Aegon Kwalificatie Tournooi

Discussie in 'Lange baan' gestart door Lisan, 24 nov 2009.

  1. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Vogens mij beslissen de coaches ook helemaal niet. Dat doet de TLC (Koops, De Vegt, Kasper). Wel worden de coaches geraadpleegd en mogen ze hun visie geven. Maar als die botsen, hakt de TLC de knoop door.
    Op zich is de keuze heel logisch. Op de TP hebben we grote medaillekansen. De TLC wil op de TP rijders die zowel een 1500 als een 5000 kunnen rijden. Op het ogenblik is dat er 1 van de 8 (Kramer). Dat kunnen er geen 4 meer worden, hoogstens nog 3. Daarom zouden ze graag daarvoor de aanwijsplek gebruiken. En dat doen ze door iemand aan te wijzen die niet de intentie heeft om op een individuele afstand te rijden. En het is de vraag of dat mag volgens de ISU-regels.

    Als dat niet mag, zijn de opties ook wel op. Alleen op de 500 zijn er nog plekken vrij. Er is geen rijder met een fatsoenlijke 5000m die de kwalificatietijd op de 500m heeft gereden. En dan kan Mulder gewoon als 10e mee. 1500m-rijders hebben we genoeg (Kuipers en Tuitert), dus daar hoeven we geen Wennemars meer extra te hebben.
  2. Sabine

    Sabine Well-Known Member

    Ik denk wel dat Davis meent wat hij zeg, ik vind hem geen type voor spelletjes.

    Verder ben ik wel blij dat er enige mate van duidelijkheid is, en ben ik het er ook wel mee eens. Met drie goede 5 km. rijders moet dat goud gewoon goed te doen zijn, zeker nu de VS een minder grote concurrent is geworden. Ik vind het wel erg jammer voor Ronald Mulder, maar de kans op goud in de TP is veel groter dan de kans dat hij goud zou winnen.

    En ik ben blij dat Tuitert/Kuipers iig geen finale gaan rijden wss. Ik zit namelijk steeds te denken aan die slotronde van Tuitert op de 1500, en daar word ik niet vrolijk van ;)
  3. Monique

    Monique Well-Known Member

    Ik kan me echt helemaal niet voorstellen dat Davis de TP niet gaat rijden, het is toch een prachtige kans op een gouden medaille voor hem? Een veel grotere kans dan hij ooit zou hebben op de 10 km. Ik ga er dus nog maar even vanuit dat het een onzin bericht is, media in Amerika zijn vast niet veel beter dan die in Nederland en die kletsen ook wel eens onzin.

    Verder blijf ik het erg jammer vinden dat Ronald Mulder niet naar Vancouver mag. Het maximaal aantal schaatsers is gelijk gebleven aan 10 sinds de invoering van de TP, wat aangeeft dat de TP toch een beetje een ondergeschoven kindje is. Dan past het niet echt om een individueel geplaatste rijder te offeren voor een TP rijder die ook echt alleen de TP gaat rijden. Daar komt bij dat dit iemand zou zijn die blijkbaar niet goed genoeg was om zich individueel te plaatsen; waarom zou zo iemand het dan wel heel goed doen op de TP?
  4. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Op dit forum en ook bij de NOS (Smeets) is meerdere keren geopperd om de Amerikaanse selectie methode over te nemen. Smeets en velen verkeren in de veronderstelling dat het dan om de eerste drie of vier gaat. Keihard zegt Smeets dan.
    Niets is echter minder waar. Ten eerste zijn er vaak al schaatsers geplaatst. Davis hoeft bijvoorbeeld niet eens selectiewedstrijden te rijden.
    Integenstelling tot Nederland is er wel degelijk sprake van reskates bij calamiteiten.
    Gisteren bijvoorbeeld viel Bekah Bradford 20 meter voor de finish en miste zodoende de winnende tijd. Zij kreeg echter een reskate en redde het uiteindelijk toch nog. Haar plaatsing is wel afhankelijk van het quotum.
    Toch niet zo hard, dat systeem
  5. Monique

    Monique Well-Known Member

    Ach ja, Smeets is erg pro-Amerikaans maar hij weet alleen niet echt goed hoe het daar werkelijk aan toegaat. De man hoort af en toe iets en zet dat dan in zijn hoofd als de enige waarheid, terwijl de werkelijkheid heel anders is. Tijd voor pensioen denk ik dan .... maar dat zal wel niet. :?
  6. BertusTalsma

    BertusTalsma Member

    Klopt, de prestatiematrix is gebaseerd op de laatste 5 WC's.
    Dit klopt ook, de prestatie matrix is een matrix die per individuele schaatser aangeeft wat diens kans is op een medaille op een individuele afstand.
  7. Zavo

    Zavo New Member

    Maar waarom is hij dan niet op die manier gebruikt? Dat was beter geweest. Nu zijn de individuele kansen eerst vertaald naar een soort virtuele plaatsen ("500m (3)", "1000m (4)"), zonder te weten wie er op welke plaats komt, waardoor het resultaat eigenlijk al bij voorbaat onzinnig is.
  8. BertusTalsma

    BertusTalsma Member

    Dan zou je geen OKT meer hoeven te rijden. Lastig voor Schaatsers, die willen een duidelijkere richtlijn. Dat heeft de KNSB nu geprobeerd door een aanwijsvolgorde te maken en aan te geven welke plaatsen direct geplaats zijn en welke plaatsen pas werden aangewezen als er nog geen 10 schaatsers naar de spelen gaan. Bij het bepalen van de aanwijsvolgorde is de prestatie matrix gebruikt.

    Als je op basis van de kansen een selectie gaat maken (berekenen), krijg je denk ik nog veel meer discussie. Het model is ook gebruikt als ADVIES model.
    Je kunt ook na de OKT nog een keer de kansen en de "optimale" selectie berekenen, maar ook dan moet je wachten tot alle wedstrijden gereden zijn. Nu was bijvoorbeeld op voorhand al bekend dat de nummer 1 en 2 van de 1500m geplaatst zijn. Dit is iets duidelijker voor de schaatsers.
    Daarnaast kunnen schaatsers maar in een bepaalde periode echt pieken. Als we gaan zeggen dat alle WC echt mee gaan tellen voor de selectie, dan moeten de schaatsers een te lange periode goed presteren. Voor hun trainings schema is het makkelijker om te zeggen dat het OKT doorslaggevend is.
  9. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Om met Tim Krabbé te spreken De ranglijst staat of valt met de uitkomst.
    Die ranglijst is off-topic maar is wel samengesteld door dezelfden die de matric ook hebben gemaakt. In dat geval is het on-topic.

    Laten we ervan uitgaan dat Mathisen terecht in de top 5 staat.
    Dan behoort iemand die Mathisen twee maal (en in diens beste jaren) heeft verslag en(en nooit door hem is verslagen) toch in de buurt van die grootheid te staan. Hij staat helemaal niet in de lijst. Dan is er toch iets mis. Dat is helemaal niet subjectief.
  10. FABRIS

    FABRIS Member

    Maar die B en C-ploeg bestonden wel uit schaatsers met een lange adem. Voor een derde man is volgen al genoeg. Met Tuitert of Kuipers in de ploeg zie ik Nederland zo verliezen van Italie of Noorwegen (ken de loting niet). Vooral die Tuitert vind ik een heel onbetrouwbare schaatser.


    Mulder had gewoon ZELF bij de eerste twee moeten rijden. Volkomen terecht dat de TP ('tiem persjoet') prioriteit heeft. Kijk de uitslagen er maar op na.
  11. Dragonflame

    Dragonflame New Member

    Spijt me heel erg voor jullie TP goudzoekers alleen ik hoop echt dat iemand zich alleen mag plaatsen als die ook een individuele afstand heeft. Ik hecht meer waarde aan de emotie van topsporters en individuele prestaties dan van een ´knullige´ TP. Die hele prestatiematrix word ik niet vrolijk van als mensen die zich individueel binnen die 10 plekken geplaatst hebben afgeschreven worden alsof het niks is.

    Tevens zou dit een geweldige ervaringskans zijn voor zo´n jonge jongen. Ookal wint die nou niet, misschien zijn zijn kansen op lange termijn wel veel groter als die hier wel heen gaat. Nu zou ie hier wel is heel mentaal door aangeslagen kunnen zijn. Maarjah... daar denken ze natuurlijk niet aan. Het gaat alleen maar om een stukje metaal op een lachertjesonderdeel dat de schaatssport beter de rug had toe kunnen keren. Er is toch alleen maar onenigheid binnen de ploeg, kijk maar naar sven zijn opmerkingen. Ik zou zeggen, of je schrapt die 10-plekken regel of je schrapt dit stomme onderdeel. Dan zijn we van dit gezeik af.
  12. Alleskids

    Alleskids New Member

    Tja, dat is ook een mening. Gelukkig heeft de jonge talentvolle jongen nog het WK sprint om internationale ervaring op te doen en met 4 jaar geduld en door groiien kan hij zich over 4 jaar moeiteloos plaatsen en moeiteloos naar goud op de 500 meter rijden waarschijnlijk in een tijd van onder de 33 seconden, als hij zich tenmisnte deze week nog bij een psychiater meldt om zijn trauma te verwerken. Maar de kans is groot dat er een flinke rij schaatsers voor de deur van diezelfde psychiater staan. Bijvoorbeeld schaatsers die zich al 4 jaar lang op deze OKT richten, en hun glansrijke carriere prachtig wilden afsluiten maar dat door jonge broekjes die aan het begin van hun misschen succesvolle carriere voorbijgestreeft worden.
    Ik ben het er wel mee eens dat de IOC meer slaapplaatsen moet toekenen aan het schaatsen : 6 onderdelen is minimaal 12 plaatsen per land.
  13. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Mee eens - in welke 'grote' zomer Olympische Sport (zwemmen, atletiek, etc) mogen er maar (gemiddeld minder dan) twee atleten per onderdeel/afstand per land meedoen. Zouden de yanks nooit pikken.
  14. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    plus: waarom mogen bij de zomer OS er wel atleten aan estafettes deelnemen die individueel niet deel (mogen) nemen?
  15. Dragonflame

    Dragonflame New Member

    Ik bracht het misschien een btje cru, alleen mijn beeld van de hele TP is gewoon drastisch afgenomen door dit systeem en de manier waarop het door de meeste schaatsers zelf ook opgevat word. Voor mijn gevoel neemt praktisch niemand dit onderdeel heel serieus alleen de nederlanders natuurlijk weer. Davis schreef het persoonlijk af alsof het niks was deze week, en dat neem ik hem absoluut niet kwalijk. Zelfs als ie er niks mee haalt verder op de 5k of 10k, ik prijs em juist op dat ie het probeert! De ervaring zelf is prachtig genoeg!

    Ik vind het gewoon niet kunnen om sporters die zich geplaatst hebben individueel tegen te houden door iemand aan te wijzen voor zoiets als een teampursuit. Daar kan ik gewoon niet tegen. Na mijn idee heeft Mulder voldaan aan de norm en verdient het gewoon om daar te staan. Niet iemand die het individueel niet gered heeft, maar door een paar administrators in een achterkamertje toch meegenomen word ten koste van iemand anders.

    Tevens vind ik het oud-jong hier niks mee te maken hebben. Als je je plaats, dan plaats je je, onder de omstandigheden die aanwezig zijn. Diegenen die dat halen verdienen het gewoon, ook met Marian in januari bijvoorbeeld. Ik hoop ONGELOVELIJK graag dat zij er bij zit en het afscheid krijgt wat ze verdiend alleen als het er niet in zit dan zit het er gewoon niet in... Bruintjes of Oenema verdienen het ook als ze het redden.

    En je hebt absoluut gelijk over die slaapplaatsen. Helaas zijn wij 1 van de weinige landen die echt dit 'luxeprobleem' ondervind... Dus klagen zal weinig helpen vrees ik...
  16. Alleskids

    Alleskids New Member

    Het is juist in Nederland dat het onderdeel ondergeschoven is. In Rusland en Zweden doen ze een moord voor een goed resultaat op de TP, want hun jaar budget hangt af van de TP. Landen met middelmatige individuele rijders blijken ineens uit te blinken op het team onderdeel. Heel de USA was boos op Davis omdat hij kiest voor eigen belang, net als dus de Nederlanders. In Canada gaat het hele land ervoor.
    De TP is en prachtig onderdeel als er goed voor geoefend wordt, in slagorde geschaatst wordt, en er tactisch goed overlegd wordt over de krachten van de deelnemers. Enig nadeel in Nederland is de overdaad aan schaatsers die daarom hun eigen belang en hun commerciele belangen voorop stellen. Nederland heeft bewezen meerdere keren in het verleden onverslaanbaar te zijn als iedereen de handen ineen slaat. Dus nu geen groene/zwarte of oranje/zwarte of blauwe brillen meer opzetten, maar rood-wit-blauwe.
  17. klopgeest90

    klopgeest90 Member

    De oplossing voor dit probleem is simpel maar wel pijnlijk voor Nederland.
    De 10 km afschaffen daarvoor komt de 3km die rijders kunnen dan ook de ploegenachtervolging rijden.
    Ook lijkt het mij redelijk om de deelnemers per land uit te breiden van 10 naar 12.
  18. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Maar is N=5 (en soms zelfs nog minder) daar niet een beetje te weinig voor? Of is het een soort Bayesiaanse procedure, waarbij elke nieuwe informatie(=Worldcup) zorgt voor een aanpassing van de kans? Ik kan me voorstellen dat je dan de kansen uit de oude prestatiematrix als startwaarden gebruikt voor de nieuwe.

    [Ja, lieve forumleden (de allerbeste wensen voor jullie allemaal, overigens), Mjøsaman heeft ook econometrie gestudeerd]
  19. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Ik hoop dat types als jij het nooit voor het zeggen krijgen. De mooiste afstand schrappen. Afgelopen week is dat maar weer eens bewezen.
    De TP is inderdaad een gedrocht maar ik ben bang dat, omdat dit voor een aantal landen de enige kans op een medaille is, dit onderdeel nooit van het programma zal verdwijnen.
    Verder wens ik je het beste toe in 2010.


    Gerrit Stevens
  20. Zonnebloem

    Zonnebloem Member

    Iedereen beste wensen!! Het wordt in ieder geval een mooi schaats-jaar met de Olympische Spelen!!

    Ik hoop dat ze de TP ooit met 4 mensen gaan rijden en dat de tijd van de nr. 3 dan telt, zoals bij het wielrennen. Dan lijkt het me heel spectaculair worden.

Deel Deze Pagina