij vooral zien dat ze bij Reggeborgh schaatsers niet in een keurslijf willen drukken wat betreft trainingsschema's, niet dat ze het zelf niet kunnen bedenken (als ze dat niet zouden kunnen hadden ze echt geen wereldkampioenen geproduceerd lijkt mij). Ik snap wat Krol bedoeld, maar in het verleden hebben we toch ook gezien dat de schema's en methodes van Orie lang niet voor iedereen werken? Waarom zou je als Reggeborgh net zo'n strak regime neerleggen als Orie wanneer je schaatsers ook zelf in meer of mindere mate kan laten meedenken over schema's, al dan niet door het schema van een vorige ploeg (gedeeltelijk) te blijven gebruiken?
Raar arrogant interview van Krol. Uitgaan van je eigen kracht okee, maar neerbuigend doen over tegenstanders lijkt me toch niet helemaal nodig.
De Zweedse bond meldt, dat Nils van der Poel bezig is met zijn comeback. Hij zal niet met de kernploeg meetrainen, maar zal gecoached worden door zijn persoonlijke trainer Johan Röjler.
Leuk nieuws. Nou moeten we het fenomeen "Zweedse kernploeg" ook niet overschatten. Zitten daar ook schaatsers in met snellere persoonlijke records op 5km en 10km dan Tomas Gustafson?
Nee. Oskar Nilsson en Arvid Karlingsjö: reed nog nooit een 5 of 10km. Wilhelm Ekensskär, Adam Axelsson en David Karlingsjö: sneller dan Gustafson op kortere afstanden, maar langzamer dan Gustafson op de 5km en 10km. Daarnaast zitten er in de ploeg ook enkele dames, van wie shorttrackster Erika Lindgren de massastartlimiet heeft gereden. Sterker nog: Gustafson is beter op de Adelskalender dan alle actieve Zweedse schaatsers afgezien van Nils van der Poel. Röjler (de coach van Nils), Eriksson (de coach van de kernploeg), Falk, Friberg en Andersson, de anderen die vóór Gustafson staan, zijn allemaal niet meer op niveau actief. Vooral in het geval van Andersson is dat jammer, aangezien hij maar twee jaar ouder is dan Nils.
Als je Ntab moet geloven zit dat toch anders in elkaar: https://www.ad.nl/schaatsen/ntab-niet-gekomen-om-in-geel-pak-te-rijden~aeefc67e/ Blijkbaar zijn ze bij Reggeborgh juist zoekende. Jutta Leerdam die openlijk uitspreekt vorig seizoen meer aan Verweij gehad te hebben dan aan vd Velde, Ntab die nu dit soort uitspraken doet en Krol die ook een gebrek aan visie verwijt... Wat dat betreft is er wel een groep die twijfelt aan de benadering van vd Velde. Ik vind het tegelijkertijd ook wel de onzekerheid tekenen van de heren in het geel. Zonder wedstrijden weten zij ook niet hoe Nuis ervoor staat bijvoorbeeld en ze zullen die jongen toch moeten pakken op de 1000 en 1500m. Gezien de selectie, aanpak, budgetten en faciliteiten bij JV zijn ze het aan hun stand verplicht om op iedere afstand (in ieder geval bij de mannen) een gouden medaille te scoren. Nuis is de allergrootste bedreiging. Maar je hebt gelijk; bij Orie zul je in de meeste training moeten inhouden en grote omvang moeten draaien op specifiek aangegeven vermogens en/of zones. Veel training op de fiets, niet alle schaatsers houden daar van. Je moet daar maar tegen kunnen. Nuis gaf ook aan dat ie het wel gehad had met al die verplichte blokjes op de fiets, jaar in jaar uit. De basis is nog altijd dat je sport met plezier, als een schema je tegen staat kan het nog zo goed uitgebalanceerd zijn maar volgens mij schiet je er dan ook niks mee op.
Interessant inderdaad hoe Ntab en Leerdam dan weer naar Reggeborgh kijken. Toch zet ik daar ook mijn vraagtekens bij. Een gebrek aan visie is toch niet iets van het laatste seizoen lijkt mij, Ntab heeft toch zo'n 3-4 jaar onder van Velde gereden, andere opties had hij echt wel. Als er echt een gebrek aan visie is dan vraag ik mij af hoe van Velde wereldkampioenen heeft geproduceerd en waarom Ntab en Verbij hem zolang trouw bleven. Lijkt ook een beetje op ouderwets modder gooien naar de concurent.
Ntab en Verbij zijn natuurlijk wel groot geworden onder Van Velde. Dat Ntab de laatste stap nog nooit heeft kunnen zetten klopt, maar dat hij die eerdere jaren niet zomaar aan de kant schuift snap ik wel. Toch komt er een moment dat het klaar is. Dat moment was nu. Waarom Leerdam dan toch kampioen? Misschien toch door Verweij?