Discussietopic KPN Marathoncup/Meerdaagse/Natuurijs Grand Prix 2019-2020

Discussie in 'Marathon' gestart door Lorca, 12 okt 2019.

 1. ArjenK

  ArjenK Active Member

  Ik oordeel ook niet over deze beslissing. Ik weet er te weinig van om een mening over te hebben. Wat ik wel vreemd vind is dat er meerdere ploegen van Anema in dezelfde wedstrijd zitten. Waar ploegen een max aantal deelnemers hebben.
 2. Lorca

  Lorca Well-Known Member

 3. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Dit doet me zeker denken aan de reactie van Sara van Vliet https://www.schaatsen.nl/nieuws/202...ssie-oplaaien-is-dit-hoe-we-willen-verliezen/. Die gaf aan dat er niet bepaald slim wordt gereden door de dames. Verwacht de KNSB dan dat alleen de favorieten nog werk gaan verzetten? Als alle anderen hen benen stil houden kan je toch niet van Carien verwachten dat ze dat ook doet? Zeker niet als er iemand in de buurt is waar ze vaker mee traint.

  Als de Hoolwerfjes in verschillende teams rijden en ze weten dat hen broer-/ neef kans heeft op de overwinning zonder dat hen eigen team tekort te doen lijkt het me logisch wat er staat te gebeuren.... Mag dat dan ook niet?
  Lorca vindt dit leuk.
 4. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Hetgeen de afgelopen jaren vaker gebeurde op de Weissensee. Nooit tegen opgetreden. Sterker nog, bij de mannen was gisteren sprake van een soortgelijke situatie. In die wedstrijd gingen Jordy Harink en Ronald Haasjes samen in de aanval en reden kilometers samen voorop. De twee zitten niet bij elkaar in de schaatsploeg, maar zitten beiden wel in dezelfde skeelerploeg iedere zomer. Dan is er opeens niets aan de hand en wordt er niet eens nagedacht over mogelijke "collusie". Terecht mijn inziens, maar met goede wil kun je overal wel fair play overtredingen in zien. Parallelle belangen bestaan nu eenmaal en zul je in vele soorten en maten tegenkomen in een (toch) kleine pelotonsport.
  Eelco vindt dit leuk.
 5. proeme

  proeme Well-Known Member

  Camila vindt dit leuk.
 6. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Prachtig prachtig. Jouke Hoogeveen komt na 150km in de sneeuw solo over de streep en is Nederlands kampioen!!
 7. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Bij de dames wint Kamminga in een kopgroep van vier de sprint om het Open Nederlands Kampioenschap. Anne Tauber wordt in die sprint 2e. Merel Bosma pakt een 3e plek mee. Engbers 4e. Tauber viel afgelopen donderdag uit de beslissende kopgroep; de overige drie waren in de AKM ook al hoofdrolspelers.

  Daarachter finisht een groepje van drie; Dedden p5, Kleibeiker p6, Van der Geest p7.
  strawbale vindt dit leuk.
 8. HaagscheBluf

  HaagscheBluf Well-Known Member

  Hij had weer een baard.
  Met ijspegels er in.
  En Stroet weet als geen ander dat Jouke mét baard, niet te kloppen is.
  Dan hoeven we alleen maar even terug te denken aan Jouke zijn fabuleuze inhaalrace tijdens die beroemde 10 km in het Thialf een paar jaar geleden.
  Zelden zo blij geweest met een overwinning bij deze klassieker als vandaag!
 9. proeme

  proeme Well-Known Member

  super mooi. Zat in de auto naar de Weissensee toen we het hoorden. Eén van onze groep heeft via sponsoring connecties met de groep dus was erg blij. 's Avonds de hoofdsponsor nog gesproken. De man was zo blij als een kind. Niet alleen met Hoogeveen, maar met het rijden van de hele ploeg. Stond te stuiteren van blijheid. En ik denk dat dat de komende dagen niet zomaar over gaat...

  En de Hoogeveen... had wel wat Zweedse overwinningen en ook al een de Aard Koopmans Memorial, maar dat hij nu een titel pakt gunt volgens mij iedereen hem wel.
  Lorca vindt dit leuk.
 10. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Ik ben het niet met de beslissing eens, maar dit is niet waar. Waar het om gaat is ten eerste dat de twee ploegen dus (zoals gezegd) een organisatiestructuur delen. Maar vooral dat Kleibeuker volgens de jury overduidelijk alleen in dienst van Groenewoud reed, die dus van een andere ploeg is. Carien had geen ploeggenoten mee, ze deed zelf geen poging om te demarreren en reed puur verdedigend. In het wielrennen ken ik weinig voorbeelden van knechten die duidelijk in dienst reden van iemand van een andere ploeg, zonder dat ze er zelf, of iemand van hun eigen ploeg enig belang bij hadden. Behalve misschien bij het WK, waar landen- en ploegenbelangen altijd door elkaar heenlopen.

  Dit gebeurt in het marathonschaatsen al heel lang. Koen Verweij reed ooit bij de talentenploeg van Anema (Renault) en kreeg daar ruzie met Jillert omdat hij een gat op Bergsma dichtreed. Op het afgelopen NK gebeurde het zoals Lorca aangeeft in dienst van Hekman, op het NK van twee jaar geleden volgens mij in dienst van Simon Schouten. Niet alleen door team Anema dus, maar net zo goed door AB Vakwerk. En het is nu eenmaal tegen de regels. Het is alleen vaak lastig aan te tonen omdat allerlei belangen altijd door elkaar heen lopen. Hier was het volgens de jury blijkbaar duidelijk genoeg om een grens te trekken.

  Maar dit gaat niet werken, dus inderdaad, de regels moeten anders. Laat de satellietploegen maar bij de beloftes rijden. Maak desnoods het maximale aantal rijders per ploeg wat groter om het peloton toch nog te vullen. In het wielrennen mogen opleidingsploeg en eerste ploeg ook niet in dezelfde wedstrijd rijden (behalve dan bij het NK, waarbij er geen regels zijn voor het aantal rijders per ploeg maar elke prof mag starten). En Jong PSV of Jong Ajax mogen ook niet in de eredivisie voetballen.
 11. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Wat een fantastische AEW bij de heren. Jammer dat niet de meest actieve rijders van vandaag worden beloond (wat waren Erwin Mesu, Jordy Harink, Crispijn Ariëns, Ronald Haasjes en Marco van der Tuin sterk vandaag zeg!), maar dik respect voor ouwe rot Vreugdenhil die de 200km voor het tweede jaar op rij wint! Bijzonder hoe rap hij nog kan sprinten na 200km in de benen. Komt natuurlijk ook wel omdat hij zich de eerste 100km behoorlijk gedeisd kon houden en Ariens wel heel vroeg de sprint aanging, maar het blijft een kwaliteit. Toch prijs voor AB Vakwerk, terwijl ze de controle over de koers toch redelijk kwijt waren tegen het einde door sterk koerswerk van A-ware en Bouwselect. Bijzonder jaar voor het team van Boeve. Nog een laatste bijzonderheidje; de top 3 is identiek aan die van vorig jaar. Zelfs de volgorde van de mannen op het podium is hetzelfde. Ooit eerder voorgekomen?

  De top 10:
  1. Vreugdenhil
  2. Ariëns
  3. Harink
  4. R. Haasjes
  5. Van der Tuin
  6. Mesu op 6 sec
  7. Kruijer op 2 sec
  8. Immerzeel op 3 sec
  9. Van der Vlugt
  10. Bruggink op 1.19 min
  Laatst bewerkt: 29 jan 2020
 12. proeme

  proeme Well-Known Member

  nee, want er is nog nooit iemand geweest die 2x achter elkaar won... Doe ie knap!

  Ik stond bij de tent van BouwSelect. Mooi dat enthousiasme 500m voor de finish toen Kruijer nog een gaatje had. Helaas redde hij het niet, maar ik heb nu wel een idee van hoe het feestje na het ONK is geweest...
 13. Lorca

  Lorca Well-Known Member

 14. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ik ben benieuwd hoe de teams eruit gaan zien komend seizoen. Vooral bij de dames is het enerzijds wel een aderlating dat de opleidingsploegen verboden worden, daar de beloftencompetitie (waar een opleidingsploeg vervolgens wel reglementair mag worden ingezet) nog erg klein, nieuw en kort is (slechts 8 wedstrijden dacht ik). Daarnaast werden die opleidingsploegen wel degelijk gevuld met jonge talenten, al zijn dat vaak nu al daadwerkelijke toppers gebleken (Dul, Groenewoud, Van den Bos en het hele Jacobus team). Het lijkt mij toch dat die ploegen wel doorgaan (ZiuZ en zeker BTZ die hun ploeg al rond hebben voor volgend jaar) en gewoon een eigen stichting oprichten zodat zij alsnog kunnen trainen met hun ''moederteams''. Dat kun je nooit helemaal uitbannen, maar goede aanpassingen aan de reglementen gecombineerd met consequent hard optreden zonder willekeur van de scheidsrechterscommissie gaan hopelijk baat hebben. Maar dat de satellietploegen binnenkort verleden tijd zijn - dat lijkt mij sterk.

  Bij de mannen is het afschaffen van de satellietploegen wel enigszins een positieve stap voor de wedstrijden. A-ware en AB Vakwerk waren immers toch nog maar de enigen die twee topdivisieploegen hadden. Port of Amsterdam en Bouwselect beschikken ook over opleidingsploegen, maar die doen gewoon in de beloftendivisie mee. Ik vraag me in ieder geval af wat dit betekend voor het aantal topdivisierijders (een aantal dat jaarlijks lijkt te dalen). Wat ik vooral jammer vindt is dat deze maatregel consequenties heeft voor de doorstroom van buitenlandse schaatsers die graag op een professionele manier (met begeleiding) marathons willen rijden. Die kregen vaak een plekje in de opleidingsploegen van marathonteams. Denk aan Belchos, Fernandez, Jean, Michael, Contin en Niero in recente jaren. Zeker de broertjes Due Schmidt die nu bij de opleidingsploeg van A-ware rijden zie je wekelijks groeien en de sport serieus oppakken. Ze deden weinig onder voor de gemiddelde marathonrijder op de Weissensee. Die zullen dus een ander team moeten zoeken, maar zoveel plekken zijn er niet beschikbaar bij het schaarse aantal topdivisieploegen. Of ze moeten voor A-ware in de beloftendivisie willen rijden, maar dat niveau zullen ze heel snel ontgroeid zijn. En er zal ook niet snel een sponsor zijn die een nieuwe ploeg begint en dan gelijk denkt aan de twee Denen. Zou toch jammer zijn voor hun ontwikkeling. Maar ook hier geldt dat men de nieuwe regelgeving kan omzeilen door gewoon een tweede stichting op te richten...

  Tot dusverre was het al een roerige transferwinter, maar dat zal de komende maanden alleen maar toenemen. AB Vakwerk lijkt in ieder geval echt in te zetten op 1 topdivisieploeg en geeft Luc ter Haar (van de opleidingsploeg) promotie naar AB Vakwerk. Die gaan volgend jaar dus met 4 sprinters rijden o_O *


  *https://schaatspeloton.nl/nieuws/44...ngt_bij_AB_Vakwerk_en_schuift_naar_hoofdmacht
  Laatst bewerkt: 16 feb 2020
 15. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Mooie wedstrijd bij de heren op het Zweedse natuurijs van Lulea. Het begon na afloop van de dameswedstrijd enorm te waaien aan de koude Zweedse kust zodat alleen de sterksten der natuurijskoningen overbleven om uit te maken wie er met de 4e natuurijs GP vandoor zou gaan. Crispijn Ariëns wint pas voor het eerst in twee jaar een wedstrijd op natuurijs, maar toont zich in een kopgroepje van 5 wederom de sterkste natuurijsman van dit jaar. Hij verstevigd met deze zwaarbevochten zege de leiding in het natuurijsklassement en doet dat met verve. In de sprint van het kopgroepje wint hij met enige overmacht. Zijn naaste belager in dat klassement, Jordy Harink, moet nog een poosje wachten op zijn allereerste overwinning; hij wordt 2e en pakt daarmee zijn zoveelste podiumplek op natuurijs. Harink klopt harder en harder op de deur. Wat een motor heeft die jongen. Hopelijk wint hij dit weekend nog een wedstrijd. Vreugdenhil van AB Vakwerk zag vrij snel menig ploeggenoot uitvallen en kwam daardoor uiteindelijk alleen te zitten in het groepje van 5, maar wordt 3e. Afgelopen weekend stond hij ook al met Ariëns op het podium in Tilburg en nu ziet hij Ariëns er wederom met de zege vandoor gaan. Het zal Vreugdenhil wellicht niet extreem veel pijn doen - hij won vóór de neus van Ariëns en Harink de Alternatieve Elfstedentocht in januari. Bouwselect ploegmakkers - en de huidige en de uittredend Nederlands kampioen natuurijs! - Jouke Hoogeveen en Mart Bruggink worden 4e en 5e. Dat zijn toch maar mooi 5 mannen die je in elke natuurijswedstrijd samen in een groepje wilt zien! En slechts 12 man die zijn gefinisht in een wedstrijd over "slechts" 100km. Dat overkomt het peloton ook niet vaak.

  Bouwselect toont zich in de breedte, net als op de Weissensee, als de sterkste ploeg met 5 man (!) in de top 10. A-ware en OKAY tonen weer eens hoe sterk hun ploeg komend seizoen op natuurijs gaat zijn: Ariëns en Harink in één team. Poeh hé.
  Laatst bewerkt: 20 feb 2020
 16. HaagscheBluf

  HaagscheBluf Well-Known Member

 17. proeme

  proeme Well-Known Member

 18. proeme

  proeme Well-Known Member

  Camila vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina