Discussietopic KPN Marathoncup/Meerdaagse/Natuurijs Grand Prix 2019-2020

Discussie in 'Marathon' gestart door Lorca, 12 okt 2019.

 1. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  De kopgroep van 22 man pakte hun rondje voorsprong net toen de tussensprint zou beginnen. Het gehele peloton moest eruit (want even groot als de kopgroep) maar er waren dus ook rijders zoals Bovenhuis die meededen om de sprintpunten en formeel dus nog niet ingehaald waren door ook maar iemand uit de kopgroep (en dus meenden door te mogen). Zij gingen er later toch nog uit na de sprint.

  In de slotfase ontstond er nog een kleiner kopgroepje met Hekman, Van Ham, Bob en Bart de Vries, Hoekstra, Berga en Den Hertog. Dankzij een afgezakte Stoltenborg pakten zij iets van drie kwart baan voorsprong op het peloton zodat het peloton op 5 rondjes van het einde moest afsprinten. Daarna probeerde Bart Mol nog wat kopwerk te verrichten voor Van Ham die tijdens die sprint was ontsnapt, maar Mol werd natuurlijk uit de wedstrijd gehaald. Van Ham werd teruggehaald waarna nog een aanval volgde van Bart (4 rondjes voor het einde) respectievelijk Bob de Vries (3 rondjes voor het einde). Die laatste werd in de laatste bocht voorbijgesprint door Hekman en Hoekstra, maar kon voldoende aansluiten om Den Hertog in de sprint voor te blijven.
  Laatst bewerkt: 23 nov 2019
 2. proeme

  proeme Well-Known Member

  klink redelijk chaotisch :p
  Lorca vindt dit leuk.
 3. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Mooie marathon bij de dames zeg. Door een dubbeling van het peloton gaat het klassement mogelijk op de kop. Nummers 1 en 2 van het klassement, Groenewoud en Vormeer, gedubbeld en uit koers. Kamminga en Van der Geest ook. Kelly Schouten, Van der Molen of Bosma zitten wel in de kopgroep, staan gunstig in het klassement en kunnen door hier te winnen de koppositie in de vierdaagse overnemen van Groenewoud.

  Edit:
  Kelly Schouten wint, schenkt ZiuZ de 4e marathonzege op rij, en neemt het leiderspak over van ploeggenote Groenewoud. Kamminga pakt het pillenpak. Ook zij neemt dat pak over van een ploeggenote, Wagemaker wel te verstaan. In het klassement wordt het spannend morgen. Schouten, Groenewoud, Bosma, Van der Molen en Vormeer staan zeer kort op elkaar. Goed voor de spanning -> de wedstrijd van morgen wordt immers live op de televisie uitgezonden.

  Trachitol Trophy #3 Hoorn
  1. K. Schouten
  2. Bosma
  3. Van der Molen
  4. Wagemaker
  5. Bakker
  Laatst bewerkt: 23 nov 2019
 4. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Verschrikkelijk saaie marathon. Een rappe optocht zeg maar. Snelle wedstrijd zodat er geen kopgroepen weg konden komen; totale controle van de verdedigende 8 AB mannen (gewoon een enorme overtal situatie). Vanaf rondje 17 voor het einde alweer de sprint inleidend. Hekman wint met een machtige sprint zijn derde Trachitol wedstrijd. Hopelijk zien we morgen in Kardinge een ander beeld, maar ik vrees ervoor op deze manier. Helaas is de spanning in de klassementen ook al weg. Jammer na de mooie wedstrijd van gisteren.

  1. Hekman
  2. Den Hertog
  3. Niero
  4. Hoekstra
  5. Kruijer
 5. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Mooie ontknoping van de Trachitol Trophy. Bijzondere ritwinst en evengoed bijzondere ontwikkelingen in het klassement. Vanavond een uitgebreide beschouwing, maar nu volstaat het eindklassement. 1 punt verschil tussen de nummers 1 en 2. Maar allebei uit dezelfde stal: ZiuZ/easyJet.

  1. K. Schouten
  2. Groenewoud
  3. Van der Molen

  Daguitslag
  1. Keulstra
  2. Engbers
  3. Groenewoud
 6. proeme

  proeme Well-Known Member

  andersom
 7. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Hehe, klopt inderdaad. Had niet in de gaten dat er in de finalewedstrijd een andere puntentelling wordt gehanteerd. Hoe dan ook kan de vlag uit bij ZiuZ :)
 8. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  ...en door naar Alkmaar voor de 6e wedstrijd om de KPN Marathon Cup. De dames beginnen over 10 minuten. Ook weer aan de start onder meer Kleibeuker, Irene Schouten en Lollobrigida die allen geen 5km reden in Kazachstan. Bij de heren doet Stroetinga weer mee na een paar weken afwezigheid dankzij de World Cups. Leiders in de klassementen zijn Kelly Schouten (Oranje) en Marijke Groenewoud (Wit) die ook in de Trachitol Cup het klassement pakten bij de dames. Bij de heren is het AB Vakwerk dat regeert. Bart Hoolwerf bezit het Oranje leiderspak én het Witte jongerenpak. Je kunt er maar een dragen, zodat de Italiaan Niero het wit wederom aantrekt vanavond.

  De wedstrijden zijn hier te volgen: https://www.schaatsen.nl/marathon/
 9. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Aardige wedstrijd bij de dames. Het werd weer eens een massasprint, maar de wedstrijd an sich had veel tempo en aanvalletjes zodat er steeds wel wat gebeurde. Geen kopgroep echter die de zege van het peloton kreeg. Dat brengt ons tot de volgende (te verwachten) uitslag met een A-ware/ZiuZ trein die vroeger dan verwacht vertrok en zo Lollo en Kamminga iets deed verrassen.

  1. I. Schouten
  2. Lollo
  3. Kamminga
  4. Groenewoud
  5. (Ben ik even kwijt...)
 10. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Bij de heren een zinderende wedstrijd gezien met kopgroepjes, rondjes voorsprong en mannen met de handjes op de knieën en de tong uit de mond. Bart de Vries pakt een prachtige zege.

  1. Bart de Vries
  2. Ariëns
  3. Den Hertog
 11. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ah, daar is Lollo dus! Zal Marchetto leuk vinden.
 12. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ze leeft alweer een tijdje in onmin met Marchetto en traint met verschillende Nederlandse ploegen provisorisch mee. Bij de Italiaanse kernploeg zou ze niet meer welkom zijn. Ook Niero is "verbannen" omdat hij graag marathons wil blijven rijden in Nederland. Vandaar dus dat ie nog geen World Cup heeft gereden.
 13. proeme

  proeme Well-Known Member

  en dan is dit de samenvatting... :(

 14. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Hemeltergende "samenvatting". Maak die dingen gewoon 5 minuten. Een samenvatting van 1 schamel minuutje dekt zelden de lading. Ja, misschien bij een wedstrijd die in een massasprint eindigt. Maar dit is tien keer niks.
  SprintMaster vindt dit leuk.
 15. Lorca

  Lorca Well-Known Member

 16. proeme

  proeme Well-Known Member

 17. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Vanmiddag vindt in Enschede het eerste Nederlands Kampioenschap Marathonschaatsen van het nieuwe decennium plaats. De NOS zendt, zoals inmiddels traditie, de marathons live op de teevee en via de livestream uit vanaf 15.50 uur. Het NK 2020 belooft vooral bij de mannen zeer spannend te worden, terwijl de wedstrijd bij de dames slechts om een dame zal draaien: Irene Schouten.

  Irene Schouten won de voorgaande vier (!) kampioenschappen. De laatste kampioen van vóór het tijdperk Schouten was Mariska Huisman. Inmiddels allang niet meer op de schaatsen te vinden, doch dit seizoen weer in een begeleidende rol actief in het marathonschaatsen. Wint La Schouten vandaag haar 5e titel, dan komt ze op gelijke hoogte met Atje Keulen-Deelstra qua aantal titels. Ze pakt dan echter wel het unieke record van vijf titels op een rij; Keulen-Deelstra werd tussendoor een keertje verslagen. Het kan ook de 40e kunstijsoverwinning worden voor Schouten. Ze is pas 27... Het is me er eentje.

  Heeft Schouten dan nog wel concurrentie? Mwuah, lastig te zeggen. De voornaamste concurrentie uit de sprintershoek komt vanuit haar eigen easyJet-stal; Marijke Groenewoud. Rijdt in de marathons in het geel-zwart van ZiuZ, evenzo wel degelijk een ploeggenote van Schouten. Een rappe dame die al verscheidene marathons en mass starts heeft gewonnen en de enige die in de sprint keer op keer toont Schouten bij te kunnen blijven. Ook ploeggenote Dul is een dame die rap kan aankomen, doch nestelt zij zich vaker in een knechtenrol (toch 1 marathon gewonnen dit seizoen). Manon Kamminga en Imke Vormeer, beiden rijdend onder de vlag van A6, lijken de enige andere sprinters die in dat geweld hun karretje kunnen aanhaken. Ze beschikken ook over een mooi sterk ploegje. Kamminga heeft al meerdere marathons gewonnen - Vormeer is vooral een recordhouder in aantallen podiumplekken zonder winst: daar zal ze wat aan willen doen. Aan alle ploegen, en ook A6, is eigenlijk het devies om aan te vallen, samen te werken en te hopen dat Schouten de slag zal gaan missen. Zeker Team Turner (Bosma, Van der Geest als kanshebbers), Mastermind (Engbers) en Palet (Van der Molen, Dedden) zullen daarvan afhankelijk zijn. Kunnen weliswaar een aardig sprinttreintje opzetten, doch lang niet zo snel als Schouten. Misschien kunnen ze een samenwerking optrommelen met aanvaller pur sang Janneke Ensing die normaliter goed uit de voeten komt op de Enschedese baan.

  Grootste kanshebbers:
  *** I. Schouten
  ** Kamminga, Groenewoud
  * Van der Geest, Engbers, Van der Molen, K. Schouten, Vormeer

  Bij de mannen wordt het naar verwachting een meer open wedstrijd met vele kanshebbers die de kampioenstrui van recordhouder Arjan Stroetinga willen overnemen. Hoe dan ook zal er zeker een ploeg dominant aanwezig zijn; AB Vakwerk. Zij controleren dit seizoen de marathons met een sterke sprinttrein bestaande uit 6 knechten die zich zonder mokken volledig opofferen en 2 topsprinters (B. Hoolwerf, Hekman) om het af te maken. Die formule bleek vooral in de door AB gedomineerde Trachitol Trophy zeer succesvol. In de sprints lijkt Bart Hoolwerf misschien wel de snelste sprinter van het peloton, terwijl Hekman dit seizoen een stap heeft gezet en erg actief in de aanvallen meesprint zonder aan snelheid te hebben verloren. Hij is erg compleet geworden. Het zal erg moeilijk worden voor de andere ploegen om dat sprintgeweld te verslaan. Dit is daarmee het eerste NK in 10 jaar tijd dat de ploeg van Jillert Anema, Royal A-ware, niet als topfavoriet een NK in gaat. Zij wonnen dan ook vanaf 2010 elk jaar de titel - onafgebroken(!). Een uniek record. Dit jaar kan het 10e achtereenvolgende jaar worden dat ze de titel pakken, maar in de breedte is de ploeg toch zeker verzwakt ten opzichte van voorgaande jaren, is de concurrentie beter geworden en missen ze ook nog eens hun 6e man (een zekere Belg). AB Vakwerk is dus zeker favoriet, maar Anema beschikt nog altijd over de Grote Drie van het marathonschaatsen: Stroetinga (38 jaar - 7x kampioen), Bob de Vries (35 jaar - 1x kampioen) en Jorrit Bergsma (33 jaar - 1x kampioen). En iedereen weet, zeker sinds de twee langebaantitels van afgelopen zondag, dat die drie oude veteranen nog steeds niet versleten zijn en allen de wedstrijd kunnen doen bepalen. Waarbij natuurlijk vooral Bergsma een natuurkracht is die menig NK naar de hand van Anema heeft getrokken. Het enge is vooral zijn onbaatzuchtigheid - hij kan een wedstrijd voor zijn ploeg winnen door zelf te ontsnappen, doch ook menig peloton op te roken door zelf een hele wedstrijd te knechten (zoals destijds met de titels van Bob de Vries en Simon Schouten). Hij zal er echter dit keer zeker op gebrand zijn om zelf weer eens een titel binnen het marathonschaatsen te winnen. Met Jordy Harink heeft Anema stiekem ook nog een sterke troef in handen. Een man voor het natuurijs, maar in de luwte ook op kunstijs dit seizoen sterk bezig met bijna alleen maar top 10 plekken.

  Mocht het een sprint worden dan is een kleinere ploeg, Bouwselect (met oa. Jouke Hoogeveen binnen de gelederen), ook niet bij voorbaat kansloos. Zij rijden het hele seizoen al korte uitslagen met onder meer Kruijer en Hoekstra. En dan hebben ze ook nog thuisrijder Mart Bruggink in de ploeg zitten - Nederlands kampioen op het Oostenrijkse natuurijs. De overige ploegen zullen vooral hun best doen om een sprint te mijden. De sterkste ploeg in de breedte, Okay Fashion & Jeans, heeft namelijk 5 mannen die in elk type ontsnapping kunnen winnen. Sjoerd den Hertog kwam de afgelopen 2 jaar al zeer dichtbij de winst van de Nederlandse titel, maar kan ook heel redelijk sprinten en is al snel de gevaarlijkste man daar. Post zou het ook in een sprint (het liefst een sprint in een ontsnapping) kunnen afmaken. Met Ingmar Berga hebben ze nog een oude rot binnen de ploeg die al 2 keer Nederlands kampioen wist te worden en het goede voorbeeld kan geven. De twee mannen in vorm zijn echter Ariëns en Kooiman die beiden al marathons wisten te winnen vanuit een daverende ontsnapping. Mannen om op te letten. Rest mij van de grotere ploegen nog Bouw- en Techniek te vermelden; de ploeg bij uitstek welke moet aanvallen. Ze hebben geen enkele man die in een sprint kan winnen, dus zullen ze flink aan de bak moeten. Desniettemin hebben ze in Bart de Vries een man in vorm die reeds dit seizoen een marathon op spectaculaire wijze wist te winnen. Ze hebben natuurlijk ook nog de man die eeuwig als de brandweer blijft gaan; Mats Stoltenborg. Zo'n grote motor heeft die jongen; als hij eens zuinig met zijn aanvallen omspringt kan zo maar hét moment daar zijn. Zeker nu hij dit NK Afstanden geen lange afstanden heeft hoeven te rijden. Die zal omkomen van de energie.

  Grootste kanshebbers:
  *** B. Hoolwerf, Hekman, Stroetinga
  ** Bergsma, Bart de Vries, Den Hertog
  * Kooiman, Ariëns, Post, Stoltenborg, Kruijer

  15.50 uur barst het los. Zin in!
  Camila, strawbale, Yuskov en 7 anderen vinden dit leuk.
 18. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  @Lorca , ben je stiekem verslaggever? Mooie voorbeschouwing!
  Lorca vindt dit leuk.
 19. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Er worden mensen betaald voor artikelen die een stuk mindere kwaliteit hebben.
  proeme, SprintMaster, VictorP en 2 anderen vinden dit leuk.
 20. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Eventjes @HaagscheBluf taggen.

Deel Deze Pagina