Hoe ligt het ijs er bij?

Discussie in 'Natuurijs in Noord-Nederland (GR, FR, DR, OV)' gestart door Nogevendit, 8 feb 2021.

 1. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Nee, schaatsen kunnen we nog niet, maar van wat ik zie (en her en der hoor) is de kwaliteit van de ijsvloer allerbelabberdst. Een dodelijke combinatie van opvriezen tijdens een forse sneeuwbui. Sneeuwijs.
  Te herkennen aan die lelijke geel-grijze gloed. Onbeschaatsbaar; je snijdt er met je ijzers in weg.

  Kunnen mensen die in de buurt van water wonen, rijden eens aangeven hoe het ijs er her en der bij ligt?

  Ik trap af met hier de ijsbaan in Dalfsen.
  Gelukkig gaat hier de brandweer morgen water opspuiten.

  Bijgevoegde bestanden:

 2. JGB07

  JGB07 Member

  Dit is een foto van de Bonke bij de finish van de elfstedentocht. Naar wat ik begrepen heb van mijn ouders in Friesland is het behoorlijk wisselend. Ene deel van het water ligt nog open, ander deel is zoals dit.

  Ook de dokkumer EE kent stukken met sneeuw ijs. Ik kan daarom nog geen verband leggen tussen de windrichting en eventueel sneeuwijs.

  Bijgevoegde bestanden:

 3. JGB07

  JGB07 Member

  Kleine update vanuit Friesland:

  Mede omdat het daar een dikke week geleden ook al koud was, lijkt de ijsgroei (zeker op de plaatsen die toen bevroren waren) ondanks de geringe vorst redelijk aan te zetten.
 4. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Nogevendit vindt dit leuk.
 5. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Hier op de vijvers ligt sneeuwijs. :(
 6. appelpieter

  appelpieter New Member

  Zojuist een rondje door de Wieden gereden:
  Lozedijk (en de meeste slootjes) 3cm plus 3cm Slush puppy er onder. Wel even op gestaan, maar dit soort ijs zak je door zonder dat je eerst wordt gewaarschuwd door een kraak ;)
  Arembergergracht idem.
  Beulakewiede Zuidkant, heel slecht ijs met sneeuw en schotsen (wellicht aan de noord kant beter) Boschwijde zag er vanuit de auto beter uit, maar heeft ook nog 1 of 2 nachten nodig.
  Belterwiede (oost) heel slecht: veel sneeuw en schotsen, meer een poollandshcap
  Kleine Belter: mooie stukken glad zwart ijs, van waarschijnlijk 1 nacht 2cm. Morgen of overmorgen vermoedelijk te schaatsen. Kanalen en vaarten zitten 1 nacht dicht, dus prima ijs, maar nog even geduld.
  Als je op Strava zit en de komende dagen van plan bent te pionieren: wordt dan lid van deze club op strava: https://www.strava.com/clubs/natuurijs
 7. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

 8. JJS

  JJS Active Member

  Veel wind en sneeuw tijdens de eerste vorst is niet echt gunstig. Laat het maar snel dooien en dan een nieuwe poging.
  Koen vindt dit leuk.
 9. JanV76

  JanV76 New Member

  Bij Appelscha ook allemaal sneeuwijs
 10. bullie

  bullie Member

  Het Noord Willemskanaal ter hoogte van Peelo/Pittelo/Marsdijk bij Assen ligt er redelijk bij. Onder het viaduct van Ter Aardt ligt het nog open. Dus nog even 2 nachtjes geduld!
 11. proeme

  proeme Well-Known Member

  dat kanaal heb ik ook gecheckt, maar dan het stuk tussen De Punt en Haren. Nog heel veel open water. De stukken die wel dicht liggen zien er veelbelovend uit, maar als de rest niet dichtvriest heb je er niks aan (op dit stuk). Ik hoopte stiekem op een retourtje Assen-Groningen... :p

  meer bekeken:
  * ijsbaan Paterswolde is net zo bruin als de foto van Dalfsen waar het topic mee begon
  * Paterswoldse meer kon ik vanuit de auto (vanaf de Meerweg) niet goed zien. Lijkt grotendeels dicht te liggen. Ijs leek wit, niet bruin. Geen idee of dat helpt.
  * Damsterdiep van Groningen tot Ten Boer was grotendeels bruin. Slecht ijs dus, denk ik (ben niet gestopt om te testen). Ook nog wel aardig wat open stukken.
 12. JGB07

  JGB07 Member

  Ik kwam op twitter deze tegen: https://twitter.com/henxfoto/status/1359160835382378497 dat ziet er best goed uit voor het Paterswoldse meer. Al vermoed ik dat wat extra vorst geen kwaad kan voor de veiligheid.
 13. proeme

  proeme Well-Known Member

  ik schreef net in een ander topic dat ik vrees dat we hier in het noorden niet verder komen dan een ijsbaan... plaats jij dit!

  schaatskoorts is weer aan :)
 14. JGB07

  JGB07 Member

  Ben blij dat ik iemand blij heb kunnen maken :)

  Ik ben persoonlijk heel benieuwd naar de verbinding Sneek - IJlst. De Geeuw was gisteren nog water en is vandaag (naar ik heb vernomen) grotendeels dichtgevroren. Als ook daar -10 etc. bereikt wordt, zou het mooi zwart ijs moeten opleveren.
  Verder heeft dat voor mij nostalgisch gevoel, omdat ik in 96 of 97 (grotendeels bij vaders achter op de slee) naar mijn grootouders in Sneek ben geschaatst.
 15. Koen

  Koen Well-Known Member

  ze lieten net in Hjoed omroep Friesland beelden zien van Slotermeer. Nou daar word je niet blij van. Volgens Rayonhoofd Balk gaat daar niet geschaatst worden.
 16. ragger

  ragger New Member

  dat PW meer ziet er best OK uit, moet met nog een nachtje vorst prima kunnen lijkt me (niet met enorme mensenmassa's maar een paar man (m/v) die weten wat ze doen. Waarom is daar hier geen draadje over te vinden?
 17. Albert Romkes

  Albert Romkes New Member

  Zelfde rondje als appelpieter gemaakt zie hierboven.
  Grote Beulakker slurry ijs , veel sneeuw , zakte aan de kant er al gelijk doorheen. Op de parkeerplek aan de Blauwehandseweg, westkant Belterwiede, ook sneeuwijs maar wel glad, dikte ong. 5cm., maar ook hier kon je er niet op staan.
  De vaart van de Beulakker langs Giethoorn, richting Steenwijk was van goede kwaliteit, ong. 2cm zwart ijs., wel nog een aantal wakken waarin veel watervogels zwommen.
  Steenwijker diep bij Scheerwolde zag er ook goed uit, maar hier ook weer ijs van 1 nacht (en het heeft hier afgelopen nacht niet zo hard gevroren).
  Verder richting Kalenberg/Ossenzijl. Wetering lag er ook mooi bij. maar ook hier zelfde beeld, ijs van 1 nacht, met nog wat windwakken.
  Bij Ossenzijl lag alles ook mooi dicht.
  Als laatste nog even in de buurt van Kuinre geweest ,Linde en de Tsjonger lagen dicht maar ook hier veel slurry.
  Als het een paar nachten streng mag vriezen liggen hier vrijdag of zaterdag wel mogelijkheden.
  Had nog wel een vraag, weet iemand of slurry hard genoeg wordt om op te schaatsen, als het een paar nachten streng vriest?
  Groeit het van onder aan met "zwart" ijs?
  Dan nog dit , heb wat foto's gemaakt, hoe krijg ik die op deze site?
 18. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  @Albert Romkes: foto's kun je uploaden via de knop 'Upload bestand'. Let even op de grootte van de bestanden.
 19. JaapvdB

  JaapvdB Well-Known Member

 20. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

Deel Deze Pagina