Wereldkampioenschappen allround 2015, Calgary, 7–8 maart

Discussie in 'Lange baan' gestart door leenstrafan, 16 feb 2015.

  1. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    :)...
  2. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Bij de dames kunnen er wat records sneuvelen.
    - Het kampioenschapsrecord van Klasssen op de 500m, 37.51 uit 2006, zal Richardson normaal gesproken dik uit de boeken rijden.
    - Het wereldrecord op de 1500m is binnen bereik voor zowel Richardson als Wüst.
    - Het Nederlands record op de 3km is binnen bereik van Wüst.
    Punt is wel dat Wüst geen heel goede 3 km's reed op een hooglandbaan, veelal met een sterk oplopend schema. Overigens is Groenewold nu de dame die het langst het NR in handen heeft, langer dan Van Gennip.
    - Het wereldrecord op de 3km ligt buiten bereik van Sablikova, zelfs al zou zij op het WK gaan pieken.
    -Het baanrecord van Klassen op de 5km, 6.48.97, uit 2006, zal normaal gesproken uit de boeken worden gereden door Sablikova. Het wereldrecord ligt buiten bereik.

    Calgary_voorspelling.jpg
    fransvanbakel en Elina vinden dit leuk.
  3. kritischkijker24

    kritischkijker24 Well-Known Member


    Sven hoeft helemaal niet als een gek te gaan rijden Mo , beetje meer vertrouwen in onze topper he
    Als Sven rustig aan doet dan wint hij nog , dus maak je geen zorgen , Sven wordt gewoon voor de 10e keer kampioen
    We kunnen hem bij deze, bij voorbaat al feliciteren
  4. Upquark

    Upquark Member

    Met al die 1:53'ers die tegenwoordig op laaglandbanen worden gereden, wordt het wel eens tijd dat het WR er aangaat. De 3:53 van Cindy zal wel blijven staan, wat een ongehoord snelle tijd is dat toch.
  5. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Klassen was gewoon van een andere planeet dat WK. Dan valt haar OS optreden toch tegen.
  6. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member

    Jammer dat het WK afstanden of de WK sprint niet in Calgary of Salt Lake gehouden werden, dan waren er hoogstwaarschijnlijk wel wereld records gesneuveld, die gekke Rus had daar wellicht als eerste onder de 34 sec gereden kunnen hebben. Die tijd van Wotherspoon moet er toch echt een keertje aan. Bij de dames is er ondertussen al 3/4 seconde van het oude wereld record van Wolf afgehaald, dus 37.00 is nu reeds 36.36 (wat al akelig dicht bij de 35 seconde grens aankomt) maar bij de mannen komen ze nauwelijks in de buurt van de 34.03 van Wotherspoon.
  7. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member


    :eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek: Weer een illusie armer.:(
  8. Aleimon Thimble

    Aleimon Thimble Active Member

    Voor zo'n wereldrecord moet er gewoon iemand zijn die op dat moment met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Sang-Hwa Lee was vorig jaar zoveel beter dan de rest dat ze wereldrecord na wereldrecord reed terwijl de concurrentie niets anders kon dan toekijken. Sinds Wotherspoon hebben we dat bij de heren 500m niet meer gehad, tot nu dus met Kulizhnikov. Ik denk dat dat wereldrecord eraan gaat het eerste het beste weekend dat hij een 500m World Cup/WK sprint/afstanden rijdt in Calgary of Salt Lake.
  9. Sidekick

    Sidekick Well-Known Member

    Met zo'n 1:53.3 van Wust vorig seizoen zou ik zeggen ja. Maar die rijdt ze dit jaar niet. Wel knappe 1:54 hoog onder goede omstandigheden. Richardson had een 1:53 eerder dit seizoen, maar met het WK Sprint 1 week eerder in Astana en een mindere vorm op de middellange afstanden zie ik haar niet Wust verslaan op de 1500m.

    Bowe had ik nog een kans gegeven, maar die rijdt niet.

    Ik vond de 34.31 van Mulder ook zeer indrukwekkend vorig seizoen. Die tijd gaf ook al een indicatie dat het WR te pakken is op hoogland. Maar ja, je moet soms wat geluk hebben met de planning, schaatsers en omstandigheden.
  10. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member

    Bij de vrouwen zijn er 4 dames die onder de 37 sec reden: Sang-hwa Lee, Heather Richardson, Jing Yu en Beixing Wang, dus dat de rest stond toe te kijken valt wel mee maar Sang hwa Lee deed het wel het vaakst wat wel indrukwekkend is. Oenema zat er met haar pr van 37.06 ook al vlak bij.
  11. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Het WK sprint is in 2012 en 2013 op hoogte geweest en van de WK afstanden hoop ik niet dat ze pas weer in Salt Lake City als daar de zaal gevuld krijgen. Volle ijshallen zijn belangrijker voor het schaatsen dan wereldrecords.
    Danielle vindt dit leuk.
  12. Mey

    Mey Well-Known Member

    Je pogingen om tijden vergelijkbaar te maken zijn lovenswaardig, maar hier lijkt er iets fundamenteels fout te gaan. Oplopende schema's betekent niet dat men het op het einde heeft laten lopen en het vlak hadden kunnen houden als ze iets beter hun best hadden gedaan. Oplopende schemas betekenen vooral dat ze te hard van start zijn gegaan en dat niveau niet vast kunnen houden. Of er een optimalisatie mogelijk is weet je niet, want dan moet je het begin ook corrigeren door het begin langzamer te maken. Maar wat kost een te snelle start van 3 tienden in de laatste rondjes. Geen idee. Verschilt ook per schaatser. En moet je dan ook niet optimaliseren als iemand in het midden per ongeluk een langzaam rondje heeft. Zo kan ik nog wel even doorgaan met voorbeelden. Ik zie op zich de theoretische grond van het optimaliseren wel, maar ik mis even de empirische bewijsvoering.
    G1ant, ZeeKoei, leenstrafan en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  13. Mey

    Mey Well-Known Member

    Dat klopt op zich (per definitie zelfs), maar ook binnen de wereldrecords zijn er hele bijzondere en gewooncbijzondere tijden. De 1.59.30 van Kania was zo'n waanzinnige tijd. Het op dezelfde dag gereden wereldrecord van Ehrig op de 5000 meter was dat een stuk minder, die werd dan ook snel gebroken. Deze van Davis is voor mijn gevoel van een buitencategorie. De Kramer-wereldrecords zijn dat minder denk ik. Alleen al omdat er een stuk minder door de stayers op hooglandbanen wordt gereden, en Kramer en Bergsma wel wat progressie hebben geboekt sinds 2007 (wat te zien is aan hun tijden op de andere banen), alleen is dat nog niet vertaald in zo'n race in Calgary of Salt Lake.
  14. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Dat laatste bedoel ik: als een rijder de tweede helft van de 5 km liefst 4 seconden langzamer rijd dan de eerste helft (na correctie van de opening), dan is er nog veel winst te halen. Het is dan de vraag hoeveel dat dan is. Dit zal tussen de 1 en 2 seconden zijn.
  15. Mey

    Mey Well-Known Member

    Maar hoe weet je nou dat het tussen de 1 en 2 seconde zal zijn? Heb je daar een empirische onderbouwing voor? En werkt het andersom niet ook zo: te langzaam beginnen en overhouden? Er zijn bijvoorbeeld ook schaatsers die het bewust zo doen omdat het hun kwaliteit is (Romme in het verleden bijvoorbeeld). En los van de empirische onderbouwing creëer je nu wel een behoorlijke schijnnauwkeurigheid. Ik zou dit eerder oplossen door een marge te laten zien.
    G1ant vindt dit leuk.
  16. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Ook al die andere correcties (luchtdruk, hoogte) zijn natuurlijk gewoon nattevingerwerk. Er is nooit bewezen hoe hard iemand zou zijn gegaan op een andere hoogte of met een andere luchtdruk, gewoon omdat je niet exact dezelfde race kunt simuleren met verschillende variabelen. Het zal vast een indicatie geven, maar het is natuurlijk altijd een soort schijnnauwkeurigheid.

    En dan zijn er meer problemen. Bij de langste afstand bijvoorbeeld omdat niet iedereen evenveel voordeel heeft van de hoogte (of nadeel van de lage hoeveelheid zuurstof), bij de korte afstanden omdat je soms niet weet of een schaatser bijvoorbeeld de bochten wel kan houden met een grotere snelheid. En zo zijn er wel meer dingen.
    Sidekick vindt dit leuk.
  17. hidden

    hidden Active Member

    Toch moet het wel mogelijk zijn iets van een versimpeld onderzoekje te doen. Bijvoorbeeld door een blok van 10kg op schaatsen te zetten en er een propellor of ander voortstuwingsmechanisme op te zetten die op elke ijsbaan hetzelfde is. Neem dan deze constructie mee naar de verschillende ijsbanen en meet hoe lang het duurt om het rechte stuk over te steken.

    Wat het inderdaad niet opvangt is het verschil in zuurstof en de hogere snelheid om de bochten mee te halen..
  18. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Het voorbeeld van de 5 km heb ik verder uitgewerkt. Van de top 4 van het WK heb ik de rondetijden nader geanalyseerd.

    Als eerste heb ik gekeken hoe de rondetijden afwijken van de gemiddelde rondetijd (zowel positief als negatief). In het bovenste staatje is te zien dat Kramer de meeste rondes bij zijn gemiddelde heeft liggen, 6. De Vries 4 en nog 4 er iets verder af. Yuskov en Bergsma slechts 1!. Yuskov heeft de meeste rondes bij een iets grotere afwijking en Bergsma bij een vrij grote afwijking. Dit is ook terug te zien aan de standaarddeviatie (laatste kolom). Conclusie die ik hieruit trek is dat Kramer relatief het makkelijkst zijn rondetijden kon rijden, De Vries moest vechten voor zijn tijden maar reed niet boven zijn macht, Yuskov oogt onervaren en durft niet vol te rijden en Bergsma vertrekt te snel en moet dat bekopen.

    Als tweede heb ik gekeken naar de middelste rondetijden (5 slechtste en 5 beste wegstrepen). In het derde staatje is te zien dat Kramer en de Vries heel dicht op hun gemiddelde rondetijd zitten terwijl Yuskov en Bergsma er duidelijk verder vanaf zitten. Hieruit heb ik 3 scenario's gemaakt:
    1. behoudend scenario, afwijking Kramer invullen bij Yuskov en Bergsma
    2. gemiddeld scenario, afwijking op 0 zetten en invullen bij Kramer, Yuskov en Bergsma.
    3. progressief scenario, afwijking de Vries invullen bij Kramer, Yuskov en Bergsma.
    Yuskov en Bergsma halen in het behoudende scenario al 1 resp. 1.26 sec winst. Bij een gemiddeld scenario gaat er nog 0.48 af en bij een progressief scenario nog een keer 0.48. Yuskov zou dus maximaal bijna 2 sec kunnen pakken en Bergsma ruim 2 sec.

    Rondes_WK_Top4.jpg
    ZeeKoei vindt dit leuk.
  19. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    -Luchtdruk is evenredig met de luchtdichtheid en daarmee een parameter in de formule waarmee het benodigde vermogen berekend wordt.
    -De invloed van de hoogte is lastiger: uit de data blijkt dat dit slechts een deel van het luchtdrukverschil met zeenivo is. Deze waardes zijn een schatting op basis van data.
    -Lichaamsbouw speelt een rol via het contactoppervlak, dus het deel dat wind vangt. Dit is een parameter in de formule, hier houd ik geen rekening mee maar het is vrij simpel om hier mee te spelen.
    -Temperatuur van de lucht speelt een rol, deze is omgekeerd evenredig met de luchtdichtheid. Hier houd ik steeds dezelfde waarde aan, in de meeste hallen is het zo'n 15 graden C. Maar voor sommige koude hallen (Groningen) moet je hier wel op corrigeren.
    -Wrijvingscoëfficiënt van het ijs speelt een rol, dit is een parameter in de formule. Ik houd hier steeds dezelfde waarde aan. Soms blijkt het ijs te zacht dan wel heeft niet de optimale temperatuur (Cheljabinsk eerste dag EK, World Cup Hamar?) waardoor tijden tegenvallen.
    - En dan heb je nog de windmachines in Milwaukee en Kolomna die de boel beinvloeden.

    Het laatste punt wat je noemt is een kwestie van wennen aan de hoogte. Iemand die er maar een paar dagen is zal hier last van hebben. Maar na een week moet dit wel over zijn.
  20. Mey

    Mey Well-Known Member

    Je hebt mooi in beeld gebracht hoe schaatsers hun race opbouwen. Maar daaruit trek je dus de conclusie dat ze bij een andere opbouw harder kunnen rijden? Dat kun je met deze data nooit zeggen, daar kun je de vraag mee beantwoorden hoe een race wordt opgebouwd. Hier ga je conceptueel de fout in volgens mij. Dan moet je op zijn minst meerdere races van dezelfde schaatser analyseren om een eerste indruk te kunnen geven of betreffende schaatser dan harder had kunnen schaatser bij een andere opbouw. Het is leuke rekenexcersitie, maar meer ook niet. Bij die andere 'rekenregels' kan ik je veel meer volgen. Ik zou ook met marges werken, maar in de basis kun je die correctie wel maken. Ik snap overigens niet zo goed waarom de invloed van luchtdruk wel goed te verklaren is, en die van hoogte minder. Het voordeel van de hoogte is toch de mindere luchtdruk? Of heb je daar al voor gecorrigeerd, dan zou ik wel snappen dat je niet zoveel vindt.

Deel Deze Pagina