Raps Lion '06 V8 versus Viking Nagano Marathon Mid

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door ton_tijhuis, 12 jan 2009.

  1. ton_tijhuis

    ton_tijhuis New Member

    Beste schaatsliefhebbers,

    Mijn eerste post hier, dus even een korte introductie. Ben Ton, 24 jaar en met het natuurijs van deze weken is bij mij de schaatskoorts ook weer terug gekomen. Van mijn 12e tot mijn 16e bij de schaatsvereniging fanatiek mijn rond jes gereden.

    Nu heb ik de laatste dagen weer mijn eerste slagen gemaakt.
    Uiteraard wil ik natuurlijk het seizoen afmaken op kunstijs, en daar horen toch ook weer een paar fatsoenlijke schaatsen bij.

    Als sportieve recreant wil ik de overstap maken naar een klapschaat (geen enkele ervaring mee tot nu toe)
    Heb op het internet zitten kijken en kwam uit op de:
    Raps Lion '06 V8 http://www.raps.nl/producten/toon_product.php?id=130
    en de
    Viking Nagano Marathon Mid http://www.viking.nl/shopnl/Product...hor=&category_id=2&name=&pricemax=&pricemin=&

    Deze zitten vooral in mijn prijsklasse.

    Wie kan mij alleen de voor en nadelen van deze schaats vertellen? Zoals ik aangaf ben ik een leek op het gebied van klapschaatsen, maar ben echt heel benieuwd hoe jullie deze schaatsen aanprijzen.
    Ik ben iig voornemens om de Raps lions eerst eens te gaan huren bij de ijshal in Enschede.

    Thanks!
  2. Tjark

    Tjark Active Member

    Een klapschaats vereist toch een net wat stijvere schoen eigenlijk dan de 2 hierboven. Maar ik zou een lichte voorkeur voor de viking hebben.
  3. ton_tijhuis

    ton_tijhuis New Member

    Bedankt Tjark!

    Is het niet zo dat de Raps Lion een thermoplastische schoen heeft, die dus naar je voet gevormd/'gebakken' kan worden? Waardoor ie meer stevigheid zou moeten bieden?
  4. martelino

    martelino New Member

    Het thermoplastische deel van de raps lion is alleen het contrefort, en dat is het deel laag rond je hiel. Daarboven is het gewoon leer. Ik heb op de baan eens een paar Lions met klappers gehuurd (voor '06, dus niet thermoplastisch), en die vond ik echt te slap. Volgens mij moet je naar een iets steviger schoen dan deze twee uitkijken. Je kan toch het beste even in een goeie winkel wat verschillende modellen passen, dan weet je hoe het voelt, en kunt die dan alsnog via internet (goedkoper) aanschaffen. Ik kan je uit ervaring zeggen: haast je niet, en beslis niet te snel, uiteindelijk wil je toch een paar schoenen waar je echt jaren mee verder kan, en kan je beter in een keer de goeie (en misschien iets duurdere) schoen kopen.
    suc6
  5. ton_tijhuis

    ton_tijhuis New Member

    Bedankt, nuttig antwoord!

    Ik ga morgen avond de lions een avondje huren in Enschede, dat zal tevens mijn eerste kennismaking worden met het fenomeen klapschaats.

    Zal mijn ervaring hier neerschrijven!
  6. Liezl

    Liezl New Member

    Dan kan ik gelijk eens zien hoe het bevalt, want ik ben er namelijk ook :p
  7. ton_tijhuis

    ton_tijhuis New Member

    Zo, dat hebben we ook gehad. Viel vies tegen. Het materiaal vooral.
    Ik merkte aan de lion klap dat deze alles behalve geschikt voor mij was. Ik denk vooral dat dit door de afstelling van de schaats kwam (tja, het is toch huur materiaal hè).

    Mn linker schaats wou absoluut niet de bocht om, hij wou juist het liefst rechts af in de bocht. De schoen voelde idd niet stevig genoeg aan, en ik moest natuurlijk ook wennen aan de wat hogere 'poten' waar ik op stond.

    Heb na een aantal rondjes de klap ingeruild voor de conventionele lion. Deze zat ook voor geen meter. De schaatsen leken wel hun eigen weg te willen gaan. Zwabberen, zwabberen...

    Nog een aantal rondjes op mn eigen goedekope schaatsjes gereden, maar toen begon mn meniscus weer op te spelen.

    Nieuwsgierigheid is weer bevredigd. Conclusie, eerst meniscus operatie afwachten, herstellen, schoenen passen, klap of geen klap ijzers overwegen, en dan eind februari maar is kijken waar ik sta!
  8. ton_tijhuis

    ton_tijhuis New Member

    Vraag het me toch telkens af: Wat kan het niet de bocht door willen met de linker klapschaat als oorzaak hebben? Mn linker schaats wou bij een linker bocht dus absoluut niet kantelen, maar kreeg juist erg de drang om juist rechts af te willen

    En het zwabberen van de conventionele schaats? Zou dit enkel te wijten zijn aan het niet gewend zijn om op een wat hogere schaats te schaatsen, of kan dit ook met afstelling (zo ja, welke afstellingen) te maken hebben?
    Voor mn gevoel heb ik ook nog nooit zo schuin op de schaats gestaan. M.a.w. enkels vielen naar binnen...
  9. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Eerste ingeving, je stuurt met je schouder de bocht in, met je heupen de bocht uit, dan klapt je enkel de verkeerde kant op (naar binnen) en wil je schaats rechtsaf...
  10. Lammert

    Lammert Member

    Krom ijzer? Ik heb de ballen verstand van hoe het precies werkt met de krachten die op je schaats komen te staan, maar het zou maar zo kunnen dat je daar in de bocht meer last van hebt dan op het rechte stuk.
  11. Liezl

    Liezl New Member

    Hey Ton,

    Ik was die woensdag er ook. Wat mij erg opviel, was dat het ijs heeeel hard was, vergeleken bij andere keren. Merkte gelijk al. Het was ook kouder in de hal dan vorige week (terwijl het toen zo koud was buiten..). Door dat harde ijs is het belangrijk dat je heel technisch rijdt, goed gewicht in bocht gooien enz. Want door het harde ijs heb je minder grip als je ook maar iets verkeerd op je schaats staat. Je glibbert veel sneller weg.
    Dat iig mijn ervaring van woensdag. Overigens wel eens goed om eens op zulk hard ijs te rijden voor je techniek :).
  12. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

    Je linker schaats wil naar rechts omdat je bang bent 'em naar links te sturen. Het kan ook zijn dat je enkels simpelweg nog niet sterk genoeg zijn om de schaats überhaupt goed recht op het ijs te krijgen.

    Een schaats heeft 2 geslepen randen, met in het midden het glijvlak (vaak 1,1mm breed). Wanneer je recht op de schaats staat, kan je gaan sturen met de schaats doordat je geen grip hebt op het ijs. Wanneer je gekanteld staat op het ijs, zei het naar binnen zei het naar buiten, dan 'hapt' je schaats zich als het ware vast in het ijs (en heb je grip, zo kan je ook afzetten), en aangezien de schaats licht gebogen is, glij je dan ook met de ronding van die bocht, dus rechtsaf een rondje van 19-27m doorsnee, of linksaf een rondje van 19-27m (mits je 360 graden lang erop blijft staan). Wanneer je enkels te zwak zijn, schaats je constant met de binnenste geslepen rand op het ijs, en dus wil je schaats rechtsaf een rondje maken.

    De Viking Marathon Mid zou ik overigens als ik jou was NIET nemen, deze staat bekent om zijn slappe schoen, en is alles behalve thermoplastisch. 'Conventionele' schaatsen bieden sowieso al minder steun dan thermoplastische, en de Marathon Mid is van de conventionele dan nog eens veruit de slapste.
    De schoen is het aller belangrijkste van je schaatsen. Pas daarom veelvuldig en probeer vooral volledig thermoplastische schoenen uit. Deze zijn duur, maar dan heb je wel nauwsluitende, stevige schoenen die je toch enorm veel bewegingsvrijheid bieden tijdens het schaatsen.
  13. The020

    The020 New Member

    Goed antwoord mr Blue! Bochtenlopen is een aparte sensatie die je je eigen zal moeten maken. Ik heb 't een beetje afgekeken van de schaatsklasjes op de Jaap Edenbaan. Viel lang niet mee op m'n 35ste maar 't loonde de moeite.

    Toen ik een jaar of 12 geleden nieuwe schaatsen wilde kopen ging mijn belangstelling naar Viking uit maar Petra Grimbergen overtuigde me om Raps te nemen. De stijfheid van het schoentje van Raps was in de prijsklasse waarin ik zocht -tot 500 gulden- superieur aan die van Viking. Nooit spijt van gehad.
    Ik dacht altijd dat ik met mijn zwakke enkels veroordeeld was tot tochtjes van 25 km. Met die nieuwe schaatsen bleek Enkhuizen/ Stavoren een peuleschil.
  14. Tjark

    Tjark Active Member

    Hoho... wanneer je recht (dus ook kaarsrecht) op de schaats staat kun je helemaal niet sturen! Als de schaatst rechtop staat ben je in de glijfase en ga je dus _alleen_ rechtdoor!! En niet sturen (hetzij naar links of rechts). Sturen is een verandering van richting en daarvoor heb je een tegenkracht nodig.

    Als je echt recht op je schaats staat, kan je bv ook als je een wandeltempo hebt gewoon een pirouette draaien terwijl je nog steeds in wandeltempo door blijft gaan in de richting waarin je reed: dat kan juist omdat de schaatsen recht staan, geen grip hebben en je dus je schaats kan _draaien_ op het ijs. Draaien is iets anders dan sturen en tijdens je schaatsslag wil je _niet_ draaien tijdens de glijfase.

Deel Deze Pagina