Transfertopic 2024-2025

Discussie in 'Lange baan' gestart door Lorca, 4 mrt 2024.

 1. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Ik moet eerlijk bekennen dat ik de columns van vdBurg meestal niet heel erg sterk vind. Ze bevatten wel vaak leuke one-liners, maar ik vind ze vaak erg licht voor wat betreft daadwerkelijke inzichten. Dat is jammer want ik schat vdBurg wel in als zeer intelligent (ik heb ooit een middag met hem mogen doorbrengen op een schaatsbaan in Japan, en hij is een interessante en onderhoudende gesprekspartner).

  Deze nieuwe column is relatief wel beter vind ik, vooral door zijn bespiegelingen vwb de behoefte aan lol, romantiek etc. in het schaatsen. Zijn laatste alinea over het halen van Groenewoud lijkt me duidelijk een 'tongue-in-cheek' zin die niet serieus bedoeld is, maar zegt hij nou echt dat Joep Wennemars niks is? Ik hoop dat hij eigenlijk bedoelt dat enkel Wennemars alleen niet voldoende is (als in "hij alleen is niks, er moet meer bij"), anders vind ik het een bijzonder ondermaatse opmerking die ook nog eens niet onderbouwd kan worden met de tijden en resultaten van Wennemars dit jaar.
  HaagscheBluf vindt dit leuk.
 2. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Wel interessant om te zien wat er gaat gebeuren met Reggeborgh. Ze hebben inderdaad een vrij groot team dus het zit er wel een beetje in dat een aantal mensen moeten vertrekken, en er zijn er wellicht ook een paar die een overstap wel zien zitten, qua carriere- danwel salaris-impuls. Zeker van het trio Dijs/Hollaar/Otterspeer zou ik niet raar opkijken als Orie minimaal 1 ervan probeert aan te trekken.
 3. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Duif vindt dit leuk.
 4. Duif

  Duif Well-Known Member

  Mooi voor deze jonge schaatsers. Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat de jeugd zou staan te springen om naar Jumbo te gaan.
  Zo'n goede reputatie hebben ze natuurlijk niet als het gaat om het ontwikkelen van jong schaatstalent.
  Maar Veen en van der Ham komen heel enthousiast over, en Orie en Janmaat zullen geleerd hebben van de afgelopen jaren. Het aantrekken van Dave Versteeg geeft ook al aan dat er dingen gaan veranderen en er andere accenten gelegd gaan worden.
  Zeer benieuwd of, en wie er nog meer bij de ploeg gaan komen.
  fransvanbakel en Lorca vinden dit leuk.
 5. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Leuke aanwinsten! Och, Jumbo heeft naturlijk wel recentelijk nog rij succesvl Scheperkamp verder ontwikkeld en nu dit jaar ook Wennemars. En voor jong schaatsers is het denk ik sowieso aantrekkelijk als ze een kans krijgen echt een leuke boterham te kunnen gaan verdienen met hun sport.
 6. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ik denk dat die talenten wat minder van die imagoschade merken of juist kansen zien voor zichzelf. Zeker die van TalentNed waar Kemkers natuurlijk voornaam raadgever is. Hij zal ze er ook wel op wijzen dat het bij Orie alleen maar beter kan gaan dan dit seizoen.

  Vergis je ook niet dat die grote talenten door Jumbo vaak al jaren van te voren worden benaderd. Die zijn daar erg actief in. Die talenten van TalentNed worden vaak al in de jaren voordat ze doorstromen uitgenodigd bij Jumbo om eens wat testen te doen. Vervolgens doen ze in hun laatste juniorenjaar nog wat ijstrainingen mee en worden ze tenslotte uitgenodigd op gesprek en is daar de hele top van Jumbo bij. Dat maakt indruk en zeker als tiener voel je je dan heel gewild. Zeg dan maar eens ''nee''. Zeker als een ander team waar je graag heen zou willen je helemaal niet heeft benaderd. Je zou zeggen dat je als talent ook zelf eens probeert te bellen met teams, maar achteraf hoor je toch vaak dat die talenten wat bleu zijn en zich passief hebben opgesteld in het vinden van een team. Ik denk dat talenten uiteindelijk toch wel erg gevoelig zijn van zo'n voortraject en de vleierij die komt kijken bij het gevraagd worden door een groot topteam als Jumbo. Vermoedelijk zijn er vervolgens maar weinig doorstromers die aanbiedingen van zo'n topteam dan toch naast zich neerleggen.

  Wij kunnen van de buitenkant natuurlijk vrij objectief en zakelijk beoordelen dat er zeker in de laatste paar jaren toch wel een hoop talenten het relatief zwaarder lijken te hebben bij Jumbo, dan bij de andere topteams. En dan heeft Jumbo nota bene nog een ''ontwikkelingsploeg'' om de druk er zogenaamd af te halen en ze meer de tijd te geven voor hun ontwikkeling.
 7. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Kunnen wij wel echt zo goed objectief het beoordelen? Ik heb de indruk dat ook wij hier, mijzelf incluis, in de val trappen dat we steeds meer op elke slak zout aan het leggen zijn als het slecht gaat bij een ploeg, in dit geval Jumbo. Verder is het natuurlijk ook zo dat Jumbo al jaren verreweg het meeste doet aan talentontwikkeling, dan is het ook logisch dat het op gaat vallen als het bij een aantal niet goed werkt.
  kernploegfusie, ArjenK en VorstM vinden dit leuk.
 8. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Prestaties zijn meetbaar. Zeker bij tijdritten. Niets objectiever dan PR's. Evelien Vijn heeft in haar twee jaar bij JV 0 PR's gereden. Myrthe de Boer reed 1 PR in twee jaar Jumbo (en slechts een kleintje). De ontwikkeling van Jarle Gerrits? Erg mager. En bij het hoofdteam zie je het dit seizoen helemaal stokken bij Yoro, Scheperkamp en Snellink. Geen verbetering. Om het maar niet te hebben over de het gebrek aan progressie van de oudere garde (Krol; Bergsma; Anema; Verbij; Ntab). Ze hebben een hoop jonge rijders waarbij het qua gezondheid niet heeft meegezeten dit jaar (Conijn, al kun je de rol van het team daarin onder de loep houden; Egberts; Van Workum; de enkel van Leerdam), zodat ik die dan nog buiten beschouwing laat. Ik denk dat je alleen bij Hoogendoorn, Wennemars en Huizinga (flinke) progressie zag. Dat is bijzonder karig voor zo'n grote ploeg en al helemaal als je dat afzet tegenover de andere ploegen.

  En qua talentontwikkeling: bij elke ploeg zijn er talenten die achterblijven en de stap naar de top niet zetten of die zich eenvoudigweg helemaal niet ontwikkelen. Geregeld komt dat ook eerder door fysieke of mentale problemen. Sommigen hebben moeite met de harde trainingsschema's of zijn mentaal niet gemaakt voor het eten-slapen-leven als topsporter. Het ligt niet allemaal aan de coaches. Die hebben ook gewoon programma's die ze finetunen en in principe in negen van de tien gevallen wél werken. Bij JV zie je echter relatief meer (ik zeg expres relatief, want ze hebben inderdaad meer schaatsers in dienst dan andere ploegen) talenten stokken in hun ontwikkeling of opeens de aansluiting missen. Dat is niet van de één op de andere dag zo. Eigenlijk zie je al sinds het afgelopen Olympisch jaar dat het steeds moeizamer en moeizamer gaat. Al was het afgelopen seizoen natuurlijk het andere uiterste. Gelukkig kan het nu alleen maar beter gaan.
  HaagscheBluf, fransvanbakel en Duif vinden dit leuk.
 9. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Dan over op de orde van de dag: transfers. Nog een versterking voor Jumbo-Visma, en dit keer voor de marathontak. Zij waren nog op zoek naar een vijfde rijder en die hebben zij in de persoon van Chiel Smit (Team Sprog) gevonden. Opvallend, want Smit had al bijgetekend bij Sprog.

  Het zal de meesten niets zeggen, maar Smit is een hele sterke natuurijsrijder die zeker de afgelopen twee seizoenen op natuurijs altijd van voren meedeed. De actieve marathonvolgers zal het niet zijn ontgaan dat Jumbo-Visma op natuurijs totaal geen vuist kon maken tegen de andere ploegen, terwijl ze in Harm Visser ook voor het natuurijs de ideale afmaker in huis hebben. Dat proberen ze met deze - goede - transfer dus bij te trekken.
  https://www.schaatsen.nl/nieuws/2024/maart/marathonploeg-jumbo-visma-compleet-met-komst-chiel-smit/
  alexander79 en Duif vinden dit leuk.
 10. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Prestaties, of in dit geval tijden, zijn inderdaad prima objectief meetbaar. Maar alles wat eraan tengrondslag lig/lag, daar hebben we zeker niet altijd weet van, dus in hoeverre wij echt objectief kunnen beoordelen dat de aanpak van JV het probleem is, is de vraag.

  Maar waar ik eigenlijk meer op doelde, is dat ook wij elkaar een bepaalde richting op praten. Voorbeeld: we zijn hier in discussies langzaamaan aan het concluderen dat het mis is qua sfeer bij JV, dat ze geen 'fun' hebben, dat daar ook geen/weinig ruimte voor zou zijn, etc. en nu denken velen hier (ikzelf ook) dat overal terug te zien; hoe ze met hun social media account omgaan, de manier waarop berichten over vetrtrekkende schaatsers geschreven zijn, het al dan niet meedoen aan de zilveren bal, etc.
  kernploegfusie vindt dit leuk.
 11. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ai. De net-geopereerde Michelle de Jong moet bij Reggeborgh vertrekken omdat Reggeborgh door de komst van zus Antoinette een rijdersoverschot zou hebben https://lc.nl/sport/Geen-hereniging-De-Jong-zussen-bij-Reggeborgh-28955306.html :(
 12. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

 13. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Toch opvallend wel. Zien ze blijkbaar meer in Fledderus.

  Persoonlijk vind ik het jammer, ik zie er eigenlijk meer potentie in dan vele anderen en ze presteerde toch prima in seizoen 22/23. Hopelijk kan ze bij een ander team aanschuiven.
  Laatst bewerkt: 19 mrt 2024
 14. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Tja, topsport is hard. Antoinette is beter dan Michelle, zo eenvoudig is het uiteindelijk helaas.
 15. Forza

  Forza Active Member

 16. Duif

  Duif Well-Known Member

  Michelle dan maar naar Jumbo ? Hoeft Jutta zich ook niet zo alleen te voelen.
 17. Lotte Meijers

  Lotte Meijers Active Member

  Denk eerder dat Michelle naar IKO gaat. Is erg goed bevriend met Beune & Groot. En kan misschien meer ‘kopvrouw’ worden (Pien Hersman en misschien nog iemand anders) en ‘uit de schaduw van’ treden Kok. Bij Jumbo zal ze weer in de schaduw van Jutta vallen, tenzij Jutta ook weggaat natuurlijk.

  Vind de keuze overigens wel opmerkelijk. Ik zie zelf meer potentie in Michelle de Jong dan Fledderus (zowel op de 500m als de 1000m).
  chicagodude, alexander79 en Duif vinden dit leuk.
 18. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ik kan het niet los zien van haar blessure en vermoedelijk vrij lange revalidatie. Melissa Wijfje had een soortgelijke kwetsuur (maar bij haar konden ze pas veel later de oorzaak achterhalen) en is er sterk bovenop aan het komen, maar het is wel een lang en moeizaam traject.

  IKO lijkt mij een logische mogelijkheid voor Michelle de Jong. Die zullen Pien Hersman niet nóg een seizoen op een eilandje alleen laten zitten. IKO zal vermoedelijk staan te popelen om met kwalitatief goede rijders als De Jong de sprinttrein te formeren.
 19. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Ja, IKO lijkt me een logischer optie dan JV vooral na een revalidatietraject.
 20. Harry Hunnebed

  Harry Hunnebed New Member

  Vreemd dat het bericht over Michelle dat aanvankelijk ook op schaatsen.nl stond nu niet meer vindbaar is...

Deel Deze Pagina