Wedstrijden november 2023

Discussie in 'Lange baan' gestart door EenBrabander, 1 nov 2023.

 1. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Emil Nielsen meldt de tijden van Van der Poel: 1.59,27 en 7.14,80.
 2. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Een enorme verbetering van het Deens record 1500m: 1.16,12 voor Prosvirnova!

  Edit: 1000m uiteraard. Dank @leenstrafan
  Laatst bewerkt: 20 nov 2023
  Jeronimo1 vindt dit leuk.
 3. Jurgen

  Jurgen New Member

  Grappig, 4 jaar geleden (16 november 2019) reed hij 1.59,33 en 7.17,71, ongeveer 1 jaar voor zijn comeback jaar.. Het zal toch niet zo zijn dat ie weer...
  Duif en EenBrabander vinden dit leuk.
 4. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Uit een interview met Robin Groot: “De overwinning geeft me veel vertrouwen en bevestigt nog eens dat ik allrounden enorm leuk vind om te doen. Plaatsing voor het NK was niet aan de orde, omdat ik me reeds had gekwalificeerd. Vorig jaar deed ik mee aan het EK Allround. Daar wil ik opnieuw voor gaan. En dan is dit een goed begin.”


  Meedoen aan het EK allround dit seizoen lijkt me een beetje lastig
 5. Duif

  Duif Well-Known Member

  Ze heeft gisteren in ieder geval de Gruno Bokaal gewonnen :)
 6. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Dat is zelfs bijna 34 seconden onder het wereldrecord!
  Jeronimo1 en Duif vinden dit leuk.
 7. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Groenewoud, Rijpma-de Jong, Schouten, Dul, Beune... Plaatsing voor een internationaal allroundtoernooi kan evengoed al best pittig worden :D

  Groot reed wel een overtuigende Gruno Bokaal. Won met 1,2 punt op Gioya Lancee en 1,8 punt op Kim Talsma. Afstandoverwinningen op de 500m en de 3000m en podium op de 1500m en 5000m. Al vond ik de tijden (in verhouding met de concurrentie en tijden uit het verleden) niet bovenmatig goed. Terwijl Groot duidelijk wel, euhm, ''grote'' ambities heeft.

  Heel opvallend dat Reina Anema slechts 4e wordt in dit deelnemersveld. Buiten het podium op de 1500 en 5000m en nipt podium op de 3000m. Waarschijnlijk zat de trip naar Obihiro nog in de benen. Evelien Vijn rijdt op haar beurt desastreuze korte afstanden (17e op de 1500m in dit deelnemersveld...), maar haar 7.22 op de 5000m is heel knap. Sneller dan Esmee Visser en slechts een kleine 5 seconden langzamer dan bij het WCKT in Thialf vorige maand. Hopelijk de opmaat naar meer mooie dingen van dit nog altijd grote toptalent.

  Bij de heren gaat de Gruno Bokaal verrassend niet naar één van de profploegen (Lex Dijkstra en Remo Slotegraaf van Reggeborgh waren aanwezig, zo ook Van de Bunt/IKO en Egberts/JV), maar naar Colin Duivenvoorden. Menig jeugdschaatsvolger zal hem nog kennen van zijn straffe tijden bij de B-junioren. Sindsdien erg blijven steken in zijn ontwikkeling (ook bij TalentNED kwam het er niet uit), maar het gaat overduidelijk al snel crescendo onder leiding van Siep Hoekstra. Heel mooi, want de tijden zijn ook nog eens prima. Met 6.33 op Kardinge kun je thuiskomen. Zeker als je daar de 6.40 van Slotegraaf en de 6.44 van Dijkstra tegen afzet. 13.54 is ook helemaal niet verkeerd voor een eerste 10km.
  EenBrabander en Duif vinden dit leuk.
 8. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ja hoor, daar is een world cup limiet voor Portugal! Afonso Henrique Pestana Silva rijdt 6.42,97 en dat is heel netjes voor een A-junior. Wel in Heerenveen, dus in Beijing was het 6.47 geweest of zo, maar dan nog.
  Jeronimo1 vindt dit leuk.
 9. tostiees-31

  tostiees-31 Well-Known Member

  Staat alleen niet op de lijst met ISU events, dus in hoeverre deze geldig is vraag ik me af..
 10. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Die China Cup uit Hailar, waar Ning 1.08,22 reed, staat inmiddels op SSR. De tijden zijn grotendeels vergelijkbaar met de Chinese prestaties in de worldcups, dus verder niet zoveel spannends daar. Wat wel opvalt is de hoeveelheid deelnemers, vooral bij de mannen, met bijvoorbeeld 211 junioren en 93 senioren die de 1500 rijden. In 1 wedstrijd...

  Niet alleen de hoeveelheid deelnemers, maar ook de breedte valt op. Tientallen rijders rijden in totaal bijna 100 worldcuplimieten bij de mannen, met bijvoorbeeld 28 mannen onder de 1.12. Bij de vrouwen zijn de getallen wat minder spectaculair, maar dat is in elk land zo (zelfs in Nederland). In totaal heeft China nu ongeveer evenveel worldcuplimieten gereden als Japan dit jaar, waardoor het alleen Nederland nog boven zich moet dulden. Op basis van 1 wedstrijd.

  De top is nog niet zo groot, maar het potentieel in China is echt reusachtig.
  Marcel Vos en Duif vinden dit leuk.
 11. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Door de 1:15.39 van Mei Han in Hailar is er nu op 30 verschillende ijsbanen onder de 1:16.00 gereden, waaronder vijf keer in China en vijf keer in Rusland.

  upload_2023-11-23_20-17-54.png
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 12. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Dit weekend wereldbeker junioren. Op de buitenbaan van Baselga del Pine.
  Veel deelnemers en uitgebreid programma. Zondag beginnen we om 9 uur en zijn we om 18.30 pas klaar....
  Duif vindt dit leuk.
 13. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Christine Nesbitt heeft het baanrecord in Chelyabinsk, niet Jing Yu. (De Chinese heeft wel het BR op de 500m.)
  Marcel Vos vindt dit leuk.
 14. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Ah, dat is bij dezelfde world cup gereden, iets fout gegaan in kopieren en plakken. Dankjewel.
 15. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  In Baselga di Pinè wordt ondertussen druk geschaatst om de wereldbeker voor junioren. Normaal gesproken is er bij de juniorenwedstrijden in het najaar een sterke inzending uit Europa en Azië en is er weinig animo vanuit Noord-Amerika. Dat is nu ook zo, hoewel ook de VS een paar deelnemers heeft gestuurd. De grootste afwezige landen zijn Canada en uiteraard Rusland en Wit-Rusland. Nederland doet traditiegetrouw niet mee aan de WB voor neo-senioren.

  De afgelopen jaren hadden de landen die niet Nederland heten weinig in de melk te brokkelen als het gaat om juniorenwedstrijden. Sinds 2017 werden achtereenvolgens Jutta Leerdam, Joy Beune, Femke Kok, nog eens Femke Kok, het coronavirus, Jade Groenewoud en Angel Daleman wereldkampioen junioren bij de vrouwen. Maar vandaag is het anders: na de 1000 meters en de 3000m vrouwen staat er nog geen Nederlander op het podium.

  1000m vrouwen junioren
  1. Dabrowska (POL) 1.18,88
  2. Rosner (AUT) 1.19,69
  3. Kawahara (JPN) 1.20,25

  1000m mannen junioren
  1. Gunji (JPN) 1.10,74
  2. Koo (KOR) 1.11,22
  3. Liu (CHN) 1.12,01
  Gunji rijdt een baanrecord junioren. Het oude record was 1.11,25 van Botman.

  3000m vrouwen junioren
  1. Løvås (NOR) 4.19,39
  2. Noake (JPN) 4.20,83
  3. Iida (JPN) 4.24,70
  Løvås rijdt ook een baanrecord junioren. Het oude record was 4.20,01 van... Wiklund!

  3000m mannen junioren
  nog bezig

  De 1000m vrouwen heeft een speciale uitslag. Twee B-junioren uit Polen en Oostenrijk zijn zijn veel sneller dan alle anderen. Meike Veen wordr 4e en Lotte Groenen wordt 6e, net voor de beste Duitse (Sofie Adeberg). Zowel Dabrowska als Rosner zijn nog juniore in 2026 en vallen in dezelfde leeftijdscategorie als Angel Daleman. Zij is er niet bij in Baselga, maar wie er niet is kun je niet verslaan. Dabrowska zit niet zo gek ver boven haar PR, net als Rosner, terwijl Veen niet in de buurt komt van de 1.16,80 die ze al had staan. Dabrowska reed daarentegen haar tweede tijd ooit en Rosner haar derde tijd ooit!

  Het podium bij de mannen is eigenlijk best wel logisch, omdat de heren in de top-3 de enige deelnemers zijn met een PR onder de 1.10 (en trouwens ook onder de 1.11). De Nederlandse deelnemers Reinders en Van Seumeren werden 5e en 6e en zaten heel dicht op hun PRs: Reinders zat zelfs maar 0,01 erachter. Dat is dus gewoon goed voor hun niveau. De Duitse B-junior Finn Sonnekalb, net als Dabrowska en Rosner een uitblinker bij de Viking race, werd vierde.

  De 3000m-winnares Løvås zit bijzonder dicht op haar PR. Leuk dat er eindelijk een andere Noorse vrouw eraan zit te komen, want achter Wiklund zit gewoon helemaal geen breedte momenteel. De Nederlandse vrouwen Koot en Van Vliet worden 7e en 11e. Duitsland heeft met Jasch opnieuw een hoog geklasseerde schaatser.

  Bij de neo's wonnen Serena Pergher (1.19,28) en Sang-hun Oh (1.10,88) de wedstrijden. Pergher is net als Bin Liu overgekomen vanuit Beijing. In China zijn ze dus lekker bezig met het opbranden van het grote talent Bin Liu. Die reed in Hailar eerst de China Cup, een week later de WB in Obihiro, een week later de WB in Beijing en nu de WB junioren in Baselga. (Leren ze het nou nooit?) Liu reed bij die China Cup overigens 35,06 op de 500m volgens Speedskatingnews en 35,86 volgens Speedskatingresults. Dat is nogal een verschil...

  Tot slot een melding van Belgisch succes voor @ZeeKoei: Fran Vanhoutte werd 2e op de 1000m voor neo's.
  ZeeKoei, Marcel Vos en Duif vinden dit leuk.
 16. Inimene

  Inimene Well-Known Member

  Three teammates of mine skate this weekend, too, with Joonas Valge being the most senior of the three and Sten Talumaa and Saskia Kütt, both 15, debuting at the WC. I can say nothing but just feel proud to see them out there. With the oval in Tallinn still not ready for the season (now, with the beginning of the snow season, there are promises of finally opening it next week) and just one camp in Inzell so far this season, our juniors are doing their best. We have at least two more aspiring juniors to join the qualifying ranks in the nearest future, Lisandra Tarmet and Uku Vaikmaa, and I'm rooting for them.

  Unfortunately, I have also seen very promising teens leave the team in the last three years, because of the unsustainability and lack of proper training conditions making it extremely hard to go far. Not an excuse--but a harsh reality of small skating nations.

  Great to see our brotherly Latvians out there, too. Now waiting for Lithuania to finally tune in, and I can finally go wave all three flags in Thialf as an embodiment of the skating Baltics united. :D come on Lithuania hurry up
 17. AIAIAI

  AIAIAI Active Member

  Yes, come on Lithuanians! Big honor awaits you: the national Lithuanian record on the 1000 meters men is 1.48,90 and dates from 28 January 1927 .
 18. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Wat een mooie uitslagen toch daar uit Baselga!

  3000m mannen junioren
  1. Jílek (CZE) 3.51,49
  2. Eng Strand (NOR) 3.54,47
  3. Van der Ham (NED) 3.55,43

  Vorig jaar reed hij niet harder dan 3.56 in Inzell, nu ridjt hij 3.51 op een buitenbaan: het Tsjechische talent Metodej Jilek maakt reuzensprongen. Met een mooi licht oplopend schema rijdt hij verreweg de snelste tijd. Hij lijkt een concurrent te worden van Sigurd Henriksen op het WK junioren op deze manier. En hij is ook al beter dan Lukas Stekly, die tot nu toe het grootste recente Tsjechische talent bij de mannen leek. Hopelijk verkwanselen ze daar met de ruzie binnen de bond het talent van Jilek niet.
  Eng Strand moet gewoon doorbreken, iemand met zo'n naam... twee andere Noren worden trouwens 5e en 7e. Nederland haalt zowaar een medaille met Van der Ham, die net geen PR rijdt. Mika Kolder wordt achtste. Ook leuk: Manuel Ghiotto is de naam van de nummer 6. Broer of neef van Davide?
  De Portugees Afonso Henrique Pestana Silva wordt 13e, wat betekent dat hij toch maar mooi 16 deelnemers achter zich houdt.

  Op de pursuit wint Nederland bij de vrouwen. Dat is neit zo heel verrassend. Wel is het opvallend dat Kazachstan hier tweede wordt, nog voor Korea en Japan. Korea had trouwens beter het juniorenteam naar Obihiro kunnen sturen, want Cho, Li en Heo waren in Baselga met 3.18 nauwelijks langzamer dan Park, Park en Kang bij de wereldbeker in Obihiro. Hetzelfde geldt voor Italië: de nummers 7 Aiello, Vigl en Tormen rijden bijna net zo snel als de nummers laatst van de achtervolging in Obihiro, Lorenzato, Pergher en Luciani. Al snapte ik sowieso niet echt wat Pergher in een teampursuit deed. Punten binnenhalen neem ik aan.
  Zweden werd kansloos laatste, maar het is al een hele prestatie dat er een Zweeds pursuit-team bij de vrouwen is! Al werden ze wel ingehaald. Ik dacht dat je dan een DQ kreeg als team? Blijkbaar niet bij deze juniorenwedstrijd.

  Een grote sensatie bij de mannen-pursuit: Duitsland wint! Finn Sonnekalb, Tobias Schlörb en Tomy Nguyen rijden 3.55,55 en dat is sneller dan Noorwegen en Nederland. Duitsland komt met een daadwerkelijk brede generatie junioren opzetten. Dat is nieuws.
  Twaalf landen deden mee aan deze pursuit, waaronder Portugal, België en Spanje. Van deze "exotische" teampursuit landen deed Portugal het het best met een 7e plaats. Ook bij de neo's deed een Spaans team pursuit-team mee. De junioren van Korea (6e) waren sneller dan de senioren van Korea (8e in B-groep Obihiro) in de wereldbeker...

  Bij de neo-senioren gingen de overige gouden plakken naar de Italiaanse Laura Peveri (3000m), Duitser Bogdan Brauer (3000m - hij was ooit Rus!), Noorwegen (pursuit vrouwen) en Italië (pursuit mannen). Laura Peveri versloeg Julie Berg Sjøbrend, die vorige week haar PR op de 3000m met 9 seconden verbeterde van 4.22 naar 4.13.

  Al met al een internationaal dagje schaatsen in Baselga! Juniorenzeges voor Polen, Japan, Noorwegen, Tsjechië, Nederland en Duitsland.
  alexander79, leenstrafan, Duif en 4 anderen vinden dit leuk.
 19. Trymare

  Trymare Active Member

  I really like your analysis, EenBrabander :) I learn so much from your countributions!
  EenBrabander vindt dit leuk.
 20. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Wat is Metodej Jilek (17) voor supertalent?

  Kijk eens naar alle 4 de 1500 meters die hij ooit reed:

  December 2021: 2.18,24
  December 2022: 2.02,19
  Januari 2023: 1.59,04
  November 2023: 1.53,20

  Op dit tempo rijdt hij over drie 1500 meters minimaal 1.44...

Deel Deze Pagina