Duosport of schaatsclub?

Discussie in 'Techniek & training' gestart door EenBrabander, 13 sep 2015.

 1. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Vier jaar geleden begon ik met lessen bij Duosport. Destijds kon ik echt niet schaatsen, nu wel. Met mijn vijfde schaatsseizoen als iemand die niet alleen kijkt naar mensen die zich op ijzers voortbewegen, maar ook als iemand die dat zelf doet, voor de boeg, ben ik aan het twijfelen geslagen. Moet ik me opnieuw inschrijven bij Duosport voor schaatsles, of is inschrijven bij een schaatsclub/-vereniging constructiever? Bij een vereniging kan je bijvoorbeeld clubwedstrijdjes rijden en schaatsen op een ijsbaan die niet vol is met mensen met rekjes of kinderen die het grappig vinden om te ijshockeyen op de 400m-baan (ja, dat komt wel eens voor ja). Maar aan de andere kant: de club in Eindhoven heeft ijsuren op wat mij betreft onhandige tijden. En Duosport ken ik, en ben ik gewend. Tja.
  Heeft iemand van jullie hier meer ervaring mee, met dat clubrijden? Wat zijn de voor- en nadelen? Raden jullie me aan bij een club te rijden of bij Duosport te blijven?
  (misschien is het nuttige informatie dat ik 17 ben)
 2. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Het ligt heel erg aan je niveau en of er mensen bij die club zijn van ongeveer jouw leeftijd met dat niveau. Ga anders een keertje vragen of je mee kan trainen met IJsclub Eindhoven. Dan kun je een beetje rondkijken of het gezellig is daar en of er genoeg mensen van jouw leeftijd en niveau rondrijden. Dat lijkt me het belangrijkste.
 3. Schaatstinus

  Schaatstinus Active Member

  Beste Brabander,

  In het topic "Zin in schaatsen: heb ik gelezen hoe je nog met de techniek van het schaatsen bezig bent. Techniek helpen verbeteren daar is Duosport goed in en daarom adviseer ik om bij Duosport te blijven.
 4. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

 5. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Zoals je zelf zegt, het voordeel van een schaatsclub is dat je op rustigere tijden kan trainen en dus meer de ruimte hebt om je oefeningen goed uit te voeren zonder afgeleid te worden door kinderen, toeristen, pubers en andere ongeleide projectielen. Echter bij de schaatsclub is het wel heel erg afhankelijk van bij welke groep je terecht komt. Je krijgt les van vrijwillige leden van de club, waarbij de een beter is in les geven dan de ander. Daarnaast zijn er veel groepen die de les puur beschouwen als conditietraining en die dus minder de nadruk leggen op techniek. Maar er zijn ook groepen die technisch veel beter zijn dan bij Duosport waar je veel van kunt leren en je je goed aan op kunt trekken. Bij Duosport gaat het altijd om de techniek en hun instructeurs worden daarop gescreend.

  Persoonlijk zou ik kijken naar je eigen niveau ten opzichte van de rest van de groep. Heb jij het gevoel dat je het niveau van de groep bij Duosport ben ontstegen? Houdt de rest jou op? Zijn er nog hogere groepen bij Duosport waar je bij aan zou kunnen sluiten? Heb je zelf het idee dat Duosport jou nog veel zou kunnen leren? Ik heb die vragen mijzelf vorig seizoen gesteld en heb mij toen aangemeld bij een schaatsclub. Ik heb hier geen spijt van. Het was in het begin wel even zoeken naar de juiste groep, maar inmiddels heb ik er veel meer geleerd dan ik in mijn geval bij Kras( de Duosport van ijsbaan Haarlem) zou hebben geleerd. Dit niets ten nadele van Kras of Duosport of elke andere organisatie die schaatslessen verzorgd, maar hier schaatsen nu eenmaal geen schaatsers die een 500m onder de 45sec rijden.

  succes met je keuze.
  Tsuki en EenBrabander vinden dit leuk.
 6. dsdevries

  dsdevries Active Member

  P.s. ik zie nu pas dat je 17 bent. Ik weet niet hoe competitief je bent, maar je hebt de leeftijd om gewoon lekker wat wedstrijdjes te gaan rijden. Als je dit leuk zou vinden dan is aanmelden voor een club de enige mogelijkheid. Houdt er dan wel rekening mee dat een schaatsabonnement op knsb-uren en wedstrijdlicentie ietsje duurder is als lessen tijdens recreatieve uren, maar dan heb je wel de zekerheid van goed ijs, een goede instructeur en bijna elk weekend een wedstrijd waar je je voor in kunt schrijven.
  EenBrabander vindt dit leuk.
 7. Danielle

  Danielle Well-Known Member

  Ik had vorig jaar dezelfde twijfels.
  Toen toch gekozen voor een vereniging en, voor mij geldt, dat had ik véél eerder moeten doen.
  Ik heb in een seizoen club meer geleerd dan in een jaartje of 3 (of stiekem al 4) Duosport. Ik schaats gewoon recreatief, doe verder geen wedstrijden.
  Ik ben zelf 26, en dan behoor je tot het jonge segment na de jeugd. Dus ja, de meeste van mijn groepsgenoten zijn ouder, maar dat vind ik geen probleem. In jouw geval zal je oude jeugd zijn, tussen de jeugd die misschien al wel 10 jaar schaatsen. Het is dan ook een beetje aan de vereniging hoe ze met je om willen gaan. Ik zou gewoon informeren bij een club en je verhaal uitleggen. Als ze denken dat je bij hen niet op de juiste plaats bent, zullen ze dat zeggen (bij ons dan toch ;) )
  Het gevoel is vooral ook heel anders. Duosport was een lesje en weer naar huis. De vereniging is echt een club, het is allemaal veel gemoedelijker en gezelliger.
 8. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  @Danielle @dsdevries
  Bedankt voor jullie uitgebreide reacties!
  Ik ga waarschijnlijk een kennismakingsles doen bij de club, als ze daar tenminste mensen op combinoren accepteren ;) ;)
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 9. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  ZeeKoei en Danielle vinden dit leuk.
 10. Mcat

  Mcat Well-Known Member

  Nog een tip: Kijk welke schaatsverenigingen nog meer schaatsen in Eindhoven en kijk wat ze aan zomertraining doen.
  Quarantenove vindt dit leuk.
 11. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Ik raad Thialf -Schijndel aan.
 12. PhiNed9

  PhiNed9 New Member

  Hier ook een "meer dan tevreden" overstapper. Bij de club is mijn techniek vele malen beter ontwikkeld dan bij de commerciele school. Komt toch door de personelijke aanpak van de trainer en het simpele feit dat de training langer is. Bij Kras 50 minuten (waarvan ze meestal 5 min te laat beginnen), tegenover 60 echte minuten op de club. De club is trouwens ook een stuk goedkoper en gezelliger.

  Verstuurd vanaf mijn HUAWEI LYO-L21 met Tapatalk
  EenBrabander vindt dit leuk.
 13. Patrick510

  Patrick510 Active Member

  Ik wil toch even iets kwijt over Duosport 'versus' schaatsclubs:

  Zelf ben ik begonnen met schaatsen door een schaatscursus in Rotterdam. Daar was een trainer die vooral als doel had zijn enthousiasme voor het schaatsen over te brengen, en nou dat is gelukt hoor. Anders had ik hier in ieder geval niet gezeten.

  Duosport is een mooie, laagdrempelige manier om bekend te raken met de schaatstechniek. Ik ben niet zo heel erg op de hoogte van de pakketten op alle banen, maar in Rotterdam kun je voor een redelijke prijs 10 lessen af kunt nemen. De instructeurs krijgen daaruit ook maar een geringe onkostenvergoeding, dat ligt nog onder de € 15,- per les dus daarmee heb je je benzine er wel uit maar maak je de keuze niet om het voor het geld te doen. Het zijn enthousiaste mensen die je graag beter leren schaatsen net zoals de trainers op een schaatsclub.

  Er wordt gebruik gemaakt van een doordachte benadering door de schaatstechniek op te knippen in verschillende onderdelen:

  Rechte eind:
  Ritme, Bijhaal, Timing, Gewichtsverplaatsing, Houding, Balans, Plaatsing en Afzet

  Bocht:
  Balans, plaatsing, houding, afzet, ritme

  Daarnaast wordt per thema ook nog eens een onderscheid gemaakt tussen beginners, middengroep en gevorderd. Daarbij is de snelheid onder de gevorderden niet zo heel hoog, en moeten beginners nog leren overstappen.

  Een instructeur bouwt zijn les om één of twee van deze thema's, doorloopt alle onderwerpen en zal weer van vooraf aan beginnen omdat vervolgens weer aan alles geschaafd moet worden. Wat dat betreft doorloop je een opwaartse spiraal. Het ene thema krijgt natuurlijk wat meer aandacht dan het andere en ook vroeg de instructeur ons waar we aan wilden werken wat je vervolgens wel terug zag in de lessen.

  Maar de beperking van Duosport is dat het alleen is weggelegd voor schaatsers die lekker een keertje in de week willen schaatsen en dat willen doen in de vorm van training en aan de hand van oefeningen om beter te worden. Duosport is voor mensen die het leuk vinden om te schaatsen, een schaatsclub voor mensen die ambitie hebben (excuses als ik iemand beledig). Het niveau van de schaatsers ligt bij een club gewoon vele malen hoger en de trainingsgenoten hebben meer verstand van schaatsen.

  Ik vind het makkelijk om kritisch te zijn in de zin van een schaatsclub bevalt mij veel beter. Ik denk dat schaatsclubs in mindere mate een opstap bieden voor echt beginnende schaatsers en Duosport doet dat wel. Wat mij betreft ook op een prima wijze. Vervolgens, als je enthousiast bent voor het schaatsen en de basis lekker onder knie hebt, kun je beter naar een schaatsclub.

  Wat mij betreft zijn Duosport en schaatsclubs vooral complementair. Als je uit Duosport bent gegroeid, kom je onderaan binnen in de schaatsclub. Er is een zeker niveau waarvoor Duosport beter is dan een schaatsclub, en een niveau waarop een schaatsclub beter past. De vraag is dus niet of Duosport beter is dan een schaatsclub, maar meer wanneer je de stap kunt maken.
  GlobeskaterIJshaas en dsdevries vinden dit leuk.
 14. PhiNed9

  PhiNed9 New Member

  Het gaat niet zozeer over goed of slecht maar meer over de voor & nadelen. Net als alles op dit forum.

  Verstuurd vanaf mijn HUAWEI LYO-L21 met Tapatalk
 15. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Helemaal mee eens! Ik ben ook begonnen bij Kras en zij hebben mij in een jaar heel veel bijgebracht.
 16. Lakai

  Lakai New Member

  Leuk onderwerp! Ik zat voorafgaand aan dit seizoen met dezelfde vraag.
  Lessen bij Duosport in Nijmegen, of de Nijmeegse Schaatsvereniging (of een mogelijk alternatief).

  Ik heb 3 seizoenen via het Sportcentrum van de Nijmeegse Universiteit les gehad, en één seizoen via DuoSport. Toevallig met dezelfde instructeur.
  Dit jaar toch weer opnieuw DuoSport gekozen.
  Ik liep wel tegen de limieten van de groepen op, maar nu ik me ingeschreven heb in het vergevorderde uur is dat weer helemaal oke!
  Laatst bewerkt: 19 jan 2023
 17. ReneW

  ReneW Active Member

  Weet jij toevallig ook of de kwaliteit van duosport schaatslessen te vergelijken zijn met schaatslessen van de Sven Kramer Academie?
 18. Lakai

  Lakai New Member

  Nee, ik heb alleen ervaring met duosport!
  ReneW vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina