Hoe te beginnen

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Japie.G, 11 feb 2007.

  1. Japie.G

    Japie.G New Member

    Hallo!

    Ik ben begin van dit seizoen weer eens begonnen met schaatsen. Ik kan normaal vooruit komen, kan geen pootje over bocht maken. Mijn intentie is om normaal en lekker te kunnen schaatsen voor de beweging en de ontspanning. Dat houdt voor mij dus in dat ik goed op de schaatsen sta (kan maar niet recht op de linker schaats staan) en lekker door de bocht kan komen.

    Dit seizoen heb ik dus gewoon lekker wat geprobeert en verder nog niets bijzonders gedaan aan oefening of training of wat dan ook.

    Nu wil ik eigenlijk van jullie ervaring gebruik maken om te kijken hoe ik dit niveau kan bereiken. Volgend seizoen ga ik een schaatscursus doen bij De Scheg in Deventer, maar tot die tijd wil ik zelf ook zo veel mogelijk al doen. Ik denk aan enkels trainen (hoe?), skeeleren ( welk materiaal? waar kopen?) enz enz..

    Wie heeft tips?

    Ohja, ik heb deze schaats: http://www.ving.nl/index.htm

    Deze heb ik zonder verstand van zaken aan het eind van vorig seizoen gekocht, kon hem voor een goede prijs krijgen, maar heb me er dus nooit in verdiept... Ik heb de schaats overigens nog nooit in de klapstand geprobeerd.

    Alvast bedankt!!
  2. ijsmonster

    ijsmonster Member

    wilkommen, Japie!
    (bij het gilde der schaatsers) :)

    Met je schaatsen zit het wel goed hoor. Mooie is dat je zowel vaste als klapschaatsen in je bezit hebt; dat kost je dus niet nog eens de overstap naar nieuw materiaal. Volgend jaar schaatsles is een prima idee: misschien kom je wel bij mij terecht \o/.

    Ontspanning is het sleutelwoord. Er zijn zoveel zaken waarmee je in het begin geconfronteerd wordt dat het moeilijk wordt om je nu ff alle details te geven. Voor je enkels: veel schaatsen :). Specifieke enkel-oefeningen op het droge:
    - op 1 been staan (ook goed voor balans)
    - langzame schaatspassen (slowmotionschaatsen op het droge)
    - skeeleren vind ik een prima schaatstraining

    voor het schaatsen: maak een ronde rug (alsof je een staart hebt die je tussen je benen door om je heen krult). Je komt daardoor wat meer achterop je schaatsen te staan. Zak iets door je knieeen: soepeltjes. Probeer vervolgens met je hak af te zetten, niet met je punten.

    m.b.t. skeelermateriaal: schoenen moet je echt zelf gaan proberen/passen. Voeten zijn zo verschillend dat je iemand die je een bepaalde schoen adviseert niet erg serieus hoeft te nemen. Voor die persoon kunnen ze het summum zijn maar voor jou wellicht een kwelling.

    E.e.a. is ook afhankelijk van je budget: je kunt je scheel betalen aan het vetste materiaal, maar als je straks ontdekt dat je toch niet zo heel enthousiast bent, is het weggegooid geld. Kijk eens bij http://www.stouwdam.nl of bij http://www.heinsschaatsshop.nl (in de shop loeren), dat geeft je een idee van prijzen en opties. Weet niet waar je woont maar wellicht kun je er ook langs gaan.

    Ik hoor het wel als je meer wilt weten.
  3. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Inderdaad voor je enkels veel schaatsen, daar worden ze sterker van, maar ook kan je balansoefeningen doen op het ijs. Zoals op een been glijden (recht!) en daar het gewicht op zetten en dan je andere been om hoog tillen. Daar leer je rechter van op je schaats staan.
  4. Bertuss

    Bertuss New Member

    Ontspannen is inderdaad het sleutelwoord. Ik ben ook beginnend schaatser, maar je moet eigenlijk niet bang zijn te vallen en ontspannen. Niet gelijk geforceerd proberen je handen op je rug enzo. Waar ik zelf nog wel eens last van heb is: kromme tenen. Dat klinkt misschien stom, maar dat heeft ook met spanning te maken. Soms moet ik gewoon ff denken: tenen wiebelen :)
  5. fred

    fred Member

    Hihi, kromme tenen.....zolang het maar geen tenenkrommend schaatsen wordt.... :wink: Schoenen niet te klein, zoals Shani bij het shorttracken?

    Nee, zal inderdaad met krampachtigheid te maken hebben, wordt vanzelf wel beter naarmate je meer schaatst.
  6. Bertuss

    Bertuss New Member

    Hahah ja ik zei al, klinkt raar :) Komt bij mij echt door krampachtige houding.
  7. Japie.G

    Japie.G New Member

    Allereerst alvast bedankt voor alle tips! Super!

    Ik heb inderdaad na een rondje of 15 ook een soort van kramp in mijn voet. Zal daar ook door komen denk ik! Inderdaad eens goed op letten. Nogmaals bedankt voor alle tips!
  8. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Zou kunnen. Heb ik ook wel eens last van; geen kramp maar gespannen voeten. Ik ga dan meestal ff helemaal terug naar de basis. Snelheid kan me dan ff niet bommen...

    Daarnaast heb ik altijd erg veel tijd nodig om 'in goeden doen te raken'. Lang inrijden dus. Misschien is dat bij jou ook wel het geval.

    Als het me echt te bont wordt met die stomme gespannen voeten trek ik doorgaans mijn schaatsen uit en ga een rondje rond de baan lopen in rustig tempo.
  9. ulinda

    ulinda New Member

    Hoi Japie,

    Ik ben ook beginnend schaatster en nu bezig met mijn 8e les. Mij werd verteld dat een schaatser altijd een goed en slecht been heeft, en alleen door te trainen dit verschil minder wordt. Doorgaans is het linker sterker met het op 1 been staan en is de rechter instabieler, zo ook in mijn geval. Om blessures aan de enkels te voorkomen, ga ik 1 x per week trainen bij een fysiotherapeut. Deze oefeningen kunnen ook thuis worden gedaan, waardoor de enkels en onderbeen sterker worden. Ik heb er baat bij, en schaatslessen zijn zeker aan te raden. Echt superleuk!

    Succes, gr. Linda
  10. ®onnie

    ®onnie New Member

    Hoi Linda,

    Ik ben ook een beginnend schaatser en heb id ook een minder sterk rechter been. Je geeft aan dat de oefeningen van je Fysio ook thuis gedaan kunnen worden. Kan je wat voorbeelden van oefeningen geven?!

    Groet, Ronnie
  11. ijsmonster

    ijsmonster Member

    het verschil tussen links en rechts heeft niet alleen met kracht te maken. Houd in de gaten dat het ook om coördinatie gaat.

    Wanneer je je linkerarm sterker hebt getraind, wil dat nog niet zeggen dat je dan ineens zowel links als rechtshandig bent geworden... ;-)
    Leg maar eens voor aan je fysiotherapeut of trainer. Misschien heeft zij op dat terrein ook nog goede oefeningen voor je.

Deel Deze Pagina