De NOS, en hoe ze het doen.

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door Sabine, 10 jan 2010.

 1. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Als ze niet over Jutta Leerdam zouden praten zouden er buiten de Forumleden om nog maar anderhalve man en een paardenkop schaatsen kijken...
  chicagodude vindt dit leuk.
 2. Tuft

  Tuft Active Member

  Ik vind de regie dit weekend hier en daar moeilijk te volgen. Vanavond vond ik het toch gek hoe tijdens de 1000 meter vrouwen eerst tijdens de finish van de rit van Aydova (?) lang werd weggeschakeld naar een nietszeggend shot van Kok, en hoe daarna tijdens de 1000 meter mannen we een rondje 24,2 van McDermott-Mostowy grotendeels hebben moeten missen ten faveure van een knuffel van Jutta en Jake. dit soort shots kunnen toch ook prima verlaat tussen de ritten door worden meegenomen?
 3. Jaco

  Jaco Active Member

  Die knuffel past prima bij RTL Boulevard of Shownieuws, mag van mij best achterwege blijven bij live sport.
  Ko Savabli vindt dit leuk.
 4. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Ik ben de eerste om te klagen over nietszeggende beelden tijdens de race maar ik vind wel dat er dan over alles geklaagd moet worden en niet alleen over Jake Paul en Jutta Leerdam zoals nu populair lijkt.

  Waar waren jullie tijdens de duizend shots van Naomi van As, van die Dirk-Jan-Dirk van Irene Schouten, van Jan-Dirk-Jan van Antoinette de Jong? Momenteel oogt het wellicht veel Jutta Leerdam met boytoy, maar Roest heeft geen vriendin, Kramer is gestopt, hiervoor was het de hele tijd Verweij tijdens de beelden van Leerdam (ook erg, misschien nog wel erger), en de rest van het pak is ontzettend bleu. Bovendien brengt in principe elk shot van een vrouwelijke schaatser een potentiele partner van Kjeld Nuis in beeld.
 5. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Voor mij was het probleem niet per se dat we Jake Paul zagen, maar dat het een veel te lang shot was dat tijdens de 600m doorkomst van een heel erg snelle rit was.

  Ik zie nog steeds zijn kop liever niet, maar ik kan er mee leven als het niet ten koste gaat van de ritten van anderen.
  Jaco, Tuft, mhp1988 en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 6. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Zo sta ik er ook in maar ik heb het idee dat het voor anderen ook gaat om het hele concept van Jutta Leerdam en die Jake Paul.
 7. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Op zich kan ik dat ook wel begrijpen. Ik ben Youtuber en kijk ook veel Youtube, dus ik kende hem en zijn reputatie al lang voordat hij iets met Jutta kreeg. Hij is zachtgezegd geen lieverdje geweest op veel verschillende manieren, dus ik en veel anderen zien hem liever niet.
 8. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Ik had eigenlijk de indruk dat het vooral ging om het in beeld te brengen tijdens de ritten zelf, maar het zou kunnen dat sommigen het liever helemaal niet willen zien.

  Op zich heb ik er geen enke probleem dat we af en toe shots krijgen Paul al dan niet met Leerdam. ZOals je zegt hebben we dat al vele jaren van andere partners, aar dan wel tussen de live ritten door. Voegt ook wel een beetje human interest toe.

  Maar het zou kunnen dat sommigen een flinke bias tegen Paul in het geheel hebben. Ik ken hem verder niet zo, hoewel ik wel wat gehoord heb over zijn reputatie. Goed, voor mij persoonlijk ziet alles aan hem er ranzig uit, maar ja smaken verschillen natuurlijk. Leerdam valt duidelijk op het type 'bad boy', naja prima hoor.

  Ik snap wel het bezwaar van Inimine over het feit dat Paul blijkbaar een voorkeursbehandeling genoot in SLC, maar zoals al eerder gezegd dat houdt ongetwijfeld verband met zijn status als bekendheid in de VS, en bovendien leek het erop dat hij door (waarschijnlijk reality?) cameras gevolgd werd, dus ze zulllen wellicht een dealtje gesloten hebben met SLC.
  alexander79 en G1ant vinden dit leuk.
 9. groenster

  groenster New Member

  Het viel dit keer ook meer op omdat de visuals van de ISU niet doorliepen in de tussengeplakte beelden van de NOS. Tijdens andere wedstrijden als de Olympische Spelen loopt ten minste de tijd nog mee in beeld, zodat sfeerbeelden van gapende/zoenende/aanfietsende schaatsers minder voelen als grote afleiding tijdens de race.
  Marcel Vos en SprintMaster vinden dit leuk.
 10. tostiees-31

  tostiees-31 Well-Known Member

  Een fijne feel-good reportage gezien over de familie Dubreuil en de hoge aantallen schaatsers in Quebec. Fijn om te zien dat ze investeren en de jeugd er ook warm voor draait!
 11. Chrys

  Chrys Member

  De NOS is nog niet in WK-vorm. Van Dijk zit om de haverklap mis. Regie schakelt weg tijdens de doorkomsten weg en mist daardoor tussen- en eindtijden. Ik klaag niet snel, maar tijdens een WK mag je wel iets meer verwachten, vind ik.
  Asterisk en SprintMaster vinden dit leuk.
 12. Thijs1410

  Thijs1410 Member

  Van Dijk maakt altijd veel fouten.
 13. kernploegfusie

  kernploegfusie Active Member

  Ik vind de 'wie, wat, waar, Wüst' verslagjes op de site van de NOS heel leuk.
  alexander79 en Thijs1410 vinden dit leuk.
 14. proeme

  proeme Well-Known Member

  vandaag stond ze in de food court. Daar waar ik 15 jaar geleden ook dagelijks kwam. Ik had meteen weer heimwee...
 15. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Schijtziek wordt je van dat telkens lang weg schakelen bij een spannende rit als van Fish. Een infietsende Roest en Ghiotto op de tribune zijn belangrijk genoeg om meer dan 15 seconden aandacht aan te besteden. Het is alsof ze bewust de irri-irri-irritatie grens opzoeken. :(:mad::eek:
  Als Fish tijdens dat wegschakelen was gevallen waren de rapen gaar geweest want dan hadden ze dat live gemist.
 16. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Dat ze ervoor kiezen om grotendeels de Nederlanders te interviewen tijdens de korte voor- en nabesprekingen is nog tot daaraan toe, hoewel wat jammer. Dat is een keuze die je inderdaad kan maken op basis van het grote publiek.

  Wat ik wel echt zonde vind is dat ze niet op de website wat extra interviews plaatsen, in ieder geval met de kampioenen. Johan de Wit werd in het verleden ook regelmatig geïnterviewd, dat had dit weekend ook prima een keer gekund, desnoods kan híj vertellen hoe Takagi, Han en Ning erin staan. Tegenwoordig hoeft niet meer alles in de uitzending, maak daar dan ook gebruik van. De ISU heeft op de website altijd interviewtjes van enkele regels met alle medaillewinnaars, dat kan ook al helpen om wat meer gevoel te krijgen bij de verschillende buitenlandse rijders.

  NB: Ik zag op de achtergrond dat Schouten ook al geïnterviewd werd door -volgens mij- de Noorse televisie. Kan dus wel.
  mhp1988 en SprintMaster vinden dit leuk.
 17. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Dit toernooi is door een combinatie van de Canadezen en de NOS met afstand het slechtst geregisseerde toernooi dat ik me kan herinneren. Dit moet volgend jaar echt veel en veel beter.
  VorstM en Chrys vinden dit leuk.
 18. Tuft

  Tuft Active Member

  Ik snap de keuze om Jordan Stolz te interviewen wel, ondanks dat hij weinig te melden heeft. Het is verreweg de grootste internationale naam in het schaatsen en hij wordt terecht vergeleken met Eric Heiden. Een interview met Johan de Wit was leuk geweest. Wat ik dan eerder mis, is de reportages rond (buitenlandse) schaatsers, bijvoorbeeld bij trainingskampen of in voorbereiding op een wedstrijd. Denk aan: een reportage rond de Italianen in Baselga, of Jan Bos met zijn Chinese schaatsers. In het verleden was daar meer aandacht voor, heb ik het idee (bijvoorbeeld jong oranje in de sneeuw). Ik heb het idee dat de tijden ook zijn veranderd, dat het steeds moeilijker is om als journalist toegang te krijgen en dat er minder budget hierin gestopt wordt door de NOS (ten faveure van bijv. een reportage van de succesvolle Nederlandse atletiekploeg).

  Verder sluit ik me aan op de kritiek op de regie. De shots die tijdens de ritten in beeld kwamen, voegden zelden iets toe en gingen veel te lang door. Zo was het moeilijk om de rit en tussentijden op de 1500 meter tussen Stolz en Kongshaug te volgen, omdat we 15 seconden lang Kjeld Nuis zagen wandelen en gapen. Breng die shots dan tussen de ritten door in beeld! De montage met de live-beelden vanuit Calgary zag er amateuristisch uit. De sfeerbeelden en het mini-interview met Van Gennip die tijdens de Chinese 10 kilometer-rit werden getoond (na enkele technische missers), voegden ook weinig toe en hadden prima in het begin van de uitzending getoond kunnen worden. Tijdens de ritten leidt het alleen maar af en neemt het ruimte in die de commentatoren prima met leuke inside-stories kunnen vullen, of met een analyse van de techniek van de schaatsers tijdens de rit.
  Ko Savabli vindt dit leuk.
 19. Ko Savabli

  Ko Savabli Well-Known Member

  Amen!

  Niks mis met tussenshots. Totaal niet zelfs. Wanneer ze goed gebruikt worden, kunnen ze het verhaal dat zich tijdens een complete afstand of zelfs toernooi ontvouwt geweldig veel meer cachet geven. Maar doe ze inderdaad alsjeblieft tussen de ritten door. Of maak ze gewoon korter. Korter mensen Korter! Kjeld zien ijsberen voegt op zich best wat toe. Zelfs bij herhaling. Spanning en Beleving. En Schouten met haar handen in het haar ook. Maar dat beeld vertelt ook in 3 seconden het verhaal. Seconde 4 t/m 15 voegen niets meer toe. En! Hou altijd de tussentijden in beeld. Plus! Zorg er altijd voor dat je als kijker (bei)de schaatsers op de streep af ziet rijden. Dit is in mijn beleving essentieel voor schaatsen kijken. Zonder de klok in beeld en de verschillen met de beste of bronzen tijd valt de complete beleving weg.

  En hou alsjeblieft op, maar dan ook echt please, please, please, met die (nietszeggende) interviews tijdens de race. Toen ze donderdag middenin de race van Eitrem gewoon twee interviews in beeld propte en ik volgens mij twee minuten geen enkele tijd of doorkomst meer kon zien, kon ik mijn ogen gewoon echt niet geloven. Hoe veel dieper kun je nog zinken! Eitrem! Een van de favorieten voor een medaille! Je bent volledig opgewarmd met de voorgaande ritten. Je gaat er eens goed voor zitten! Of zelfs staan! Want Nu gaat het gebeuren! Alsof Robben op Casillas af rent, zijn voet tegen de bal plaatst en ... dan krijg je interviews in beeld? Bij het schaatsen kan het. Kennelijk. Zomaar. Het is echt te gek voor woorden.

  Iemand hier bij het afgelopen WK Zwemmen tijdens de races interviews in beeld gezien? Of bij een tennis wedstrijd? Sinner serveert, interviewtje met Griekspoor! Voetbal wedstrijd? Frenkie De Jong stuurt Memphis weg, Interviewtje met de bondscoach! Schansspringen? Kobayashi springt en vliegt richting of voorbij het kritieke punt, interviewtje met Wellinger! Shorttrack? Schulting passeert Kim, interviewtje met Kerstholt! Iemand? De enige sport waarbij interviews tijdens de wedstrijd mits goed getimed prima kunnen, is wielrennen. Maar tijdens een schaatswedstrijd waarbij het volgen van de sport in feite zuiver bestaat uit het kunnen meekijken met het duel tussen de schaatsers en de rondetijden, kan het in mijn bescheiden opinie dus niet. Maar wie ben ik?

  Overigens, en dan stop ik met zeuren, vond ik het ook vrij pijnlijk dat de medaille ceremonie van de Italiaanse heren, Swings en Ghiotto niet te zien waren. Bij die van de TP heren kwamen ze wellicht in tijdsnood door oeverloos geanalyseer, maar bij die van Swings en Ghiotto was het pijnlijk, zo niet schandalig. Bij Swings werd gezegd dat de zendtijd erop zat ... het was na twaalven en er volgde een herhaling van Wie is De Mol? Een Herhaling! Kon die echt niet nog 5 minuutjes wachten? Als het een voetbalwedstrijd met een extra lange blessuretijd of een verlenging met penaltties was geweest en men dik door de uitzendtijd was gegaan, was die herhaling van WIDM gewoon later begonnen. Toch? En Bij Ghiotto zagen we Bloemen nog wel zilver in ontvangst nemen, maar werd vervolgens bikkelhard weg geschakeld naar een interview met Bloemen. Dat was niet heel lang maar daarna schakelde ze doodleuk verder naar de voorbeschouwing op de 1500 meter. Ik spitste mijn oren, maar kon niet eens horen of het volkslied nog klonk. Alsof ze bewust het geluid weg poogde te mixen. Hoe durf je zo respectloos om te gaan met een prachtige winnaar die zojuist 12 minuten en 38 seconden de ballen uit zijn pak heeft geschaatst en al je kijkers heerlijk heeft vermaakt?

  Ik kan er met mijn pet niet bij. Maar misschien is mijn pet wel hopeloos uit de mode.

  Maar laat ik positief afsluiten! Hersman blijft geweldig en ze zonden dit WK wel alle ritten uit! Waarvoor Heel Veel Dank!
  fransvanbakel, Tuft, Pieter Jansen en 8 anderen vinden dit leuk.
 20. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Pluspunt: Wennemars
  Minpunt: Het stadiongeluid staat zoals zo vaak wat te hard, wat het een beetje lastig maakt om de commentatoren goed te verstaan.
  fransvanbakel vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina