Schaatssport aantrekkelijker maken ?

Discussie in 'Lange baan' gestart door Tjeerd, 27 okt 2011.

  1. Mcat

    Mcat Well-Known Member

    Voor mij wordt het schaatsen echt niet aantrekkelijker als het aantal deelnemers beperkt gaat worden, afstanden verdwijnen zoals 10 km, minder wedstrijden op 1 dag, minder wedstrijden per seizoen als de prijzen niet naar beneden gaan. Voor 230 euro (4 dagen wk afstanden, zitplaatsen) kun je ook andere leuke dingen doen.
  2. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Het voorstel is als volgt:
    Als je het jaar daarvoor geen schaatsers bij de beste 24 hebt: 1 deelnemer
    tenminste 1 schaatser bij de beste 24: 2 deelnemers
    tenminste 2 schaatsers bij de beste 18: 3 deelnemers
    tenminste 3 schaatsers bij de beste 12: 4 deelnemers

    Het kost de Nederlandse mannen in ieder geval een plek.

    Nog een reactie op anderen:
    De kalender staat niet in de reglementen. Dat kan de Technische Commissie zelf beslissen zonder dat het Congres daarover hoeft te beslissen. Wel staan de grote toernooien voor de komende jaren al vast, dus echte wijzigingen zullen pas vanaf 2015 of 2016 plaats kunnen vinden. Er is wel een voorstel om vanaf 2016 het WK sprint en het WK afstanden tegelijk te laten rijden.
  3. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Gaat die wijziging dan al met ingang van 2012/2013 in? Dat zou niet eerlijk zijn i.v.m. verwachtingen...
  4. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Dat kan ik me niet voorstellen. Zelfs van de bobo's van de ISU niet.
  5. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    Heel vreemd voorstel. Dat zijn juist de twee succesvolste toernooien. Die moet je zeker apart houden.
  6. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Ga daar maar wel van uit. In het verleden zijn alle veranderingen in de regels met betrekking tot quota-berekeningen direct ingegaan. En ergens ook wel terecht: elke verandering in de regels is immers een inbreuk op de verwachtingen. <cynisch>En als het nu zo'n geweldige verbetering is, waarom daar dan een jaar mee wachten </cynisch>
  7. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Zou de KNSB zomaar de vierde man op het WK Sprint opofferen? Of zouden ze toch in elk geval hier wel bezwaar tegen maken.
  8. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Tja, er wordt democratisch besloten en de KNSB heeft maar 1 stem.
    Overigens heeft ook een aantal landen voorstellen tot wijziging ingestuurd. Die maken waarschijnlijk minder kans, zeker als ze komen van landen die ook een lid in de Technische Commissie hebben (en het plan er daar niet door heen kregen).
    Van de kant van Nederland kwamen 3 voorstellen:
    - de 1000m 2x rijden op het WK afstanden (maar niet op de Olympische Spelen?)
    - Een maximum van 11 mannen en 11 vrouwen op de Olympische Spelen, als een land zich op alle afstanden heeft geplaatst én op de ploegenachtervolging
    - De kwalificatie voor de Olympische Spelen op de langste afstanden baseren op de WB-punten per afstand, niet op het totaal van de WB-punten van beide afstanden. Dit geldt nu al voor het WK Afstanden.

    Verder stelt Duitsland voor om de massastart onderdeel van het WK Afstanden te maken.

    Een hele lijst met veranderingen komt van Argentinië, dat kleine landen altijd recht wil geven op een plek in de Wereldbeker, het WK Sprint en een korte afstand op het WK afstanden wanneer er voldaan is aan een vrij ruime limiet (Wereldrecord + 20%). Hetzelfde geldt voor de Olympische Spelen, maar daar geldt dan een limiet van (wereldrecord + 10%). Gestreefd wordt naar 30 deelnemende landen.
  9. Eagle

    Eagle Active Member

    Hmm dat vind ik eigenlijk wel heel terechte voorstellen van Argentinie. Want die tijdsnormen maakt het voor arme landen heel lastig, als ze geen geld hebben om naar bv Calgary te gaan. Maar ik ben voorstander van zoveel mogelijk landen!
  10. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Eens. Ik heb vorige week hierover ook een gesprek gehad met een schaatser die speciaal naar Calgary was gereisd om limieten te schaatsen. Nu had hij de mogelijkheid maar hij weet niet of de limieten nog strenger zullen zijn met ingang van komend seizoen en of die er dan wel tussenvalt. Hij zei ook dat het best raar is om limieten aan te passen terwijl de top al 5 jaar gemiddeld 6.12 schaatst op de 5km. Dat blijft relatief constant. Uitzonderingen daar gelaten natuurlijk.

    Ik weet dat Polen een probleem gaat krijgen met strengere limieten. En om eerlijk te zijn, de spoeling is dun gezaaid daar. Als deze generatie het al niet red, zal er geen schaatsen meer zijn in Polen. Buiten Artur Was om, is er geen enkele manlijke sprinter. Vrouwelijke sprinters kennen ze niet. Bij de mannen midden-lang hebben ze nu een aardig ploegje, maar ik heb geen idee wie ze zouden moeten opvolgen als deze heren wegvallen. Chmura is verdwenen maar Cieslak gaat hem vervangen....maar wie nog meer? Bij de dames idem; waarschijnlijk is er volgend jaar zelfs geen reserve meer op de ploegenachtervolging. Domanska-Ksyt gaat het niet halen vrees ik. Maar ook Zlotkowska en Wozniak hebben moeite met limieten. Zlotkowska door een blessure van afgelopen zomer, Wozniak heeft op EK Allround goed gepresteerd maar was in het de eerste helft van het seizoen geveld door een griep. En ja, je gunt het een Zlotkowska, een Czerwonka en een Wozniak toch ook om weer op de Spelen uit te kunnen komen om hun medaille te verdedigen op de Teampursuit? Een mooi voorbeeld dat ook zonder in de top mee te doen, je toch in een team goed kan presteren. Maar daarvoor moeten ze wel onder de 2.03 rijden. Wat ze lukt in Europa als ze een goede dag hebben, maar als die limiet 2;02 wordt, is het meteen een stuk moeilijker. Dan is bovenden de gehele b groep weg (zie uitslagen van Hamar). En als deze dames het niet redden, denk ik dat de enige die nog de eer kan redden van het Poolse schaatsen de b-juniore Aleksandra Kapruziak is, maar die is nog erg jong..dus laat die zich in alle rust ontwikkelingen.

    Daarnaast is Bram Smallenbroek niet voor niets gaan schaatsen voor Oostenrijk. Ik weet dat de meesten, waaronder ik, het raar vonden dat juist Smallenbroek (die zich niet nét niet maar dik niet plaatste voor WK's,WC's etc) een andere nationaliteit koos. De achterliggende reden is onder meer dat hij er van overtuigd is dat als je voldoende wedstrijdritme kan pakken op het hoogste niveau, je vanzelf ook beter gaat presteren. En dat heb je niet als "zwak" schaatsland of, in zijn geval, als 'subtopper' in een groot schaatsland als Nederland.
  11. Davey

    Davey Active Member

    Nou, ik zit niet te wachten op iemand die in de wereldbeker 41 seconden rijdt op de 500 of 16 minuten op de 10km. Het moet wel topsport blijven en profiteurs die subsidiegeld willen opstrijken door een “flutprestatie” te leveren moeten absoluut geweerd worden. Dat sommige goeden er onder lijden is jammer, maar topsport moet hard zijn.
  12. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Nou, ik zit niet te wachten op iemand die in de wereldbeker 41 seconden rijdt op de 500 of 16 minuten op de 10km. Het moet wel topsport blijven en profiteurs die subsidiegeld willen opstrijken door een “flutprestatie” te leveren moeten absoluut geweerd worden. Dat sommige goeden er onder lijden is jammer, maar topsport moet hard zijn.[/quote]

    Ik reageerde in mijn vorige post meer op de uitspraak van Eagle dat de limieten voor "zwakke" schaatslanden haast niet te doen zijn. Maar ik had nog niet concreet op de voorstellen gereageerd.

    Ik zie niet in waarom een startplek op de WB niet zou kunnen? Deze lui starten dan in de B groep, heb jij geen last van want daar kijk jij geloof ik niet naar ;). Wel vind ik 16 minuten "teveel" dus daar moet nog even naar worden gekeken wat redelijk is voor deze landen en wat ze kunnen rijden op laaglandbanen en dan in aanmerking te kunnen komen.

    WK Afstanden en WK Sprint vind ik een ander verhaal, daar moeten de allerbesten aan de start komen. En als je eenmaal in het WB circuit zit, krijg je meer geld, meer middelen en meer mogelijkheden op pr's te rijden.
  13. Davey

    Davey Active Member

    Ik reageerde op mijn beurt dan ook weer niet op jou, maar meer op het Argentijnse voorstel. Maar goed, nu ik het nog een keer lees gaat het slechts over de korte afstanden, dus 16 minuten op de 10 zal niet gebeuren. Maar het geldt wel degelijk ook voor het WK Sprint en Afstanden, en niet alleen voor de wereldbeker.

    Over de B-groep wil ik het nog wel hebben, in een schaatsstadion ben ik nog nooit geweest, is me een beetje te ver vliegen. Maar stel je hebt een paar potentiele zakenrelaties op bezoek. En die zitten er tijdens de b-groep nog (of al) te kijken naar een persoon die 16 minuten lang zit te ploeteren terwijl zijn 3 mederacegenoten al minutenlang binnen zijn. Lijkt me geen reclame voor de sport die je wilt verkopen.
  14. Davey

    Davey Active Member

    Wat het samenvoegen van toernooien betreft, het zal waarschijnlijk meer een financieel plaatje zijn. Het organiseren van kampioenschappen was voor de KNSB al een verliesgevende post (iets van 1,2 miljoen in 2010). Dat zal voor de ISU niet anders, of misschien zelfs nog erger (hogere reis- en verblijfskosten) zijn. Met het samenvoegen van 2 toernooien bespaar je in ieder geval al flink op het afhuren van de sportaccomodatie.
  15. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Ik heb me beetje ongelukkig uitgedrukt, jouw post was voor mij aanleiding om ook nog op de concrete voorstellen te reageren: wist dat je niet op mij reageerde maar op Eagle ;)

    Klopt dat het ook voor WK Sprint en WK Afstanden geldt maar ik ben het daar dus niet mee eens met dat voorstel. Daar moeten de besten aan de start staan vind ik.

    "Gelukkig" gaan die zakenrelaties nooit naar b groepen. Ik kon zelfs mijn KNSB kaarten die ik via dit forum had gewonnen, niet ophalen voordat de a groep begon...Dus dan weten we ook meteen hoe de KNSB fans "stimuleert" om vooral niet naar de B groep te komen ;)
  16. nina

    nina New Member

    Wat betreft die limieten: nu nog zijn ze voor middelmatige schaatsers eigenlijk alleen maar mogelijk op snelle banen, en daardoor vrijwel altijd verbonden met een hoog prijskaartje. Waarom niet verschillende limieten opstellen, die dan gekoppeld zijn aan de baanrecords? Enkele banen aanwijzen, waarop dan de betreffende limieten moeten worden gereden. As je dan bijvoorbeeld Erfurt neemt, heb je een andere limiet te schaatsen, dan iemand die een limiet in Calgary wil gaan schaatsen. Van te voren vastleggen welke banen met welke tijden in aanmerking komen, en op die manier moet je toch ook kunnen sorteren, zonder de horde te hoog te leggen.
  17. Passion-for-Skating

    Passion-for-Skating Well-Known Member

    ik vind dat het wel meevalt qua limiettijden en lange programmas en toerist-schaaters. daarom vind ik niet dat ze jaar-na-jaar de limiettijden moeten aanscherpen om aan te scherpen. sommige wereldrecords staan al jaren, dus waarom zijn de limiettijden wel drastisch verlaagd de afgelopen jaren? (en ik zeg niet, dat zodra een WR aangescherpt is- dat dan de limiettijd WEL aangepast moet worden)

    verder denk ik dat het eerlijker is een laagland-limiettijd te hanteren, met een %toelage voor de twee (en een halve) hooglandbaan ter wereld. op die manier krijgt iedereen de kans om limiettijden te proberen te halen en staan de limiettijden veel beter in verhouding tot de tijden die bij bijna elke wedstrijd gereden worden. op die manier zou je dan ook gemeten over 2 (of een ander aantal) seizoenen, een gemiddelde kunnen nemen van de laatste 5 a 10 schaatsers. die tijd is de nieuwe limiettijd voor het nieuwe seizoen + x-seconden (of je meet de tijd van de winnaars en maakt een mooie sleutel voor de limiettijd)

    Ik hoor ook telkens mensen roepen dat het allemaal zo lang duurt, en ik zeg dat ook wel eens, maar dan is het niet dat de ritten te lang duren of er te veel schaaters in de baan zijn, maar met name het geneuzel en getreuzel tussendoor. je staat maar te wachten en te kijken naar een lege baan. dat maakt een dag lang. dus vandaar dat ik tegen inperken van deelnemersveld en/of landenquota ben. zo maak je de sport alleen maar kleiner en wordt het een self-fullfilling prophecy van de heren Smeets en zijn volgers.
  18. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Je bent me voor. Ik kom uit het zwemmen en daar waren altijd twee limiettijden: 25m en 50m baden.
    Dat kan dus prima naast elkaar, en het is te zot voor woorden om mensen naar Calgary te laten vliegen om limieten te rijden.

    WK's samenvoegen vind ik dom: eerder hebben we hier al de discussies gehad om juist meer interessante wedstrijden te hebben. als je dan toch in de kosten moet snijden, waarom dan geen world cup schrappen. Want een WK is ook gewoon maar een WC die je WK noemt,maw: in de organisatiekosten moet dat niet veel uitmaken.

    Ik kom iedere keer, in iedere hoedanigheid weer, voorstellen tegen om de sport en de toernooien kleiner te maken, compacter etc. Ik begrijp dat niet: je wilt toch een WK hebben waarin je kijkt wie de beste is ?
    Als het niet uitkan pf wat dan ook moet het maar op een andere manier, maar het houden van een jaarlijkse wedstrijd is missie nr 1 van een internationale sportbond.
  19. Davey

    Davey Active Member

    Niemand wordt gedwongen om naar Noord-Amerika te trekken om de limiet te halen. De limieten zijn momentee ruim genoeg voor zo'n 100 man om de limiet te halen. Degenen die dat doen zijn gewoon niet goed genoeg maar proberen via een slimme trucje alsnog de limiet te halen. Dat mag maar dan moet je er ook maar voor bloeden. Verhogen van de limiet zodat een verdwaalde Argentijn mee kan doen zou een belediging zijn voor honderden talentvollere schaatsers die de pech hebben in een te groot schaatsland te zijn geboren. Dat gebeurde vroeger nog wel eens maar gelukkig gaat kwaliteit nu boven kwantiteit. Het zou bovendien ook een Smallenbroek-beweging op gang kunnen brengen waar je als bond niet op zit te wachten.

    Om terug te komen op de geldkwestie, een Worldcup schrappen helpt de ISU niks, aangezien deze een nationale aangelegenheid zijn. De nationale bond(en) draaien geheel op voor de kosten. Zo bedankte Hamar voor volgend seizoen al voor de eer omdat ze het WK Allround al hebben en de Worldcup toch maar een verliesgevende post is. En dat zegt toch wel wat, als het in het tweede grootste schaatsland al verliesgevend is. De roep om meer belangrijke wedstrijden lijkt me dan ook ijdele hoop. We hebben hier met zijn allen natuurlijk makkelijk praten en kunnen de bonden en bobo's belachelijk maken. Maar uiteindelijk kennen zij alle ins en outs en kunnen zij de juiste overweging maken voor minder wedstrijden, deelnemers of lagere limieten. Uiteindelijk is het ook niet de bedoeling dat de sport internationaal failiet gaat.
  20. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Het probleem van de kleinere landen is dat hun enige geldbron het Nationale Olympische Comité is. En de schaatsers (en de nationale schaatsbonden) krijgen natuurlijk alleen geld, als ze een kans hebben om aan de Olympische Spelen mee te doen. Maar omdat het schaatsen helemaal dichtgemetseld is, kunnen zij zich niet bewijzen, krijgen ze dus geen geld, kunnen ze niet goed trainen, halen ze die scherpe limieten niet etc.

    De limieten zijn ooit opgesteld om clowns als Gomez en Patsoulas te weren van de toernooien. Maar dat is helemaal doorgeschoten. Hele volksstammen getalenteerde schaatsers uit kleinere landen jagen nu op die limieten en moeten het beetje geld dat ze krijgen besteden aan tickets naar Calgary. En halen ze die aan het eind van het jaar, dan vreest de ISU dat het aantal deelnemers volgend jaar te hoog wordt, en verscherpen ze de limieten weer.

    Terwijl de groei natuurlijk alleen maar kan komen door meer mensen/meer landen een kans te geven. En gaat het nou om veel landen? Bij een limiet van rond de 41 seconden op de 500m, hoeveel extra landen zullen dan een mannetje sturen? Stuk of 8? 4 extra ritjes 500m, is dat nu te veel gevraagd ?

Deel Deze Pagina