Cinquanta wil langste afstanden en allrounden schrappen

Discussie in 'Lange baan' gestart door dedeut, 25 mrt 2014.

  1. kritischkijker24

    kritischkijker24 Well-Known Member


    Je hebt helemaal gelijk, maar ja liever ziet men dat niet he.
    Liever steken we onze kop in het zand en beginnen we over Amerikaanse schaatspakken die niet deugden (terwijl de fail echt niet alleen aan het pak lag, dat is te simpel gedacht) over hoe vol het altijd in thialf zit, hoe populair schaatsen hier bij ons is en omdat het bij ons razend populair is en er miljoenen mensen naar de Spelen kijken is er geen enkel probleem, aldus de niet objectieve schaatsfan die lijdt aan struisvogelpolitiek

    Maar goed laten we vooral doen alsof er niets aan de hand is, alsof de sponsors bij bosjes in de rij staan, alsof overal ter wereld de ijsbanen als paddenstoelen uit de grond worden gestampt en het overal waar je maar wilt tjokvol zit met enthousiaste schaatsliefhebbers en we dus vooral niets moeten veranderen en alles zo moeten houden als het al 50 jaar is
    jaap vindt dit leuk.
  2. Guusp

    Guusp Active Member

    Zoals gebruikelijk maak je weer een karikatuur van alle meningen die niet geheel met de jouwe overeenkomen. Dat er dingen niet goed gaan in het schaatsen, daar zijn de meesten hier het wel over eens. Dat je dus moet nadenken over wat je daaraan kunt doen ook. De vraag die hier aan de orde is, is of de ideeën van Cinquanta een bijdrage kunnen leveren aan een oplossing van de problemen. Dat niet iedereen hier het met die ideeën eens is, betekent natuurlijk nog lang niet dat 'we' hier de koppen in het zand steken. Een vruchtbare discussie wordt bepaald niet bevorderd door mensen die elke nuancering afdoen als struisvogelpolitiek.
    Laatst bewerkt: 27 mrt 2014
    Hannah, chicagodude en JohnZero vinden dit leuk.
  3. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Het blijft gewoon schaatsen , daar verander je niks aan als je de ene afstand inruilt voor de andere. In landen zonder schaatscultuur krijg je dat echt niet zomaar van de grond, neem als voorbeeld een sportgek land als Engeland. Die vallen echt niet zomaar voor een (iets) andere opzet van je competitie.

    het slechtste wat je nu kunt doen is je ook nog vervreeemden van de kijkers die je nu wel hebt. In en vergeefse jacht op andere kijkers die je echt niet zomaar krijgt. Behoud wat je hebt, en voeg daar iets aan toe. Daarbij is het echt niet zo dat je publiek een stel debielen is, die alleen maar kunnen zien wie er als eerste over de finish komt. De spelletjes waarbij er wat gerekend en tactisch gespeeld moet worden zijn juist ook interessant. Een puntenwedstrijd biedt wat dat betreft meer afwisseling en strijd dan 25 rondjes naar een peloton kijken waarna de snelste in de eindsprint wint.

    Het worldcupcircuit kan niet meer in die vreemde opzet, waarin maar van hot naar her werd gevlogen. Reis- en verblijfkosten zijn daarbij te hoog. Een kleine ploeg, is zo meer kwijt aan wedstrijden rijden dan aan salarissen. Denk bij kleine ploegen niet zozeer aan de kleine nederlandse, maar aan de kleine buitenlandse. Daarnaast was de scheiding van sprintworldcup en allroundworldcup een vreemde. Een opzet, met ieder weekend een vergelijkbaar programma, dat geeft de latent geïnteresseerde kijker duidelijkheid.
  4. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Naar mijn mening is er helemaal niks mis met de huidige afstanden. Misschien moet het programma zelfs worden uitgebreid met een marathon-/ puntenkoers-/ afvalkoers.

    De enige reële mogelijkheid die ik zie is een modernisering van het gedachtegoed. Ik denk er daarbij aan dat er geen landenmodel meer is. Een wielermodel waarbij teams (sponsors) tegen elkaar strijden is commercieel veel interessanter. Een team zou dan bestaan uit 10 personen bijvoorbeeld 5 dames en 5 heren met maximaal 2 reserverijders per sekse. Om het eerlijk te houden mag ieder team op elke afstand maar 1 atleet inzetten. Dit zou dan in eerste instantie vanuit NL geïnitieerd moeten worden omdat we de meeste teams (sponsors) hebben. Voordeel is dat het ook voor buitenlandse sponsors interessanter wordt om in te stappen. Zodra je een bekende buitenlandse sponsor hebt zou je ook daar kunnen gaan schaatsen.

    Hiermee zou je alle afstanden kunnen behouden en ontstaan er veel meer belangen om alle wedstrijden voluit te gaan. Je doet het immers voor het team en niet meer voor jezelf. Afzeggen wordt veel lastiger want de sponsor verwacht een prestatie. Als een land dan al voorsprong heeft zoals NL op de 10k merk je daar niks meer van. Het gaat immers om de teamprestatie. Behalve dan op de Spelen. Als dat 1 keer in de 4 jaar gebeurd lijkt me dat geen problemen te geven. Na verloop van tijd zal je zien dat ook buitenlanders de 10k weer gaan beheersen.

    Van proefballonnetjes als de 10k schrappen wordt niemand wijzer en daar moderniseer en mondialiseer je het schaatsen ook niet mee.
    Bokito vindt dit leuk.
  5. Timmy

    Timmy New Member

    Volgens mij kun je het schaatsen op 2 manieren verder helpen. Aan de ene kant moet de prestatiedichtheid omhoog. Dat betekent dat je Nederland uit moet en daar waar ijs ligt (of het nou natuurijs is of kunstijs) mensen moet enthousiasmeren om te gaan schaatsen en je kennis delen. Daarnaast kun je inderdaad gaan kijken naar de waarde van schaatsen als kijksport. Een 10 km is 13 minuten kijken naar 2 mensen. Dan weet je nog niks want dan moeten er nog bijvoorbeeld 5 ritten komen. Dan ben je 5 keer een kwartier + 2 dweilpauzes verder. Met de huidige prestatiedichtheid kun je van tevoren uittekenen dat het eigenlijk enkel in 2 ritten interessant wordt. Waarom zou je dan nog naar een stadion gaan als je die andere 3 ritten en de dweilpauzes ook uit moet zitten? Qua kijkplezier voor een gemiddelde toeschouwer(dus niet voor de diehards en de feestvierders) valt zo'n 10 km dus wel tegen. Ik denk overigens wel dat er nog sporten zijn die veel oninteressanter zijn als kijksport, zoals schaken (niks ten nadele van schaken want het is een prachtige sport). De 10 km is misschien te vergelijken met snooker. Je kunt dat accepteren of niet. Als je het niet accepteert, dan moet je de essentie van de sport gaan veranderen. Goochelen met afstanden heeft weinig zin, want het blijven 2 mensen in een baan en pas na alle ritten (waarbij er een heleboel kansloze ritten tussenzitten) weet je wie de beste is. Je kan dan denken aan een knockoutmodel, kwartetstarts of massstarts. Verder kun je het voor de tv-kijker interessanter maken door hologrammen van eerdere ritten mee te laten schaatsen, visueel de techniek van een schaatser analyseren enz. Met dat laatste maak je het vooral interessanter voor mensen die zich nu al aangetrokken voelen tot schaatsen, niet voor de thrillseekers.
    Als je accepteert dat het niet zo'n hele interessante kijksport is en je de essentie van het schaatsen niet verandert, dan moet je genoegen nemen met kleinere toeschouwersaantallen. Dan blijven de mensen met een korte aandachtspanne of mensen die spektakel willen weg. Wil schaatsen internationaal blijven, dan moet je heel veel moeite blijven doen om de prestatiedichtheid in het buitenland hoog te houden en te promoten om mensen zelf te laten schaatsen. Want mensen die zelf geschaatst hebben kijken volgens mij nu eenmaal sneller naar schaatsen dan als je het nog nooit gedaan hebt.
    Eelco vindt dit leuk.
  6. Guusp

    Guusp Active Member

    Bij snooker zitten de zalen barstensvol.
  7. proeme

    proeme Well-Known Member

    hoe groot zijn die zalen? Als er 500 man inpassen is het al snel vol natuurlijk.
    strawbale vindt dit leuk.
  8. Bokito

    Bokito Active Member

    Cor ik ben het met je eens. Op de grote vierkamp 5000 meter afschaffen ten faveure van 3000 meter. Daarnaast zou ik zelf ook een kleine vierkamp instellen. Om de twee jaar grote vierkamp, om de twee jaar kleine vierkamp.
    JohnZero vindt dit leuk.
  9. michiel0128

    michiel0128 Active Member

    De locatie van het wk heeft ongeveer 1000 zitplaatsen.
  10. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member

    Lege tribunes kan ook te maken hebben met de financiën van mensen, al een aantal jaren is het uitgave patroon van de mensen afgenomen, dit kan dus ook betekenen dat mensen gewoon minder kunnen betalen om naar het schaatsen te gaan kijken. Ik heb het schaatsen altijd via tv gevolgd nooit een keer live aanwezig geweest en heb dus geen idee hoeveel een kaartje kost hier in NL.
    Trouwens, die lege tribunes is volgens mij al een paar jaar zo, is dus niet iets wat plotseling uit de hemel is komen vallen.

    Verder kun je je serieus afvragen of het invoeren van nieuwe afstanden/disciplines/wedstrijden per definitie leidt tot toename van kijkers/fans, dus vollere stadions en natuurlijk ook schaatsers die daar in geïnteresseerd zijn. Het lijkt mij overigens dat die nieuwe afstanden eerst hun bestaansrecht moeten aantonen voordat je ze meteen al in de plaats van reeds bestaande formats invoert.
    Veranderingen zijn prima maar dan wel met echt serieuze en doordachte plannen en met cijfers van onderzoeken waaruit blijkt dat men ook daadwerkelijk iets ziet zitten in de nieuwe aanpak. Wat Cinquenta nu doet is loos in de ruimte lullen zonder enige vorm van onderbouwing.
    ZeeKoei vindt dit leuk.
  11. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member

    Het blijft trouwens wel vreemd dat Cinquenta tijdens de NK allround in Amsterdam nog doodleuk beweerde dat de 10 km gewoon blijft en de allroundkampioenschappen ook en nog geen maand later is hij 180 graden gedraaid, zo iemand kun je toch gewoon niet meer serieus nemen. ik vraag mij af wat hem tot die ommezwaai heeft bewogen, misschien was er in Amsterdam wel iemand op zijn parkeerplek gaan staan en is hij nu nog steeds beledigd.:D
    jaap vindt dit leuk.
  12. corzijlstra

    corzijlstra Member

    Een kleine vierkamp is volgens mij geen allroundkampioenschap. Wel kun je een afzonderlijke kleine vierkamp houden, maar niet in de vorm van een (allround)kampioenschap, maar gewoon in een gewone wedstrijd.
  13. kritischkijker24

    kritischkijker24 Well-Known Member

    het gaat ook niet om lege tribunes in NL, want hier zit het altijd vol maar het gaat om de lege tribunes in het buitenland. lege tribunes, geen strijd en concurrentie.. het trekt allemaal geen (buitenlandse) kijkers en sponsoren aan en laten we dat nu net wél nodig hebben in sport op zich
    jaap vindt dit leuk.
  14. Payday

    Payday Well-Known Member

    Als lege tribunes het probleem zijn dan moeten we gewoon kleinere schaatshallen bouwen.
  15. proeme

    proeme Well-Known Member

    oh, dus dáárom wil Cinquanta naar een 250m-baan... :p
    jaap, Eelco, SprintMaster en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  16. kritischkijker24

    kritischkijker24 Well-Known Member


    heel goed idee!
    kijk met jou kan ik tenminste praten!
    bouw kleine hallen waar 100 man in kunnen en alle problemen behoren tot het verleden.
    jaap vindt dit leuk.
  17. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member

    Ik had het eigenlijk ook niet over de Nederlandse tribunes, dat had ik misschien duidelijker moeten schrijven maar heb jij bijv Salt Lake ooit vol zien zitten (sinds het begin van zijn bestaan), ik niet, en dat geldt voor meerdere ijsbanen wereldwijd.
    Het feit dat het zelfs in Nederland nu op het moment ook moeilijker wordt om sponsoren te vinden zegt al genoeg, er zijn op dit moment gewoon geen grote geldpotten meer waaruit men kan delven, daar helpen ook die grote veranderingen niet aan mee.

    Denk jij serieus dat al die voorstellen van Cinquenta het probleem van weinig concurrentie etc oplost alleen maar door een aantal oude afstanden en allround kampioenschappen acuut te vervangen voor nieuwe die nog geen enkele vorm van draagvlak hebben aangetoond?
    Dat is natuurlijk een illusie, op die manier ben je niet serieus bezig om de sport beter te maken, integendeel. Echte goede veranderingen gaan gepaard met een duidelijke en goed onderbouwde visie en niet door in de media absurde ideeën te opperen waar geen enkele vorm van echt visie aan vast zit.
    Laatst bewerkt: 27 mrt 2014
    jaap en kritischkijker24 vinden dit leuk.
  18. Davey

    Davey Active Member

    Even voor de duidelijkheid, dit is een gelekte interne brief, er is dus helemaal niks in de media geopperd door Cinquanta. We zijn dus eigenlijk iets aan het bediscussieren wat nog niet eens op de tekentafel terecht is gekomen. De brief is oa bij de Volkskrant terecht gekomen. Wie zou dat nu gedaan hebben? De Zwitserse koffiejuffrouw of de Nederlandse vice-voorzitter?

    Verder zijn het geen concurrentie oplossende ideeen maar geldbesparende oplossingen. Cinquanta heeft een paar weken terug gezegd dat de Nederlandse overheersing zorgelijk is, maar dat heeft met deze brief niks te maken.

    En een idee afschieten is makkelijk, maar geld schijnt momenteel een groot probleem te zijn. En ik heb nog steeds geen enkele zinnige andere oplossing voor dat probleem op dit forum gelezen.Ik denk dat Cinquanta daar iets meer zicht op heeft. En met een beetje googlen en fantasie kan iedereen de cijfertjes zelf wel een beetje invullen. En erg rooskleurig zijn ze niet.
  19. Payday

    Payday Well-Known Member

    Zo zie je maar. Ik heb voor elk probleem wel een oplossing.
    kritischkijker24 vindt dit leuk.
  20. DirkM

    DirkM New Member

    Zolang men ten allen prijze wil vasthouden aan het concept dat schaatswedstrijden alleen kunnen door twee schaatsers op een 400m baan tegen elkaar een tijdrit te laten rijden zal de interesse alleen maar afnemen. Geef toe, het is een van de saaiste wedstrijdvormen die je kan bedenken.

    De oplossing ligt echter niet in het afschaffen van tornooien en afstanden, maar net in het bedenken van nieuwe formules en er op verschillende niveau's mee te experimenteren. Pas dan kan men weten wat aanslaat en wat niet. Zowat alle nummers van het baanwielrennen kunnen uitgeprobeerd worden op schaatsen, maar nu zie ik vooral het krampachtig vasthouden aan bestaande formules, en het argumenteren waarom nieuw niet werkt. Meer experimenten en uitproberen graag. Als we leuke nieuwe nummers hebben, laat ons dan eens praten over afschaffen van bestaande nummers.
    kritischkijker24 vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina