Dominique L. en de KNSB

Discussie in 'Lange baan' gestart door MrBean, 11 nov 2009.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. MrBean

  MrBean New Member

  Schaatsster (13) op dopingcontrole

  AMSTERDAM - Een 13-jarige schaatsster is opgenomen in de databank voor aangekondigde dopingcontroles.
  Ze moet elke dag een locatie opgeven waar ze tussen 6.00 en 23.00 uur kan worden getest op doping.

  Het meisje is de jongste sporter die in de databank van de Dopingautoriteit staat, aldus de Volkskrant.

  Haar 15-jarige broer is vorig jaar positief getest op anabolen en is intussen geschorst. De vader van het gezin maakt zich boos over de controles, hij vindt dat zijn gezin zo wordt kapotgemaakt.

  Meer...

  http://www.nu.nl/sport/2120432/schaatsster-13-dopingcontrole-.html
 2. Lammert

  Lammert Member

  Re: Schaatser (15) eist staken dopingzaak

  Dat is wel heftig voor een kind van die leeftijd. Het komt ook wel een beetje overdreven over en het heeft de schijn van pesterij. Uit een briefwisseling tussen de advocaat van de familie en de directeur van de dopingauthoriteit zou volgens de Gelderlander blijken dat de controle direct verband houdt met de eerdere dopingzaak van Wesley, in combinatie met 'opvallende resultaten' van Dominique.

  Die opvallende resultaten... tja, ze rijdt kneiterhard, maar is het opvallend voor een talent van 13? Ik kan me eigenlijk bijna niet voorstellen dat zij middelen krijgt toegediend terwijl de familie al in een dopingzaak verwikkeld is. Maar ja, er zijn wel meer dingen die je je niet kunt voorstellen, Lammert, dus dat is bepaald geen goed argument. :)
 3. Zenschaatser

  Zenschaatser New Member

  Re: Schaatser (15) eist staken dopingzaak

  Ontzettend flauw van de dopingautoriteit om zusje Lommers ook te visiteren. Dat doe je zo'n jong meisje toch niet aan :evil: . Ik vind dat hier een grens is overschreden. Het geestelijk welzijn van zo'n kind moet voorop staan en niet de geforceerde dopingcontrole waarbij er een uitertst minieme kans is dat het kind wiens broer in ee zaak verwikkeld is, ook positief is. Ik zie het al helemaal voor me. 13 jarig onzeker meisje moet in het bijzijn van 2 strenge heren van de dopingcontrole in een bekertje plassen omdat ze onterecht verdacht van valsspelen bij haar hobby. Kan die heksenjacht op 13 jarigen niet stoppen?
 4. Schaatsfan86

  Schaatsfan86 Active Member

  XXX

  Dat is nogal wat voor zusje Lommers. Haar tijden zijn trouwens wel enorm goed, maar ze staat 'slechts' 3e op de Saralijst en is niet eens de snelst C1, dat is momenteel Tjitske Wassenaar en die rijdt toch 2 seconden sneller op de 1500m. Dus ik vind niet dat de tijden op zich aanleiding geven tot controle, maar het hele gebeuren rondom de familie Lommers misschien wel. Wat als broer het gebruikt heeft, waarom zusje dan niet?
  Enfin, ik hoop voor het arme schaap dat Pa Lommers niks door haar eten/drinken heeft gedaan. :(
 5. Anne-Jelmer

  Anne-Jelmer Member

  Re: Schaatser (15) eist staken dopingzaak

  Toevallig heb ik haar zondag zien rijden. Misschien zie je de skeelerachtergrond wat veel terug in de schaatstechniek.
  En als ze wat veel kracht krijgt door het skeeleren, dan is het haar goed recht dat toe te passen. Ook dat is schaatsen.
  Maar wanneer men, mede door Wesley, vermoedt dat ze de kracht uit een potje komt dan lijkt me dat goed om dat te controleren.
  Maar een zwaar middel is het zeker. Zeker voor een 13 jarige.

  Overigens denk ik de procedures gecontroleerd zijn en de schorsing van Wesley definitief is geworden.
  Een check op de site van de IJsbaan Twente leert dat de Wesleys naam niet meer tussen de baanrecords staat. (Volgens mij had hij er een paar).
  Iemand daar meer over gehoord?
 6. Lammert

  Lammert Member

  Re: Schaatser (15) eist staken dopingzaak

  De dopingautoriteit kan natuurlijk ook op gewoon bezig zijn met onderzoek naar het bestaan van een nadrolon-gen-variant binnen de familie L. :)
 7. Epi

  Epi New Member

 8. GlobeskaterIJshaas

  GlobeskaterIJshaas Active Member

  Re: Schaatser (15) eist staken dopingzaak

  Ik moet wel zeggen dat ik het een zwaar middel vind voor zo'n jong meisje, als ik naar mijzelf kijk op die leeftijd dan ging ik vaak spontaan naar vriendinnen of dingen doen, nu ken ik haar privé situatie niet maar lijkt mij een behoorlijk gevangen gevoel als je van te voren al moet aangeven waar je de komende maanden uithangt.... Ik kan mij voorstellen dat ze haar in de gaten willen houden, maar hoe zit het met schommelende hormoon dingen als gevolg van ontwikkeling naar een volwassene en is dit wel de juiste manier vraag ik mij af..
 9. MrBean

  MrBean New Member

 10. Regenboog

  Regenboog Member

  Re: Schaatser (15) eist staken dopingzaak

  Ik vraag me af of Dominique wel spontaan naar vriendinnen mag, op de ijsbaan mag ze met niemand praten. En ik neem toch aan dat ze rekening houden met schommelende hormoon dingen die met volwassen worden te maken hebben.
  Of het de juiste manier is, vraag ik me ook af, misschien toch gewoon de kinderbescherming inschakelen in plaats van controles.
 11. Lammert

  Lammert Member

  Re: Schaatser (15) eist staken dopingzaak

  Ik vind het eigenlijk steeds raarder. Waarom moet ze op zo'n ingrijpende manier controleren? We hebben het hier over een meisje van dertien jaar dat hard schaatst, niet over een drugsspuitende, psychopathische seriemoordenaar die het voortbestaan van de menselijke soort in gevaar brengt. Wat is er tegen om haar gewoon na een wedstrijd een plas te laten inleveren? Doel (competitievervalsing tegengaan) en middel komen wel erg ver uit elkaar te liggen op deze manier.
 12. Krizz

  Krizz Well-Known Member Medewerker

  Re: Schaatser (15) eist staken dopingzaak

  Een uitgebreid doping onderzoek is vele malen kostbaarder dan een verplichting tot where-abouts laten invullen!!!
  Hiermee geef je aan Pa Lommers heel duidelijk aan dat het oog ook op Belle is gericht en niet alleen op Bullit.
 13. casselt

  casselt New Member

  Re: Schaatser (15) eist staken dopingzaak

  er staat ook een stuk over in het AD tip als je het wilt lezen XD
 14. Schaatsfan86

  Schaatsfan86 Active Member

  Re: Schaatser (15) eist staken dopingzaak

  Het meiske was gister in het jeugdjournaal te zien met een interview. Naar eigen zeggen is ze nog een kind dat gewoon buiten wil spelen, maar nu moet ze opeens al volwassen zijn. Daar heeft ze natuurlijk helemaal gelijk in, al kwam het wel een beetje ingestudeerd op mij over.

  Ik vraag me alleen af in hoeverre het reeël is om van een 13-jarige te vragen om precies haar whereabouts op te geven... Dan zou ze nooit meer zo naar een vriendinnetje kunnen gaan (als ze niet hoeft te trainen). Persoonlijk vind ik het te ver gaan. Controleer het kind dan op doping na het NK of wat voor wedstrijd dan ook, maar whereabouts opgeven vind ik te ver gaan voor een meisje van 13. Het is nog maar een kind...
 15. nietswiet

  nietswiet Member

  Re: Schaatser (15) eist staken dopingzaak

  Volgens mij speelt "Belle"nooit buiten, omdat ze altijd moet trainen.
  Dominique is aanstaande zaterdag geplaatst voor de Recidentiecup in Den Haag.
  Hiervanuit gaan de beste 4 naar de landenwedstrijd in Erfurt. Ik zou als KNSB ook willen weten wat ik als Nederland
  afvaardig naar het buitenland toe.
 16. cindycinderella

  cindycinderella New Member

  Re: Schaatser (15) eist staken dopingzaak

  Vanochtend in Telegraaf groot stuk over de dopingcontroles voor het meisje. Volgens de advocaat is het zo dat het Belgische laboratorium die de te hoge nandrolonwaarde van grote broer Wesley heeft geblunderd. "De test was gewoonweg niet positief" Ook Klaas Faber (onafhankelijk getuige KNSB) zou dit in een rapport hebben gesteld. Ook zou de dopingautoriteit na de dopingkwestie met Wesley een melding hebben gedaan bij Jeugdzorg en het resultaat van het daaropvolgende onderzoek (officieel) was volledig positief!
  Tevens vond de advocaat het controleregime onredelijk omdat Dominique helemaal niet de snelste/beste schaatster is van haar leeftijdscategorie.

  Persoonlijk vind ik het ook ver gaan om een 13-jarig meisje op deze manier te laten controleren; maar aan de andere kant, wellicht wordt zij op deze manier wel beschermd. Ik ben wel erg benieuwd hoe het volgende week verder gaat lopen met die tuchtzaak; het lijkt me dat als de KNSB dit nog steeds doorzet, er toch andere feiten moeten zijn; anders is het wel heel erg bizar. Vraag is natuurlijk, als blijkt dat Wesley helemaal niet positief is, worden dan ook de controlemaatregelen voor Dominique opgeheven? Feit is wel dat deze twee schaatscarrieres in de kiem zijn gesmoord, ze zullen nooit meer los worden gezien van doping!
 17. Perfectmove

  Perfectmove New Member

  Re: Schaatser (15) eist staken dopingzaak

  Deze 2 kinderen, want dat zijn het nog, laten we dat vooral niet vergeten kunnen zich gelukkig, juist omdat ze nog jong zijn en hun leven in het teken staat van hun sport, volledig rehabiliteren door te laten zien dat wat ze hebben bereikt op basis van eigen kracht is zonder gebruik van oneigenlijke middelen, als je het zo bekijkt kan deze naar Dominique genomen maatregel positief uitpakken (ieder nadeel heeft zijn voordeel), omdat dan vast komt te staan dat zij op een schone manier haar sport bedrijft en daarbij tot hoge prestaties in staat is.
  Deze kinderen hebben zelf ontzettend veel plezier in hun sport en zijn super gemotiveerd, mensen die denken dat ze tot prestaties worden gedwongen zitten er volledig naast.
  Misschien moet men eens de moeite nemen echt met ze te praten tijdens een training of wedstrijd op de schaats of skeelerbaan zonder een vooringenomen mening te hebben, zo onbenaderbaar als wordt gesteld zijn ze namelijk ook niet.
  De ouders wordt verweten dat men de publiciteit opzoekt, dat is toch niet gek, het is in deze situatie namelijk hun enige middel om naast het aangaan van juridische procedures het voor hun kinderen te kunnen opnemen, zeker gezien alle negatieve publicaties die er over hun hoofd en dat van de kinderen is uitgegoten.
  Er is al vaak geschreven dat de ouders hun kinderen psychische schade toebrengen door de wijze van begeleiding, de weegschaal slaat nu de andere kant op omdat diegenen die moeten waken over een schone sport schade toebrengen aan een jonge sporter en de sport in het algemeen door het verleggen van een drempel daar waar die niet hoort te liggen.
  Deze ouders hebben een reputatie die het best kan worden omschreven als buitengewoon fanatiek door hun zeer nadrukkelijke onontkoombare aanwezigheid die door sommige mensen als storend wordt ervaren en die afwijkt van wat gangbaar is binnen de Nederlandse schaatssport, ook al toen er nog geen sprake was van vermeend dopingmisbruik.
  Kijk je even over de grenzen van ons schaatslandje heen hoe bijvoorbeeld het skeeleren in landen als de USA of Colombia als wedstrijdsport wordt ervaren en bedreven dan zul je ook niet anders kunnen concluderen dat deze wijze van begeleiding in die landen totaal niet tot opzien zou baren.
  De internet posts die vader op verschillende forums in discussies heeft achtergelaten zullen ook wel hun bijdrage hebben gehad aan de negatieve beeldvorming die er over hem is ontstaan.
  Ik denk dat er in ieder geval wel wat schort aan de manier waarop in een aantal dopinglaboratoria de procedures en protocollen worden afgewerkt en dat deze daarnaast ook vaak niet in staat zijn tot aanscherping, zelfreiniging of vernieuwing op basis van verbeterde of nieuwe wetenschappelijke inzichten.
  Deze procedures worden ook in stand gehouden door een niet kritische dopingautoriteit die zich bij monde van dhr. Ram altijd maar weer verschuilt achter sluitende juridische procedures, niet vreemd natuurlijk voor iemand in zijn positie en met zijn achtergrond, hij zal daarnaast ook zijn eigen stal niet willen bevuilen, m.a.w. het doel heiligt de middelen die als gevolg onomstreden zijn en niet ter discussie staan terwijl de feilbaarheid en onzorgvuldigheid juist door mensen als chemometrist en methodoloog Klaas Faber en andere onderzoekers in feitelijke beschouwingen met wetenschappelijke onderbouwing al verschillende malen is aangetoond.
  Het zou goed zijn als deze gesubsidieerde dopingautoriteit in dit specifieke geval door de Staatssecretaris van het ministerie van VWS tot de orde wordt geroepen aangezien het belachelijk is dat een 13 jarig meisje onderdeel uit maakt van zo’n testingpool alleen omdat haar oudere broer “verdacht” wordt van het gebruik van anabole steroiden en zij ook sport bedrijft op jeugd top nivo.
  De hr. Ram die namens de dopingautoriteit zegt op te komen voor het sportende kind omdat hij zich zorgen maakt i.v.m. de leefomgeving waar het kind zich in bevindt is juist diegene die op deze manier het kind en de schaatssport in het algemeen door de buiten proportionele ingeslagen weg schade toebrengt.
  We moeten het als samenleving niet willen dat een kind zonder tussenkomst van een kinderrechter onderworpen wordt aan volwassenen recht, de dopingautoriteit op de stoel van de onafhankelijke rechter, veel gekker moet het niet worden.
  Wat is er mis met de normale urinestaal controles na afloop van belangrijke evenementen waar alle sporters zich aan moeten onderwerpen?
  Als er voor dit preventieve traject is gekozen omdat men deze laboratoriumprocedures niet vertrouwt dan vind ik dat begrijpelijker dan de nu genomen maatregel die in uitzonderlijke gevallen hoort te worden toegepast bij volwassenen, alleen zal dat de insteek niet zijn.
  Wellicht dat de KNSB met deze ouders en hun kinderen eens rond de tafel kan gaan zitten, misschien is dat de manier om alles weer tot normale proporties terug te brengen, kunnen wij ons ook weer richten op de mooie dingen van deze sport want die zijn er gelukkig meer dan genoeg.
 18. Hanneke

  Hanneke New Member

  Re: Schaatser (15) eist staken dopingzaak

  Ik vindt het eigenlijk helemaal niet zo vreemd dat ze dominique zo controleren. Je hoeft niet de beste te zijn om betrapt te kunnen worden op doping. Kijk maar naar Kotyuga, ook subtop destijds. Maar goed, Wesley is verdacht en het lijkt er op dat pa erbij betrokken is, in dat licht vind ik het niet vreemd dat ze zusje ook volgen. Kind of niet, sport hoort gewoon schoon te zijn.

  Ik ben het wel eens met de eerdere postings waar de kinderbescherming bij wordt gehaald als blijkt dat beide positief zijn. Want ouders zijn in deze leeftijd nog wel verantwoordelijk en als die verantwoordelijkheid niet op een goede manier genomen kan wordenv dient ingegrepen te worden.
 19. Schaatsfan86

  Schaatsfan86 Active Member

  Re: Schaatser (15) eist staken dopingzaak

  Niet waar. Kotyuga reed voordat ze betrapt werd stelselmatig op het podium op de sprintafstanden, ze werd vaak tweede. Absoluut geen subtop dus!
 20. Schaatsfan86

  Schaatsfan86 Active Member

  Re: Schaatser (15) eist staken dopingzaak

  Geschorst! Schrik me te pletter, ik dacht 'doping'! Maar niet dus, ze is geschorst omdat pa en ma haar niet in een potje willen laten plassen (ook de reden waarom ze de whereabouts moest opgeven toch?). Tsja, das natuurlijk wel heel verdacht. Ik vind het ver gaan, maar de KNSB geeft een duidelijk signaal af dat het niet willen laten controleren niet door de beugel kan. Ik krijg nu wel zo'n grijs vermoeden dat ook Dominique aan de doping zit, want waarom willen pa en ma Lommers een schorsing riskeren, als ze het niet heeft gebruikt kan ze toch ook gewoon gecontroleerd worden?

  za 14 nov 2009, 16:51
  KNSB schorst 13-jarige schaatsster

  HEERENVEEN - De Nederlandse schaatsbond KNSB heeft de 13-jarige Dominique Lommers voorlopig verboden deel te nemen aan wedstrijden. Die schorsing is haar opgelegd, omdat haar ouders nog geen schriftelijke toestemming hebben geven voor het meewerken aan de eventuele dopingcontroles.

  Lommers werd eind vorige maand door de Dopingautoriteit verplicht om haar whereabouts op te geven. Ze moet voor elke dag een tijdstip en locatie doorgeven waarop ze beschikbaar is voor een dopingcontrole. Het is een uitzonderlijke maatregel voor zo'n jonge schaatsster. De instantie voelde zich echter daartoe verplicht, mede omdat haar broer Wesley een schorsing van twee jaar boven het hoofd hangt nadat bij hem begin dit jaar een extreem hoge nandrolonwaarde werd gevonden. „Ze doet dezelfde sport als haar broer, is ook heel goed en verkeert in dezelfde omgeving”, beargumenteerde Herman Ram van de Dopingautoriteit de maatregel eerder.

  De KNSB benadrukt dat indien de ouders van Lommers hun medewerking verlenen de schorsing onmiddellijk wordt opgeheven.
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina