Geirriteerde enkel

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Ronald Kramer, 2 mrt 2024.

 1. Ronald Kramer

  Ronald Kramer Member

  Al eerder heb ik een topic geplaatst over het vervormen van mijn schaatsschoen. Dit vanwege het feit dat de rand van de harde schaal pijn/irritatie aan de binnenknobbel van m'n linkerenkel oplevert.
  Na het aanpassen van de schoen levert dat hoegenaamd geen verbetering op. Inmiddels ben ik goed nagegaan waardoor deze irritatie veroorzaakt zou kunnen zijn. Hoofdoorzaak is volgens mij het bochten schaatsen, dus het pootje over gaan.
  Waar ik tijdens schaatsen op de rechte einden mooi recht op de schaatsen sta, is dat voor de linkerschaats in bochten totaal anders. Dan gebruik je dus de buitenkant van het schaatsijzer, wat tot gevolg heeft dat er een totaal andere druk op de schaatsschoen en voet wordt uitgeoefend. Dat betekent volgens mij dat de schaatsschoen iets anders om de voet zit, iets verschuift , waardoor er in mijn geval , druk van de harde schaal van de schaastschoen op de binnenste knobbel van mijn linkerenkel wordt uitgeoefend.
  Nu zal die druk geen probleem zijn als dat een paar keer gebeurt, maar na meerdere keren schaatsen in de week, en dan elke keer 60-70 rondjes begint die druk een geirriteerde plek onderhuids op de enkelknobbel te veroorzaken.

  Nu wil ik graag weten of deze klachten herkend worden door medeforummers hier, en wat er aan gedaan kan worden? Alvast bedankt voor het meedenken en reacties.
 2. ReneW

  ReneW Active Member

  Moeilijk in te schatten zo maar als je zegt de binnenkant van je linker enkel zou je denken dat je enkel meer buigt dan op het rechte stuk. Misschien toch kleinere enkelhoek zodat je minder kan buigen? Ik herken de klachten zelf niet.
 3. MJK

  MJK Member

  Ik heb wel eens een filmpje gezien waarin er een stel watten op de enkel geplakt werd voor het vacuüm trekken. De truuk is denk ik om de schoen zo te vormen dat de linker binnenkant veel steun geeft zonder de knobbel te raken.
  Bij m’n eigen schoenen ben ik daar ook flink mee bezig geweest. Uit de fabriek zaten de bobbels in de schoen op een andere plek dan mijn knobbels. Ik ben flink in de weer geweest met zelfs lijm-tangen om de originele bobbel weg te halen en een nieuwe er in te zetten, die laatste dus met wat extra ruime.
  Ik vond het leuk om te doen en heb er (daardoor) veel tijd in gestoken. Zo kreeg ik het wel precies zoals ik het zelf wilde. Wellicht is dit niet voor iedereen de manier.
  Ronald Kramer vindt dit leuk.
 4. ReneW

  ReneW Active Member

  Gewoon terug naar de winkel en daar laten aanpassen?
 5. Ronald Kramer

  Ronald Kramer Member

  De winkel is zeer ter wille, daar ligt het niet aan. Op dit moment heb ik de schaatsen al opgeborgen om de geïrriteerde plek rust te geven.
 6. Ronald Kramer

  Ronald Kramer Member

  Voor wat ik weet van thermoplastische schoenen is dat die niet onbeperkt verwarmt en vervormt kunnen worden. Daarom dat ik daar ook voorzichtig mee ben. Ik heb zelf ook al het idee gehad om iets van watten of een stuk gaascompres op mn enkel te plakken en de schoen te verwarmen en zo aan mn voet aan te passen.

  Wat mij ook bezighoudt, hoe hoog is de harde kuip bij andere merken en typen schaatsschoen? Ik schaats nu met viking bronze schoenen en de rand van de harde kuip komt tot halverwege m'n enkel knobbel. Als er andere schoenen zijn waar die vervormbare schoen wat hoger komt lijkt het mij ook een oplossing toe.
 7. ReneW

  ReneW Active Member


  Kwestie van passen dan. Je draagt al Zeefit sokjes?
 8. Ronald Kramer

  Ronald Kramer Member

  Ik draag dunne sportsokjes. Geen zeefit sokken. Volgens mij is daar voor mij geen reden toe omdat ik geen blaren heb na het schaatsen.
 9. ReneW

  ReneW Active Member

  Helpt mij tegen juist dat probleem wat jij hebt.
 10. ReneW

  ReneW Active Member

  Al Zeefit geprobeerd?
 11. JJS

  JJS Active Member

  Zijn de schoenen niet gewoon te groot? Die voet hoort niet te verschuiven.
 12. Ronald Kramer

  Ronald Kramer Member

  De afgelopen weken bezig geweest om de geïrriteerde plek even rust te geven, een aantal kenners naar de schoen en mijn schaatshouding en techniek laten kijken. Daarna tot de conclusie gekomen dat m'n voet enige ruimte had en dus iets kon schuiven in de schoen, waardoor de bovenrand van de kuip tegen de enkel knobbel tikte. De schoen is nu opnieuw verwarmd, en ditmaal vacuüm aan de voet gezogen. Deze zit nu veel vaster om de voet, en ook draag ik nu geen sokjes meer. Voor dit moment lijkt dit de oplossing voor het probleem.
  MJK vindt dit leuk.
 13. ReneW

  ReneW Active Member

  Fijn dat er een oplossing lijkt gevonden!
 14. MJK

  MJK Member

  Ik heb laatst van een kenner begrepen dat je voeten “aan de schoen plakken” als je met blote voeten in een leren schoen zit. De schoen en je voet worden nu één geheel. Fijn dat je een oplossing gevonden hebt!

Deel Deze Pagina