Advies gevraagd beginnende schaatser

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door robin02, 4 jan 2020.

 1. robin02

  robin02 New Member

  Hallo!

  Allereerst, excuus voor de zoveelste topic waar een beginner om advies vraagt. Bij het starten met deze sport zie je qua materiaal de bomen door het bos niet meer! :eek:

  Wat is de situatie? Al sinds een leeftijd van - ik geloof - 6 ben ik tijdens vorstperiodes te vinden op de lokale schaatsbaan. Ik begon met de houtjes, daarna ijshockey schaatsen en vanaf mijn 12de de noren. Dit waren noren met een hoge schoen, lekker stabiel dus. Alleen omdat mijn voeten nog aardig groeiden heb ik nooit echt mijn eigen noren gehad. Daarom altijd schaatsen geleend of gehuurd.

  Nu mijn voeten zo goed als uitgegroeid zijn en ik het schaatsen iets serieuzer wil gaan aanpakken ben ik opzoek naar mijn eigen paar schaatsen. Helaas is mijn budget niet zo groot om voor bijvoorbeeld de Viking Gold 2005 te gaan. Als student is het soms best wikken en wegen. Ik hoop voor max. 300 euro een mooie set te hebben om in ieder geval te beginnen.

  In eerste instantie voor 1 of 2 keer per week recreatief schaatsen in Thialf (Heerenveen) / de elfstedenhal (Leeuwarden). Mogelijk zullen in het volgende seizoen lessen gevolgd gaan worden.

  Natuurlijk heb ik zelf ook al wat rondgekeken. O.a. bij Zandstra in Sneek. Hier vond ik de Zandstra Vink klap, een klapschaats met lage schoen. Deze ook gepast en zaten heerlijk. Ook de Viking Unlimited klap heb ik op het oog. Wel heb ik op dit forum meerdere keren gelezen weg te blijven van dit soort schaatsen. In hoeverre klopt dit? En waarom is dit?

  Zo... heel verhaal. Maar in het kort, ik zoek een goede paar schaatsen om in ieder geval mee te beginnen en die het techniek aanleren niet zal belemmeren. Ik kijk uit naar jullie advies!

  Robin
 2. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Hoi Robin,

  Belangrijkst is eerst een goed zittende schoen. De schoenen die je aangeeft zijn comfortschoenen. Deze zijn leuk als je wilt beginnen maar leveren uiteindelijk veel minder schaatsgevoel. Je zal het dan ook moeilijker hebben om de schaatstechniek echt te leren.

  Ik snap dat het met je budget lastig is. Vaak staan de EVO's bekend om hen gunstige prijs. Maar die prijs ligt wel een stuk boven je budget. http://www.evoskate.nl/index.php?p=shop/schaatsenradon/EVORadonklapChroomzwart.

  Wat je eventueel zou kunnen doen is een goede schoen kopen en een klapset van marktplaats halen. Dat zou de prijs iets kunnen verzachten.

  Ik wens je heel veel plezier in het schaatsen en succes met je zoektocht!
 3. VVA

  VVA Member

  Spaar wat langer door, doe jezelf een plezier en koop goede thermoplastische schoenen van bijv. Groothuis en een goed onderstel.
  Je zult niet gelijk beter gaan schaatsen, maar je kan in ieder geval je uitrusting niet meer de schuld geven...
 4. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Op marktplaats zoeken. Zit hier misschien iets bij?
 5. sltwg

  sltwg Member

  Kijk ff op marktplaats, daar worden genoeg nieuwe maple sets aangeboden voor niet te veel, let wel op ze scheinen klein te vallen.
 6. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Je kunt zoals gezegd op marktplaats kijken voor het klapset, maar ook voor de schoen zou je voor tweedehands kunnen gaan. Ik zou die alleen niet op marktplaats kopen, maar vaak hebben goede schaatsspecialisten ook redelijk veel tweedehands. Zij kunnen ook tweedehands thermoplastische schoenen helemaal om jouw voet vormen.
  Zit hier: https://www.janvanderhoorn.nl/tweedehands/losse-schoenen/ bijvoorbeeld iets bij voor jou?
 7. JJS

  JJS Active Member

 8. SchaatsDaan

  SchaatsDaan Active Member

  Het mag natuurlijk wel, maar persoonlijk zou ik deze schaatsen afraden. De schoen is zo slap dat je amper steun hebt, en wanneer je de schaatstechniek eenmaal een beetje onder de knie hebt, zul je toch weer nieuwe schaatsen moeten kopen omdat je belemmeringen gaat ondervinden van je materiaal.
  Voor €300 kun je zeker tweedehands een prima paar (eventueel klap)schaatsen vinden met een thermoplastische kuipschoen. Hiervan zul je naar mijn mening een stuk langer plezier hebben. Ook is het mogelijk om eerst een vaste schaats te nemen, en over een aantal jaar alleen het ijzer te verwisselen voor een klap ijzer om de kosten te drukken.

  Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 7 met Tapatalk
 9. Mannes viking

  Mannes viking Active Member

  ik had ook altijd 2de hands schaatsen of de oude schaatsen van mijn ouders hahaha (wie niet)
  en je kunt met 2dehands thermoplastich ook een miskoop hebben
  hoevaak ze zijn doorverkocht en hoevaak ze dan al niet verwarmd zijn geweest
  dat kan ook niet oneindig dan worden de schoenen ook slap
  en geven ze ook minder steun
  een mooi gezegde hier is bespaar op het ijzer maar nooit op de schoen
  ik besloot toch maar eens voor nieuwe te gaan in een echte schaatswinkel
  en wel thermoplastish schoenen
  het werdt de viking silver 2 met de viking eclipse onderstel
  had ik veel eerder moeten doen ze voelen als 1 geheel met je lichaam
  ik moest wel 1x even terug enkelknobbel gaf wat problemen maar dat is vakkundig opgelost
  heb er zeer goede steun van de schoenen en heb voor mijn gevoel goed contact met het ijs
  en wat betreft jou vraag over de Viking Unlimited klap
  ik heb ze zelf gehad niks mis mee vind ik was 1x gevallen
  gewoon naar mijn idee een prima opstap schaats
  ik zie er meer oprijden
  wat een ander vaak schrijft over een bepaalde schaats
  is vaak te herleiden vanuit eigen ervaringen
  PS
  wat is jou schoenmaat trouwens ??
  bij jan van der hoorn is zat 2dehands te koop
  Laatst bewerkt: 11 feb 2020

Deel Deze Pagina