Compatibiliteit Viking schoenen en onderstel

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Goud-tweeduizend, 18 jan 2020.

 1. Goud-tweeduizend

  Goud-tweeduizend New Member

  Sinds kort heb ik mijn Marathon I schoenen vervangen door bijna nieuwe Viking gold2000 schoenen (rijdt fantastisch!). Hieronder heb ik momenteel mijn marathon-ijzers zitten. Op marktplaats kijk ik zonder al te veel haast wat rond naar tweedehands nagano onderstellen. Nu lees ik hier en daar dat Viking steekmaten niet bij elke maat verspringen. Betekent dit dat een maat 40 of 42 Nagano onderstel ook past op mijn maat 41 schoen? Welke nagano ijzers zijn compatibel met mijn schoenen?
 2. Glide-Ahead

  Glide-Ahead Active Member

 3. Goud-tweeduizend

  Goud-tweeduizend New Member


  Hallo Glide-Ahead,

  dankjewel voor je antwoord en de link naar het overzicht. Ik zie dat de hart-op-hart steekmaten bij elke schoenmaat verspringen. Dus de schroefjes zitten dan op verschillende afstanden en dat lijkt me niet uitwisselbaar....?

  Maar de “afstand tot voorpunt” lijkt wel weer gelijk te zijn bij maat 41 en 42. Wat deze maat precies aangeeft is mij echter niet helemaal duidelijk.
 4. Glide-Ahead

  Glide-Ahead Active Member

  Hm, schaats-onderstellen hebben lengteslots, in ieder geval die van Viking, waardoor er verschillende steekmaten op een onderstel gemonteerd kunnen worden. De 'afstand tot voorpunt' is van belang voor de positie van het scharnierpunt onder de voet, en de uiteindelijke schaatsschoen-onderstel combinatie.
 5. Goud-tweeduizend

  Goud-tweeduizend New Member

  Dus omdat de afstand tot voorpunt hetzelfde is bij 41 en 42 schoenen, zijn de onderstellen uitwisselbaar (zolang de schroeven nog in de lengte sleuf terecht komen natuurlijk). Dat maakt alles wat duidelijker voor mij. Dankjewel!
 6. Patrick510

  Patrick510 Active Member

  Mijn vorige schaatsen waren ook Gold2000 en ik reed met een maat 42 een maat 43 brug. Dat ging prima. Uit mijn hoofd gezegd zijn de buizen van een maat 42 en 43 even lang en geldt hetzelfde voor een maat 40 en 41. Dan zou ik er persoonlijk niet voor kiezen om een 42 onder een 41 schoen te schroeven om verband met de langere buizen. Een 40 daarentegen wel gewoon
 7. Skatekwa

  Skatekwa New Member

  Hoi,
  Oude thread, maar ik heb m met interesse gelezen. Ik heb net een paar mooie Viking Gold 2017 2e hands mt 38 op de kop getikt. Passen daar Viking klappers onder van mt 37-38-39 onder? Nog een speciale reden om niet te kiezen voor 37 of 39? Dat maakt mijn zoekactie voor 2e hands en aanbiedingen wat breder namelijk…
 8. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  @Skatekwa , deze ijzers moeten gewoon passen.

  Er is geen specifieke reden om een maat groter of kleiner te nemen. Je moet die schoen nemen waar je voet goed in past. Vooral de lengtemaat is van belang. Meestal moet je de Viking 1 maat kleiner nemen dan je schoenmaat. De Gold's kunnen thermoplastisch worden vervormd. Iets te klein of te groot is dus geen probleem. Als je veel druk voelt of heel veel ruimte hebt dan kan je beter naar een ander model of ander merk kijken. Er is tegenwoordig keus genoeg.
  Skatekwa vindt dit leuk.
 9. Dennly

  Dennly New Member

  Dit hangt af van het model. Een groot aantal modellen van Viking (waaronder Sapphire, Icon, Eclips) gaan per stappen van 2. Met schoenmaat 38 wordt dit dan een 38/39 schaats. Als je een 36/37 pakt (weet niet of dit past), krijg je iig een korter ijzer.
  Irt de kortere / langere ijzers kan ik niet zoveel zeggen. Bij Viking worden de Icon en Sapphire in een gewone en een Plus versie geleverd. Volgens de Viking website heeft de Plus variant een langer buis/blad, bijvoorbeeld toepasbaar als je schoenmaat (beugelmaat) in verhouding klein is ten opzichte van je lichaamslengte.

  Succes met de zoektocht!
  Skatekwa vindt dit leuk.
 10. Skatekwa

  Skatekwa New Member

  Thanks. Die schoenen mt38 zitten iig al perfect. Ik zoek alleen nog een paar knappe onderstellen, niet voor de hoofdprijs . Wil wel iets goeds, van mijn oude marathon 1 heb ik 20+ jaar plezier gehad.
 11. Skatekwa

  Skatekwa New Member

  Dank voor de info !
 12. Dennly

  Dennly New Member

  Sommige winkels hebben ook tweedehands ijzers te koop. Dus als je iets goeds wil maar niet tegen de nieuwprijs dan is het handig om die sites ook in de gate te houden. Weet niet waar je woont, maar neem bijvoorbeeld Jan van der Hoorn: https://www.janvanderhoorn.nl/tweedehands/klapschaatsen/
  Skatekwa vindt dit leuk.
 13. Skatekwa

  Skatekwa New Member

  Ja dank je. Daar heb ik al contact mee. Is niet zo ver bij mij (Utrecht).
 14. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Ik weet uit zeer betrouwbare bron dat Jan van der Hoorn op dit moment een paar Viking Nagano Sprint p.m. Nikkel buizen heeft liggen. excl. brug voor maat 42.

  Ik heb afgelopen zaterdag mijn buizen ingewisseld voor een setje Viking Icons.
  Laatst bewerkt: 7 okt 2021
  Skatekwa vindt dit leuk.
 15. ASG

  ASG New Member

  Op marktplaats heb ik een paar mooie viking silver voorbij zien komen (mt 37). Echter weet ik niet of ik al helemaal klaar ben voor de overstap naar klapschaatsen. Ik wil daarom graag mn oude vaste ijzer eronder zetten (raps V4). Weet iemand of dit kan?
 16. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Dat is afhankelijk van de steek (lengte tussen bevestigingspunten). Normaal gesproken kan het wel. Je kan natuurlijk de afstand tussen de bevestigingspunten opmeten en vragen of de verkoper dat ook wil doen.

Deel Deze Pagina