Russen massaal aan de doping

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door G1ant, 3 dec 2014.

  1. G1ant

    G1ant Well-Known Member

  2. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Ik heb een gedeelte van het ARD programma gekeken. En ik wist ook wel dat het slecht gaat in Rusland. Zeventien zwemmers betrapt in 4 jaar, bijvoorbeeld. En zo zijn er meer sporten. Voor mij zijn deze berichten tot nu toe helaas nog reden om niet te juichen over de ontwikkeling van PK. Terwijl ik zo hoop op buitenlandse doorbraken...
    G1ant vindt dit leuk.
  3. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Als ik het goed heb zou de uitzending hier: http://www.sportschau.de/doping/videogeheimsachedoping104.html op de Duitse "Sendung Vermisst" staan, maar ik krijg een Fehlermeldung.

    Laatst bewerkt: 3 dec 2014
  4. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Ik heb dit deel afgesplitst omdat het niet specifiek over het schaatsen (en Pavel) gaat.
  5. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Goede keuze SM.

    Ben heel benieuwd wat dit voor gevolgen gaat hebben voor het schaatsen in Rusland.

    Wie weet trouwens hoe de verhouding in t schaatsen is tussen controles die door t dopingbureau in eigen land worden uitgevoerd en internationale controles. Wordt er bij elke WB-wedstrijd gecontroleerd, bijvoorbeeld?
  6. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Volgens mij is in Nederland er al jarenlang nauwelijks gecontroleerd door de Nederlandse autoriteiten bij de schaatsers. Wüst had het 2/3 zomers geleden nog over 1 out-of-competition controle in de hele zomer. Terwijl juist de trainingsperiode de meest effectieve periode is om doping te gebruiken.

    En als ik dit rapport goed lees, heeft de ISU in 2013 439 controles aangevraagd (zowel IC's als OOC's, waar ik dus meer waarde hecht aan de OOC). Rusland staat 2e met 325 controles, Duitsland heeft 77 controles (allen OOC).

    Nederland heeft slechts 6 controles uit laten voeren bij schaatsers, maar de Nederlandse dopingautoriteit staat eigenlijk al jaren bekend als het slechtste jongetje uit de klas. ADAN heeft in totaal 55 controles laten uitvoeren in een heel jaar (wat doen die de hele dag?), als je dat vergelijkt met Rusland (1302), Frankrijk (1224), Duitsland (1069), maar ook bijvoorbeeld Noorwegen, Vlaanderen, Finland, Zwitserland en Polen schieten de tranen in je ogen (zie figuur 9/10).

    Van de controles op schaatsen zijn er 847 voor het langebaanschaatsen, 253 voor het shorttrack, 8 voor kunstschaatsen en 5 overig (?). Het langebaanschaatsen doet het daarmee niet bepaald slecht, met 706 OOC controles.
  7. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Nederland doet het slim..helemaal niet controleren, dan heb je uiteraard geen dopingprobleem. Smart!
    JohnZero en kritischkijker24 vinden dit leuk.
  8. kritischkijker24

    kritischkijker24 Well-Known Member

    Dat is wel heel slecht, als NL hét schaatsland vd wereld bijna nooit wordt getest
    Dat er hier geen doping gevallen bekend zijn, wil natuurlijk niet zeggen dat er nooit eens doping ergens gebruikt wordt
  9. Peter85

    Peter85 Active Member

    Mooie column van Mark Tuitert ook hierover.
  10. proeme

    proeme Well-Known Member

    heb het programma niet gezien, maar wel berichtjes op nos.nl en nu.nl zien staan

    ik vraag me dan af: als de Russen doping pakken en de Russische dopinginstantie doet alsof ze dat niet zien...
    waarom zijn die Russen dan niet massaal tegen de lamp gelopen bij WK's, EK's, Olympische Spelen, etc?
  11. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Dat kan bijvoorbeeld door vol te pompen in trainingsperiodes en af te bouwen richting toernooien. Ik ben een leek maar heb regelmatig gelezen dat doping dan nog steeds veel nut heeft.
  12. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Sterker nog: doping in de trainingsperiode is vaak vele malen effectiever dan doping voor de wedstrijd. De controles rondom wedstrijden zijn dan ook vooral voor het publiek en hebben niets met de werkelijke dopingjacht te maken. Sporters die zich laten betrappen tijdens een wedstrijd zijn enorm dom bezig.
    G1ant vindt dit leuk.
  13. Peter85

    Peter85 Active Member

    Ik heb de uitzending gezien, met afschuw voor de toekomst van dopingvrije sport.
    In andere sporten dan bijv. wielrennen wordt nauwelijks gecontroleerd buiten de grote wedstrijden om. Waar las ik onlangs dat Wust zei dat ze 1 controle per trainingszomer kreeg? Hierdoor pompen de Russische sporters zich vol doping; wanneer bij een RUSADA-controle een onbekende sporter gepakt wordt, wordt hij ook daadwerkelijk geschorst, als het een bekende sporter is, is er 'een fout in de test' geweest. Russische sporters worden ook *altijd* voor de zekerheid gecontroleerd voordat ze op reis vertrekken naar een internationaal toernooi. Iedereen die dan de test faalt, wordt vervangen, dus zijn er sowieso geen positieve gevallen bij EK/WK etc.
    Moest (kleine kans) een sporter toch tegen de lamp lopen in een WADA-controle buiten de wedstrijden om, dan wordt die geschorst en schuift Rusland gewoon de volgende gedopeerde sporter naar voren om medailles te gaan halen.

    Wordt dus hoog tijd voor *veel meer* controles buiten de wedstrijden om; al zal dat in Rusland niet altijd even gemakkelijk zijn (politieke situatie).
    Moeten schaatsers trouwens ook hun whereabouts invullen? Dat maakt de pakkans natuurlijk een stuk groter icm veel meer controles.

    Als iemand de aflevering trouwens wil bekijken : link met de HOLA extentie in chrome op Duitsland, werkt prima.
  14. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member

    Net ook bij de NOS die Duitse reportage over doping bij de Russen gezien, zet je wel aan het denken.

    Eigenlijk erg krom dat Nederland zo weinig controleert, er zijn immers al wel en paar gevallen van dopinggebruik onder Nederlandse sporters bekend, Dekker en Boogerd.
  15. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    De film is nu dus ook op de site van NOS te kijken: Geheimsache Doping, wie Rusland seine Sieger macht. Als bonus heb je dan ook nog Nederlandse ondertitels erbij, dat zal voor velen van ons toch net even iets prettiger kijken dan alleen maar Duits. De documentaire duurt 58 minuten.
  16. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member

    Gisteren was die dus ook op tv bij de NOS, met ondertiteling.
    Al kijk ik zelf zo weinig mogelijk naar de ondertiteling, zo hou ik in ieder tenminste m'n Duits nog een beetje bij, laatste jaren is die wel wat in het slop geraakt.:oops: En dan te bedenken dat ik op school altijd achten, negens en soms zelfs tienen haalde voor mijn Duits.:eek:
  17. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Die hadden de ISU-stream kijkers dus waarschijnlijk gemist.

    Documentaires en reportages zijn meestal wel goed te volgen, omdat mensen dan altijd duidelijk praten. Bij series en films is dat al minder, voor zover je ooit Duitse series en films wil kijken met alle kwaliteit die er uit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten komt.
  18. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Let op: Online beschikbaar tot 14 december 2014.Wees er dus snel mee als je 'm nog niet gezien had, maar dat wel van plan was!
  19. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    In het lichtatletiek zijn intussen drie mensen (geforceerd) opgestapt vanwege de ARD-documentaire Geheimsache Doping, wie Russland seine Sieger macht. Is dit een impliciete erkenning dat er bij de IAAF inderdaad veel mis is en dat de documentaire dus daadwerkelijk hout snijdt?
    • Valentin Balachnitsjev (Rusland), penningmeester van de IAAF, met naam genoemd in de film
    • Papa Massata Diack (Senegal), adviseur van de IAAF en zoon van voorzitter Lamine Diack
    • Gabriel Dollé (Frankrijk), anti-dopingbaas van de IAAF
  20. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member

    Het is een begin maar er zullen echt grote veranderingen moeten worden doorgevoerd want met alleen wat corrupte figuren te ontslaan ben je er niet. Men zal ook een beter controlesysteem moeten invoeren zodat het sowieso moeilijker wordt om te sjoemelen met uitslagen en omkopingen.

Deel Deze Pagina