Esmee Visser: toekomstige superkampioen?

Discussie in 'Lange baan' gestart door RodyTur10, 16 feb 2018.

?

Hoe vaak gaat Esmee Visser de komende 8 jaren (6x WK, 2x OS) de 5000 meter winnen?

Peiling gesloten op 16 apr 2018.
 1. 0 keer, dit was de race van haar leven onwaarschijnlijk dat ze dit ooit weer kan

  1 stem(men)
  3,3%
 2. 1 keer, ze kan misschien nog weleens winnen maar de concurrentie is groot

  0 stem(men)
  0,0%
 3. 2/3 keer, ze gaat bij de top horen, maar de medaille zal ook vaak een andere kleur zijn

  13 stem(men)
  43,3%
 4. 4/5 keer, ze gaat de dominante vrouw op de 5 km worden, de superstayer

  10 stem(men)
  33,3%
 5. 6/7/8 keer, net zoals Sábliková gaat ze bijna onverslaanbaar worden

  6 stem(men)
  20,0%
 1. RodyTur10

  RodyTur10 Well-Known Member

  Misschien niet gebruikelijk, maar ik wilde graag een apart topic openen voor deze nieuwe Olympisch kampioene. Hopelijk is dat toegestaan.

  Laten we maar met de deur in huis vallen: ik denk dat Esmee Visser een fantastische 5 kilometer schaatster kan worden. Nu zal iedereen denken dat ik de spot zit te drijven: ''want ze is al heel goed'' ''ze heeft net nota bene Olympisch goud gewonnen'' ''geweldig gereden en kan nog jaren mee'' etc.

  Wat ik echter bedoel (en in andere topics is dit al besproken en niet iedereen was het ermee eens) is dat de 5 kilometer vrouwen door Visser naar een hoger niveau getild gaat worden. Ik vind dat het huidige niveau op de 5 km weinig voorstelt (in vergelijking met andere afstanden). Eigenlijk waren van de gereden tijden slechts 4 noemenswaardig: Visser, Sábliková, Voronina en Van der Weijden. De rest reed op een drama niveau in de rondte. Dit klinkt hard, maar daarentegen vind ik de 1000 meter bij de vrouwen juist wel van een heel hoog niveau. Ik schat de 1000m-race van Wüst (hoewel dat lastig te vergelijken is) ongeveer gelijk aan de 5000m-race van Van der Weijden.

  Als ik de tijd van Visser vergelijk met wat er in het verre verleden gereden is en als ik dat zelfde doe met de tijden bij de mannen dan transponeer ik deze tijd van Esmee Visser (6.50) als ongeveer gelijk aan de tijd van Peter Michael (6.14), waarmee de Nieuw-Zeelander 4e werd. Visser doet me op deze Spelen een beetje denken aan Tumolero, al hoewel ik de potentie van Tumolero lager inschat. Oftewel de prachtige race van Visser zou in mijn ogen een hele mooie bronzen plak op hebben moeten geleverd.

  Ze wint hier echter goud. En dat komt doordat het al jarenlang aan toppers ontbreekt. Stephanie Beckert leek een goede te gaan worden, maar door blessures was die meteen ook weer van het podium verdwenen. Hierdoor is er al een decennium lang geen serieuze concurrentie geweest voor Sábliková. Op de WK Afstanden in 2012 reed Sábliková een zelfde tijd als Visser nu, namelijk in de 6.50. Dat is 6 jaar geleden. Sindsdien is er (tot vandaag dus) niemand sneller geweest. Ook Sábliková niet. Vaak was dat niet nodig of kon ze dat niet, zoals vandaag. De piek van haar carrière (als stayer) ligt dus al een tijd achter haar en toch bleef ze maar winnen, omdat er geen andere schaatsters opstonden.

  Nu lijkt het erop dat ik hiermee indirect ook heel negatief ben over Esmee Visser, maar dat bedoel ik niet zo. Want ze reed een prachtige race voor een jongeling (22, onervaren stayer) die net komt kijken in het internationale veld en een medaille winnen is al helemaal geweldig, maar ik zie dit slechts als een begin. Het is natuurlijk altijd makkelijk om te hard van stapel te lopen als een jonge sporter meteen bij de top hoort, maar ik denk echt dat Visser nog veel beter kan worden dan ze nu is. Zij kan de 5km naar een hoger niveau brengen, zoals Kramer dat bij de mannen heeft gedaan (Visser gaat natuurlijk niet de allrounder worden zoals Kramer en zo constant domineren is ook bijna onmogelijk).

  Als Visser de juiste begeleiding en motivatie heeft dan kan ze vast nog flinke stappen maken en dat zou betekenen dat ze gewoon standaard ruim onder de 6.50 gaat rijden op laaglandbanen. En dat wereldrecord van 6.42 zal ze dan ook gaan verpulveren. Als zij een echte klasbak gaat worden, dan vraag ik mij af waar de concurrentie vandaan moet gaan komen als Sábliková stopt. Wie gaat nog meer in die leegte springen?

  Ik denk dat Ivanie Blondin (27 jaar) en Carlijn Achtereekte (28 jaar) nu op hun top zitten, dus die zie ik zich niet voegen tot de nieuwe elite. Hier een lijst kandidaten waarbij het bij de meesten veel gevraagd lijkt om de absolute top te bereiken.

  Misschien Natalja Voronina, Rusland, 23 jaar, eindtijd 6.53, maakt wel flinke progressie, de laatste twee jaren telkens 9!!! seconden sneller op de 5 kilometer dan het jaar ervoor. Gaat zij nog een stap maken?

  Of Anna Jurakova, Rusland, 25 jaar, ze komt steeds dichterbij dat podium. Zo was ze vorig jaar 4e op de WK Afstanden. Nu is ze er vanwege de Rusland-boycot niet bij. Haar PR van 6.57 is nog niet echt indrukwekkend.

  Of Isabelle Weidemann, Canada, 22 jaar, pure stayer, reed zowel vorig jaar als nu 6.59 in Gangneung. Daarmee komt ze nog niet in de buurt van de echte top en de vraag is of er nog wel veel verbetering in zit.

  Uit eigen land Antoinette de Jong, Nederland, 23 jaar, reed op het OKT slechts 2 seconden langzamer dan Visser. Kan net onder de 7 minuten rijden, maar is meer allroundster dan specialiste.

  Dan Irene Schouten, Nederland, 25 jaar, was in 2016 sterk op de WK Afstanden in Kolomna met 6.55, maar heeft sindsdien niet meer zo goed gepresteerd.

  Uit Azië, Ji-Woo Park, Zuid-Korea, 19 jaar, dit jaar 7.18 gereden in Stavanger. Niet opzienbarend, maar wel nog jong. Kan zij nog een sprong maken?

  Of Sterre Jonkers, Nederland, 19 jaar, uit de marathonwereld, won dit seizoen een junioren World Cup in Inzell op de 3000 meter in een scherpe 4.07. Uitschieter of gewoon wisselvallig?

  Of Sanne in 't Hof, Nederland, 20 jaar, PR van 7.10 in Thialf gereden tijdens het OKT. Onderdeel van een nieuwe snel opkomende generatie Nederlandse allroundsters.

  Eén van die allroundsters, Joy Beune, Nederland, 18 jaar, al 4.07 gereden op de 3000 meter. Waarschijnlijk meer geïnteresseerd in het toeleggen op de midden-afstanden als de opvolgster van Wüst.

  Of nog jonger, Karolina Bosiek, Polen, 17 jaar, eindigde op de 16e plaats op de 3000 meter op deze Spelen in 4.12 en veruit de jongste deelneemster. Zeer groot talent.

  Of nóg jonger, Ragne Wiklund, Noorwegen, 17 jaar, maakte al haar debuut tijdens de World Cup in Stavanger. Echt stayerstype, won in 2017 tijdens de Vikingrace met grote voorsprong de 3000 meter in 4.19.

  Superjong, Victoria Stirnemann, Duitsland, 14 jaar, groot talent bij de jeugd en duidelijk de juiste genen geërfd.

  De meeste schaatsters die ik hier noem zijn nog echt heel jong of lijken niet uit te groeien tot echte toppers op de 5000m, vanwege andere voorkeuren of gebrek aan talent. Ik denk zelf dat Voronina en Bosiek de grootste concurrenten van Visser zullen gaan worden. Er ligt een kans voor Visser om heel veel prijzen binnen te gaan halen. Daarom heb ik een poll toegevoegd.
 2. Monique

  Monique Well-Known Member

  Het is altijd een beetje koffiedik kijken in de toekomst, maar ik zie een mooie schaatstoekomst voor Esmee Visser. Ik heb de ena onderste gekozen, omdat het anders net lijkt dat ze alles moet winnen en anders valt het weer tegen. Daar zijn wij Hollanders wel goed in, iemand op een voetstuk zetten en bij alles wat een keer niet helemaal jofel gaat iemand dan helemaal afschrijven. Het meisje is nog heel jong en als ze lekker onbevangen blijft en pins blijft sparen en pokemons blijft vangen dan denk ik dat ze nog heel veel moois kan laten zien op de lange afstanden. Allrounden zie ik niet gebeuren tenzij ze zich ook nog erg kan verbeteren op de korte afstanden. Met de lange afstanden maakt ze dan wel heel veel goed.
 3. alexlondon

  alexlondon Active Member

  Canadeze vrouwen reden ook best ok onder de 7.00. Dat vind ik geen drama niveau.
  Denk dat er nu ongeveer 12 vrouwen op laagland onder de 7 minuten grens kunnen rijden in de wereld( waaronder bijna de helft uit Nederland). Dat is in vergelijking met vroeger( 6/8 jaar geleden) gewoon best veel.
 4. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Hoewel ik meega in het jubelen over haar potentie, vind ik het ook nog veel te vroeg om nu al succes na succes te verwachten.
  Eerst maar eens afwachten of het volgend jaar weer zo goed gaat, of ze zich uberhaupt nog verbetert, of de motivatie wel blijft na deze gouden plak, etc. Het kan ook zomaar een once-in-a-lifetime seizoen geweest zijn. Ik denk het niet hoor, maar ik verwacht niet direct dat ze nog enorm veel beter wordt (hoewel ik dat uiteraard wel heel hard hoop!)

  Van Gretha Smit werd na de OS2002 ook enorm veel verwacht, en daar kwam uiteindelijk ook weinig van terecht dor allerlei redenen.
  Sowieso doet Visser's verhaal me wel wat denken aan Smit, alleen was Smit natuurlijk wel al een grootheid op de marathon, en kwam Sablikova nu er niet meer onder waar Pechstein dat toen bij Smit wel voor elkaar kreeg.
  Hakkie2 vindt dit leuk.
 5. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Ze heeft de perfecte bouw om een hele grote te worden. 6:50 is knap. Maar ja... straks is het niet meer onbevangen rijden, nu ben je de kampioene. Is er geen tijd meer om facetimen tijdens een wedstrijd.
  Benieuwd wat ze nog meer kan doen. Maar om haar nu al meteen als groter dan Sablikova en dat ze de WR wel effetjes gaat verpulveren... gaat beetje te ver.
 6. RodyTur10

  RodyTur10 Well-Known Member

  6.59 op de 5km door Blondin en Weidemann is best ok, maar dat was de 6.22 van Tsuchiya bij de mannen bijvoorbeeld ook, maar die wordt door de hogere prestatiedichtheid slechts 16e en dan doe je gewoon niet echt mee aan de wedstrijd.

  Bij de vrouwen is het aantal schaatsters dat onder de 7 minuten rijdt op de Olympische Spelen sinds 2006 als volgt verdeeld: Turijn (1), Vancouver (4), Sochi (5) en Gangneung (6).
  Het is normaal dat het steeds sneller gaat. Het aantal mannen dat onder de 6.20 rijdt op de Spelen is ook telkens omhoog gegaan: Turijn (4), Vancouver (6), Sochi (7) en Gangneung (14).
 7. RodyTur10

  RodyTur10 Well-Known Member

  Ik doe sterke uitspraken, maar het dikgedrukte heb ik niet gezegd. Ook al zou ze veel snellere tijden gaan rijden, dan maakt haar dat niet groter als sporter. Het is gewoon normaal dat op een gegeven moment nieuwe schaatsers opstaan die de oude verslaan en grenzen verleggen. Ritsma reed bijvoorbeeld in november 2005 nog een persoonlijk record op de 5 km, dus sneller dan hij ooit was. Het stelde alleen weinig meer voor omdat de nieuwe generatie hem volledig overvleugeld had. Dat maakte Ritsma natuurlijk niet ineens een middelmatige schaatser.
 8. Duif

  Duif Well-Known Member

  Het is altijd gevaarlijk om iemand een toekomstige superkampioen te noemen. In welke sport dan ook. In het schaatsen hebben we er ook voorbeelden van gehad. Pien Keulstra en Frederique Ankone bijvoorbeeld. Zelfs Falko Zandstra, volgens Leen Pfrommer nog steeds het allergrootste talent dat Nederland ooit gehad heeft, heeft maar een hele korte carrière aan de top gehad. Esmee hypen op een dag als vandaag is heel verleidelijk maar ook heel gevaarlijk. Ik doe daar nooit zo aan mee.
  G1ant, JohnZero, strawbale en 2 anderen vinden dit leuk.
 9. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  meet je niet een beetje met 2 maten 6.50 vs 6.59 (= ok) betekent 6.09 vs 6.17 (niet 6.22)
  ps: ik zou de vrouwen 5k vergelijken met de mannen 10k, qua langste afstand en prestatiedichtheid
  alexlondon vindt dit leuk.
 10. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Ok...just checking. Je begon je betoog natuurlijk al met: Sablikova won alleen maar? omdat er geen concurrentie had.. en dat heb ik je niet horen zeggen voor Kramer en de 10 km. En Kramer is natuurlijk gewoon bij figuur geworden met de opkomst van Bergsma en Bloemen... heb je dat ook geanalyseerd?
 11. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Inderdaad een groot talent, maar wat de toekomst zal brengen weten we niet. Er zijn genoeg schaatsers die na hun 25e al slechter werden (Beckert, Gerritsen, Bokko) of die na een bestorming van de top om wat voor reden dan ook na een paar jaar al helemaal verdwenen waren (Smit, Van Deutekom). Maar nu heeft Visser in ieder geval goud op de 5 kilometer, dat is al een megaprestatie natuurlijk!
  Hakkie2 vindt dit leuk.
 12. RodyTur10

  RodyTur10 Well-Known Member

  De 6.09 van Kramer vind ik nog wel een stukje sterker dan de 6.50 van Visser. Maar dan komen we weer terug op die eerdere discussie, waarin ik vond dat het niveau bij de mannen hoger is dan de vrouwen (en waar sommigen, waaronder volgens mij jij, het niet mee eens waren). En je hebt wel gelijk dat qua prestatiedichtheid de 5 bij de vrouwen misschien meer te vergelijken is met de 10 bij de mannen.

  Ik heb trouwens even om subjectiviteit uit de weg te gaan even alle podia (mannen en vrouwen) van de Olympische Spelen op de 5000 meter sinds 1988, toen voor het eerst de vrouwen ook een 5 kilometer reden, bij elkaar genomen en daarvan het gemiddelde verschil in tijd genomen. Het magische nummer is (tromgeroffel): 36,80 seconden.

  Dus een tijd van 6.59 bij de vrouwen is inderdaad vergelijkbaar met 6.22 bij de mannen (dat had ik dan wel goed ingeschat ;)). Ik verlies constant discussies, dus deze wil ik dan graag winnen :).

  Dat betekent dus ook dat het wereldrecord van Ted-Jan Bloemen van 6.01,86 een stuk scherper staat dan de tijd van die van Martina Sábliková in 6.42,66.
 13. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Pien Keulstra, die Wüst op de 3000 en Achtereekte op de 5000 versloeg toen ze dubbel Ned kampioene werd (nov 2011)
  Duif en Hakkie2 vinden dit leuk.
 14. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Dat nummer (36.8) is in het geheel niet magisch, maar een gemiddelde in absolute tijd. Daar heb je niks aan, want zo'n verschil is tegenwoordig, bij een snellere 5k, procentueel groter dan in 1988. Doe het nog een keer, maar dan met procentuele verschillen (sorry, heb ik zelf geen zin in) en kom dan je gegunde gelijk halen ;)
 15. RodyTur10

  RodyTur10 Well-Known Member

  Sábliková heeft denk ik meerdere malen gewonnen zonder dat ze tot het uiterste hoefde te gaan, alleen Beckert heeft een paar seizoenen bij haar in de buurt gezeten. Als ze meer concurrentie had gehad zou ze misschien net zoveel hebben gewonnen alleen dan in snellere tijden, maar dat is onmogelijk om te zeggen. O.a. Bergsma heeft bijvoorbeeld Kramer ertoe gepusht om nog veel beter te worden op de 5 km dan hij al was.

  Wat betreft Kramer op de 10 km heb je helemaal gelijk vind ik. Volgens mij heb ik dat ergens ook toegegeven dat Kramer het erg makkelijk had voordat Bergsma (en Bloemen nu) op het toneel kwamen. Bijfiguur klopt natuurlijk niet, als je de huidig tweevoudig Wereldkampioen bent met vorig jaar de op één na beste tijd ooit gereden.

  Overigens wil ik nogmaals benadrukken dat ik niets tegen Sábliková heb. Zij is een schaatsende legende. Ik wil alleen zeggen dat het hoog tijd is dat er goede concurrentie komt.
 16. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Visser is voorlopig vooral een leuke meid die verrassend en heel sterk Olympisch Kampioen geworden is. Meer wil ik er voorlopig nog niet van maken. Eerst maar eens kijken wat er gebeurd als men van haar verwacht dat ze gaat winnen, volgend jaar.
 17. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Toch ff voor je gedaan:
  WR 1988: 6.43.59 (m) vs 7.14.13 (v)
  WR 2018: 6.01.86 vs 6.42.66
  bij procentueel gelijk verschil zou het vrouwen WR nu 6.29.24 moeten zijn - Esmee, werk aan de winkel!
  G1ant en Duif vinden dit leuk.
 18. RodyTur10

  RodyTur10 Well-Known Member

  Zou het niet logisch zijn dat de absolute verbeteringen in tijd ongeveer gelijk zouden lopen met de absolute verminderingen in het verschil tussen de mannen en de vrouwen? Je komt immers steeds dichter tegen de limieten aan van wat er nog aan verbetering mogelijk is. In dat geval zou trouwens een procentueel verschil inderdaad beter zijn om mee te vergelijken.

  Ik ga even kijken hoe het zit met andere afstanden, want de procentuele verschillen worden per 4 jaar aanmerkelijk groter. Wat mijn verklaring (dat het niveau op de 5 kilometer stil heeft gestaan) ondersteunt, maar wel heel opmerkelijk is.
 19. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Helemaal goed...prima. We moeten het natuurlijk eerlijk houden voor iedereen: de 5 km dames, 10 km mannen.. waren nodig toe aan vers bloed.
  We zullen zien hoe Esmee zich nu ontwikkelt... en of Martina de strijd nog aankan/wilt.
 20. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Dat het WR 5000 vrouwen niet scherp staat geloof ik direct. Er moet makkelijk onder de 6.40 kunnen worden gereden. Het zal mij niets verbazen als de vrouwen de komende 5 jaar richting 6.36 gaan en tijden rond de 6.50 de standaard zullen worden. De 6.29 lijkt me toch wat hoog gegrepen, maar je weet maar nooit. Het niveau is al beter dan het lange tijd is geweest. Laten we hopen dat die stijgende lijn doorzet.

Deel Deze Pagina