Beginner klapschaatsen

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Erwin Okken, 26 aug 2014.

 1. Erwin Okken

  Erwin Okken New Member

  Beste iedereen,

  Ik ben een redelijke beginner met schaatsen en ik wil al een tijdje "fatsoenlijke" schaatsen kopen. Ik kreeg van iemand de tip om te kijken naar Viking Nagano (Gold).

  Ik heb nog geen ervaring met klapschaatsen en omdat ik eigenlijk nog moet beginnen met het leren van de techniek, vroeg ik mij af of jullie mij advies zouden kunnen geven.

  Zou de overstap naar klapschaatsen zoals bijvoorbeeld Viking Nagano te groot zijn of moet dit normaliter wel te doen zijn? En zou de overstap makkelijker gaan als de schaatsen thermoplastisch zijn?

  Ik ben lage noren en combinoren gewend.
  Laatst bewerkt: 26 aug 2014
 2. Glide-Ahead

  Glide-Ahead Active Member

  Hallo Erwin,

  Sommigen zeggen dat je het beste eerst op vaste noren je schaatstechniek moet perfectioneren, en dan pas overstappen naar klapschaatsen. Anderen zeggen dat je prima gelijk naar klapschaatsen kunt, mits je erop let dat je tijdens het schaatsen goed achterop de schaats blijft staan ('achterop zitten'). Bij vaste schaatsen word je gewaarschuwd als je teveel naar voren leunt; de voorkant van je ijzers boren zich dan in het ijs bij het neerzetten. Bij klapschaatsen is een goede truc om de schaats zo min mogelijk open te laten klappen bij de afzet, dan weet je dat je goed achterop zit.

  Wat betreft het materiaal: Ik raad thermoplastische schoenen sterk aan.
  ik weet niet wat je budget is, maar je zou kunnen kijken naar de volgende types (klapschaatsen):

  'Viking Nagano Silver', google er eens naar. Gloednieuw model klapschaats met thermoplastische ondersteuning van Viking, komt volgende maand op de markt. Wordt al aangeboden vanaf 416 euro compleet (adviesprijs 480 euro). Lijkt me zeer geschikt als ze goed zitten.

  Viking Gold 2005 / Gold 2000 met nagano onderstel, goede schoenen als je smalle voeten hebt met flexibele ondersteuning bij de enkels, let wel je achillespees ligt bloot door de lage inkeping achter, ik vind dat persoonlijk niks. Het Nagano onderstel is prima indien je de achterpot ingevet houdt en de lagering eens per paar jaar opnieuw invet (vraagt dus wat onderhoud). Ongeveer 850-950 euro compleet (hangt ervan af waar je koopt en welke combinatie je neemt). Nagano speciaal onderstel is er in gewoon en sprint, 'gewoon' is wat stijver en lager, 'sprint' is nagenoeg even hoog als klapsets van de meeste andere merken, en geeft wat meer stuurgevoel.

  Viking Gold 2005 xbr, zelfde als Gold 2005, maar dan voor normale voeten, deze is op de markt gekomen omdat veel mensen de originele Gold 2005 te smal vonden. Als je brede voeten hebt, is zelfs deze schoen aan de smalle kant heb ik gemerkt.

  Evo Helium, Erg fijne schoen van het pas op de markt aanwezige Evo. Vergelijkbaar met de Gold 2005 xbr, maar dan ander design en achillespees afdekking. Tevens een slordige 130 euro goedkoper. Is er ook in bredere variant. De onderstellen van Evo ken ik niet, schijnt dat de Evo LT (PM en gewone versie) fijn schaatst. Vanaf 600 euro compleet.

  Maple of Cadomotus/Marchese schoenen zou je ook nog naar kunnen kijken. De schoenen van deze merken zijn veel stugger bij de enkels dan Viking of Evo. Hoe stug je dit wilt is persoonlijk, ik zou persoonlijk beginnen met wat meer flexibiliteit, dus met Viking of Evo. Zo voel je beter wat je ijzer doet op het ijs. Stijve schoenen zijn vooral nuttig als je schaatstechniek heel goed is en je heel veel druk opbouwd bij je afzet.

  Nog wat klapsets:
  Maple onderstellen: erg stijf, erg duur. Alleen nemen als je zwaar bent of een echte krachtschaatser (zeer sterke afzet) dan zijn ze erg goed.
  Marchese onderstellen: hebben een speciaal ontworpen flexibeler mes (dan spreek ik over de Record serie) dat lekker schijnt te schaatsen vooral op wat langere afstanden wanneer je moe begint te worden. De flexibiliteit helpt je schaatstechniek goed te houden, zeggen ze. Kijk dan naar de Record 525, die is redelijk geprijsd.

  Hopelijk helpt deze uitgebreide toelichting je verder.

  Groet,

  Glide-Ahead
  Laatst bewerkt: 26 aug 2014
  Tsuki en Patrick510 vinden dit leuk.
 3. Erwin Okken

  Erwin Okken New Member

  Glide-Ahead, ontzettend bedankt voor deze over-gedetailleerde beschrijving!

  Heb jij ook ervaring met de door mij genoemde Viking Nagano Gold? Het gaat mij er vooral om dat ik moet switchen van lage noren naar de wat hogere klapschaats, want dat is het toch?
 4. Glide-Ahead

  Glide-Ahead Active Member

  Graag gedaan :)
  De Viking Gold schoen is een al wat ouder model uit de vorige eeuw. Ik vermoed dat diegene die je deze schaatsen adviseerde, de Viking Gold 'serie' bedoelde. De Gold 2000 en 2005 zijn de opvolgers van de originele gold schoen (op de markt gekomen in resp. 2000 en 2005).
  Waard om te weten: de originele Gold en de Viking marathon Special zijn nagenoeg hetzelfde, maar laatste is een stuk goedkoper.

  De originele Gold schoen biedt alleen (thermoplastisch) steun tot onderaan de enkels. Je hiel zit goed vast en iets erboven heb je steun, maar de rest is slap. Sommige mensen vinden dit het beste schaatsen, omdat ze de steun van de Gold 2005 of andere schoenen (marchese, maple, evo etc) teveel vinden.

  Aangezien je van lage noren komt, zou ik deze niet nemen en voor voldoende steun gaan. Klapschaatsen zijn inderdaad nagenoeg allemaal 'hoge' noren.

  Je zou overigens bij een goede speciaalzaak eens wat modellen kunnen passen en bekijken. Er zijn zoveel mogelijkheden tegenwoordig.
  Laatst bewerkt: 27 aug 2014
 5. Erwin Okken

  Erwin Okken New Member

  Top!

  Dit is de meest nuttige informatie die ik tot nu toe heb gekregen. Zoals je al zei: zoveel mogelijkheden tegenwoordig en elk type heeft zijn eigen plus- en minpunten. Het is voor mij ook moeilijk in te schatten hoe stevig ik in zulke schoenen sta, aangezien ik enorm oude schaatsen gewend ben. Ik hoop stiekem dat de kwaliteit van de klapschaatsen van tegenwoordig de overgang van traditionele lage noren naar de moderne klapschaats iets makkelijker maakt. Van eerder als (klein :p) kind weet ik nog dat hoge noren niet meevielen.

  Ik weet nog niet wat mijn volgende stap is. Ik ben beginner dus schaatsen voor de professionele schaatser vind ik niet nodig, maar zou persoonlijk wel graag op klapschaatsen willen beginnen.
 6. Glide-Ahead

  Glide-Ahead Active Member

  Als je er niet teveel aan uit wilt geven zou je kunnen kijken of je de goed geprijsde Viking Nagano Silver in september ergens kunt passen. Alle andere opties zijn duidelijk duurder. Ik weet echter niet of de Viking Silver een goede schoen is, ik heb ze zelf nog niet in het echt gezien, maar de specificaties ervan klinken goed in ieder geval.


  Owja nog een lijstje van de websites van de fabrikanten die ik in m'n eerste post noemde, dan kan je daar rondkijken wat ze bieden:

  www.viking.nl (Viking silver staat nog niet op de site atm.)
  www.cadomotus.nl (marchese schaatsen)
  www.evoskate.nl
  www.mapleskate.com
  Laatst bewerkt: 27 aug 2014
 7. Erwin Okken

  Erwin Okken New Member

  Ik heb even georiënteerd en ik ben toch aan het overwegen om de oudere Gold te halen. Weet jij toevallig ook hoe dat met die schaats zit wat betreft maat? Ik heb maat 44 schoenen en maat 43 schaatsen maar die maat 43 is een beetje aan de krappe kant.
 8. Glide-Ahead

  Glide-Ahead Active Member

  Ok. Als de mindere steun die deze schoen biedt je prettig lijkt, moet je dat doen. Bedenk tevens dat de Gold schoen de smalste leest van Viking heeft, dus als je geen smalle voeten hebt ga je geheid kramp krijgen. Er zijn zat schaatsers die zich blind staarden op de Gold 2000 en Gold 2005, en achteraf merkten dat ze toch wel veel kramp kregen omdat ze geen smalle voeten hadden.
  De marathon special schoen heeft een 'medium' leest, en is verder zeer vergelijkbaar met de gold qua constructie, heb ik begrepen van een winkelier.

  Over de maatvoering: ga op blote voeten staan op een vel A4 papier, met je hielen én de rand van het vel papier tegen een muur of muurplint. Markeer nu tot waar je grote teen van je grootste voet (kan verschillend zijn) ophoudt. Meet hierna de afstand van de rand van het vel papier tot aan je markering, en je weet je voetlengte.

  De maat kan je nu opzoeken onder 'Viking' in deze link: http://www.theskatenowshop.com/size-charts.

  Groet en succes,

  Glide-Ahead
  Laatst bewerkt: 27 aug 2014
 9. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  Om niet meteen voor elke vraag van de beginner die door de bomen het bos niet meer ziet een nieuwe topic te moeten openen, even hier inpikken.
  Nu: Zandstra Semi soft (3592 wellicht, maar vind nergens exact nr) met VING klapnoor.
  Niveau: net een ietwat gevorderde recreant, doorglijden en wat terugsturen op rechts begint wat te lukken (itt links, evenwichtsding), overstappen in de bochten is pak moeizamer dan met mijn inline skates, maar begint stilletjesaan ook wat te lukken.
  Ik mis: wat gevoel voet vs ijzers (zit wellicht ook iets te ruim in schoen vanvoor), wat flexibiliteit door hoge schoen.
  Must: thermoplastisch (zie boven), liefst met 'verstelbaar' onderstel (heb nog te vaak het idee dat ik recht op mijn schaats sta, en dat ik toch nog teveel naar binnen ben gekanteld. Vooral met linkervoet, met de rechter is dat door training wat weggewerkt, links blijft een mysterie.)
  Gebruik: wekelijkse training (in België dus op shorttrackbaan), af en toe naar NL voor 400m baan, op termijn (binnen aantal jaar) evt wat wedstrijdjes voor de fun meedoen. Voor natuurijs overweeg ik op termijn Zweedse kluunschaatsen.
  Doel: in eerste instantie beter leren schaatsen, later: sneller leren schaatsen
  Prijscategorie: -500 euro (Viking Nagano Gold 2005 valt hiermee al direct af)

  Hoog of laag?
  Lage schoen gaat op zich al aanpassen zijn, ik vraag me af of hogere schaats niet té veel aanpassing vergt in het begin? Langs de andere kant heb ik de indruk dat mijn 3592 niet helemaal laag is, maar al halfhoog, dus is dat verschil wellicht beperkt.
  Vast of klap?
  Er zijn er idd die zeggen dat het weinig uitmaakt, er zijn er die zeggen dat het wel uitmaakt als je nog volop leert. Klap nu nog niet nodig, en is ook duurder, maar misschien wel nuttig over 1-2 jaar.
  Tussenoplossing, vast beginnen en later evt ander onderstel?
  Noobvraag1: kan je zomaar elk ijzer onder elke schaats monteren? bv Evo Adore of Raps Raven met later Marchese SilverSaya NSX klappers om maar iets te zeggen?)
  Noobvraag2: @Glide-Ahead wat bedoel je met "achillespees ligt bloot door de lage inkeping achter", wat is het nadeel hiervan?

  Mooie thermo-klapinstapper lijkt die viking-nagano-silver, maar Evo Adore of Raps Raven V8 lijken me ook wel wat, maar die laatste twee hebben de keuze tussen vast of klap onderstel. Eventjes naar de winkel gaan en uitproberen is niet evident in België, vandaar dat ik zoveel mogelijk info probeer op te zoeken op voorhand. ;)
  Laatst bewerkt: 17 nov 2014
 10. Glide-Ahead

  Glide-Ahead Active Member

  Beste Zeekoei,

  Om maar even met je noob-vragen te beginnen, hebben we dat alvast uit de weg geruimd:
  Ja, je kan elk onderstel onder elke schoen monteren, zolang de steek (hartafstand tussen voorste bevestigingspunt en achterste bevestigingspunt) hetzelfde is, of bijna hetzelfde (lengte-gleuven geven wat speling hierin).
  Een bloot liggende achillespees is een potentiële doorgekliefde achillespees.. De grootste angsten van iedere schaatser zijn: afgesneden vingers en doorgesneden achillespees door valpartij (laatste komt zeker nogal eens voor). De achillespees kan niet doorgesneden worden als deze afgedekt is, wat niet het geval is bij de Gold schoenen. Ook is het best wel koud met -10 graden om daar een bloot stukje huid te hebben naar mijn mening.

  Dan over die 3 modellen die je noemt: de (nieuwe) Raps Raven is een slecht afgewerkte schoen, ziet er mooi uit op plaatjes maar in het echt niet tof en heel star. Het V8 onderstel is erg stijf, en geeft daarmee weinig stuurgevoel. Het is persoonlijk of je dit veel of weinig wilt.
  Viking en Evo.. grote concurrenten. De Nagano Silver lijkt een antwoord van Viking op de concurrentie. Mijn advies is beiden bestellen via internet (ongeslepen!) en dan thuis voorzichtig passen. Via internet is het contact minder persoonlijk en de rechten van de klant groter dan als je het in de winkel koopt (7 dagen retourrecht wettelijk, tenminste in Nederland). De exact juiste maat kan je vinden op: http://www.theskatenowshop.com/size-charts

  Voet opmeten: ga met je hielen tegen de muur (plint) staan, op een A4 papiertje dat ook tegen de muur (plint) op de grond ligt. Zet nu een streepje voor je langste teen. Meet vervolgens de afstand tussen de rand van het papier en het streepje. Dit is je voetlengte die je kunt gebruiken om de juiste maat te kiezen in de maattabellen. Indien je ertussenin zit, neem de kleinste maat. Leder rekt altijd iets op.

  Maargoed dat heeft wel weer risico's natuurlijk.. Er zijn momenteel denk ik 0 mensen op dit forum met Nagano Silver ervaring.. De Evo Adore is daarentegen best populair. Let wel: Nagano Silver heeft lederen binnenkant, Adore kunststof binnenkant.

  Over klap of vast zou ik mijn hoofd niet zoveel breken, als klap je tof lijkt en je het geld ervoor hebt, gewoon doen. Het schaatst gemakkelijker omdat je je been verder kunt strekken.
  De Nagano Silver is overigens 1cm dichter op het ijs dan een 'hoge noor', dus dat kan prettiger zijn. Echter is wel stijver (minder stuurgevoel) dan de EVO aluminium onderstellen.
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 11. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  Dank x 100... jullie experts zijn toch echt wel een beetje de helden van de online wereld. ;)
  Ik check nog even met mijn bankrekening en trainer en als ik knoop doorhak laat ik zeker weten wat het geworden is.
  Ik lees net dat de vaste Evo Adore makkelijk tot klap 'om te bouwen' zou zijn door vakhandel, misschien niet oninteressante tussenstap. Maar de Silver die iets lager staat idem.

  Als ik het goed heb kan ik bij beide modellen de ijzers wel niet een tikkie verstellen om ze beter onder mijn voet te krijgen mocht dat nodig zijn?

  Ivm die achillespees, bestaat er niet zoiets als een enkelbeschermer die je voor paar tientjes kan kopen? Dragen mensen dat dan niet 'omdat het niet staat', modieuze redenen zoals bij een helm bij wielrenners vroeger? Of snijvaste sokken.
  Laatst bewerkt: 18 nov 2014
 12. schaatsbart

  schaatsbart Member

  Als ik me niet vergis, heeft viking inmiddels een hulpbeugeltje om de klapmechanieken op slot te kunnen zetten, dit is waarschijnlijk gemaakt terwille van het natuurijs schaatsen; een klapschaats in een scheut terechtkomen is geen pretje vinden velen. Uiteraard zou zo,n beugeltje op de baan ook werken, elk geval leuk om te onderzoeken.
  Voorzover hebben alleen de balangrud klapstellen een pennetje om het ijzer danwel los of vast te zetten.
 13. schaatsbart

  schaatsbart Member

  Heb, m gevonden, skatelock heet die.
  http://www.vanderwoudehoorn.nl/skate-lock
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 14. Glide-Ahead

  Glide-Ahead Active Member

  40 euro voor zo'n stukje plastic..unbelievable..
  Wat je meestal hoort, is dat mensen die vast hebben over willen naar klapschaatsen.
  Andersom hoor je nooit.
  Reken zelf maar wat je het best kunt nemen. (Of je moet vooral op natuurijs schaatsen, dan is vast misschien wel beter.)

  Jep.
  Reden is: kost extra geld, en kost extra geklooi bij iedere keer aantrekken. (en men 'valt toch niet' en als men valt 'dan gebeurt dat doorsnijden toch niet'). De mensen die je met snijvaste kleding ziet schaatsen, zijn vaak ook de mensen die een nare ervaring hebben gehad met scherpe schaatsen. (Als de koe verdronken is, dempt men de put he).
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 15. schaatsbart

  schaatsbart Member

  Even nog over dat beugeltje. Ik verwijs nog even naar de eerste zin/vraag van de topic starter. Vast of klap,waarmee te beginnen. De keuze aan klapschaatsen die je ook vast kunt zetten is zeer beperkt. wat doorgaans betekent dat je na vorderingen aan een nieuwe aanschaf van schaatsen overgaat. Niet alleen vanwege het klapmechanisme maar ook de schoen; dan is zo,n beugeltje stukken voordeliger dan het hele onderstel te moeten vervangen.
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 16. luwe

  luwe New Member

  warom zijn de natuurijs schaatsen met een klap en niet vast
  een keer klap nooit meer vast ook niet op natuur ijs
  heb wel Salomons voor buiten is alleen maar recht aan recht door
  en de ijzers zijn opgeslepen aan de voorkant
 17. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Sebra sports heeft wel enkelsokjes. Volgens mij iedere schaatszaak ook. Sebra is makkelijk online te regelen.
 18. schaatsbart

  schaatsbart Member

  Ja, dat zijn ook echte natuurijsschaatsen. Schieten die bindingen los als je in een scheur rijdt??
 19. luwe

  luwe New Member

  binding gaat niet open nog nooit problemen gehad super Salomons
  schaatsbart vindt dit leuk.
 20. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  mja, zo'n beugeltje x2 is toch ook alweer 80 euro, voor het dubbele heb je al die vaste Evo ijzers...

Deel Deze Pagina