Ezumazijl

Discussie in '2012-2013' gestart door Sparry, 18 jan 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Sparry

  Sparry New Member

  Er ligt een prachtige ronde in ezumazijl in het buitengebied aan de camminghawei.
  Ronde is ongeveer 5 km. Zwart ijs.
 2. babs

  babs New Member

  Is dit echt goed vertrouwd? Ik zoek een mooie schaatslocatie maar ben niet zo'n waaghals.
 3. ijsenweder7

  ijsenweder7 New Member

  Het wordt wellicht een beetje saai maar voor niet-waaghalzen die mooi ijs willen beveel ik andermaal Jilt Djksheide bij Marum aan. Voor verder info zie mijn post met het kopje Jiltdijksheide. 2 ha. ondiep heideveld. Succes
 4. Adri

  Adri New Member

  Vandaag was ik aan de Camminghawei bij de vogelkijkhut. Er waren duizenden schaatsers. Het ijs is zo dik dat het niet meer kraakt. Alle schaatsers bleven aan de kant. Dit is absoluut veilig, en je kunt een mooi rondje schaatsen. In het noordelijke deel ligt een ongemarkeerd windwak verder naar het midden. Als je langs de kant blijft is het echter veilig.

  Adriaan
 5. pietandringa

  pietandringa New Member

  Vandaag heerlijk 10 ronden geschaatst bij Ezumakeeg, totaal 50 km. Tegen de harde wind in was pittig, maar een mooie ronde met goed ijs. Later op de middag werd het behoorlijk druk, maar afgezien van de korte kluunplaats waar een kleine wachtrij ontstond verder niet hinderlijk.
  Als de sneeuw niet teveel roet in het eten gooit kom ik zeker terug. Het schaatst een stuk lekkerder als je je geen zorgen hoeft te maken dat je door het ijs kunt zakken.
 6. proeme

  proeme Well-Known Member

  Rond 5 uur was er aan het eind van de ronde (eind van het windmee-stuk, als je de bocht maakt richting kluunplaats) een hoop water op het ijs gekomen. Het zag eruit als een wak van 3 meter breed ofzo. Ik moest een noodstop maken om er niet in te rijden (inclusief val en een pijnlijke schouder). Velen zijn terug gegaan. Ik ben door het riet gekropen, maar dat is ook niet aan te raden.

  Achteraf hoorde ik dat het geen wak was, maar water op het ijs. Dat was uit een wak iets verderop komen waaien. Het is maar de vraag hoe dat er morgen bij ligt... Ik vrees een groot windwak waardoor je niet meer rond kunt.


  Verder helemaal eens met wat pietandringa schrijft. Prachtig!
 7. pietandringa

  pietandringa New Member

  Ben benieuwd hoe de plas er nu bij ligt en of er nog geschaatst kan worden
 8. proeme

  proeme Well-Known Member

  Ik ook. Ben zelf niet wezen kijken. Heb te veel last van die pijnlijke schouder. Hopelijk kan ik donderdag weer schaatsen. Dan zou ik graag weten of deze plas weer begaanbaar is.
 9. pietandringa

  pietandringa New Member

  Beterschap!
 10. proeme

  proeme Well-Known Member

 11. proeme

  proeme Well-Known Member

  Ik sprak dit weekend een oud-collega, en zij beweerde dat er op de laatste zaterdag voordat de dooi inviel een toertocht was bij Ezumazijl. Lijkt me stug, want dan had die wel op de KNSB-site gestaan vermoed ik. Ze zal het woord toertocht niet helemaal gebruiken. Feit is wel dat ze daar geschaatst heeft die zaterdag. Koek en Zopie was aanwezig. En belangrijker: er was een baan geveegd.

  Daar hebben we nu natuurlijk niks meer aan, maar is voor toekomstige vorstperiodes in de komende jaren natuurlijk wel nuttige informatie. Blijkbaar zijn er daar mensen die de sneeuw weg vegen. Dat kunnen we alleen maar toejuichen.
 12. eoosterhof

  eoosterhof Member

  Ja, er was daar wél een toertocht. Heb zelf ook een toertocht geschaatst bij Langweer, deze zijn niet KNSB-erkend dus staan ze ook niet op de site. Je kunt alle komende toertochten op deze site vinden, ook de niet-erkende: http://www.schaatstochten.info/
 13. proeme

  proeme Well-Known Member

  ah, bedankt voor die site. Dat is nuttige info :)

  hoe werkt zo'n niet-KNSB-erkende toertocht? KNSB heeft bepaalde eisen ivm veiligheid, met name de ijsdikte. Dat zullen die anderen tochten ook hebben lijkt me?
 14. eoosterhof

  eoosterhof Member

  Mogelijk dat die toertochten niet volledig voldeden? Dat er op een enkele plek niet werd voldaan aan de vereiste ijsdikte. Kan natuurlijk ook zijn dat deze toertochten geen zin hadden in chaos zoals in Overijssel eerder het geval was. Door de plaatselijke bevolking te informeren in de plaatselijke krantjes komen er al genoeg mensen, daar heb je een vermelding van de KNSB niet bij nodig.

  Ook bij Langweer had ik gewoon een stempelkaart, maar niet zo'n officiële van de KNSB.
 15. proeme

  proeme Well-Known Member

  Geen zin in chaos kan ik me heel goed voorstellen.
  Niet de vereiste ijsdikte lijkt me wat vreemd, al kun je bij het bepalen van veilige ijsdikte natuurlijk ook meenemen dat er minder mensen komen.
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina