Rabobank stopt met sponsoring wielerploegen

Discussie in 'Wielrennen' gestart door HA01761, 19 okt 2012.

  1. HA01761

    HA01761 Active Member

    Bron: Nu.nl
  2. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Dat is een grote klap voor de Nederlandse wielersport. De periode om nog een nieuwe hoofdsponsor te vinden voor een van de grootste ploegen ter wereld is nu echt idioot klein, als ze toch hadden willen stoppen, dan had ik liever gezien dat ze na volgend jaar gestopt zouden zijn. Ook ben ik het eens met Lars Boom, een nieuwe generatie, waarvan helemaal niet bekend is of ze valsspelen wordt nu slachtoffer van het waarschijnlijke dopinggebruik van de vorige generatie.
  3. Sportgekkie

    Sportgekkie New Member

    Rabobank wil zich wel blijven verbinden aan Marianne Vos dus dat is een schrale troost maar ik begrijp de actie van Rabobank wel.
    Al heeft Lars Boom ook een punt dat de huidige rijders schoon zijn maar kan een bank erop vertrouwen dat hun klanten ook op die manier naar hun
    sponsoring kijken.

    Benieuwd wat er nog meer gaat gebeuren de komende weken want voor mijn gevoel is de beerput nog maar voor een klein gedeelte geopend en komt
    er nog veel meer stront naar boven maar dat zal moeten wil de sport schoon voortbestaan.
  4. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Het is onvermijdelijk dat ze ermee stoppen nu eindelijk het omerta is doorbroken en ze zelf onder verdenking staan. Het komt allemaal 7 jaar te laat naar buiten waardoor een nieuwe generatie op de blaren mag zitten. En Hein Verbruggen heeft al lang en breed een ander baantje. Komt nog bij dat de banken in deze tijd al helemaal onder vuur liggen vanwege de te hoge risico's die ze namen (mede mogelijk gemaakt door de overheden) en daar nu de bevolking voor laten opdraaien.
  5. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    Ik ben het met SprintMaster eens dat stoppen onvermijdelijk is, aangezien ze altijd hebben gezegd dat de stekker er uit zou gaan bij doping.

    Ik lees op teletekst trouwens het volgende: "Rabobank zal de verplichtingen voor de profploegen in 2013 nog wel nakomen.De teams worden in een onafhankelijke stichting ondergebracht." Dit lijkt te betekenen dat de renners volgend seizoen nog wel gewoon kunnen koersen en rustig kunnen zoeken naar een nieuwe ploeg.
  6. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    Ah hier staat er meer over: http://www.wielerflits.nl/nieuws/20102/ ... hting.html Ze blijven de ploeg volgend jaar betalen zodat de renners rustig een nieuwe ploeg kunnen zoeken of de ploeg een nieuwe sponsor, maar de ploeg rijdt dan wel in sponsorloze shirts rond. Al met al een briljante zet van Rabo: volgend jaar het hele jaar toch nog exposure (iedereen denkt bij die witte shirts alleen maar aan Rabo) en ook nog eens reclame als het bedrijf dat een statement tegen doping maakte.
  7. HA01761

    HA01761 Active Member

    Aan de ene kant geldt natuurlijk contract = contract, maar op deze manier doet Rabo het wel op een chique manier.

    Mss komt er nog wel een goed doel op de shirtjes te staan...
  8. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Ja, ook de bank moet eraan geloven. Het duidt er eens te meer op dat ook deze ploeg wellicht niet schoon rondreed, want dat er ook nu niet voldoende zekerheid geboden kan worden. Het Rabo wielerplan, met ook nadrukkelijk de jeugd, de dames en de breedtesport (denk aan de vele sponsoring van plaatselijke clubs) vond ik wel de beste spoonsoring van Nederland in een 10-15 tal jaren. Jammer dat het zo afloopt.

    Klopt als een bus, maar in het geval Rabobank wil ik hier toch wel een uitzondering voor maken. Zat veel minder in die hoge risico's, en heeft ook nooit overheidssteun gepakt.

    schrijf hier maar gerust generaties, meervoud, want ik vind het echt een hetze worden dat nu alleen deze epo-generatie pakte.
    Als Armstrong vijf middelen opnoemt, dan is het echt niet zo dat alle vijf nu van de laatste jaren is.
    De testo en andere steroids stammen al van de jaren 80, en iets daarvoor.
    Bloeddoping komt al uit jaren 70, maar is een tijd stil bijven staan. Epo kwam in begin jaren 90 al opzetten.
    Zo kun je van alle middelen een beginperiode aanwijzen. Zolang je de dopingpolitie erop kunt ontduiken, is stoppen met gebruik
    niet wenselijk, dus neem je een cocktail. Vandaar dat Armstrong op 5 kwam.
    Ook Museeuw had het consequent over vele verschillende producten.

    Het enige dat aan de vorige generatie is toe te schrijven is de epo, en dat het zo massaal gebruikt werd kwam omdat het erg hielp (in tegenstelling tot
    vele andere producten), dat het relatief ongevaarlijk was, en dat het niet op te sporen was.

    Als het de sport is wie het beste deze producten tot zich kan nemen, en wie het beste de controles kan omzeilen, dan is Armstrong nog steeds een groot kampioen.
  9. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    Daar heb je gelijk in. Het lijkt echter wel zo te zijn dat de normen veranderd zijn. Ik volg het wielrennen sinds 1997 (daarvoor was ik te jong) en zo lang ik mij kan herinneren is het zo geweest dat doping als een doodzonde werd gezien en dat er in ieder geval gezegd werd dat er alles aan gedaan werd om de zondaars te pakken. Nu heb ik het gevoel dat dat daarvoor minder was, dat doping in de jaren tachtig bijvoorbeeld minder als doodzonde gezien werd, en dat mensen wel wisten dat men gebruikte maar dat er niet heel erg veel aandacht aan werd besteed. Als dat het geval is (en ik kan het verkeerd hebben aangezien ik pas eind jaren 80 geboren ben) dan verklaart dat de hetze en rechtvaardigt het de hetze ook, de normen zijn dan simpelweg veranderd.
  10. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Als ik Lars Boom of Robert Gesink zou zijn, zou ik toch ernstig overwegen om doping te gaan (blijven?) gebruiken. Rabobank sponsorde immers wel jarenlang dopinggebruikers en nu er een mogelijk cleane generatie is stoppen ze. Misschien dat wel blijven sponsoren als deze generatie ook doping gebruikt. :evil:

    Giant neemt misschien de Raboploeg (deels) over. Liquigas heet vanaf komend jaar Cannondale Pro Cycling Team en ook BMC is al hoofdsponsor. Zouden we langzaam de kant op gaan van de Formule 1 waarin veel geld de sport inkomt van de constructeurs?
  11. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    De veranderde houding t.o.v. doping is grotendeels het gevolg van de komst van de Angelsaksische rijders. Die hebben veel minder tot niets met het 'oude' wielrennen, waar weten, zien en zwijgen het credo was. In de jaren 80 had je de Australiër Phil Anderson en daarna Greg Lemond. Pas in de jaren 90 kreeg je veel meer Engelstaligen in het peloton. Dat met Armstrong ook het Amerikanisme zijn intrede deed in het wielrennen, nl je tegenstanders met rechtszaken bestrijden bij het minste of geringste, daarvan is hij nu uiteindelijk zelf het slachtoffer. Vroeger (i.i.g tot eind jaren 80) kwam je er bij een positieve test af met 10 minuten straftijd in het algemeen klassement en kon je gewoon doorfietsen.
  12. Krizz

    Krizz Well-Known Member Medewerker

    Zomaar een gedachtenspinseltje...

    TVM wil weer terug naar wielersport.... en uit schaatssport?
    RABO wil/gaat uit wielersport.... en heeft een groot reclame budget...!!

    Zien we in Sotchi straks RABOBANK op het been van Sven Kramer staan.... (lijkt me leuk voor commercials samen met zijn door RABO gesponsorde vriendin)
  13. Monique

    Monique Well-Known Member

    Ik vind het wel een drastisch besluit van Rabo maar ik kan het me helemaal voorstellen. Balen voor de huidige renners die hopelijk wel clean rondrijden (ze winnen niets dus ze zullen wel clean zijn), maar je moet een keer alle stront eruit halen en dan de wielersport opnieuw helemaal opbouwen. Misschien stappen nog wel meer sponsoren eruit. Ik denk dat we de komende tijd nog veel meer openbaringen tegemoed kunnen zien, ik heb nu alleen nog geen idee welke.
  14. allard

    allard Active Member

    Als ik iets met zekerheid kan zeggen is dat je tijdens de spelen in Sotchi niemand met Rabobank op zijn pak ziet rijden.
  15. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    De hele hetze gaat om (met name) epogebruik, en stamt dus alweer uit een ver verleden dat, ooit, heel vroeger, dit product niet op te sporen was.
    Ik chargeer. Maar ik wil er wel op wijzen dat er tal van aanwijzingen zijn, dat er nu schoner gefietst wordt. Ik noem

    - de controles zijn alleen nog in aantal en moment toegenomen.
    - de bloedpaspoorten. Afwijkingen in de bloedwaarden leiden nu al tot extra intensief volgen. Ook al gebruik je een onbekend middel of een onbekende methode, je komt er toch niet zo makkelijk mee weg
    - als er nu renners gebruiken, winnen ze oko gemakkeljik en lopen later tegen de lamp. Vroeger nam je epo, maar won je nog steeds niet. Was je niet beter dan de concurrentie, omdat je ook niet 'slechter' dan hen was ?
    - de jeugd kan tegenwoordig weer redelijk snel de overstap maken naar de rofs. Persoonlijk vind ik dit een sterke aanwijzing. In vele andere sporten zie je dat een uitzonderlijke 18/19-jarige niet zo ver meer afzit van een redelijk niveau van de senioren. Bij het fietsen was dat lange tijd niet het geval. Als je in je jeugd nog niet gebruikt, is het niet even van ee kuurjte volgen en hoppakee; het is een echt geneesmiddel en afstemming met training, dosering en middel is van belang. Dat vergt tijd.
    - en verder hoor je ook meer en meer insiders zeggen dat het cleaner is. Dezelfde insiders die vroeger ook al die rook produceerden, waar het vuur maar onzichtbaar bleef.

    De wielersport is dus wel deglijk een goede weg ingeslagen met nog nadrukkeliker controleren, en op nieuwe wijze, maar het kost tijd.
    Die tijd wordt ze nu niet gegeven. Vooral de opmerkingen van terzake volstrekt ondesundigen als bijv minister Schippers, "nu echt schoon schip maken"
    raken, om maar in het jargon te blijven, kant noch wal.

    Doping is van alle tijden, en niet alleen van het wielrennnen, en je moet nadenken over de vraag hoe je de doper pakt, en over wat je dan vervolgens doet.
    Niet allerlei loze kreten slaken
  16. Payday

    Payday Well-Known Member

    Het zal best Nagevendit dat er schoner wordt gefietst, maar de metaliteit is m.i. niet wezenlijk veranderd. Er wordt schoner gefietst, doordat de controles beter zijn geworden. Maar wordt er morgen een nieuwe drug uitgevonden die nog niet op te sporen is dan wordt die op zeker gebruikt. Dopingszondaars worden in het wielrennen nog steeds gezien als renners die pech hebben gehad. Als ze terug komen in het peleton dan zijn ze ook van harte welkom. Als ik zie hoe enthoussiast er werd gereageerd toen Vino de gouden medaille won op de OS en hoe hij nu gewoon ploegleider wordt is het mij duidelijk. De sport is nog steeds doodziek. Gesink en Boom roepen nu hard van de toren dat zij de dupe zijn van rijders uit het verleden, maar ook hen heb ik geen krachtig signaal horen afgeven bij de terugkeer van Vino of Dekker. Waarom eist de huidige generatie geen veel strengere straffen. Maar weigeren ze niet simpel te sporten tegen teruggekeerde dopingzondaars. Het is dus te makkelijk om alleen Armstrong en de zijnen de schuld te geven. Zolang we dopingzondaars weer in alle liefde binnen het peleton verwelkomen is en blijft de sport ziek. Helemaal te gek voor woorden is natuurlijk dat een dopingzondaar zijn kennis en kunde als ploegleider weer door mag geven aan de volgene generatie.
  17. Danielle

    Danielle Well-Known Member

    Ondertussen lijken ze ook wel te vergeten dat ze NU met een wielrenner in de ploeg zitten die onder onderzoek staat omdat z'n bloedpaspoort verdacht is.
  18. Monique

    Monique Well-Known Member

    Precies, en voor hetzelfde geld blijkt Carlos Barredo onder de dope te zitten.
  19. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Natuurlijk zullen de renners altijd blijven zoeken naar middelen om beter te kunnen presteren. En iemand die zijn straf uitgezeten heeft verdient een tweede kans. In die zin ben ik niet verbaasd dat men zondaars weer in genade aanneemt. De verantwoordelijkheid van het gebruiken van doping ligt voor een groot deel bij de ploegleiding. Dat blijkt ook uit de verhalen over jeugdige wielrenners die op een gegeven moment voor de keuze worden gesteld: of je doet mee en verdient veel geld of je doet niet mee en verdient weinig geld. Dan is de keuze snel gemaakt voor een ambitieuze renner. Tot slot heb je ook nog de rol van de UCI/ASO. Met Armstrong speelden ze 2 kaarten: voor het grote publiek was hij het schone symbool van de wielersport en voor het veroveren van de commercieël aantrekkelijke Amerikaanse markt was hij de ideale man, immers zijn verhaal is een typisch Amerikaans verhaal. En telkens weer blijkt dat het commerciëele belang voor alle andere belangen gaat, ook die van de renners.
  20. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    ja dat klopt, daar ben ik het roerend mee eens, en dat was ook voor mij de bewijsredenatie dat er gebruikt werd.: Je ziet dat renners er alles, maar dan ook alles aan doen om beter te worden. Geen middel wordt geschuwd, hypobare tenten, alle geneesmiddelen die (nog net) niet vverboden zijn, op het randje van de afgrond fietsen, etc.
    Als er dan vervolgens middelen zijn waar je beter van gaat rijden en die niet op te sporen zijn, gaat op zijn minst een deel van het peloton die pakken.
    Een deel van, daar gaat het om, dat is genoeg.

    Tweede kans: maar dan gaat het er ook om hoe hoog de straf is. Een half seizoen niet fietsen.
    En over het in genade aannemen: het gaat ook om de manier waarop. Als Mark Lotz gepakt wordt, is de reactie van Boogerd laconiek: "ïk kan het wel begrijpen, het is heel logisch dat je wilt meegaan in de wedrace."
    De reacties van schaatspubliek en schaatsers t.a.v. bijv Pechstein zijn heel anders.

Deel Deze Pagina