Discussietopic KPN Marathoncup/Meerdaagse/Natuurijs Grand Prix 2019-2020

Discussie in 'Marathon' gestart door Lorca, 12 okt 2019.

 1. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Inmiddels begonnen: de derde wedstrijd om de KPN Marathon Cup. Strijdtoneel is de Scheg te Deventer. http://www.schaatsen.nl/marathon/

  Geen Irene Schouten, noch Kleibeiker aan de start, dus wederom kansen voor de rest. Vooral Team Turner zal gebrand zijn om te winnen. Ook is het nog wachten op een goed resultaat van Manon Kamminga.

  Bij de heren wel een vol deelnemersveld verwacht. Naar verluid zou Bart Swings weer aan de start staan en Jorrit Bergsma heeft zich toch weer laten verleiden om mee te doen. Ondanks druk programma morgen (10km + MS).
 2. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Nou, ik word op mijn wenken bediend!

  Marathon Cup 3
  1) Kamminga
  2) Lollobrigida
  3) Lisa van der Geest

  De pas net 17 jarige Evelien Vijn pakt wederom een top 5 plekje. Zeer knap!

  Groenewoud wint de pelotonsprint, maar zat niet bij het groepje met twee rondjes voorsprong. Haar ploeggenote Kelly Schouten zat daar wel bij, maar verloor in het gedrang bij de eindsprint haar snelheid en wordt 7e. Hele vermakelijke wedstrijd.
 3. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ongelofelijk deze marathon. Al 15 rondjes een gevecht tussen de teams van Bouwselect, Okay en Bouw en Techniek vs. Bergsma op kop van het peloton. Nog maar 20 man over en nu een compleet lege Bergsma eraf. Wat een strijd.

  Stoltenborg en Ariens nog altijd op kop.

  Edit: ze hebben na 19 rondjes eindelijk een rondje voorsprong. AB Vakwerk en A-ware veroordeeld tot een strijd om de derde plek.
 4. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  1) Ariens
  2) Stoltenborg
  3) B. Hoolwerf

  Lekker wedstrijdje. Mooie overwinning van Ariens. Goed weekend heeft die kerel.
 5. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Je weet dat je een schaatsprobleem hebt wanneer je zelfs op een muziekfestival stiekem de marathon zit te streamen :)

  Wat een heroïsche zege van Jorrit Bergsma zeg. Dat was een tijdje geleden dat hij een marathon won, maar dit is gelijk een van zijn meest fraaie.
  EenBrabander en G1ant vinden dit leuk.
 6. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Alleen de laatste 7 ronden gezien, maar die lieten duidelijk zien dat deze wedstrijd een one-man-show was. Wat een klasse.
 7. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Jorrit Bergsma noemt zijn transponders koek en zopie . :) Hij opende zijn finale aanval met rondes 27.8 en 26.9.
  G1ant vindt dit leuk.
 8. Lorca

  Lorca Well-Known Member

 9. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ze miste net World Cup kwalificatie op de 1000m, maar Elisa Dul wint wel met overmacht de marathon van Haarlem. Dankzij een rap rondje, doch ook zeker dankzij puik ploegenspel van ZiuZ.

  1. Dul
  2. Vormeer
  3. Bosma
  4. K. Schouten
  5. Van der Molen
 10. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Dubbelslag AB Vakwerk na een hectische finale. Hekman de sterkste in de sprint. De finale werd te langzaam aangetrokken waardoor te veel mannen naast elkaar reden. Gelukkig geen valpartijen, maar het scheelde weinig. A-ware na enkele sterke uitslagen slechts een 10e plek met Harink. Goed gereden desniettemin, maar de snelheid van Bergsma, Stroet en Swings wordt node gemist.

  1. Hekman
  2. B. Hoolwerf
  3. Den Hertog
  4. Niero
  5. De Gier
 11. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Vanavond begint de 2e editie van de Trachitol Trophy; de vorig jaar geïntroduceerde nieuwe marathonvierdaagse. Het strijdtoneel van de 1e wedstrijd is Enschede; de plek waar op 1 januari 2020 de marathonschaatsers samenkomen om uit te maken wie zich Nederlands Kampioen marathonschaatsen (op kunstijs) mag gaan noemen. In datzelfde Enschede zal dit weekend overigens ook de 2e ISU World Cup voor Junioren en Neo's plaatsvinden. De vierdaagse kent een gelaagde structuur in de zin dat elke wedstrijd langer wordt. Vanavond rijden de dames 60 en de heren 70 rondjes. Op de vierde dag, net als vorig jaar in Groningen (en live op de NOS), schaatsen de dames 100 en de heren 150 rondjes. Die laatste wedstrijd bleek vorig seizoen een slijtageslag, maar was in de klassementen niet bijster boeiend. Evert Hoolwerf had zijn zege allang veiliggesteld, Bart de Vries kon in het sprintklassement niet meer worden bedreigd en bij de dames won Schouten simpelweg elke wedstrijd en elk tussensprintje. Dit seizoen belooft de vierdaagse spannender te worden. Vorig seizoen had het A-ware van Jillert Anema zowel bij de heren als de dames de vierdaagse compleet in de tang en was sprake van een blauwe overheersing. Liefst 4 rijders bij de heren in de top 10 en bij de dames werd Groenewoud nog tweede achter Schouten. Dit seizoen moet A-ware het echter doen zonder de World Cup gangers. Dat betekend dat potentiële afmakers Swings en Stroetinga er niet bij zijn en dat kopman Bergsma, toch een gamechanger in zijn eentje, ook ontbreekt. Bij de dames zal Schouten geen acte de présence geven. Kortom, de wedstrijden zullen meer open liggen. Hoewel...

  Bij de heren heeft AB Vakwerk een grote overmacht. Ze hebben drie sterke sprinters in huis met Bart Hoolwerf, Evert Hoolwerf (nog de winnaar van de vorige Trachitol Trophy) en Gary Hekman. Daarnaast beschikken ze over 5 sterke knechten om een eindsprint te forceren (en vooralsnog heeft AB Vakwerk elke sprint in de slotfase gewonnen). Zonder een Bergsma die met macht een heel treintje kan doen ontsporen, of Swings en Stroetinga die genoeg snelheid hebben om AB in de sprint te bedreigen, wordt het moeilijk om de trein van AB te verslaan. Met drie sprinters kunnen ze simpelweg meerdere troeven uit spelen (meerdere afmakers in een massasprint, maar ook de mogelijkheid om eentje in een ontsnapping mee te krijgen) en met Frank Vreugdenhil hebben ze ook nog eens een kilometervreter die weleens sterk uit de hoek zou kunnen komen op de zware slotdag. Wie ook de kopman gaat zijn deze vierdaagse, favoriet zal diegene hoe dan ook zijn. Bart Hoolwerf, immers leider in het algemeen klassement, zal de te kloppen man zijn voor het eindklassement (en dagzeges). Snelste (?) sprinter die vooralsnog dit seizoen nauwelijks te verslaan lijkt. Evert Hoolwerf zal het misschien binnen de ploeg het meest gegund zijn - hij wacht nog op zijn eerste succes in dienst bij de groene brigade, maar lijkt de vorm nog niet te hebben. Hekman is niet per se een uitgesproken sterke klassementenrijder. Bart Hoolwerf zal derhalve, imho, de favoriet zijn.

  De grootste bedreiging voor de eindzege zal komen uit de hoek van Okay Fashion & Jeans. Die ploeg begint goed te lopen na een magere seizoensstart. Crispijn Ariëns blijkt al vroeg in het seizoen in de vorm van zijn leven en heeft al 1 Cupzege binnen (en wat voor een!). Een bewezen klassementsrijder en ook zeker een man van de lange adem. Perfect om dan in de laatste twee dagen toe te slaan. Ook de (wellicht) sterkste klassementenrijder van het peloton, Sjoerd den Hertog - tevens ploeggenoot van Ariëns, lijkt in vorm te komen. Hij werd afgelopen zaterdag nog derde achter het AB Vakwerk-duo. Hij reed 1,5 seizoen in het oranjepak zodat de Trachitol Trophy zeker niet onhaalbaar zal zijn. Met sprinter Post, luxeknecht Kooiman en patron Berga beschikken ze over een gebalanceerd topteam. Enkel Peter Michael ontbreekt vanwege de World Cups.

  A-ware mist zoals gezegd de nodige klasbakken. Robert Bovenhuis, Bob de Vries en Jordy Harink zullen het met z'n drieën moeten klaarspelen en lijken gelet op de bovengenoemde namen bij voorbaat een tikkeltje kansloos. Jordy Harink is in mijn optiek hier de uit te spelen kaart. Rijdt elke wedstrijd mee in de voorste linie. Mist echter snelheid om mee te doen om de dagzeges, maar is een erkend natuurijsspecialist. Laat dat nou net een ideale achtergrond zijn voor de meerdaagserijders. De eerste twee avonden zal het waarschijnlijk bovenal aanklampen zijn, maar in de zware slotwedstrijden is een aanval op het klassement best mogelijk. Wellicht komt zelfs op zondag een dagzege in zicht wanneer hij in een goed ontsnappingsgroepje meezit. Bob de Vries is ook een sterk klassementenrijder, maar de afgelopen twee jaar begint er toch sleet te komen op één van de grootste marathonrijders aller tijden. De nadruk lijkt ook dit seizoen op het natuurijs van de Weissensee te liggen, zodat de vorm op dit moment tegenvalt. Bovenhuis meldde zich zaterdag telkens vooraan bij de tussensprints; die zal wellicht een aanval doen op het pillenpak (te winnen via de tussensprints). Danny Stam rijdt nog mee voor de opleidingsploeg. Tjerk de Boer waarschijnlijk niet, gelet op het Holland Cup allroundtoernooi in Eindhoven.

  Van de rode trein van Bouw - en Techniek lijkt Stoltenborg de sterkste. Ieder seizoen in de bovenste regionen van de klassementen te vinden en een man met een oneindig uithoudingsvermogen. Ploeggenoot Niero heeft geen toegang gekregen tot de World Cups dus rijdt ook de vierdaagse. Een sterke sprinter die zich ook graag tussen kopgroepjes rijdt, zodat ik hem ook zeker niet kansloos reken. Tenslotte noem ik nog Bart de Vries. Won vorig jaar het pillenpak en zal dit pak dit jaar mogelijk wederom gaan proberen binnen te slepen.

  Tenslotte nog de mannen om op te letten uit de kleinere teams:
  Robin Snoek, Casper de Gier en Kevin Hoekstra

  Bij de dames voldoet het om korter te zijn. Schouten doet niet mee, maar haar easyJet ploeggenoten Dul, Groenewoud en Kelly Schouten rijden samen bij ZiuZ en die zijn als ploeg erg op dreef dit seizoen. Groenewoud pakte 1 zege en bezit het witte pak; Kelly Schouten het oranje pak en ook Dul pakte een marathonzege mee. Kortom, het kan maar zo dat zij de dienst gaan uitmaken de komende dagen. A6 zal daar met Vormeer en Kamminga een stokje voor willen steken. Kamminga lijkt mij op voorhand bij afwezigheid van Schouten en Lollo ook topfavoriet. Team Turner heeft met Bosma en Van der Geest nog enkele sterke troeven in handen. Palet presteert nog niet bijster sterk dit seizoen, maar bezitten met Van der Molen, Dedden en vooral (mits ze fit is) Bakker sterke rijders. Een uitgelezen kans om successen te scoren. Zeker ook nu Kleibeuker wegens ziekte niet aan de start staat.

  Vanavond om 19.00 uur beginnen de dames, om 20.00 uur de heren. Te volgen via schaatsen.nl/marathon.
  Laatst bewerkt: 21 nov 2019
 12. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Trachitol Trophy #1:

  Dul trekt de sprint aan en Groenewoud maakt het zeer makkelijk af. Groenewoud start morgen in het pijlenpak, Beau Wagemaker pakt de meeste punten bij de tussensprints en draagt morgen het pillenpak.

  1. Groenewoud
  2. Vormeer
  3. Engbers
  4. Van der Molen
  5. Kelly Schouten
  Laatst bewerkt: 21 nov 2019
 13. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Die wedstrijd bij de heren is wel heel rap. Bart Hoolwerf gewoon een rondje 24,9 bij een tussensprint!!
  SprintMaster vindt dit leuk.
 14. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Drieslag AB Vakwerk na een lekker spannende finale. Opvallend dat de laatste tussensprint flink sneller ging dan de massasprint.

  1. Hekman
  2. B. Hoolwerf
  3. Ter Haar
  4. Ariëns
  5. Kruijer
  Laatst bewerkt: 21 nov 2019
 15. proeme

  proeme Well-Known Member

  Finale is weer in Groningen. Erg jammer dat ik er dit jaar niet naar toe kan. Vorig jaar was de machtige eindsprint van Irene Schouten prachtig om te zien.
 16. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Trachitol Trophy #2: Utrecht

  Spectaculaire wedstrijd bij de dames. Kopgroep van 4 pakt dankzij sleurwerk van Team Turner 16 seconden voorsprong, maar het wordt gewoon in 3 rondjes dichtgereden. Groenewoud pakt op de allerlaatste meters de zege in een snelle sprint. Ontsnapper Bosma wordt zo slechts derde.

  1. Groenewoud
  2. Vormeer
  3. Bosma
  4. Hendriks
  5. Ytsma
 17. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Jammer dat Kamminga op kop ging rijden in de finale. Dat had ze aan ZiuZ moeten laten.
 18. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Nou ja, mede daardoor wordt Vormeer wederom 2e (en het verschil met nummer 1 is klein - Groenewoud ging al vroeg aan) en staat zij er perfect voor in het klassement. ZiuZ had het niet meer dicht gereden en dan waren ze bij A6 verder van huis.
 19. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Pracht van een wedstrijd. Hekman pakt z'n derde zege op rij. Hij doet ook goede zaken in het klassement met 2 zeges en een rondje voorsprong (=extra punten).

  1. Hekman
  2. Hoekstra
  3. Bob de Vries
  4. Den Hertog
  5. Bart de Vries
  Laatst bewerkt: 22 nov 2019
 20. proeme

  proeme Well-Known Member

  in de samenvatting op youtube praten ze over een kopgroep van 22, chaos bij het afsprinten van het peloton en dan ineens is er een groepje van 7 over. Het is niet in beeld. What happened?

Deel Deze Pagina