Discussietopic KPN Marathoncup/Meerdaagse/Natuurijs Grand Prix 2019-2020

Discussie in 'Marathon' gestart door Lorca, 12 okt 2019.

 1. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Klopt: 1-3-2
 2. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  ...En zo geschiedde. Na een reeks van 10 onafgebroken Nederlandse titels komt de titel eindelijk weer eens in handen van een andere ploeg dan die van Anema: AB Vakwerk. Het lukte in 2009 Yoeri Lissenberg en nu hebben we in Gary Hekman namens AB Vakwerk zijn ''opvolger''. Haast historie, maar helaas gebeurde dat niet op een memorabele manier. De wedstrijd was wel heel gortdroog zonder memorabele momenten en een ontiegelijk lange lead-out (23 rondjes voor het einde!) zoals dit seizoen de rage lijkt te zijn. Het beeld dus wat we in de Trachitol Trophy ook al zagen; AB Vakwerk die met 8 man de touwtjes strak in handen neemt, niet meer loslaat en een chaotische massasprint forceert waarin danwel Bart Hoolwerf, danwel Gary Hekman de uit te spelen man is. Die laatste is vandaag overtuigend de winnaar en vind zichzelf nu wel op het podium met de nummers 1 en 2 van vorig jaar, namelijk Stroetinga en Den Hertog. Stroetinga zag op de helft van de wedstrijd de helft van zijn team wegvallen toen Bob de Vries en Bovenhuis onderuit gingen. Het gebrek aan een fatsoenlijke sprinttrein breekt hem op: we hebben hem bijna 19 rondjes zien knokken voor een positie, bijna zien struikelen over Bart Mol en had toen het aan het slot het beste van zijn kruid wel verschoten. In tegenstelling tot een Hekman en Den Hertog die het beste voor het laatste konden bewaren. Ik vermoed eerlijk gezegd ook dat Stroet, gelet op de mass start, inmiddels aan inhoud wat heeft ingeboet. Bergsma trok op 3 ronden van het einde wel vrij machtig de sprint aan, maar kon bijna zijn eigen snelheid niet houden in de bochten zodat ze niet volledig loskwamen van de andere sprinters. Evert Hoolwerf kon de aansluiting houden voor Hekman zodat die uiteindelijk vanuit zijn favoriete positie (ongeveer als derde van kopaf) in de laatste bocht kon versnellen. Dat ging wel een beetje tricky zoals hij onstabiel naast Stroetinga terecht kwam en direct schoten flitsen van vorig jaar in het hoofd waarin Hekman in de laatste bocht de kussens in vloog, maar dit keer bleef hij gelukkig wel op de been. En pakt zo zijn eerste titel. Het moest er na al die jaren eens van komen. Nu al een zeer memorabel seizoen voor de Kampenaar na reeds voor de eerste keer een klassement te winnen (Trachitol Trophy), en nu dus het Nederlands kampioenschap op kunstijs te pakken.

  De andere ploegen (ik doel op Okay en Bouw en Techniek) mogen zich echter wel achter de oren krabben. Okay hebben we met 5 sterke rijders nauwelijks een aanval op zien zetten. Alleen Kooiman demarreerde een keertje overtuigend. Bouw en Techniek zagen we, op een sterke versnelling van Bart de Vries en Stoltenborg na, te weinig.

  Bij de dames schrijft Irene Schouten historie met haar vijfde titel (gelijk met Atje Keulen-Deelstra) en ze is en passant de enige die al die titels ook nog eens achtereenvolgens wint. De uitslag mag dan op papier saai en voorspelbaar zijn, dat was de koers allerminst. Het werd Schouten zeker niet makkelijk gemaakt met volwassen ploegenspel van de concurrente damesploegen en sterk aanvalsdrang en samenwerkingen van verschillende ploegen. Irene Schouten reageerde echter alert op diverse aanvallen en had een enorme hulp, wederom, van superknecht Carien Kleibeuker. Die reed als vanouds weer een klasse wedstrijd. Vooral de manier waarop Ensing in de slotfase na 15 rondjes werd teruggereden (eerst laten zwemmen en dan langzaam binnen hengelen) was indrukwekkend. Dat deed ze namelijk dermate hard dat het niet aantrekkelijk werd voor de andere dames om in de contra-attaque te gaan. Vervolgens slingerde ze er nog een temporondje tegenaan in de slotrondes om Schouten (en de ZiuZ-trein in haar kielzog) bij de finish af te leveren. Dat deed ze met succes. Het wordt voor Anema nog een karwei om daar een passende, laat staan gelijkwaardige, vervanger voor te vinden nu ze daadwerkelijk haar schaatsen aan de wilgen zal hangen. Mooi in ieder geval dat ze zoveel erkenning krijgt voor haar harde werken - vaker niet dan wel wordt zulk onbaatzuchtig knechtenwerk zo mooi uitvergroot.

  Na het beulswerk van Kleibeuker ging Schouten van de favorieten als eerste de sprint aan en maakte die ook eenvoudig met een indrukwekkend slotrondje af. Groenewoud na zondag wederom supersterk met een zilveren plak. Kamminga wordt net als vorig jaar derde en mag na haar succesvolle comeback weer een podiumplek achter haar naam zetten. Puik werk. Kelly Schouten wordt namens ZiuZ/easyJet nog vierde en is daarmee niet de enige Schouten die bezig is met een mooie reeks. Ze is dit seizoen nog geen enkele keer buiten de top 10 geëindigd. Dat zijn toch al gauw 13 marathons (uit het hoofd) waarin ze uiterst competitief is. Fraai.

  Dat was dus het NK. Dubbel gevoel. Een bevredigende dameswedstrijd en een hele matige herenwedstrijd met dan gelukkig wel weer eens een ''nieuwe winnaar''. Nu mag het vizier weer richting het natuurijs. Hopelijk nog 'ns in ons eigen kikkerlandje, maar zeer zeker zal de eerste natuurijswedstrijd op 23 januari aanstaande te zijn. Strijdtoneel is de Weissensee en achtereenvolgens worden aldaar de Aart Koopmans Memorial, het ONK en de Alternatieve Elfstedentocht gereden. Dat duurt echter nog even. Eerst lekker een paar marathons in Nederland afwerken. De eerstvolgende wedstrijd om de KPN Marathon Cup is aankomende zaterdag alweer. In Thialf! Mooi werk.
  Laatst bewerkt: 1 jan 2020
  Camila, G1ant, strawbale en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 3. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Ik kon de mannenwedstrijd niet zien en had 's avonds (voordat het darten begon) nog net genoeg tijd om de laatste vijf rondes terug te kijken. Aan het mooie verhaal van Lorca (dank weer!) te zien heb ik niet veel gemist.

  Ik vind Hekman een ietwat rare snuiter met soms ongelukkige uitspraken, maar dit gunt volgens mij iedereen hem wel. Hij geeft ook kleur aan de sport. En wat een krachtpatser. Mooie sprint!

  Bij de mannen lijkt er toch echt een verschuiving gaande en is AB Vakwerk nu echt definitief de beste ploeg. Met de individuele klasse van vooral Bergsma kan de ploeg Anema veel compenseren en Stroetinga moet je nooit afschrijven, maar verder lijkt die ploeg toch wel tekort te komen. Als je de Belg Swings die incidenteel meerijdt, even buiten beschouwing neemt.

  Bij de vrouwen was Schouten weer ijzersterk. Toch lijkt het er voor mij wel op dat andere ploegen het A-ware ook niet echt lastig maken. Blijf aanvallen en help hen niet mee in de achtervolging, zou ik zeggen. Want in een sprint rijd je sowieso voor plek twee. Maar een podiumplek naast Schouten lijkt voor meerdere ploegen gewoon het doel.
  Lorca vindt dit leuk.
 4. proeme

  proeme Well-Known Member

  Alusalu, Pechstein, Bosiek en nog 2 Poolse vrouwen (Czyszczon en Gasecka, het zegt mij niets) doen zaterdag mee aan de marathon in Heerenveen.
  EenBrabander en fransvanbakel vinden dit leuk.
 5. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Gisteren even een kijkje genomen bij de marathon in Heerenveen. De vorige marathon in Heerenveen, van afgelopen november, heb ik jammerlijk genoeg moeten missen, maar de winnaars van de wedstrijd van toen waren zo attent om, op haast identieke wijze, de overwinning nogmaals naar zich toe te trekken(!). Irene Schouten rekende bij de dames in een massasprint af met Groenewoud en Lollo, terwijl Jorrit Bergsma met twee aanvallen in extremis (3 en 2 rondes voor het einde) bij de mannen opnieuw de Feanse marathon wint. Ditmaal vóór kersvers Nederlands kampioen Hekman en ploegmaat Swings.

  De vrouwenwedstrijd kende vanaf het startsein direct een hoog tempo dankzij meerdere aanvalletjes van het A-ware duo Schouten en Kleibeuker. Om een kopgroep te forceren, maar ook om het zeer grote peloton (inclusief 20 doorgestroomde beloften, maar ook een aantal buitenlandse EK deelnemers gaven acte de présence) op een lint te houden en te vermoeien. De pogingen van A-ware om een kopgroep te formeren liepen steeds spaak. Niet geheel vreemd natuurlijk dat men niet met Schouten in een kopgroep wenst te zitten, maar voor het wedstrijdbeeld was het wel jammer. Dat was snel een indicatie dat we weer een massasprint zouden gaan krijgen. Palet deed nog een aantal dappere solo-pogingen via Dedden en Van der Molen, maar ook die aanvalletjes strandden in schoonheid - Kleibeuker reed onverbiddelijk de gaten dicht voor Schouten. In de sprint zaten Schouten en de dames van ZiuZ (Groenewoud en klassementsleider Kelly Schouten) perfect; Kleubeuker hield het tempo hoog terwijl Lollobrigida in de tweede positie zat - vóór Schouten. Hoe dat zou aflopen was vooraf wel in te vullen. Kleibeuker hield met nog 1,5 ronde te gaan de benen stil zodat Lollo wel heel vroeg in de wind kwam en zo gedwongen werd een lange sprint aan te gaan. Ze werd zodoende eenvoudig gepasseerd door Schouten bij het ingaan van de laatste bocht. Groenewoud haalde Lollo op de streep ook nog in. K. Schouten behoudt met een vierde plek de leiding in het klassement. Toevallig in de uitslag ook nog eens dezelfde nummers 1, 2, 4 van de voorgaande marathon in Thialf. Leukste actie van de dag: de 17 jarige Evelien Vijn die tijdens de laatste rondje achter het treintje van ZiuZ/A-ware probeerde te dringen. Aan elementaire dingen als ''rangorde binnen het peloton'' heeft zij geen boodschap. Ze probeerde zich in de laatste rondjes tussen Vormeer en K. Schouten te nestelen om zo naar een mooie klassering te rijden, maar dat mislukte jammerlijk en ze kon zo geen goede sprint meer rijden. Toch toverde deze brutale actie wel een grote glimlach op mijn gezicht. Mooi talent.

  Bij de heren ging het bij aanvang van de wedstrijd vooral over de actie van Willem Hoolwerf tijdens het afgelopen NK aan het adres van Jordy Harink. Hoolwerf, luxeknecht van Hekman bij AB Vakwerk, pakte in de slotfase van die wedstrijd met zijn hand de schaats/enkel beet van Harink (toen Harink op kop kwam om de AB-trein te doen ontsporen). Zijn eigen team schorste hem na het zien van de videobeelden voor de marathon van gisteravond. De tuchtcommissie van de KSNB deed er nog een wedstrijd schorsing bovenop. De NOS besteedde er gisteravond in het late Sportjournaal zelfs nog aandacht aan. Controverse alom, maar in het peloton was van eventuele spanning weinig te merken. Het betekende in ieder geval dat AB Vakwerk, met kersvers Nederlands kampioen Hekman binnen de gelederen, een belangrijke knecht zou missen. Dat belette ze er echter niet van om halverwege de wedstrijd met maar liefst 5 man in de beslissende kopgroep te zitten. Zonder rijders van AB Vakwerk om dit gat dicht te rijden, en met alle grote ploegen die meerdere rijders in de kopgroep hadden, mocht deze groep van 22 man van het peloton rondgaan. Terwijl de kopgroep ruim 150 meter voorsprong had sprong Jorrit Bergsma vanuit het peloton, met enkele mannen in zijn kielzog, echter nog naar de kopgroep toe. Met een forse krachtinspanning (3 rondjes tussen 26,7 en 27,1) maakte hij even doodleuk de jump. Hoogtepunt van de wedstrijd. De arme zielen die Bergsma vanuit het peloton dachten te kunnen volgen (Ruurd Dijkstra en Kars Jansman onder anderen) moesten hun poging met de handen op de knieën staken.

  Zoals reeds gezegd ging de kopgroep uiteindelijk rond en tot 10 rondjes voor het einde waren er weliswaar een paar uitlooppogingen (waaronder Stoltenborg en Bart Hoolwerf die direct bij het pakken van de ronde voorsprong een aanval initieerden voor nog een tweede ronde voorsprong), maar zat de wedstrijd verder aardig op slot door controlerend knechtenwerk van Bob de Vries, Stroetinga en Bovenhuis namens A-ware en Ingmar Berga en Peter Michael van Okay. Met 5 mannen van AB Vakwerk in de kopgroep dreigde een zeer gecontroleerde slotfase en een eindsprint (waarin Hoolwerf en Hekman normaliter ook nog eens de snelsten zijn). Direct na het afsprinten van het peloton werd daarom ook een aanval ingezet van een man van Bouwselect en Jordy Harink, maar dit werd uiteindelijk door knechtenwerk van Vreugdenhil namens AB Vakwerk teruggereden. Deze tempoversnelling werd een andere AB-knecht, Overvoorde echter teveel. Vreugdenhil probeerde het zelf nog even, maar daar was het beste wel vanaf. Daarna was het de beurt aan Bergsma om aan te vallen (in de luxepositie verkerend dat hij zelf met een aanval kan winnen, doch ook Swings achter de hand heeft voor de sprint). Hij had daarmee direct Stoltenborg en Post in zijn ''wiel'' zitten zodat de poging initieel leek te stranden (wel rookte hij daarmee de laatste knecht van Hekman op). Waar niemand echter rekening mee hield was dat Bergsma 2 rondjes voor het einde nóg een keer de turbo aan slingerde en deze onverwachte versnelling was Post en Stoltenborg net even wat te gortig. Zij keken dringend naar Hekman, maar die had geen zin om zo vroeg zijn sprint in te zetten terwijl jongens als Swings en Den Hertog er nog bij zaten. Douwe de Vries deed een poging het gat te dichten, maar ook hem lukte het niet dichterbij te komen. Zo kwam een losgekomen Bergsma, net als in november, opnieuw op prachtige wijze solo onder toeziend oog van een staand applaudisserend publiek als eerste bij de finish. Daarachter pakte Hekman de tweede podiumplek. Bart Swings reed een verdedigende sprint om zo Bergsma niet in de weg te rijden, maar versnelde op het laatste rechte stuk net genoeg om 3 man te passeren en zo de 3e plek te bemachtigen. Sterk staaltje - onopvallend - teamwork. Mooie wedstrijd. Nu op naar volgend weekend: EK Afstanden in Thialf en een marathon in Kardinge, Groningen. Benieuwd of we daar nog wat EK-gangers aan de start zien verschijnen.


  Ps. ik zag in de uitslag nog een aantal uitgedeelde rode kaarten, waaronder een rode kaart voor Bart Hoolwerf. Iemand gezien of enig idee waarvoor die sanctie is uitgedeeld? In de wedstrijd heb ik dat niet mee gekregen.
  Laatst bewerkt: 5 jan 2020
  Camila, G1ant en Duif vinden dit leuk.
 6. proeme

  proeme Well-Known Member

 7. Lorca

  Lorca Well-Known Member

 8. proeme

  proeme Well-Known Member

 9. Schaatsenmoetbuiten

  Schaatsenmoetbuiten New Member

  Inderdaad, ik zou beter vinden als het meer zijn aandacht zou krijgen dan marathons op de 400m ijsbanen.
 10. proeme

  proeme Well-Known Member

  Die krijgen ook amper aandacht. Eigenlijk alleen het NK komt op tv. Weissensee en Lulea krijgen veel meer aandacht.

  Maarja, de mannen rijden niet eens op FlevOnIce. Dan kun je het ook moeilijk uitzenden...
 11. H2O-s

  H2O-s Active Member

  Hier reageer ik even persoonlijk op als 'Schaatspeloton.nl'. De wedstrijden op Flevonice zijn tegenwoordig 's avonds. Met de slechte verlichting is er dus wat betreft foto's eigenlijk geen eer meer aan te behalen. Ook kan je wat er echt in de wedstrijd gebeurt nauwlijks volgen omdat het in het donker gebeurt. Ik zou hiervoor dus naar Flevonice rijden, qua foto's eigenlijk niet krijgen wat ik wil hebben en qua wedstrijdverslag eigenlijk niet veel verder komen dan wat ik nu heb vanuit bronnen. En dit alles zonder dat het echt meer bezoekers zal trekken naar de website. Dan besteed ik liever mijn tijd aan andere inhoud, of doorontwikkeling van de site.
 12. proeme

  proeme Well-Known Member

  Ik lees op Facebook dat Jumbo-Visma een marathonploeg gaat starten. Ze zouden in gesprek zijn met Ingmar Berga, Erik Jan Kooiman en Mats Stoltenborg. Het FB-bericht noemt De Telegraaf als bron.
  Lorca vindt dit leuk.
 13. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Raar dat dit zo naar buiten komt. Meestal vinden de gesprekken op de Weissensee plaats. Of zouden ze alles al rond hebben? Ik vind de T als bron meestal niet zo betrouwbaar.
 14. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Dat ze een marathonploeg zouden beginnen was al een tijd de ambitie, dus het was afwachten totdat ze zover zouden zijn. Met Douwe (die wel zal stoppen als langebaner, maar kan afbouwen als marathonner), Jansman en Huizinga heb je dan een leuk team van 6. Mits die laatste twee mogen blijven.

  Zou de transfers van Berga en Kooiman wel vaag vinden. Die zitten goed op hun plek bij Okay. Kooiman zit er pas een half jaar en is daar echt bewust heen gegaan om werk en marathon goed te combineren. Berga is alweer 35, kopman af en zie ik niet snel meer de overstap naar een groot commercieel team maken, maar is eventueel wel een ervaren aanvoerder voor een beginnend team. Stoltenborg is imo een logische naam. Zit al een hele tijd bij een Bouw en Techniek dat jaarlijks hun meest getalenteerde rijders ziet vertrekken; dat steeds weer moet renoveren en zelf heeft hij ook nog altijd serieuze langebaan ambities.

  Ergens vind ik het jammer dat Jumbo overal een vinger in de pap moet hebben, maar het is ergens ook mooi dat een grote sponsor in het marathonschaatsen stapt.

  Het is in ieder geval duidelijk dat de transfercarousel met de naderende Weissenseeperiode vroeg begonnen is. Palet dat met drie rijdsters vroeg verlengt; Team ZiuZ (van Anema) dat zelfs vacatures uitzet en nu het nieuws van J-V. Smullen!
  G1ant vindt dit leuk.
 15. proeme

  proeme Well-Known Member

  volgens het bericht maken ze op de Weissensee hun ploeg al bekend. Leek mij ook wat vroeg...
 16. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Een paar uren later en de zeer waarschijnlijke transfers van Kooiman, Berga en Peter de Vries (ploegleider Okay) bleken dus zo vreemd niet meer; Okay Fashion & Jeans en Royal A-ware gaan fuseren. Jillert blijft ploegleider. Hoe de formatie er precies uit gaat zien is nog in nevelen gehuld. Robert Post heeft in ieder geval een doorlopend contract, dus die zal wel overgaan, maar ik dacht dat Ariens en Den Hertog in hun laatste contractjaar zitten. Of het contract van Peter Michael langer doorloopt weet ik ook niet. Zal binnenkort wel duidelijk worden.

  De Telegraaf kwam er vandaag ook nog met een artikel over die e.e.a. nog wat onduidelijker maakte. De ploegen zijn al langer in discussie (mede door de AB Vakwerk overheersing) om het 'twee ploegen-stelsel' af te schaffen. In principe betekend dat, mits de KNSB akkoord gaat (ik moet het nog maar zien...) dat ploegen nog maar 6 rijders (en een reserve) mogen inschrijven. Dit, zodat de marathonploegen van Anema, maar ook Boeve best moeten inkrimpen. Ben benieuwd hoe dat gaat lopen. [En hoe men weer listen gaat verzinnen om alsnog een grote trainingsgroep te formeren]
  Laatst bewerkt: 21 jan 2020
 17. proeme

  proeme Well-Known Member

  ok, die zag ik niet aankomen. Dat wordt dan Okay A-ware?
  Lorca vindt dit leuk.
 18. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Hehe, de naam wordt nog een dingetje inderdaad. Idem voor de teamkleuren; het zwart en oranje van Okay en het blauw van A-ware vloeken een tikkeltje :)
  Anderzijds wordt Okay ''opgeslokt'' door A-ware omdat Okay als hoofdsponsor een stapje terug doen. Wellicht blijft de naam gewoon Royal A-ware.

  We gaan het zien.
 19. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Royal Fashion klinkt ook wel interessant. :D
 20. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  W(e)are Okay Fashion! :)

Deel Deze Pagina