bovenwijde Giethoorn

Discussie in '2012-2013' gestart door hversch, 19 jan 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  hier hoort de reactie meer thuis:
  de organisatie van de vijfmerentocht heeft de inschrijving moeten stoppen. zo'n 17.000 rijders waren op het ijs.
  da's filerijden. Grote parkeerproblemen ook. bedenk dat in het verleden wel eens 7 tot max `10.000 rijders meededen.
  het bewijst maar weer eens wat voor kuddedieren de meeste mensen zijn.
  Ik denk dat het ijs met name in de kleinere slootjes richting Wanneperveen behoorlijk stukgereden is.

  Toch ook een pluim naar de plaatselijke ijsverenigingen die alles in het werk stelden om te kunen rijden.
  Maar ik denk dat er iets gedaan moet worden aan de massale toeloop. Bij fietstochten zie je wel een deelnamestop.
  Voorinschrijving is dan één van de vereisten, en dat kan bijna niet bij zo'n tocht op t laatste moment.
  Maar 17.000 man, dat is meer dan de elfstedentocht en dat op een veel kleiner tijdvak en op veel minder kilometers.

  17.000 op 34.000 meter is iedere 2 meter een rijder.

  in Haren gaat morgen de toertocht wel gewoon door.
 2. skater

  skater Member

  Pfft, daar gaat een mooi weekendje schaatsen. Weg ijs :(
  Vorig jaar kon je prima buiten de tochten schaatsen; is dat nu ook het geval of is het echt helemaal verrot? :(
 3. Polceu

  Polceu New Member

  Ik was vandaag bij de 5 merentocht, en ik zou niet graag nog een rondje op dat ijs maken na vandaag. De smalle stukken waren vaak slecht, en voorbij Wanneperveen heel erg slecht. Klunen over de randen van het ijs vanwege de plassen/scheuren in het midden. Later werden daar mensen met platte karren om het stuk geleid, top van de organisatie. De meren zelf waren stukken beter, wel veel scheuren, maar goed ijs.
  De situatie op de weg viel nog redelijk mee, alleen de kluunplek in Wanneperveen zorgde bij mij voor veel oponthoudt.
 4. proeme

  proeme Well-Known Member

  Jammer voor de deelnemers (en mensen die niet meer konden starten), maar het zat er wel een beetje in natuurlijk. Al een hele tijd hangt het goede natuurijs in de lucht, maar het is steeds nét niet (kleine groepjes wil wel, meer niet). En nu is er eindelijk een tocht, terwijl je ook weet dat het bijna de laatste kans is vanwege de dooi die zondag invalt. Logisch dat iedereen die ook maar een beetje kan daar naartoe wil.

  Ik was zelf gisteravond ook behoorlijk chagerijnig dat ik door de combinatie werk (=laat starten en dus goed moeten doorrijden) en blessure (= kan wel rijden maar alleen rustig aan) niet kon starten...
 5. JohanF.

  JohanF. New Member

  Vanmorgen om 9:15u gestart vanaf de IJsclub Wanneperveen. Bedoeling was om 2 rondjes te doen maar na 2km was het voor mij al duidelijk dat het er maar 1 zou worden. Toen stond er al water op het ijs. Het was druk, hard rijden was onverantwoord. Dus gewoon lekker genieten. Veel mensen die vielen en soms hard. Organisatie was ondanks de afgelasting goed voor elkaar. De sfeer was geweldig. Iedereen knoopte een gesprekje aan met elkaar. IJs op de meren was goed. In de smalle passages slecht. Gewoon kapot gereden. Maar ik had het toch niet willen missen. Ik heb me prima vermaakt.
 6. Ernie

  Ernie New Member

  Was ook net te laat om me nog in te schrijven, maar toen hadden we de verhalen van water op de beruchte sloot al gehoord. Geen probleem, rondje Belterwijde west en nog wat natuurgebied en op naar Blokzijl over prachtig geveegd ijs met 1 keer klunen. Via Beulakerwijde, Boschwijde, mooie weerribben en Giethoornsemeer. Kleine 60Km en nauwelijks hetzelfde ijs. Bijna 60Km recent geveegde baan dus en dan hadden we nog lang niet alles gehad. Hulde aan de ijsclubs! :)
 7. egbert1976

  egbert1976 New Member

  Scheuren op de meren? Ik heb zelf gisteren gereden, 2 ronden en de meren lager er prachtig bij. Alleen op 1 meer lager er 3 of 4 breedte scheuren en voor de rest heb ik nauwlijks scheuren gezien. Het ijs op de meren had ook nauwlijks te lijden onder de vele schaatsers.

  De grachten tussen de meren waren wel hier en daar slecht.

  Top dag gehad en een super organisatie!
 8. proeme

  proeme Well-Known Member

  Giethoornse dorpentocht was mooi vandaag. Ik was er 5 minuten nadat de inschrijving sloot (tsja, moest 's ochtends nog werken), maar die man zei: "je kunt gewoon rijden hoor". Tsja, ik wilde netjes betalen, maar als dat niet mag dan maar niet...

  Onderweg begreep ik wel waarom de inschrijving gesloten was. Deel van de route was slecht. Er was al ergens een omleiding gelegd en ook andere stukken was krabbelijs. Meerdere plekken met water op het ijs, waarbij 3 zo erg waren dat ik me niet aan een tweede ronde hebt gewaagd.
  Maar... er waren ook stukken prachtig zwart ijs, met name (maar niet uitsluitend) op de meren. En door Giethoorn heen is gewoon prachtig, ook al het ijs niet zo mooi is. En die goede stukken waren in de meerderheid. Ik ben blij dat ik nog gegaan ben. Het was puur genieten.

  Ik kwam op internet tegen dat dit de route was:
  https://maps.google.nl/maps/ms?msid=201 ... 8,0.154324

  kan iemand met een GPS-meting dit bevestigen? Ik heb de indruk dat het bij Giethoorn anders ging (door die omleiding??) maar kan niet reconstrueren hoe dan...
 9. martend

  martend New Member

  Ik heb gisteren ook de Giethoornse dorpentocht gereden samen met mijn elfjarige dochter. De afstand inclusief vanaf de ijsbaan in Wanneperveen was totaal 22km. Ijs op de slootjes was soms niet best maar dat is logisch als er veel mensen al overheen zijn gegaan. Wij zijn om stipt 9 uur gestart en het was een heerlijke tocht samen. Alleen bij de kluunplek bij Giethoorn vlak na het Paviljoen was het druk. Voor de rest konden wij(zo hard reden wij niet) prima schaatsen.
 10. Hank

  Hank New Member

  Dank je. GoPro hero3 white edition.

  Staan inmiddels meer filmpjes op YouTube kanaal. O.a. dorpentocht met heel lange shots dorpsgracht.
 11. Hank

  Hank New Member

 12. martend

  martend New Member

  Mooi Hank. Ik heb mijn dochter en mijzelf gespot bij het schaatsen aantrekken bij de ijsbaan in Wanneperveen.
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina