Voorstel om EK allround te behouden

Discussie in 'Lange baan' gestart door EenBrabander, 7 jun 2016.

  1. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Behoud het EK!

    Allrounden ligt onder vuur, en het EK allround nog zwaarder. Hier is een voorstel om het EK allround in de huidige vorm te behouden, met de traditionele vierkamp, maar ook met een hoger niveau, meer en betere schaatsers. Ik heb zelfs, bij hoge uitzondering, rekening gehouden met de visie hersenspinsels van de ISU.

    Maak het EK deel van de World Cup.
    Het EK rijden levert weinig voordeel op voor deelnemers. Je reist extra, wordt veertiende, en verdient er geen rooie cent mee. Dat kan zo niet langer. Je moet wat hebben aan EK-deelname. Mijn voorstel: zorg ervoor dat je World-Cup-punten kan verdienen op de vierkampstoernooien. Dus in ieder geval het EK allround (en de andere allround-CK's), en eventueel ook de vierkamp-WK's. Als je dan geen vierkampstoernooien rijdt, verlies je punten in het World-Cup-klassement.
    Maar: dan kun je toch ook je allroundtoernooi uitrijden met een 10 km in 23 minuten? Ja, dat kan. Maar dan krijg je geen World-Cup-punten. Je moet op het toernooi binnen een bepaalde afstand van de winnaar (5% is wel een goede marge) uitrijden. Dan moeten wel meer mensen de 10 km kunnen rijden. Daar heb ik dan ook weer een oplossing voor (die komt nog).
    Moet Kjeld Nuis dan ook een EK allround gaan rijden voor zijn World-Cup-plekje 1500m? Hij komt toch nooit door de NL-selectie heen? Ook daar is een oplossing voor...
    Trouwens, als je allerlei vierkampstoernooien rijdt volgens het nieuwe voorstel, verdien je lekker veel Grand-World-Cup-punten. Ook weer goed voor de...

    Financiële Bonus
    Ik begrijp goed dat bonden niet zomaar zeggen: och wat leuk dat je de moeite doet om een EK te rijden, hier is wat extra geld. Wat wel kan, is dat je wordt beloond met een hoge plek in het World-Cup-eindklassement. En omdat het EK in het nieuwe voorstel World-Cup-punten oplevert, kun je als schaatser toch met geld beloond worden voor EK-deelname.

    Meer deelnemers
    Dat willen we wel, maar duurt lang. Oplossing: kwartetstarten. Maar dan niet zomaar kwartetstarten.
    Hier een opzet voor een EK op de nieuwe manier:

    Dag 1.
    500m vrouwen iedereen
    500m mannen iedereen
    3000m vrouwen betere rijders
    5000m mannen betere rijders
    [klassement na dag 1 is bekend]
    3000m vrouwen mindere rijders, kwartet
    5000m mannen mindere rijders, kwartet
    [dezen zullen waarschijnlijk het klassement niet meer op hun kop zetten.]

    Dag 2.
    1500m vrouwen beste 30 van klassement
    1500m mannen beste 30 van klassement
    5000m vrouwen beste 8*
    10000m mannen beste 8*
    [eindklassement bekend]
    5000 vrouwen overige deelnemers, kwartet
    10000 mannen overige deelnemers, kwartet
    [klassement zal niet heel veel meer veranderen, hooguit wat verschuivingen buiten de top 8]

    *(volgens huidig lange-afstands-selectiebeleid op allroundtoernooi)

    Zo kunnen veel deelnemers meedoen zonder dat het te lang duurt voor de fans. Zo kunnen dus ook weer meer deelnemers per land meedoen waardoor het niveau in de breedte stijgt. De mindere goden rijden aan het begin en het eind, zodat @LeeMoZovski wel naar hen kan kijken (gaat Vidondo een Spaans record rijden?) en @Hakkie2 niet (langzamer dan 6:40 op een EK, schandalig). Iedereen krijgt zo z'n zin.

    Meer op buitenbanen rijden
    Deze kennen we al, maar mag natuurlijk niet ontbreken.

    Kwalificatie voor WK afstanden
    Om er toch een beetje een EK afstanden van te maken (omdat opa Ottavio dat wil (ooodw)), kunnen we zeggen dat de top-3 per afstand van het EK een plekje op het WK-afstanden afdwing, mits aan de 5%-eis voldaan. Verder kun je bedenken dat de landsbeste uit de top 10 van de World Cup automatisch geplaatst is voor datzelfde WK-afstanden: dan zijn de World Cup punten die je verdient op het EK/CK ook weer nuttig.

    Conclusie:
    Dus binnenkort zien we Kjeld Nuis in Collalbo het EK rijden, zodat hij zich kan plaatsen voor de 500 en 1500 op de WK afstanden en nog wat puntjes sprokkelt voor de grand world cup. Ook zien we weer gewoon vier Nederlanders en Noren. Peter Michael wint het continentaal kampioenschap van Austro-Amerika en heeft heel wat plekjes op het WK afstanden binnen, maar nog niet een WK-allroundplek, want dat gebeurt nog via de multifunctionele eindjanuari-cup, ooodw. En Denis Yuskov denkt lekker wat Cup-puntjes te verdienen, maar meldt zich af voor de 10 en zo gaan al die puntjes weer in rook op. Yiming Liu wint het Aziatisch Kampioenschap, Yuya Oikawa wint er de 500 meter maar verliest te veel tijd op de lange afstanden om nog cuppunten te verdienen. En op het WK allround zien we die sprinters (of stayers) niet meer terug, die hebben hun Cuppunten en WK-afstandenplekjes inmiddels gehaald. Daar doen gewoon de 24 beste allrounders van de wereld mee.

    En wat zeggen de schaatsers zelf (pas op, fictief):
    Christoffer Fagerli Rukke: maar als je valt, is je klassement naar de knoppen en krijg je dus geen World-cup-punten! Ah nee!
    Joey Mantia: gelukkig, een wedstrijd zonder kruisingen met Kjeld Nuis.
    Martina Sablikova: Het EK is en blijft een training. Maar wel eentje die verdomd veel World-Cup-punten oplevert!
    Cathrine Grage: ik ben voor. Dan had ik vaker 5 kms kunnen rijden.
    Jesper Hospes: telt een allroundtoernooi over 100m, 300m en 500m ook?
    Claudia Pechstein: hee, een vernieuwing! Ik ga nog eens 10 jaar langer door!
    Chad Hedrick: dit wordt dus niet Olympisch? OK, dan doe ik niet mee.
    Bart Swings: wie bedenkt eens een allroundvierkamp met skeeleren én schaatsen?
    Ireen Wüst: nu nog het allrounden Olympisch maken!
    Yuya Oikawa: wie rijdt er nou voor z'n plezier een 1500 m?
    Denis Yuskov: Kosta, hoe langzaam moet ik nou m'n 10 km rijden om precies aan de 5% te zitten?
    Marrit Leenstra: ik wil eigenlijk niet meer allrounden, maar voor dit nieuwe EK maak ik graag een uitzondering. @leenstrafan, kom je ook?
    Sven Kramer: een spannend allroundtoernooi, het moet niet gekker worden.
    Laatst bewerkt: 7 jun 2016
    Svenfan1 en leenstrafan vinden dit leuk.
  2. proeme

    proeme Well-Known Member

    mja, dan zal Nuis wel de 500 en 1500 willen rijden, maar nog steeds niet de 5km en 10km toch? Heeft ie niks te zoeken namelijk. En welke Nederlander blijft er dan thuis om Nuis te laten starten? Omgekeerd kan dan een allrounder als Verweij (mits fit) een WK-plek op de 500m veroveren terwijl we daar natuurlijk wel betere mannen hebben.

    nee, ik vrees dat het onhaalbaar is...
  3. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Nuis zal ook de 5 en de 10 moeten rijden om z'n startplekken op de korte afstanden te laten gelden.
    Ik quote mezelf even:
    WorldCuppunten tellen alleen als je het toernooi uitrijdt binnen 5% van de winnaar.
    Deze regel heb ik bedacht om de door jou genoemde situatie te voorkomen, en om ervoor te zorgen dat niet alle sprinters uit Europa aan de start staan.

    En als Verweij een startplek verovert op de 500m, kan hij die altijd nog afgeven aan Mulder, Mulder, Smeekens, Ntab, Otterspeer, Verbij of een andere Nederlander. Bovendien zullen er wel limieten zijn voor het WK afstanden 500m, en ik vraag me af of Verweij die haalt.
  4. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Ik denk dat je hier alleen nog maar meer wazigheid creëert. Iedereen is met vanalles bezig maar niet met het klassement. En aan het eind van de uitzending staat de uitslag ook niet vast, daar is bij de sneeuwsporten vaak ook intern commentaar op. Een leuke poging, maar ik vrees met een nog slechtere uitkomst dan het huidige EK.
  5. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Wazig is het wel een beetje, maar dat zijn wij schaatsfans toch wel gewend? Het zorgt wel voor meer deelnemers en een hoger niveau. En dat de uitslag niet vaststaat: was dat vroeger ook niet, toen er geloot werd met in de eerste ritten de favorieten en daarna de rest? Of zond men toen de laatste rit op de 10 km, tussen de nummer 15 en de nummer 16, ook uit?
  6. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Geen idee, hoe lang geleden is dat? Ik ben van 1987, heb schaatsherinneringen vanaf 1997 ongeveer. Alles daar voor weet ik van boeken, ben niet zo'n youtube kijker voor het schaatsen.
    Kan me niet anders herinneren dan dat het hele toernooi uit werd gezonden.
  7. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Grappig idee. Zo ging het in de jaren '80 ook. Eerst de goeden laten rijden, en daarna pas de mindere goden. Dat het buitenijs aan het eind van de dag dan van mindere kwaliteit was, was dan ook niet zo erg. Maar een paar keer was het ook andersom, dat het ijs beter werd naarmate de dag vorderde, en allerlei mindere goden zich er opeens tussenrijden. En bijvoorbeeld Hilbert van der Duim bij het WK 1983, gekleed in een regenboogpak, op de 5000m instortte, heel lang met een 16e plek mocht hopen op toch een deelname aan de 10 km, maar uiteindelijk door de toen nog volslagen onbekende Oostenrijker Michael Hadschieff naar plaats 17 werd verdrongen.
    En natuurlijk werd toen in Nederland alles uitgezonden. Andere landen stopten waarschijnlijk eerder met de TV-uitzendingen.

    Ook het allrounden als onderdeel van een wereldbeker is al eens eerder geprobeerd, maar dat was te ingewikkeld en duurde veel te lang.

    Naar mijn bescheiden mening moeten er meer allround-wedstrijden komen, en kun je ook een paar wereldbekers als allround laten verrijden, al dan niet als kleine vierkamp. Bijvoorbeeld 16 man in de A-groep en dan een grote B-groep. Of geen B-groep, maar een kwalificatiewedstrijd op donderdag over 1500m en 5000m. Of over alleen een 3000m.

    En je kunt het EK ook als premium organiseren. Alleen de beste 16 allrounders mogen opdraven, en krijgen daar startgeld voor.
  8. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Ik ben jonger dan jij ;) , maar wel een Youtube-kijker. Dus weet ik dat iig tot in de jaren '90 men begon met de beste rijders, wat @Mjøsaman beaamt. Daarna is men overgestapt op de beste rijders op het eind, omdat dat spanningsbevorderend was en er steeds meer op binnenbanen gereden werd.
  9. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    De verhalen die @Mjøsaman noemt ken ik dan weer wel.

    Maar het huidige tv publiek is natuurlijk niet te vergelijken met het tv publiek in de jaren 80. Meeschrijvers heb je bijna niet meer (zelfs niet op dit forum, was mijn verrassing bij de OS, toen ik nog wel netjes alles mee schreef). Iedereen wil alles gelijk duidelijk hebben. En met bijvoorbeeld een 5% regel, onduidelijkheid over de top 8 als de toppers gereden hebben en zulke dingen jaag je het publiek echt weg ben ik bang. Het idee juich ik toe, maar het is voor het publiek wat gewoon lekker onderuitgezakt voor de tv wil hangen (of met de tv als achtergrond bij een heel aantal ritten bij andere bezigheden) gewoonweg te ingewikkeld.
  10. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Het is ook niet de bedoeling dat het publiek dat zelf uitrekent - dat kun je makkelijk in beeld brengen. Groen: binnen 5%, rood: buiten 5%. We leven in het digitale tijdperk. Een computer kan alles uitrekenen, de mens ook, maar ietsje trager.
    Zo ben ik ook voorstander van wat men bij de giro deed: af en toe een korte erelijst van een sporter in beeld brengen. Weten de niet-kenners ook meteen of het om een grootheid of middenmoter gaat.
    leenstrafan vindt dit leuk.
  11. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Dat had wel iets ja... Bij het schaatsen heb je de bewegende voorstelprofielfoto's tegenwoordig, maar dat kan, zeker bij de lange afstanden, wel leuker vormgegeven.

    Maar hé, als in beeld verschijnt wat ze studeren, wat hun lievelingseten is en wie hun held is, wat hebben Frank Snoeks en Herbert Dijkstra dan nog om over te praten?
  12. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Sorry, maar wat een waardeloos idee! Ik zou juist die hele f*cking world cup af willen schaffen. Geen enkele atleet geeft er echt iets om. De topschaatsers die voor NK's, EK's of WK's in aanmerking komen laten ze gerust schieten als het niet in het schema past. En bij toeschouwers creëert het een soort van altijd prijs gevoel. Zo'n beetje elk weekend is er wel iets van schaatsen, en welke wedstrijden zijn nou echt belangrijk? Leuk dat een schaatser een afstand wint op een World Cup, maar wat betekend dat nou? Het afschaffen van de World Cups zorgt er automatisch voor dat andere wedstrijden belangrijker worden. Als jij als schaatser het WK allround nodig hebt om je rankings te halen, dan ga je!
  13. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    De World Cup is in elke andere wintersport een groot succes. Het lijkt me idealer als dat in het schaatsen ook wordt gehaald. Daarnaast gaat natuurlijk helemaal niemand een sport sponsoren waar alleen een continentaal kampioenschap en 3 WKs op de internationale kalender staan. Wat wil jij toevoegen als je de World Cup af gaat schaffen?
    EenBrabander vindt dit leuk.
  14. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    schaf dan het EK afstanden en WK afstanden af, de sporters die slechts 1 afstand supergoed beheersen hebben vooral de world cup,
    de sporters die 4 afstanden een beetje tot goed beheersen hebben vooral allround en sprint
  15. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Als je de WK afstanden af schaft krijg je allereerst allerlei schaatsers zonder inkomen (er zijn vaak sportbrede regelingen waarbij je alleen op het WK op Olympische afstanden een inkomen kunt verdienen, zelfde regel voor schaatsers, zwemmers, turners en welke Olympische sporter ook).

    Verder krijg je denk ik veel schaaters die zonder WK afstanden sabbaticals gaan nemen. Waarom zou je het jaar na de OS je best nog doen? 2 jaar later kun je je route naar de volgende OS dan ook wel beginnen.
  16. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    omdat je de World Cup wil winnen? Om centen te verdienen? Om je sport te beoefenen?
    EenBrabander vindt dit leuk.
  17. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Zo werkt het niet. De World Cup is voor de meesten een middel om beter te worden richting OS, geen doel. Sporters in sporten als schaatsen, zwemmen, e.d. denken puur in vierjarige cycli. In 2015 denk je aan de OS in 2018 en hoe je daar zo goed mogelijk kunt zijn. In 2019 denk je aan 2022. Die ene wedstrijd, de OS, is het doel, de rest is alleen maar een middel richting dat doel. WK afstanden zij daarin nuttig: je oefent een soort Olympische setting.

    Lees anders eens wat meer over/van Inge de Bruijn, de Nederlandse zwemster die het alleen maar 1x in de vier jaar pieken tot kunst had verheven. Die heeft in Nederland een enorme status, maar dat is puur op twee spelen gebaseerd. Tussen 2000 en 2004 heeft ze nauwelijks wedstrijden gezwommen, behalve dan de WKs omdat ze daar het Olympische pieken kon oefenen. Zo werken steeds meer sporters, helaas.
  18. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    ja, de OS helpen en hun overdreven belang helpen veel sporten naar de klote. Ik snap dat er in Japan een hele lobby rondliep die wou dat karate geen Olympische sport werd.

    Maar in het skiën is dat belang al wat beperkter, in het tennis wint het wat aan belang, maar een grand slam toernooi boet er weinig voor in, en een wielrenner heeft ook zijn klassiekers.
  19. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Zowel skiën als tennis hebben hun eigen klassiekers al ouder dan de Tweede Wereldoorlog. Die heeft het schaatsen niet.
  20. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Het schaatsen had wel altijd klassiekers van bepaalde wedstrijden en heeft misschien in 1985 bij het invoeren van de World Cup de grote fout gemaakt om die klassiekers min of meer overboord te gooien. Je had natuurlijk makkelijk de World Cup kunnen integreren in de traditionele schaatstoernooien, dan hou je een herkenbare kalender over met klassiekers.

    Een beetje zoals onlangs ingevoerde de Holland Cup op Nederlands niveau niet de bestaande toernooien (IJsselcup, Eindhoven Trofee, Kraantje Lek, Utrecht City, Gruno) vervangen heeft, maar ze verbonden heeft in een serie wedstrijden waarbij toch elke wedstrijden zijn eigen charme gehouden heeft (opening, afstanden, kleine vierkamp, sprintvierkamp, grote vierkamp).
    Duif, Payday, proeme en 3 anderen vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina