3000 meter vrouwen, zaterdag 5 februari, 09:30

Discussie in 'Olympische Spelen' gestart door EenBrabander, 3 feb 2022.

  1. Duif

    Duif Well-Known Member

    En Rintje ! Dat betekent 100% kans op beelden van een bankje in Albertville met een vloekende Leo Visser en een geschrokken Rintje als Koss over de finish van de 1500 komt.
    chicagodude en Asterisk vinden dit leuk.
  2. Inimene

    Inimene Well-Known Member

    I hope and I pray to all the speed skating gods that tomorrow's commentary will not feature Cringemen Wennemars
  3. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Tijdens de eerste rit waarschijnlijk.
  4. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Ik vond Wennemars vandaag anders prima.
  5. Inimene

    Inimene Well-Known Member

    Still can't get over Weidemann's last few curves. Such a vdP moment. It was so clearly visible. I simply must watch her race once it's available in a recording.

    I don't remember her going all the way NvdP-style on the corners throughout the race, as far as it caught my eye it was two laps to finish when she bent to the left and went on. Would it make sense for her to implement the bend from the beginning? Would it work for or against her? That's one question that's on my mind right now.

    Bijgevoegde bestanden:

    alexander79 en EenBrabander vinden dit leuk.
  6. Inimene

    Inimene Well-Known Member

    Yes, he was OK today. But there's no guarantee the quality of his commentary won't be worsening gradually as the Games progress. We'll wait and see.
  7. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Ik vind Wennemars in zijn rol als reizende reporter een stuk beter dan als studiogast, dus de huidige opzet vind ik prima.
    Tuft, chicagodude, Nogevendit en 3 anderen vinden dit leuk.
  8. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Er werd erg snel gereden in de breedte. De nummer 3, 7, 8, 9, en 10 waren nog nooit zo snel op laagland:
    upload_2022-2-5_12-13-40.png
    EenBrabander, RodyTur10 en Duif vinden dit leuk.
  9. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member

    Daarmee wil je gewoon zeggen dat je, in deze opzet, veel minder last van hem hebt. :D:p
    RodyTur10 en Duif vinden dit leuk.
  10. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    3 verschillende nationaliteiten op het podium; 6 verschillende nationaliteiten in de top 6; 3 verschillende continenten in de top 6. Dat is weleens anders geweest.

    Ja, schaatsen is een internationale sport.
  11. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    De eerste Olympische afstand zindert nog na. Wauw, wat een ultieme rit, wat een prachtig podium. Volop genoten, wat was dit me een partijtje spannend zeg!

    Mijn dag begon vroeg. Om kwart over acht stond ik op het ijs van de ijsbaan, om zelf te trainen. De trainer had de Irene-Schouten modus erop gezet. 'Intensief duur, 16 ronden inrijden.' En hoewel ik qua aantal berichten misschien een marathonschaatsforummer ben, ben ik op het ijs echt een sprinter. Maar de 16 rondes heb ik uitstekend uitgereden en ook de rest van de training ging hartstikke goed, later ook een mooi temporondje. Om half tien zat de training erop, zoals gebruikelijk. Precies wanneer het startschot van de 3km klonk. Maar ik wil natuurlijk alles zien, en heb dus met enige vertraging alles teruggekeken. Kun je lekker de reclames doorspoelen. Ook niet verkeerd.

    Rit 1 was goed om erin te komen, maar meer ook niet. Adake, 4.12, wat moet je ervan zeggen – nou, dat het een laagland-PR is - en Pechstein reed een seconde harder dan tijdens de Spelen van Hamar '94. Die rit van Morozova leek er al meer op. Die was erg goed. Flink aangevallen met twee dertigers, maar niet helemaal stuk gegaan. Laagland-PR 2.
    Tijd voor Takagi en Achtereekte. Miho ging er, met haar coach in quarantaine, hard vandoor, maar vervolgens ging ze toch direct 31'ers rijden. Achtereekte reed wat stroefjes en gaf kruisingen weg. Takagi reed vrij sterk, won de rit, maar beide rijdsters reden langzamer dan in PyeongChang. Een sweep wordt het in elk geval niet. Takagi zag ik hiermee niet op het podium eindigen. Voor Schouten dacht ik nog steeds aan 3.58.
    Lalenkova reed goed (laagland-PR drie), Voronina stortte finaal in, en we gingen de dweil in met een Japanse aan de leiding. Tijd voor De Jong.

    Na 100 meter zag ik het al. Sato had in een bocht een heleboel tijd gepakt op de vrouw die normaal de snelste eerste ronde van het veld rijdt. Daar ging het mis. De Jong moest veel te hard vechten en ging nog voor de race halverwege was helemaal naar achteren trappen. Ze won de rit nog wel van Sato, maar dit was het echt niet. Ik sloeg op de bank. Natuurlijk ben ik voor internationale uitslagen, maar dit is gewoon niet leuk. Derde stond ze, toen al.
    Zueva-Han was een tussenritje. Moeilijkheden met het pistool, die de Chinese tv er vast vakkundig uit knipt. Mooi sprintje van Han. Heeft China in elk geval wat gewonnen vandaag in het schaatsen - de rit om plek 15. Ook Han houdt er een laagland-PR aan over.
    Bij Sablikova versus brunette Blondin kon je opnieuw na 200 meter voortekenen zien. Sablikova reed met brede klappen naar 19.8 terwijl Blondin moest gaan rennen voor een 20.0. Puur op discipline en ervaring reed de Tsjechische de snelste tijd. Tot op de honderdste de winnende tijd van Wüst in Sotsji. En haar snelste Olympische rit ooit.

    Wiklund-Weidemann is dan een erg mooi affiche. Wie na deze rit leidt, heeft in elk geval een medaille. Wiklund ging er snel maar ook weer niet belachelijk snel vandoor. Weidemann loerde en kwam ijsverschroeiend hard opzetten met die 30,9. 3.58,64. Laagland-PR en niet gek ver achter de tijd die ik in gedachten had voor Schouten. Medaille voor Canada. Wiklund brak, maar eindigt wel voor de Jumbovrouwen.

    Lollo-Schouten is de perfecte slotrit. Twee vrouwen die elkaar donders goed kennen en elkaar tot op het bot kunnen uitdagen. De start van Lollo is nog een beetje ingehouden. Wie 29'ers wil zien, moet morgen maar kijken. Op 1000 meter was het gat al erg groot. Maar Schouten komt. Dat wéét je gewoon. En dat deed ze. Maar die hengel die Lollo uitgooide, kwam goed terecht. Wat bleef die Italiaanse dichtbij. Die rondjes 31.4 en 31.3 op 2600 meter maakten het echt spannend, want dat gat met Weidemann was miniem. Pfoe, zenuwslopend.

    Op tweehonderd meter van de finish, of 'fienies' aldus Schouten, was het duidelijk. Irene spurtte voorbij Francesca en ging af op glorie. Niks geen streep in beeld of klokje met live verschillen. Maar de koningin van de eindsprint moest toch die tijd van Weidemann wel halen? Ja dus.

    Gouden
    Schouten!!!

    Ze is bestand tegen de druk. 3.56,93. Sneller dan ik had verwacht op dat ijs daar.
    Lollobrigida pakt mooi zilver met haar allereerste rit onder de 4 minuten op zeeniveau. En ziekenhuisvrijwilligster Weidemann completeert het podium, naast twee dames die ruim een kop kleiner zijn.

    De eerste zes uit zes verschillende landen. Schouten doet het in een geweldige slotrit. Lollo heeft lol, Weidemann is een blije vrouw, drie gelukkige dames staan op het podium. Dit was echt een schitterende wedstrijd.

    Nu ga ik het forum bijlezen.

    De Spelen in Beijing is met vuurwerk geopend – in Chinese stijl.
    Jeronimo1, HaagscheBluf, USDutchie en 4 anderen vinden dit leuk.
  12. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    Belooft wel voor Weidemann op de 5k?

    Takagi is toch een beetje een Wust-type, ze kan wel traag starten, maar tijd verliezen doet ze toch op het einde. Moet ze met haar snelle vezels niet net tijd pakken in het begin en zien hoelang ze het vol kan houden? Nu leek ze elke keer in te houden om toch maar achter Achtereekte te kunnen kruisen, maar daar verliest een snel type toch te veel tijd mee?
  13. Duif

    Duif Well-Known Member

    Bij de eerste 2 WB wedstrijden in het begin van het seizoen kon je al zien dat de meeste Nederlanders zich niet meer aan kunnen passen aan de omstandigheden. Alleen maar trainen in Thialf en Inzell onder perfecte omstandigheden maakt je kwetsbaar voor andere banen met ander, minder, zachter, vuiler ijs. De rijders van Anema kunnen daar veel beter mee omgaan doordat ze met hun marathon achtergrond wel gewend zijn iedere week op een andere baan met ander ijs te schaatsen. Thialfrijders zijn de Medeorijders van de 21e eeuw geworden.
    USDutchie, sysya, VorstM en 2 anderen vinden dit leuk.
  14. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    In haar topjaren zou ze de slotronde misschien nog onder de 32 houden, maar de tijd die ze nu rijdt.. is gewoon prima. Alleen is het niveau gewoon enorm gestegen. Schouten die 30:86 uit haar mouw kan schudden, dat is ongekend. Voor de 5 km is het wel hoopgevend om toch een medaille te pikken.
  15. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Oke, ik had de tijden dus iets te langzaam ingeschat. Gemiddeld rijdt de top-10 van de daadwerkelijke OS een dikke seconde sneller dan in mijn modellering. Voor de 15 schaatsers die in mijn 3000m-ranking stonden (de top-14 van de OS + Zueva), reden er 9 tussen 0 en 2 seconden sneller dan mijn voorspelde tijd. Lollobrigida, Weidemann en Morozova waren meer dan 2 seconden sneller dan de voorspelde tijd. De Jong, Blondin en Zueva waren als enige van de 15 langzamer dan de voorspelde tijd, maar nooit meer dan twee seconden.
    Voor de volgende wedstrijd zal ik de voorspelde tijden gemiddeld wat sneller maken omdat de omstandigheden dus beter zijn.

    Qua uitslag vind ik het niet eens zo verkeerd, De Jong valt er verrassend genoeg tussenuit, Lollo is wat beter dan Weidemann ipv langzamer.
  16. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Alles naar wens?

    Dit werd toch aardig bewaarheid. Alleen met een andere achternaam met een W op het podium. Wiklund moet het dan maar op de 1500 meter doen. En onder deze omstandigheden heeft ze zeker kansen.

    Lollo reed inderdaad harder dan het PR dat ze voor dit seizoen had staan. Dat kwam ook nog uit SLC! Ben wel benieuwd hoe vaak Italië überhaupt medailles heeft gehaald in het Olympische vrouwenschaatsen.

    Resultaat:
    nooit!!!!

    Dit was de eerste medaille van een Italiaanse schaatsster op de Olympische Winterspelen!!!

    Daar zal Francesca veel lol mee hebben. Mogen er nog meer plakken volgen...
    Camila, Jeronimo1, HaagscheBluf en 4 anderen vinden dit leuk.
  17. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Nog even wat andere opmerkingen:
    - Wat een prettige cijfertjes en lettertjes in beeld. Verademing in vergelijking met dat priegelwerk van Sotsji. Geen overbodige poespas en heel duidelijk.
    - Sablikova is erg gevaarlijk voor de 5 kilometer. Voronina zal wel weer keihard vertrekken en eindigen met een 34'er.
    - Leuk hoe Schouten onder de indruk was van haar eigen slotronde van 30,86. Ze reed net als bij het NK De Jong op 6 seconden. Op de 5km zal In 't Hof niet nog eens op 12 seconden gereden willen worden, schat ik zo.
    - Takagi won op De Jongs favoriete afstand nu al van De Jong, dan gaat De Jong toch niet op Takagi's favoriete afstand winnen van Takagi?
    - Bij de wereldbeker in Tomaszów stonden dezelfde drie vrouwen op het podium als nu: Schouten, Weidemann, Lollobrigida. Andere volgorde dus. De vorige WB 3km in Tomaszów had ook al zo'n voorspellende waarde: het podium Sablikova - Achtereekte - Voronina is exact gelijk aan het podium van het WK afstanden later dit jaar.
    - Zoals @Yuskov al zei: de ijsvloer moet uiteindelijk toch vergelijkbaar zijn met die van Heerenveen. Onder een luchtdruk die niet heel veel lager is dan bij het WK afstanden in Heerenveen wordt er toch harder gereden dan bij dat toernooi. Bij 980 hPa zal die 3.56 vast een 3.54 zijn geweest. De ijstemperatuur (-10/-11 ºC) bevestigt dit alles.
    Duif vindt dit leuk.
  18. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Duif en alexander79 vinden dit leuk.
  19. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    Gewoon een paar opmerkingen:
    - Ik prachtige topsport gezien. Een favoriet die het waar maakt, na een spannende wedstrijd met een in de top internationaal deelnemersveld;
    - Irene Schouten is na vandaag echt een bekende Nederlander;
    - Miho Takagi valt me niet mee of tegen;
    - Claudia Pechstein moet zich schamen voor haar gejuich en blije gedrag na een absolute wanprestatie. Ze gedroeg zich als een Afrikaanse langlaufer die blij is de finish gehaald te hebben;
    - Japan en Canada zullen niet ontevreden zijn met het oog op de achtervolging;
    - Natalya Voronina krijgt het dit seizoen niet meer op de rit;
    - Martina Sábliková, vierde is niet slecht, de opbouw van haar race wel;
    - Ivanie Blondin zal wel aan de spanning ten onder gegaan zijn;
    - Zoals opgemerkt deden de stayers het goed, wat veelbelovend is voor de 5km;
    - Niemand heeft een voor onmogelijk gehouden klassering gehaald;
    - In de kantlijn vind ik het optreden van Nikola Zdráhalová en Marina Zueva teleurstellend.
    VorstM, Marcel Vos, Duif en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  20. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Hier is een lijstje met de winnende tijd en het aantal vrouwen dat onder de 4:10 reed op elke OS sinds 1998:

    1998 Nagano: 4:07.29, 3
    2002 Salt Lake City: 3:57.70, 16
    2006 Turijn: 4:02.43, 10
    2010 Vancouver: 4:02.53, 7
    2014 Sochi: 4:00.34, 9
    2018 Gangneung: 3:29.21, 14
    2022 Beijing: 3:56.93, 16

    Je kunt hier goed zijn dat er tussen Turijn en Sochi in de breedte weinig vooruitgang zat, maar dat we sinds Gangneung weer een stijgende lijn hebben.

    Het niveau is op dit moment heel erg breed. Niet alleen rijden er meer vrouwen onder de 4:10 dan op de wonderbaan van Gangneung, maar er rijden ook evenveel vrouwen onder de 4:10 als in Salt Lake City en de winnende tijd is sneller.
    Duif, De Keizer, alexander79 en 1 andere persoon vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina