Weissensee ijssituatie alternatieve Elfstedentocht

Discussie in 'Elfstedentocht' gestart door nelis, 9 jan 2016.

 1. Sietse

  Sietse New Member

  Gisteren en vandaag (17-1-2020) op het grote meer geschaatst tot aan het eind toe. Zwart ijs en de dikte varieert tussen 8 en 11 cm (gemeten door de ijsmeester die met een kleine 4 vierwieler, een kettingzaag en een boor her en der metingen deed. Overal zie je schaatssporen, vandaag stonden er bij de opbindplek (aan de zuidzijde) ongeveer 40 auto's, maar veel schaatsers kwamen lopend. Het ijs is fantastisch, zeer weinig scheuren en zeker nog geen brede diepe scheuren. Beter natuurijs is er niet. Waarschijnlijk morgen 1 tot 2 cm sneeuw. De ijsmeester is daar blij mee want dan kan er een baan worden gemaakt. Of die baan gebruikt gaat worden door de AEW is nu nog niet bekend.

  Bijgevoegde bestanden:

  Leonjill vindt dit leuk.
 2. proeme

  proeme Well-Known Member

  Kun je onder de brug door? Dat is toch wel een vereiste voor de AEW lijkt me.

  Ik reken nergens op. Een paar weken geleden vroeg ik me af of er uberhaupt ijs zou komen. Die 12,5km heen-en-weer op het kleine meer ben ik dus al lang blij mee.
  Leonjill vindt dit leuk.
 3. Leonjill

  Leonjill Member

  Tocht verplaatsen naar het grote meer is ook geen overbodige luxe. Ik heb me ingeschreven voor donderdag. Als ik de voorspellingen ziet verwachten ze op grond temperatuur nog 2 nachten tot min 20 maandag en dinsdag nacht. Ik heb hele goede hoop.
 4. proeme

  proeme Well-Known Member

  nee, zeker geen overbodige luxe. Als het kan doen ze het vast. Maar dan moet je wel ook onder de brug door kunnen. Als dat niet kan, maakt het niet uit hoe goed het grote meer is, dan kom je er gewoon niet. Over ze moeten een hele grote kluun-plaats maken waar we met honderden tegelijk over kunnen.

  Ik hoop overigens dat je je hebt ingeschreven voor dinsdag of vrijdag. Tenzij je de Aart Koopmans Memorial mee gaat doen ;)
  Leonjill vindt dit leuk.
 5. Sietse

  Sietse New Member

  Onder de brug ligt een houten Kluun brug van 1,5 m breed. Vandaag werd die gebruikt door schaatsers om van het ene meer naar het andere te gaan. Er ligt daar niet erg dik ijs, het kraakte er flink.
  Op het grote meer is vandaag bijna 1cm sneeuw gevallen.
  IJsmeester Jank vertelde dat hij pas een baan op het grote meer kan maken als hij met al zijn machines onder de brug door kan, over de weg lukt niet omdat er geen helling is bij het grote meer. Hopelijk maken ze nog eens een keer zo'n helling.
  Om alle schaatsers heen en weer over die ene smalle kluunbrug te laten lopen lijkt me niet te doen.
  Ongeacht hoe sterk het grote meer is lijkt het er op dat het probleem zit in de sterkte van het ijs onder de brug.
  En het hele circus te verplaatsen maar het grote meer lukt niet, de tenten van de organisatie kun je niet meer verplaatsen.
  Het is jammer, het grote meer is veel mooier dan het kleine meer, beter ijs en 1 rondje is 18 km.
  Laten we hopen dat het flink vriest de komende nachten zodat het ijs onder de brug sterk genoeg is voor apparatuur en schaatsers.
 6. mi

  mi Well-Known Member

  Oh denk met weemoed terug aan 2017 toen we vanuit hotel Nagglerhof aan het ontbijt zaten en ondertussen de grote groep marathonners over het grote meer zagen schuiven. Verrekijkertje erbij :D

  was top!
  Leonjill vindt dit leuk.
 7. Leonjill

  Leonjill Member

  Jazeker heb ik me ingeschreven voor 2 dagen.
 8. Leonjill

  Leonjill Member

  Het vriest aankomende dagen aan de grond nog flink. Er kan dus nog van alles veranderen wat betreft de situatie onder de brug.
 9. Leonjill

  Leonjill Member

  Ik hoop zo dat het ijs de aankomende dagen onder de brug nog wat dikke wordt.
 10. Sietse

  Sietse New Member

  Het ijs onder de brug is absoluut niet sterk genoeg. Bij de opstapplekken van de kluunbrug kwam vandaag (zondag) veel water op het ijs. De kluunbrug drijft en kwam helemaal los te liggen van het ijs. Stukken ijs bij de opstapplekken braken af. Verschillende schaatsers probeerden het niet en gingen omlopen.
  Ik begreep dat er in het verleden tochten zijn geweest waarbij de baan ook over het grote meer ging. Maar toen had men aan de brug stalen kettingen gemonteerd waaraan balken hingen die ervoor zorgden dat het ijs niet kon zakken. Dat is nu niet gedaan en kan, in mijn ogen, nu ook niet meer gebouwd worden.
  Als enige oplossing zie ik een ijstransplantatie. Maar daarvoor heb je nogal wat mensen en apparatuur nodig om al die brokken ijs eerst ergens vandaan te halen, dan te vervoeren en daarna netjes in het zeer grote gat (wak) onder de brug te plaatsen. Wat in dat geval nu wel mee werkt zijn de voorspelde lage temperaturen. Als dat allemaal voorelkaar is kan er begonnen worden met het maken van een 20 km lange baan. De organisatie zou dan aan het eind een controlepost moeten maken en her en der ehbo posten moeten neerzetten. Ik denk dat het veel te veel werk is om dat allemaal nu nog uit te voeren.
  Maar het mooie is dat je nu al heerlijk kunt schaatsen op het grote meer. Van het kleine laagje sneeuw heb je geen last.
  Leonjill vindt dit leuk.
 11. nelis

  nelis Member

  Dat lijkt me een goede analyse hoe positief ik ook ingesteld ben grote meer lijkt met geen haalbare kaart. Wie heeft er een link van de lokale weerberichten! Dus NIET van het dorp weissensee maar echt die van het meer op 1100 meter. Ik ben de 31e van de partij dus dat het nog maar hard mogen vriezen !!
 12. Leonjill

  Leonjill Member

  Op dit moment word er op het grote meer een baan aangelegd. Zou het dan toch????
 13. Sietse

  Sietse New Member

  Op het grote meer ligt nu (dinsdagmiddag 21 januari) een brede baan, in de vorm van een 8. De lus die het dichtst bij de brug ligt is goed geveegd. Op de lus naar het verste punt (restaurant Dolomitenblick) is de sneeuw weggeschoven maar is nog niets geveegd. Misschien wordt dat morgen gedaan.
  Bij de kluunbrug is aan de oostkant een vlonder geplaatst waardoor je nu op wat sterker ijs stapt. Aan de westkant van de brug zijn de rode linten verplaatst tot aan de kluunbrug en ook is er nu een baan gemaakt en geveegd naar de kluunbrug.
  Ik begrijp niet waarom op de site natureislauf.at nog steeds staat dat het ijs een dikte heeft van 5cm. Jank heeft vorige week vrijdag zelf metingen gedaan en die waren toen in het midden 8 tot 10 cm. In de afgelopen nachten is het ijs dikker geworden. Bovendien wordt er nu door Jank met machines geschoven en geveegd.
  Door deze mooie baan is het geweldig mooi schaatsen op het grote meer (Ostteil).
  Laatst bewerkt: 21 jan 2020
 14. Leonjill

  Leonjill Member

  Ik denk dat de ijsmeester mensen geen valse hoop wil geven. En niet het risico wilt lopen dat het ijs bij de brug kapot gemaakt word voor wel eventuele tocht. Nog 3 nachten zo koud als de afgelopen 2 nachten moet het ijs onder de brug wel dik genoeg maken toch?
  Ik begreep dat er op het grote meer alleen geveegd kon worden als de ijsmeester met zijn machines onder de brug door kon?
  Ik begrijp hieruit dus dat het ijs ondertussen sterk genoeg is?
  Zou echt mooi zijn om vrijdag met de tocht over het grote meer heen te gaan.
 15. Sietse

  Sietse New Member

  Op het grote meer is sneeuw geschoven en een baan (gedeeltelijk) geveegd met kleine machines die over de weg zijn vervoerd. Al het grote materiaal, wat Jank ook heeft, is niet gebruikt.
  Het ijs onder de brug is nu nog veel te dun. Dat zal vrijdag niet sterk genoeg zijn.
  Laatst bewerkt: 21 jan 2020
  Leonjill vindt dit leuk.
 16. proeme

  proeme Well-Known Member

  Ik ga er nog steeds vanuit dat de tocht volgende week (dinsdag) alleen op het kleine meer is. Ik geloof niet zo dat het ijs onder de brug dik genoeg wordt. Op een andere dag naar Dolomitenblick rijden is natuurlijk wel even mooi.

  Hoe was het ijs op het kleine meer vandaag tijdens de tocht?
 17. proeme

  proeme Well-Known Member

 18. Sietse

  Sietse New Member

  De 5,5 km ronde maakt maximaal gebruik van het mooie ijs wat tegen de brug aan ligt.

  Het meeste ijs van de 12,5 km ronde is 's nachts gegroeid met een beetje sneeuw, en overdag wat dooi waardoor het ijs niet perfect is. Bovendien zijn nu de vele scheuren al wat uitgesleten.

  Het allermooiste ijs ligt op het grote meer wat vandaag (vrijdag 24-1-2020) officieel is vrijgegeven door Jank. Ik weet niet of de AEW-organisatie gebruik gaat maken van de baan op het grote meer.
  Laatst bewerkt: 24 jan 2020
 19. mi

  mi Well-Known Member

  Geniet ervan!! Dat is prachtig!
 20. proeme

  proeme Well-Known Member

  ik verwacht nog steeds van niet, maar reken maar dat ik er ergens komende week zelf wel even gebruik van ga maken :)

  en nu pitten, de auto vertrek over 6 uur...

Deel Deze Pagina