Discussietopic KPN Marathoncup/Natuurijs Grand Prix' 2017-2018

Discussie in 'Marathon' gestart door Lorca, 10 dec 2017.

 1. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  De Clafis rijders weten zo te zien goed te pieken. Kooiman op de Weissensee en nu Stroetinga met een zege.
  Lorca vindt dit leuk.
 2. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Opzich, al had ik liever een soortgelijke piek gezien in december ;) De interviews van afgelopen maanden geven echter wel het beeld alsof ze in december toch ook al goed waren, doch nogal 'ten onder' gingen aan ziekte en zenuwen. Kleibeuker, Bergsma, Kooiman, Stroetinga, Hoolwerf: allemaal meerdere keren geveld door griep/infecties in oktober en november.

  Of zoals Blokhuijsen van de week al aangaf: met topfitheid/vorm in het lijf, ligt ziekheid snel op de loer. Wat in ieder geval zeker is, is dat die hele ploeg op het moment heel erg in vorm is. Schouten, Kooiman, Hoolwerf en Stroet zeer actief vandaag. Schouten en Kooiman waren zelfs gisteren al continu in de aanval wat een podiumplaats voor Schouten zelf en ook Hoolwerf opleverde. Talsma werd gisteren nog tweede bij de beloften door met Janissen het gehele peloton op twee ronden te zetten. Het is dat Talsma echt totaal geen sprint kan rijden, anders had ie nog kunnen winnen. Aan lef en aanvalslust echter geen gebrek. Die rijdt komend seizoen wel mee met de topklasse.
  Laatst bewerkt: 10 feb 2018
 3. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Hekman kreeg dus toch een griepaanval tegen het einde: https://www.schaatsen.nl/nieuws/2018/februari/gary-hekman-valt-ziek-uit-kopgroep/

  Apart. Hij had het toch vaak moeilijk, maar kreeg het toch voor elkaar om attent in de kopgroep te zitten. Misschien toch te diep gegaan om daar bij te (blijven) zitten. Met naweeën van een klein griepje in het lijf kan het dan even donker voor de ogen worden, zo denk ik. Zonde.
 4. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Prachtig marathonavondje gezien. Dit, terwijl de wedstrijd bij de vrouwen toch bijzonder saai was. Het was de wedstrijd bij de mannen die dat gegeven evenwel wisten om te toveren tot een schitterend wedstrijdbeeld. Aanval na aanval, zonder dat de wedstrijd ook maar een keertje stilviel. Heerlijk.

  De wedstrijd bij de dames wist op een enkele aanval van Elma de Vries na, niet te ontvlammen. Het was zelfs behoorlijk saai. De eindsprint bleef nog eventjes spannend, maar werd uiteindelijk toch vrij eenvoudig naar huis gereden door Lisa van der Geest die haar 5e wedstrijd in de KPN Marathoncup wist binnen te slepen. Bij afwezigheid van Kleibeuker, Schouten, Lollobridgida, Groenewoud, Ensing, Tauber etc. is dat ook niet extreem moeilijk. Saai deelnemersveld. Van der Stelt stelde ondertussen haar eindklassement veilig.

  Bij de mannen was het een open wedstrijd met, zoals gezegd, aanval na aanval. De formatie van Jillert Anema was duidelijk op scherp gezet. Zij hebben echt de wedstrijd gemaakt, ondanks schorsing van Evert Hoolwerf. Schouten, Kooiman en Bob de Vries gingen continu in de aanval. Nu leest u inderdaad de naam 'Bob de Vries'. Die was pas vandaag (!) in Nederland aangekomen, heeft even dag gezegd tegen de koei'n en ging direct door naar Tilburg. Daar heeft hij alle frustraties van zijn mislukte 5 km van zich afgeworpen en bizar goed gereden: hij reed zonder overdrijven 125 rondjes voorop in de strijd. Ongekend wat een aanvalskracht die man had. Gaten dichtrijden, daarna zelf door accelereren, tactisch koersen en nog een lead-out vormen in de eindsprint. Ik had al medelijden met 'm na zijn 5 km race en dat heb ik nu des te meer. Het had echt iets moois kunnen worden in Zuid-Korea, maar die verdraaide wisselvalligheid van hem op de langebaan speelt 'm parten. Terwijl hij hier geen moeite heeft om te rijden, jetlag and all. Daar had hij wel last van, zo zei hij nuchter na de wedstrijd. Werkelijk niemand heeft dat tijdens de wedstrijd kunnen bemerken. Ondertussen reed hij in de A-Ware trein Schouten en Stroetinga naar het podium. Stroet wint net als vorige week ontzettend afgetekend en dominant. 36 jaar oud alweer, maar hij lijkt alleen maar meer zijn vorm van twee seizoenen geleden te bereiken. De definitief doorgebroken Sjoerd den Hertog finisht als tweede en weet zich eigenlijk al verzekerd van het eindklassement in de cup.

  De wedstrijd bij de heren werd gekenmerkt door enorme aanvalslust. De ploeg van Jouke Hoogeveen bijvoorbeeld. Zij stoppen ermee aan het end van het seizoen en willen zich duidelijk in de kijker van andere ploegen schaatsen. Ze waren continu in de aanval, met voorop Jouke himself. Want u weet, het natuurijs van Zweden komt er vanaf aankomende donderdag aan (of beter: Jouke komt eraan) en dan is hij opperbest. Hier was hij fantastisch. Net als Crispijn Ariëns en Kars Jansman: beiden continu in de aanval. Maar ook Bouw-en Techniek met Stoltenborg en - broer van Bob - Bart de Vries plaatsten demarrage na demarrage. Ook Robin Snoek van dat fantastische Bouwselect team viel weer op. Dat was de letterlijke schaduw van Kooiman vandaag: waar Erik Jan ging, daar ging Robin Snoek. Dat levert hem wederom een plekje in de top 10 op.

  Genoten vanavond!
  Laatst bewerkt: 17 feb 2018
 5. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  Lorca vindt dit leuk.
 6. proeme

  proeme Well-Known Member

  ze hebben hun koffers inmiddels
 7. proeme

  proeme Well-Known Member

  wel grappig trouwens... op de Weissensee startten we eerder vanwege de warmte overdag. Bij Lulea starten ze later omdat het 's ochtends nog te koud is.
  ZeeKoei en Lorca vinden dit leuk.
 8. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ik las iets over temperaturen van -30 in de nacht en -15 overdag.

  Ik had 'bekijk 't maar' gezegd :p
  SprintMaster vindt dit leuk.
 9. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  daar doe je het toch net voor?
 10. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Het was maar meer om aan te tonen dat er een steekje bij je los moet zitten, wil je onder die omstandigheden een topper zijn.
 11. proeme

  proeme Well-Known Member

  vrouwenwedstrijd ingekort van 80km naar 50km en gewonnen door Bianca Bakker van ZIUZ.

  ik kan niks vinden over de mannenwedstrijd. Blijkbaar nog bezig (niet zo gek). Blijkbaar niet ingekort?
 12. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Je kunt de ontknoping live via de facebook van NOS Sport volgen. Goede tip voor de overige natuurijswedstrijden!

  Zelf nog niets gezien vanwege werk. Weet jij - @proeme - waarom de wedstrijd is ingekort. Vanwege weer of de voorspellingen in Nederland?
 13. proeme

  proeme Well-Known Member

  Door de kou.
  Bron: http://schaatspeloton.nl/nieuws/3895/Bianca_Bakker_wint_in_ijskoud_Lule_ingekorte_KPN_Grand_Prix

  Ik zie op die site inmiddels ook dat bij de mannen Ariëns de massasprint wint voor Hekman en Schouten. Staat niks bij over inkorten, dus blijkbaar was dat alleen bij de dames nodig.

  En dat bij de dames de Zweedse Eva Lagrange meedeed en "gewoon" 13e wordt.


  En dank voor de tip. Ik zal het komend weekend in de gaten houden. Al is het eigenlijk de bedoeling dat ik dan zelf aan het sporten (schaatsen?) ben
  Lorca vindt dit leuk.
 14. proeme

  proeme Well-Known Member

  inmiddels weet ik via Facebook (de groep 'marathonschaatsen') dat de mannenwedstrijd ook was ingekort. 80km.
 15. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ariëns blijft zijn reeds omvangrijke natuurijs cv uitbreiden. Dat geldt ook voor zijn ploeg. Weten perfect in het natuurijsseizoen te pieken, maar eigenlijk zijn ze al het hele seizoen constant en goed.

  De omstandigheden moeten zwaar zijn geweest willen ze de tocht inkorten. Maar toen zag ik foto's, herkende ik vrijwel geen rijder van afstand, en snapte ik het wel weer. Koud hé?
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 16. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  [​IMG]

  ^Zo wil ik Hekman het liefst zien! Hij wint de kortste natuurijswedstrijd van het jaar (49km) in een erg koud Luleø (of was het Lulea, of Luleå; wie zal 't zeggen?). Het podium draagt dezelfde drie namen als donderdag, maar nu wisselen Hekman en Ariëns van trede. Erik Jan Kooiman blijft leider in het Grand Prix klassement in de wetenschap dat zijn specialisme morgen nog moet komen.

  Morgen de zwaarste tocht van de drie Zweedse tochten; 150 km hard labeur in helse kou.

  Het is daar momenteel zo'n -24 overdag. Brrr.
  Laatst bewerkt: 24 feb 2018
 17. H2O-s

  H2O-s Active Member

  Even een voetnoot, de foto is van tijdens de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee ;)
 18. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Schaatspeloton.nl neemt mij weer in het ootje haha ;)

  Iemand wel recente foto's? Anders maar de samenvatting van de NOS afwachten.
 19. H2O-s

  H2O-s Active Member

  Lorca vindt dit leuk.
 20. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ha, dank! Een nog woestere witte baard. Dat zijn de natuurijsfoto's :cool:

  Voor morgen hoop op Jouke. Weliswaar geen baard (meer), maar die man verdient echt eens een natuurijszege!

Deel Deze Pagina