Startplek kiezen in plaats van loten?

Discussie in 'Lange baan' gestart door leenstrafan, 16 feb 2014.

  1. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Vanmorgen zat ik dus de ski-cross te kijken. Daar meldde de analiste terloops dat de snelsten van de kwalificatie, hun startpositie in de kwartfinale mogen kiezen en toen dacht ik meteen "dat moeten ze bij meer sporten doen. Waarom niet met schaatsen?" Als jij je als eerste kwalificeert mag jij je je rit en startbaan kiezen.

    Op de 1500 meter mannen zijn er veertig deelnemers en twintig ritten, er is een dweil na tien ritten. Shani Davis was de leider in de wereldbekerstand en mocht dus kiezen. Hij kiest bijvoorbeeld rit 18 met laatste binnenbocht. Koen Verweij stond tweede en daarna kiezen. Iemand als Vincent De Haitre of Tian Guojan heeft niet veel meer te kiezen. Iemand die zonder druk wil starten kan een van de eerste ritten kiezen en iemand die graag direct duidelijkheid heeft (Sven Kramer, Lotte van Beek) kan kiezen voor de laatste rit.

    Voordelen:
    • Het belang van de wereldbekers neemt toe, een goede uitgangspositie betekent goede keuze.
    • Niemand kan meer klagen over een slechte loting.
    • Alle toppers hebben hun favoriete startbaan, dus betere tijden op het moment suprême.
    Nadeel:
    • Subtoppers kiezen na de toppers, waardoor ze kunnen kiezen of ze voor of na de toppers starten.
    • Snelle starters kunnen een rit tegen een slowstarter kiezen om diegene uit balans te brengen.
    • Voor Nederlanders die zich niet in de wereldbeker hebben laten zien (Jan Blokhuijsen op 1500) is de keuze beperkt.
    • Je moet de avond van tevoren alle schaatsers bij elkaar in een zaaltje krijgen.
    Er zitten dus ook wel nadelen aan, maar het idee is toch niet slecht. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden!
    ChefSpijker en dedeut vinden dit leuk.
  2. Monique

    Monique Well-Known Member

    Ik vind het een heel goed idee, het viel mij ook op vanmorgen dat dat gebeurt bij de ski-cross. Bij het schaatsen bepaalt de loting eigenlijk te veel en dat kan nog wel eens negatief uitpakken voor de absolute toppers. En die zouden toch net iets meer in de melk te brokkelen mogen hebben dan de mindere goden.
  3. Sidekick

    Sidekick Well-Known Member

    Goed idee. Alleen wanneer Davis zijn startplek bepaald heeft, dan kan een ander bij hem in de rit zitten terwijl Davis aeigenlijk een ander zou willen als tegenstander. Dus kan je als 3e of 4e nog meer voordeel dan de eerste.
  4. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Je zou ook een soort driedelige keuze kunnen ontwerpen.
    1. Alle toppers kiezen binnen- of buitenbaan. Van 1 t/m 40 (de nummers 26 t/m 40 krijgen laatste buitenbocht).
    2. Alle toppers kiezen hun tegenstander uit de lijst van schaatsers in de andere baan.
    3. Alle toppers kiezen hun rit.
    Dan heb je als leider in de wereldbekerstand bijna altijd een perfecte loting.
  5. Bokito

    Bokito Active Member

    Ik ben hier op tegen. De olympische spelen heeft als wedstrijd niks met de wereldbekers te maken. Bovendien zie ik niet in wat de reden ervan is om toppers bij voorbaat al nog meer voordeel te gunnen. Juist het loten maakt dat iedereen gelijke kansen heeft op precies het moment dat het erom gaat. Hier geef ik de voorkeur aan. Bij het skiën ging het overigens ook niet op basis van de wereldbeker, maar op basis van de kwalificatie.

    Ten slotte krijg je mogelijk ook minder ritten tussen de 'echte' toppers en wordt het schaatsen op deze manier ook een beetje te veel een strategiespel.
  6. Danou

    Danou Active Member

    Ik denk dat het te tactisch wordt. Maar ik ben er wel voor om het eerlijker te maken. Als je bij een wereldbeker de ene week in de binnenbaan gestart bent op een afstand dan de keer daarna in de buitenbaan. Zodat je evenveel starts in iedere baan hebt gedaan. Op WK's en Olympische Spelen moet je dan gewoon hopen op een goede loting.

    Enige nadeel is wel dat bijvoorbeeld rijder A, die eerste binnen start en rijder B, die eerst buiten start, de rest van het seizoen in wereldbekers dan niet tegen elkaar rijden.
  7. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Dat is toch een paar jaar geleden geprobeerd bij de Wereldbekers, dat de best 8 mochten kiezen tegen wie ze reden? Alleen hadden de dames en heren schaatsers toen geen zin om naar de loting te komen....
    SprintMaster vindt dit leuk.
  8. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    De wereldbeker is de kwalificatiewedstrijd, dus natuurlijk heeft de OS met de WB te maken. Toppers voordeel gunnen gebeurt ook in sporten als Formule 1 en Skicross waar de snelste in de kwalificatie startvoordeel heeft. Mogelijk zijn er minder ritten tussen toppers, maar wel meer ritten met toppers, dat is ook spannend.

    Van dat experiment kan ik me niets herinneren, maar op wereldbekers kan schaatsers wel meer niet schelen, op de Spelen gaan schaatsers een dergelijk voordeel niet laten lopen. Je kan het ook telefonisch of via een app doen als mensen geen zin hebben om fysiek aanwezig te zijn.
  9. Monique

    Monique Well-Known Member

    In het tennis hebben de toppers ook voordeel, die mogen eerst tegen de mindere goden spelen en komen elkaar pas in de kwart- of halve finale tegen.
  10. Tsuki

    Tsuki Active Member

    Bij de TP is het toch al zo dat landen op basis van de stand in de WB geloot worden?

    Verder vind ik het een leuk bedacht voorstel, maar voor de sport niet echt een meerwaarde, lijkt me. Bij de 500 maakt het eigenlijk niets uit, want je moet toch volle bak en je krijgt zowel binnen als buiten. Op de lange afstanden moeten we denk ik juist erg oppassen met zulke "Grote Dalmuti"-ontwikkelingen: degenen die er goed voorstaan krijgen voordeel en degenen die er minder voorstaan krijgen ook evenredig minder voordeel. Gevolg: Nederland nog meer oppermachtig.
  11. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    Als het ingevoerd zou worden, hoop ik in ieder geval dat de NOS een livestreampje van de loting uitzendt. Het lijkt me echt machtig interessant om te zien welke schaatsers welke keuzes maken. En hier op het forum kunnen we uren discussieren over tactieken en de voor- en nadelen van verschillende ritten.
  12. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    Misschien kun je eerst een kiesronde organiseren waarbij de toppers eerst kunnen kiezen wanneer ze kunnen kiezen.
  13. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    Oke, na twee minder serieuze comments, bij deze een inhoudelijke reactie.

    Op zich is kiezen een goed idee, maar waarschijnlijk is het bovenstaande voorstel te extreem (vanwege de nadelen die @leenstrafan al noemt). @Monique stipt een interessant punt aan in haar vergelijking met het tennis, waar er een aantal tennissers geplaatst zijn. Misschien kun je alleen een klein aantal toppers laten kiezen (bijvoorbeeld de top 3 of de top 8). Ben je geen top 3 of 8, dan ben je afhankelijk van de loting, had je maar beter je best moeten doen tijdens de WBs.

    Dan @Sidekick's punt. Op de 5k en de 10k kiest de nummer 1 waarschijnlijk de laatste rit, en de nummer 2 ook (tenzij diegene liever niet opgejaagd wordt door de nr. 1). Geen strategisch nadeel voor de nummer 1 dus. Op de kortere afstanden kiest men waarschijnlijk allemaal de laatste binnenbocht. Natuurlijk kan dan iemand bij die nr. 1 in de rit gaan zitten, maar die heeft dan wel het nadeel van de laatste buitenbocht. Tenzij je natuurlijk Fabris heet en je net zo lief een laatste buitenbocht hebt. Dan kun je wel degelijk als Fabris zijnde Wennemars kiezen omdat je hem wel een paar maal vanuit de laatste buitenbocht hebt verslagen. Daar heb je als nr. 1 Wennemars dus wel een strategisch nadeel.

    Om dit op te lossen zou je de eis kunnen stellen dat er geen twee mensen uit de top 8 in dezelfde rit mogen zitten. Maar dan heb je @Bokito's nadeel dat je minder toppers tegen elkaar krijgt.

    Het is dus kiezen, of Sidekick's of Bokito's probleem. Voor mijn gevoel beiden niet onoverkomelijk. Ik denk dat de voordelen die @leenstrafan opsomt wel opwegen tegen deze twee problemen.
  14. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    In het system dat één of twee jaar lang in de WB is gehanteerd (begin deze eeuw, gok ik), mocht de nummer 1 ook zijn tegenstander kiezen. Davis zei dan bij wijze van spreken: ik wil rit 9, laatste binnenbocht, tegen Verweij. Lullig voor Verweij dan, natuurlijk, die niets meer te kiezen had.

    Er is wel iets voor te zeggen. Zeker bij een WK afstanden. Geeft het WB-circuit idd meer belang.
    Ik vind ook wel, net als Bokito, dat de Spelen zoveel mogelijk een losstaand evenement moeten zijn.

    Misschien idee voor de 500 meter: een kwalificatie manche, en dan mag iedereen op basis daarvan de keuze maken voor de finale manche. De tijd daarvan telt. Heeft o.a. als voordeel dat de winnaar van de eerste manche (zoals Smeekens nu) geen nadeel heeft van de stilvallende luchtcirculatie in rit twee, wat (naar het schijnt) 12-duizendste seconde scheelt. ;)
  15. Sabine

    Sabine Well-Known Member

    Ik zie er wel wat in zitten. Poll doen?
    dedeut vindt dit leuk.
  16. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    De reden dat ik nog niet meteen een poll erbij had gedaan was omdat ik eerst even de mogelijkheden wilde laten uitkristalliseren. Er zijn in het schaatsen natuurlijk vanwege binnenbocht-buitenbocht, verschillende tegenstanders en verschillende plaatsen in het schema (voor de dweil, direct na de dweil, paar ritten voor het einde, laatste rit) zoveel mogelijkheden dat de eerste keuze niet gelijk een voordeel is. Omdat er dus ook zoveel varianten mogelijk zijn (alleen baan kiezen, tegenstander kiezen, rit kiezen, misschien de top eerst laten kiezen wanneer ze mogen kiezen) vond ik sowieso een eigen topic passen (in plaats van een opmerking in een topic over de vernieuwing van het schaatsen). Bovendien speelt nog mee de vraag of je het kiessysteem voor wereldbekers, WK's of OS'en wil laten tellen.

    Heeft iemand al een aantal concreet uitgewerkte plannen of moet ik daar zelf ook nog mee aan de slag? :cool:
  17. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    Interessant, maar eigenlijk veel moeite voor niets, om te bepalen wie de beste schaatser is heb je een competitie over meerdere manches nodig, geen vorm van de dag spektakel als het WK of de OS.
    In het voetbal hechten we nationaal meer belang aan de regelmaat van de competitie dan aan de beker, waar een zwak konijn met wat hoerechance ver kan komen.
    Koning van de regelmaat is voor mij de beste, helaas vinden de schaatsers zelf geen fluit aan het WB systeem.
  18. Danielle

    Danielle Well-Known Member

    Is dat niet gewoon héél simpel op te lossen met meer geld?

Deel Deze Pagina