WK baanwielrennen

Discussie in 'Wielrennen' gestart door G1ant, 1 mrt 2018.

 1. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Je zou zeggen dat als er één sport lijkt op schaatsen, het baanwielrennen is. Rondjes. Tijden. Verschillende onderdelen. Vergelijkbare tijdsduur.

  Zijn er mensen die het WK nauwgezet volgen? Gaan er nog mensen naar Apeldoorn? Wat vonden we van het prachtige presteren van met name de teamsprinters?

  Of is baanwielrennen eigenlijk gewoon stiekem veel minder leuk dan schaatsen.
 2. proeme

  proeme Well-Known Member

  gisteravond was ik niet thuis, dus heb ik alleen NOS-filmpjes terug gekeken. Misschien zet ik het vanavond wel live aan, het is altijd wel mooi om te zien. Eigenlijk net als met schaatsen dus. Alleen ken ik bij het schaatsen de meeste namen wel en bij baanwielrennen alleen de toppers en de Nederlanders.

  Als de natuurijsmarathon van vanavond ergens wordt uitgezonden gaat dat voor en doe ik het baanwielrennen weer met NOS-filmpjes.
 3. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Op de een of andere reden vind ik het baanwielrennen maar een slap aftreksel van het wegwielrennen. Terwijl ik andersom het wegwielrennen veel interessanter vind dan het marathonschaatsen. Maar de grote reden dat ik het marathonschaatsen niet zo bijzonder interessant vind is het gebrek aan internationale concurrentie, het maakt mij weinig uit of Bob Bobstra de boer uit Borger, Lieuwe Lieuwesma de loodgieter uit Leeuwarden of Jorrit Jorritstra de jongleur uit Joure de koers wint.

  Maar misschien is het ook wel de wildgroei aan onderdelen, ik weet niet precies welke er op het programma staan, dus dan moet ik het nazoeken en vertaald naar normale termen zijn het dan de:
  • tijdrit: 1000m (M), 500m (V)
  • tijdrit: 4000m (M), 3000m (V)
  • massastart: 625m (M&V)
  • massastart: 15.000m (M), 10.000m (V)
  • team sprint: 750m (M), 500m (V)
  • team pursuit: 4000m (M&V)
  • puntenkoers: 30.000m (M&V)
  • koppelkoers: 50.000m (M), 30.000m (V)
  • sprint: knock-outsysteem (M&V)
  • allround over 4 onderdelen (M&V)
  Als ik dat nou zou kunnen onthouden, zou ik misschien het baanwielrennen ook interessanter vinden, maar als ik het baanwielrennen interessanter zou vinden, zou ik de betekenis van de diverse onderdelen ook beter kunnen onthouden.
 4. proeme

  proeme Well-Known Member

  en hoe verhoud baanwielrennen zich dan tot marathonschaatsen? ;)
 5. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Ik kijk graag baanwielrennen, maar het komt voor mij niet in de buurt bij schaatsen. Gisteren zat ik na te denken waarom dat was.

  Een van de redenen is dat de tijdritonderdelen van het baanwielrennen te klinisch zijn. Bij het schaatsen kan er veel mis gaan. Valpartij, misslag, iemand die de laatste binnenbocht niet houdt. Bij het baanwielrennen is dat allemaal niet of nauwelijks het geval. Dat je bij schaatsen op de normale onderdelen twee rijders naast elkaar ziet voegt ook wel echt wat toe.

  Gisteren zat ik de TP te kijken. GB en Denemarken gingen gelijk op. Halverwege liep GB ineens ongeveer 0,2 seconde per ronde uit. Naar 0,4 seconde, naar 0,6 seconde...., en toen was het ook meteen beslist, merkte je aan alles. Terwijl er nog een kilometer te rijden was. Bij de TP schaatsen zegt zo'n verschil nog weinig, daar kan in de laatste ronde nog ineens iemand lossen, of rijdt een topschaatser door goed kopwerk een seconde dicht. VS verloor bij de vrouwen nog bijna 3 seconde in de laatste ronde. Maar als je op een baanfiets eenmaal op snelheid bent, verlies je die veel minder snel. En doordat er iemand mag lossen breekt iemand met een slechte dag je ook minder snel op.

  Een onderdeel als keirin is dan wel weer gaaf, maar dat heeft eigenlijk meer raakvlakken met het shorttrack. De sprint blijft het mooiste. Dat zou bij het schaatsen ook leuk zijn om eens te doen als ze het ijsgala weer nieuw leven inblazen. De puntenkoers kan prachtig zijn, maar is soms al te snel beslist en soms ook erg chaotisch. De scratsch heeft raakvlakken met de massastart, maar doet me toch een stuk minder. Kan daar mijn vinger nog niet helemaal op leggen.
  EenBrabander vindt dit leuk.
 6. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Wel raar, als je erover nadenkt, dat een WK in eigen land van een olympische sport waar we ook nog eens goed in zijn, niet live op televisie door de NOS wordt uitgezonden. (En wel op de Belg, bijvoorbeeld).

  Hopelijk staan de mensen die klagen wanneer rit 1 van de 3km vrouwen op het EK niet helemaal in beeld wordt gebracht daar eens bij stil. Maar dat is waarschijnlijk ijdele hoop.
  Nogevendit en proeme vinden dit leuk.
 7. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Het marathonschaatsen vind ik mooier om naar de kijken, zeker op natuurijs, maar bij het baanwielrennen vind ik het interessanter om te weten wie er winnen. Een beetje zoals ik afgelopen weken meer heb gekeken naar het freestyleskiën en snowboarden, maar daarvan de winnaars niet echt heb onthouden, maar het ijshockey-toernooi meer gevolgd heb aan de hand van de uitslagen.

  Na een fenomenale openingsdag met goud, goud en zilver op drie onderdelen was het gisteren even wat minder met slechts een 4e, 6e en 6e plaats. Wim Stroetinga (32) valt tegen op de massastartscratch, hm, zou het de leeftijd zijn die gaat tellen?
 8. Jippie

  Jippie Active Member

  De 1e avond heb ik het helemaal gevolgd. Gisteren het laatste stuk. Jammer dat het zo ver weg is anders ging ik kijken. De sfeer spreekt mij enorm aan De hal doet zeer vriendelijk aan en alles is goed te volgen. En ja, vanavond kijk ik weer.
 9. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Ik heb het 2 dagen gevolgd, voor mij staat baanwielrennen boven schaatsen, maar onder wegwielrennen. Als het WK baanwielrennen tegelijk met een WK schaatsen is, kies ik voor baanwielrennen live (en kijk ik schaatsen waarschijnlijk terug).
 10. Joris180

  Joris180 Active Member

  Nederland wint het medailleklassement! Titels er bij voor Wild en Hoogerland.
 11. proeme

  proeme Well-Known Member

  afschaffen die sport!

Deel Deze Pagina