Voordeel korte of lange(re) Marchese schaatsbuizen

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Kor, 31 dec 2012.

 1. Kor

  Kor Member

  Hallo,

  Op dit moment heb ik de beschikking over een Marchese klapset. Dit als test.
  Nu blijkt dat Marchese overlappende maatvoering gebruik voor zowel brug als buizen.
  Zelf heb ik een schaatsschoen met maat 42. De Marchese buizen die ik gebruik hebben een lengte van 17.5 inch met een brug 180 (42-45)
  Een Marchese brug 165 geldt voor 40-43 met buislengte van 17 inch.

  Nu is mijn vraag wat voor mij beter of handiger kan zijn; een buis 17 inch of 17,5 inch. Wat zijn voordelen en/of nadelen?

  BVD voor jullie reactie.

  NB. Later hoop ik mijn bevindingen met deze schaatsen hier te melden.
 2. BdeB

  BdeB New Member

  beste,

  ik rij ook op marchese buizen, met schoenmaat 42 en ik gebruik lengte 17 inch, en dit bevalt me zeer goed voordelen en nadelen tegenover langere buizen kan ik je niet vertellen. denk dat korter makkelijker te sturen is. succes met je keuze
 3. ijsmonster

  ijsmonster Member

  Sturing hangt van de ronding af, niet van de lengte. Over de lengte kun je dit interessante topic eens doornemen: http://www.schaatsforum.nl/viewtopic.php?f=3&t=5245
 4. Kor

  Kor Member


  Bedankt ijsmonster,

  Ik heb je link gevolgd en de verschillende bijdragen gelezen. Leuke reacties maar nog geen concreet antwoord op de vraag. Zal ook niet direct duidelijk worden, denk ik.
  Ben nu in het bezit van 17 inch buizen en ga deze vanavond nog even proberen.

  Gr,
 5. BdeB

  BdeB New Member

  goeie aanvulling inderdaad, ronding inderdaad belangrijker dan lengte weer wat geleerd
 6. Kor

  Kor Member

  Inmiddels uitgeprobeerd.
  Naar mijn idee was/is het wel goed merkbaar dat deze buizen iets korter zijn dan de vorige. 17 inch is in principe de lengte die behoort bij schoenmaat 42.
  Misschien komt hier dan weer een reactie op dat dit niet geheel juist is. Maakt niet uit, voor mij zijn deze buizen met deze lengte de juiste maat.
  Met een ronding van 23 heb ik geschaatst zoals ik nog nooit geschaatst had. Kon het prima ruim een uur volhouden om met een behoorlijk tempo te schaatsen zonder echt verzuring o.i.d.
  Bovendien deze keer (weer) zonder sokken. Veel meer gevoel met je schaats, echt waar.

  Deze buizen schaatsen beter dan de Maple. Ja ik weet, subjectief, maar wel een ervaring rijker.
 7. ijsmonster

  ijsmonster Member

  Het concrete antwoord is dat er geen concreet antwoord mogelijk is. Het hangt af van je voorkeur en uit je latere reactie leid ik af dat je die voorlopig hebt gevonden :).
 8. ijsmonster

  ijsmonster Member

  Uiteraard ;-) Ik zou de lengte -na gevoel en voorkeur- eerder koppelen aan lichaamslengte dan aan schoenmaat. Een rijder van 2.10m met schoenmaatje 37 zijn zeldzaam. De evolutie heeft dat zo bepaald omdat ze anders op 15" ijzers zouden moeten rijden en dan zouden uitsterven. Hetzelfde geldt voor rijders van 1.57m met schoenmaat 46 :wink:

  Zeer subjectief. Maar daarom draait het in deze gevoelssport nu juist voor een groot deel. Dus ik ben het niet met je eens. Maar je hebt wel gelijk. :)
 9. TjerkB

  TjerkB New Member

  Hey,

  Ik zit met dezelfde combinatie. Marchese R953 17,5" buizen met maat 42 schoenen.
  Nu had ik hierop een 165mm brug, maar ik heb net nieuwe Marchese's ontvangen(garantie), en dat zijn R853 17,5" met 180mm bruggen. Mijn maat 42 schoen past daar precies op maar is niet meer in lengte richting te schuiven. Gevolg is dat mijn schoen +/- 5mm verder naar achter staat t.o.v. het draaipunt dan op mijn oude brug. Wat is naar jullie inzien het gevolg tijdens het schaatsen? Voor zover ik kan bedenken meer gewicht achterop, langere afzet, maar zijn er ook grote nadelen? Ik heb op dit moment er nog niet mee gereden.

  Voor de rest ben ik zeer tevreden met de Marchese buizen, veel meer grip dan mijn oude Viking's en stabiel. De eerste paar weken zijn wel wennen en ze dwingen je echt goed achterop te zitten in de bochten, maar als je eraan gewend bent rijdt het heerlijk. Op de rechte stukken zijn ze misschien wel iets te schijf, maar de nieuwe R853 met lager blad zullen wat beter te controleren zijn.

  Wat betreft de lange discussie in het topic over buislengte denk ik dat de bocht vergeten wordt. De buis vervormd hier door de kracht van de rijder (Snelheid, gewicht) en als die hoger is heb je langere buizen nodig. Op het rechte stuk zouden alle lengte buizen hetzelfde moeten rijden mits de ronding gelijk is.
 10. allard

  allard Active Member

  Waarom zou je langere buizen nodig hebben voor/tegen de vervorming in de bocht?
 11. Kor

  Kor Member

  Bedenk wel dat, wanneer je misschien een andere schoen wilt met een afwijkende steek van de bevestigingsgaten, je dan een probleem kunt hebben en je dan alsnog over moet gaan tot de aanschaf van een andere brug. Nu valt dit nog onder de garantie, later moet je zelf dokken. Mijn schoenen hebben ook een afwijkende steek. Overigens overlappen de lengte van de buizen de maat van de brug. Je kunt hiervoor op de site van Gadomotus terecht.

  Kor

Deel Deze Pagina