Coopmans is overigens niet een soort alleenheerser bij de KNSB als het de selecties voor de teamonderdelen betreft. De selecties worden continu vastgesteld door de Drie Wijze Mannen van de Selectiecommissie (volleyballer Remy de Wit, shorttracker Freek van der Wart en marathonschaatser Andries Kasper). Zo was de keuze voor Kramer op de Mass Start een keuze van de SCL - niet van Coopmans. Die had alleen, aan de hand van de namen in de Selectievolgorde, een gewenst profiel opgesteld voor zijn tactisch plan. Dat geldt ook voor de kwestie Roest en de Olympische 1500m. En zo kun je je ook afvragen of de selecties voor de teamonderdelen bij bijvoorbeeld World Cups altijd volledig van zijn hand zijn. Zo kan het zijn, ik noem maar wat, dat hij na World Cup 1 al wilde wisselen op de Mass Start, maar dat de SCL daar niet aan wilde met het oog op de punten voor de Olympische quota. De SCL mag weleens meer verantwoordelijkheid nemen. De positie van de BC is niet de enige binnen de KNSB waar eens grondig de bezem doorheen gehaald mag worden.
Als dat zo is dan mag Coopmans dat ook wel eens zeggen. Hij heeft het constant over zijn masterplan en zijn beslissingen om bepaalde schaatsers te laten rijden, dus het nogal logisch dat iedereen ervan uitgaat dat hij de keuzes maakt.
Het staat onder elk persbericht van de KNSB: ''Selectiecommissie Langebaan stelt de namen vast van...''. Daar zit de bondscoach niet in, dus waar de eindverantwoordelijkheid dient te liggen is mij wel duidelijk. Bert mag de coaches en rijders weleens met een microfoon onder hun snufferd vragen wat ze van dát gezelschap vinden. Laat ik voorop stellen dat hij tactisch ongetwijfeld alle ruimte krijgt op de teamonderdelen en dat zijn voorkeur zeker zwaar zal wegen, maar qua uiteindelijke selecties is hij ook niet meer dan een speelbal tussen de concurrerende topteams (die steeds duidelijker liever een nummer in eigen beheer houden) en de Selectiecommissie. Hij lijkt mij overduidelijk niet geschikt en communicatief (naar de rijders, maar bovenal in de media) maakt hij er een potje van. Die interviews tijdens de Spelen waren gewoon pijnlijk en warrig. De houding omtrent de teamonderdelen voelt ook onnodig gesloten, geheimzinnig en ronduit dwars/koppig aan. Maar de verantwoordelijkheid ligt voor een even zo groot deel bij de Selectiecommissie en de technisch directeur die daar onderdeel van uitmaakt. Die blijven mijn inziens wel heel gemakkelijk uit de wind.
Toch maar even mijn due dilligence gedaan. Van Elst werd 20e op de 1000m bij het NK Afstanden en 14e op de 1000m bij het OKT. Op de 500m tijdens het OKT een 11e en een 14e plaats. Op de 500m van het NK Afstanden reed ze met een 8e plek (op 0,6 sec van Kok en 0,4 sec van Fledderus en De Jong) haar beste uitslag. Op de 1500m (laatste rondje 34,3 - die moeten we dus zeker hebben voor haar laatste ronde) werd ze tijdens dat NK 21e - 5 seconden achter Leerdam die daar derde werd. Op het OKT 12e (op 2 sec van nummer 8 Leerdam). Op het NK Sprint werd ze 8e, ondanks afwezigheid van Kok en Leerdam en geen klassement Wüst. Ver achter dames als M. de Jong (2,7 punt achter De Jong zelfs!) en Fledderus. Kortom, echt geen enkele verdediging mogelijk om haar selectie te billijken. Dit is niet bedoeld als lullige afbrander richting Van Elst, die kan hier ook niet zoveel aan doen. Maar als bondscoach kun je hier echt niet mee aankomen op een WK. Iemand die in Nederland bij hoge uitzondering top 10 rijdt. Vrij schunnig hoe dit cadeautje aan Worldstream wordt gegund. Wil je Kok en De Jong passeren (nogmaals: dat kan, maar wees dan eerlijk), dan zijn er nog veel geschiktere kandidaten (Groenewoud die wel daadwerkelijk een slotrondje in de benen heeft?) voorhanden. Dat is dus niet het enige dat speelt.
Het is altijd best triest als je satire in de prullenbak kan mieteren omdat de werkelijkheid gewoon nog veel erger is...... Jan Coopmans kraakt keer op keer de satire code
Ik heb eerder al eens beschreven dat je die stomme teamsprint anders moet benaderen dan dat nu vaak gebeurt. Je moet het eigenlijk zien als een soort wereldrecordpoging in de atletiek over bijvoorbeeld 800 meter, waarbij je twee hazen hebt (iemand voor de eerste 1/3 en iemand voor de tweede 1/3) en iemand die het wereldrecord uiteindelijk moet gaan lopen. Die laatste persoon is het belangrijkste. Eerst moet je dus kijken wie Nederlands beste rijdster is over die volledige ruim 1162 meter, met zes binnenbochten. Dat moet Leerdam wel zijn. Dat wordt dan dus je derde rijdster. Tot zover niets vreemds. Dan kijk je met welke snelheid je haar richting 775 meter loodst. Ik zou zeggen: een piepklein tikje behoudender dan haar starts op de 1000 meter, maar niet heel veel. Een beetje zoals haar 1500 meter op het NK afstanden of het OKT, misschien. Dat is een tempo dat maar heel weinig Nederlandse schaatsters kunnen rijden. De eerste ronde die nodig is, dat kunnen er wel wat meer. Dat zouden Fledderus of Voskamp ook wel kunnen, maar ik zou gewoon Michelle de Jong kiezen. Zij opent goed, maar niet te snel. De ronde die nodig is kan zij het makkelijkst rijden, daar hoeft ze geen risico's voor te nemen. Ze hoeft niet te forceren met haar techniek, wat niet goed is voor de trein. De ronde daarna moet worden gereden door iemand die Michelle de Jong makkelijk kan volgen (dus geen type Wust of Groenewoud) en die de juiste snelheid aankan in die tussenronde. Het is vooral belangrijk dat dat rondje stabiel is en dat de snelheid ook in de tweede helft van die ronde hoog blijft. Vaak zie je daar het verval al. Femke Kok moet dat goed kunnen. Die kan vrij fris aan die ronde beginnen, want Michelle de Jong rijdt haar niet kapot, en ze heeft genoeg inhoud om hem door te trekken. Zij moet zich vooral focussen op het tweede deel van die ronde, zodat Leerdam met zoveel mogelijk snelheid aan haar slotronde kan beginnen. Leerdam gaat dan wel verval tonen, maar dat levert je echt een snellere totaaltijd op dan wanneer je daar een pure 1500-meter-dame neerzet als Wüst of Groenewoud of A. de Jong. Bij de heren zou ik in een ideale opstelling Krol de tweede ronde laten rijden en Nuis de derde, als ze hun vorm van de Spelen hebben. De eerste ronde kan door meerdere rijders gedaan worden. Ik zou toch voor Scheperkamp gaan. Is stabiel in zijn techniek, opent niet te snel en kan die binnenbochten goed aan. Maar Verbij zou ook kunnen. Een iets langzamer persoon als Thijmen Snel kan ook. Otterspeer zou perfect zijn als het niet om binnenbochten ging. De keuze van bondscoach is vreemd, maar er zijn nog wel argumenten voor te verzinnen. Het gebrek aan communicatie daarentegen is gewoon schandalig.
Is Leerdam niet juist het meest geschikt voor de 2e aflossing? In dat gedeelte van de race ontwikkelt zij doorgaans de meeste snelheid en zij kan de derde vrouw perfect op topsnelheid afzetten. Degene die dan op kop komt moet eigenlijk even extra uitversnellen vanuit de rug van de 2e dame, terwijl Leerdam juist vlot daarna kapot zal gaan. Je kunt Leerdam daar prima neerzetten (en zo lang we er niet op trainen is dat misschien ook de beste optie), maar ik vraag me af of je haar dan wel echt in haar kracht gebruikt. Iemand als A. de Jong (die ook gewoon 38,5 en 1.14-laag kan rijden) komt normaliter na 600m het meest op snelheid en zou dat nog het beste moeten aankunnen. Groenewoud als Mass Start-afmaker met een prima 1000m in de benen zou dat kunstje ook goed moeten kunnen beheersen. Voor haar is het net alsof de sprint 2 rondjes voor het eind wordt aangetrokken. Met zo'n opstelling is de starter eigenlijk verwaarloosbaar (alleen een tempomaker) en draait het er alleen om dat Leerdam de afmaker op topsnelheid afzet. De vraag is alleen of zo'n combo van pure sprint in het begin (Kok/Leerdam) en inhoud (A. de Jong, Groenewoud, Wüst) in de praktijk goed gaat werken. Men moet toch behoudender dan normaal beginnen. Daar is training voor nodig, en daar is alles mee gezegd. Dan lijkt het mij inderdaad duidelijk dat een opstelling M. de Jong - Kok - Leerdam het meest save is op dit moment.
In mijn beleving heb je op de teamsprint 3 goede 1000-/ 1500 meter rijders nodig. De race wordt gewonnen of verloren in de laatste ronde. De 0.2 seconde die wordt gewonnen bij de start wordt verloren bij de finish. Bij de dame kom je dan op Wüst, de Jong en (wellicht Leerdam). Hierbij is het verstandig om de Jong te laten starten. Leerdam brengt de snelheid er extra in en Wüst maakt het af. Of Wüst en de Jong net andersom. Grootste voordeel hierbij is dat degene die op kop rijdt altijd maximaal kan rijden terwijl degene die het af moet maken steeds in het spoor kan blijven volgen. Bij de heren kan je elke combi van Otterspeer-/ Verbij-/ Nuis-/ Krol inzetten.
Ik heb gisteren wel naar een heel gedevalueerd WK Sprint zitten kijken. De world cups waren dit seizoen van een veel hoger niveau en dat past niet bij een WK. Eigenlijk gênant voor de schaatssport. Het enige voordeel is dat de titelstrijd nog steeds spannend is en er uiteindelijk wel gewoon een goede wereldkampioen zal komen.
Waar Dubreuil in de wereldbekers moeite had om zijn snelheid goed door te ontwikkelen lukt hem dat nu wel. Hij was op de 1000 in Beijing de enige onder de 24.9 op de 1000 meter, en gisteren was hij op beide afstanden de enige onder de 25.0.
Dat zou ik een tijd terug ook hebben gedacht. Maar de teamsprints die ik tot nu toe heb gezien, hebben me geleerd dat het voordeel van de slipstream op een teamsprint maar klein is. Er wordt nauwelijks harder gereden dan op individuele afstanden en het verval in de race begint ook op hetzelfde punt. Daarom ben ik ervan overtuigd dat het inzetten van een type A. De Jong, Groenewoud, Wust, in combinatie met de echte sprinters niet gaat werken. Het verschil in start- en topsnelheid is dan te groot. Je moet dan inhouden in de eerste twee rondes, dus je kunt zowel Kok als Leerdam dan ook niet in hun kracht gebruiken, wat zonde is. De Noren hebben Lorentzen regelmatig als tweede rijder ingezet (wat op het eerste gezicht heel logisch lijkt) en de Russen hebben het ook wel eens met een goede Koelizjnikov geprobeerd. Maar voor de derde persoon was er dan eigenlijk altijd geen beginnen aan. Als hij het al bij kon houden, was hij zo verzuurd dat hij in de derde ronde op een hoop ging. Een Jorien ter Mors in topvorm zou er wel geschikt voor zijn geweest. Zeker door haar shorttrackachtergrond. In het trio Kok/Leerdam/Topvorm-Ter-Mors had ik wel geloofd. Dat zou misschien zelfs wel ideaal zijn geweest. Als we iets minder goede sprintsters hadden gehad, dan had A. De Jong, Groenewoud of Wust als laatste persoon wel kunnen werken. In combinatie met andere rijdsters en een andere ritindeling. Die drie samen zouden trouwens ook best een acceptabele tijd rijden. Beter dan drie pure 500-meter-specialisten samen, in ieder geval. En dat laat zien waarom de teamsprint geen echt sprintnummer is.
Je laatste opvatting deel ik. In zekere zin hebben pure 500 meter-rijders hier eigenlijk te weinig te zoeken. Je kunt nog net eentje inzetten voor de eerste ronde. Veel meer in het pure sprint-idiom zou een 100-300-500m blok zijn. Het mooiste is als je alle drie de facetten van de sprint in vol ornaat kunt tonen; de explosiviteit van de opening; het daaruit doorversnellen en vervolgens het rondje (en een deel uithoudingsvermogen). Een Voskamp - Kok - Leerdam blok dus. Volgens mij wordt het dan voor de Aziatische landen ook een leuker spelletje. Naar mijn idee is in dit huidige format het verschil dat met snel starten te maken is verwaarloosbaar ten opzichte van het verval in de laatste ronde. Wat @Eelco beschrijft dus. Een pure 500m specialist als starter zie ik niet echt als noodzaak. Ik denk dat je echt die eerste 400m relatief behouden kunt beginnen om vervolgens vol in de tweede ronde door te versnellen met Leerdam. Een 1500m-afmaker moet dan echt wel bij kunnen blijven en als diegene in de eerste 400m niet heeft hoeven forceren heeft deze zeker over in de slotronde. De Jong, Groenewoud en Wüst hebben daar alle drie een meer dan goede 1000m voor.
Go, Kodaira, Takagi zou een fenomenale teamsprint zijn (geweest). Jackson, Goetz, Bowe ook niet verkeerd.
Wat een ellendig nieuws. Trofimov is al weg en nu ook nog Engebraten. Ik had hem een goede kans gegeven om als leider de slotafstand in te gaan...
De reden dat Engebraten dus niet start is zijn positieve test? Niet dat hij niet in staat is om te rijden? En wat is het nut daarvan? Dat is er dan niet. Hopelijk zijn we volgend jaar van deze waanzin verlost en melden mensen zich weer af als ze niet in staat zijn om te schaatsen, en schaatsen ze anders gewoon wel.
Sporten met een virus is meestal niet een heel goed idee. En sowieso kun je nog steeds andere flink ziek maken. Vandaag nog een kennis dit reuk en smaak verloren heeft. Je gaat er niet dood aan, maar ik hoop dat de afgelopen 2 jaar ons als samenleving wel beter laat nadenken hoe je andere ziek kunt maken. Ook een andere een flinke verkoudheid geven is iets wat je niet moet willen. Dus niet meer snipverkouden in een volle trein of naar werk (note to self).
Je ziet Femke echt groeien in haar interviews en dat is mooi om te zien (Erik van Dijk, red.). Ze komt nu wat zekerder over en begint wat meer van zich af te bijten. We krijgen nu te horen wat zíj van iets vindt in plaats van wat haar team ergens van vindt en dat is een wezenlijk verschil. Ondanks wat er vooraf is voorgevallen (samen met een ploeggenootje op het laatste moment afzeggen op het EK), is het opstellen van haar gewoon onze beste kans op goud. Zij vindt dat ook en dat is gezien haar resultaten zeer terecht. En t is niet dat de ploeg is gepasseerd, want Ireen Wüst werd wél gevraagd. Femke had op z'n minst een lullig appje van Jan mogen krijgen dat zij niet was geselecteerd, maar zelfs dat is al teveel gevraagd. En ja, misschien is het niet de keuze van de BC geweest om haar niet op te stellen, maar kwam dat van hogerhand (SCL). Dat doet er niet toe. Als bondscoach ben je eindverantwoordelijk en je dient nu eenmaal deze keuze rechtstreeks naar de betreffende atleten te communiceren. Dat Coopmans dat wederom heeft verzuimd is een zeer kwalijke zaak. Hij heeft weliswaar veel op z'n bord, maar juist op de basale dingen als communicatie gaat t continu fout.
Dan even positief (no pun intended) nieuws over het WK Allround: Bosker testte vandaag negatief in Hamar en heeft van de ISU akkoord gekregen om morgen van start te gaan.