hoe te ontspannen

Discussie in 'Techniek & training' gestart door ®onnie, 27 nov 2010.

  1. ®onnie

    ®onnie New Member

    Hoi,

    Ik schaats nu ongeveer twee jaar, het gaat steeds beter alleen hoor ik mijn trainingsmaten nu zeggen dat ik veel te gespannen rij... Nu kan dit wel eens kloppen want als ik twee of drie ronden op volle snelheid rij lopen mijn benen helemaal vol en kom niet meer verder.Kortom erg vervelend aangezien ik voldoende kracht heb maar het duurvermogen niet kan vasthouden.

    Hoe kan ik dit verbeteren?
  2. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Dat je verzuurt na 2-3 ronden op volle snelheid heeft niets met je gebrek aan ontspanning te maken. Die verzuring is een biologisch proces. De snel beschikbare voorraad energie in je lichaam is nu verbruikt, maar je blijft prestatie leveren, dus je lichaam moet als de sodemieter meer energie ergens vandaan halen om die prestatie mogelijk te maken. Het gaat spierglycogeen afbreken om aan de energiebehoefte te voldoen. Daarbij wordt echter melkzuur gevormd en dat ga je voelen: verzuring. Dit proces doet zich voor bij zowel ontspannen als gespannen mensen.

    Jouw gespannenheid kan een aantal oorzaken hebben. Sommige mensen hebben van nature een hoge spierspanning, anderen willen zo graag presteren dat ze daarvan gespannen raken, bij weer anderen is angst of onzekerheid de oorzaak. Je staat ten slotte op een gladde ondergrond met dingen aan je voeten die dat glijgevoel alleen nog maar vergroten. Deze laatste groep kan baat hebben bij wat ontspanningoefeningen op de schaats. Ik laat mijn groepen zo nu en dan iets doen dat wat meer balans en concentratie vereist dan het gebruikelijke schaatsen. Ze overschrijden dan een grens, waarna ze weer terugkeren naar de normale bewegingen op het ijs. Die verlopen dan veel makkelijker, doordat ze nu weer op bekend terrein zijn. Denk aan een aantal ronden met losse veters rijden, beurtelings links-rechts overstappen, dat soort dingen. Ik heb zelf ook vaak minstens 20-30 minuten nodig en soms wel langer om wat losser te worden.

    De eerstgenoemde spanningsoorzaken liggen wat moeilijker. Massage zou kunnen helpen, en wellicht zijn er mogelijkheden die iemand anders in een reactie aan kan dragen.
  3. RichardvdB

    RichardvdB New Member

    Ronnie,

    Ik heb precies hetzelfde! Vorig jaar werd ik er gek van maar ik kon geen oplossing vinden. Honderdvijftig kilometer fietsen geen probleem, maar duurvermogen bij het schaatsen... Als ik te hard van stapel ging, had ik na drie rondjes al van die bibberbenen. Nu gaat het stukken beter en ik ben er vrij zeker van dat het (bij mij dan) voornamelijk een kwestie van balans is. Constant je balans corrigeren resulteert in constant gespannen spieren. Zelfs mijn bijhaalbeen hield ik enigszins gespannen achter mijn standbeen en dan heb je binnen de kortste keren een partij melkzuur die niet goed weg kan en je gaat opbreken.

    IJmonster heeft denk ik een goed punt. Het beste schaats ik nog altijd na een uur les en dan doe je natuurlijk veel van die balansoefeningen. Uurtje oefeningen, 10 minuten dweilen en dan ga ik als een speer! Als ik vrij ga schaatsen en meteen begin te rijden, kom ik veel slechter op gang en wordt 't nooit zo goed als na een les.

    Dit jaar gaat het stukken beter, al waren de eerste schaatstrips nog belabberd. Maar dat kwam ongetwijfeld doordat ik toen de balans weer effe moest vinden. Want balansoefeningen helpen mij enorm. Overstappen, glijden op een been. Wat ik vaak doe, is diep zitten, extreem lange slagen maken en dan heel bewust mijn bijhaalbeen ontspannen met het ijzer vertikaal achter mijn glijbeen laten hangen. Dat lukt me met mijn handen voor me (ellebogen in de maag) nog beter dan met mijn handen op mijn rug - hetgeen ook al aangeeft dat balans een verbeterpunt is, denk ik. Verder helpt een goede warming up mij ook behoorlijk en dan vooral wat loopwerk. En daarna rustig beginnen - wat ik lastig vind want ik wil om een of andere reden steeds harder. En het kan verbeelding zijn, maar een extra thermobroek onder mijn schaatsbroek lijkt ook beter te rijden. Misschien niet zo gek, het gaat hier tenslotte om goede doorbloeding van de benen.

    Tenslotte en wellicht ten overvloede: met blote voeten sta ik steviger dan met sokken.

    Ik hoop dat je d'r iets aan hebt. Ik heb net in ieder geval vier uur te gek gereden en dat ging me vorig jaar lang niet zo makkelijk af!

    Richard
  4. schaatsbart

    schaatsbart Member

    Mooi verhaal van richard,
    kan me hier zelf goed in herkennen, goede analyse en benadering.
    daarentegen ben ik conditioneel niet sterk door wat slechte gewoontes, toch heb ik een goed lijf.
    Ik begin nu pas na 4 jaar , iets te krijgen dat op schaatsen lijkt, maar m,n geduld is wel beloond: ik heb me echt zo gefocused op de techniek, dat de snelheid meer een gevolg is van.

    Als ik je zo hoor praten over balans, kan ik alleen maar beamen, als de kern van de zaak!
    het is het fundament van de schaatstechniek,
    met dat in,t achterhoofd,....heb je een geweldig uitgangspunt,
    toets het, onderzoek je lijf, de draagkracht van dat botten en spierengestel!( ik ben eens zo hard gevallen, dat ik een maand niet kon schaatsen,; m,n bekken achter, tot in m,n kruis, gekneusd! ik werd me zo gewaar, dat dat bottenchassis hing in een corset van spieren, en dat ik er zo weing van weet!

    Misschien is een goed aandachtspunt om je slagritme te onderzoeken, zorg dat je , en goed blijft rijden, niet maximaal gaan, maar compact en soepel,en blijven glijden, minder corrigeren, en vooral rustig van start gaan, eerst je lijf, en vooral je benen soepel krijgen.Zie je eigen verhaal : Na de les gaat t zoveel beter!:
    We leren allemaal t zelfde! :D

    ps. Mooie bijdrage van ijsmonster!!
    ten eerste zijn verhaal over verzuring!! Biochemie, zo werkt dat!!...En dat na twee ronden al!, gemeen he! :D .
    En wat hij (ijsmonster) schrijft over de psyche, onzr angst en het geglibber!Absoluut waar!Goed onderwerp!
  5. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Dit is natuurlijk een bekend gegeven waarom in de schaatssport meer dan in welke sport dan ook de krachten goed verdeeld moeten worden. Nergens betekent instorten zoveel tijdsverlies als bij het schaatsen. 3 rondjes hard, moeten we dan aan 2 minuten of eerder 3 denken ? In beide gevallen geldt: bij 2 a 3 voluit zwemmen ben je ook behoorlijk verzuurd (vlinderslag ?), hardlopen is ook niet vol te houden, bij fietsen is de inspanning iets minder maximaal, maar rijd maar eens een bergje op 2 a 3 minuten.
    Ik ben een echte natuurijsschaatser, maar nu zo na een weekje rijden gaat het al zienderogen beter, ik sta te wankel de eerste keren, en de laatste keer kon ik het moeiteloos 2,5 uur volhouden (wel rustiger, maar toch).
    Puur een evenwichtskwestie - coordinatie van al die kleine spiertjes die in m.n in en rond de enkel samenkomen.
  6. Taan

    Taan Member

    Doe voor de grap eens een hartslag meter om tijdens het schaatsen. Dan zul je best schrikken dat die vrij rustige beweging zo'n hoge hartslag oplevert. Er is een bepaalde drempel waaronder je het lang vol kan houden, maar waarboven je spieren heel snel verzuren waardoor je bijna niet meer verder kan. ik geloof dat dat de anaerobe drempel is ofzo. Die is bij iedereen verschillend, maar zal bij een gemiddelde 30er zo rond de 180 slagen per minuut liggen. Daar kun je zo goed als niks aan veranderen. Je kunt alleen door training zorgen dat je hart bij dezelfde inspanning minder hard gaat slaan.

    Ik heb er zelf ook last van trouwens en zou eigenlijk 2x per week moeten schaatsen ipv 1x les. Je gebruikt toch spieren die je normaal niet zo veel gebruikt. Vooral in je bovenbenen merk je dat erg. Elke dag een serie diepe kniebuigingen maken zal ook wel helpen.
  7. schaatsbart

    schaatsbart Member

    Taan, goed verhaal!
    Daarom geloof ik zo in goed inrijden, naar de ontspanning toe, je hele circulatie opgang brengen, ik let ook op m,n ademhaling.
  8. zoef

    zoef New Member

    heeft iemand wat specifieke oefeningen die je kunt doen om met name verkramping in onderbeen te voorkomen?
  9. schaatsbart

    schaatsbart Member

    AAn zoef,
    Zou kunnen dat je toch teveel voorop staat, opvangt, en hard moet werken om je balans te handhaven!
  10. zoef

    zoef New Member

    Ik denk dat je helemaal gelijk hebt dat ik teveel rechtop sta cq te weining druk achterop de schaats leg. 2 jaar had een schaatstrainer voor mij wat oefeningen bedacht om bij het inrijden 'het goede gevoel 'van meer druk achterop te krijgen. Ik ben ze helaas vergeten :( Iemand die me kan helpen?
  11. schaatsbart

    schaatsbart Member

    ha, zoeff!
    Misschien heb je wat aan de volgende tips!
    Je kunt droog , ook eens proberen om je schaatshouding te onderzoeken, zonder schoenen. het gaat erom dat je goed observeert hoe balans, en druk zich verhouden, t scherpt je gevoel, en vergroot je inzicht in de aspecten van de schaatshouding!
    Doe de oefening vooral ook langzaam, denk eens aan een tai chi stijl!
    Je mentale houding is dus een van observeren tijdens de bewegingen, die je wel zo juist mogelijk probeert uit te voeren; je traint ahw je lichaamsgewaarzijn, en dat is wat je met schaatsen eigenlijk voortdurend beoefent, of je je daar nu van bewust bent of niet, toch is dat zo!

    Begin rechtop, met iets gebogen knieen (hierdoor strekt de wervelkolom zich en kun je met meer comfort bewegen, heel belangrijk punt dit!), en voeten op schouderbreedte plat op de vloer.
    Breng je gewicht over zonder je houding te veranderen, van achter op de hak, naar de bal van je voet en tenen, observeer druk en balans, eerst in de voeten , vervolgens in de benen voor achter, neem notie hoe t voelt, en doe t vooral langzaam.Schaatsers moeten goed achterop staan!DUS, EErst de hak plaatsen, en dan de voetafwikkeling.let op, hier wel voeten laten staan, toch kun je je gewichtverplaatsen!

    Doe t zelfde alleen dan van links naar rechts en vice versa, zijwaartse gewichtsverplaatsing, langzaam ,niet afzetten. Eerst zonder je voeten te verplaatsen, die staan nogsteeds op schouderbreedte.

    Twee, Nu t zelfde maar neem je een been mee, die je zo licht en los mogelijk iets achter je standbeen brengt( glijden op een been, rust in de ander) Je observeert dat je standbeen alle kracht absorbeert, je massa komt via je hak op de buitenkant van je voet, en in die balans je rustbeen zo licht als een veertje lijkt geworden!Je lichaam is dus helemaal klaar voor om op een been te kunnen staan en zonder balans te verliezen. Terwijl je zo staat, houdt je je lichaamszwaartepnut op je standbeen, en zet je langzaam je lichte rustbeen op de juiste positie, voet plat, ALVORENS je het gewicht overbrengt, heel langzaam! Doe dit zo nauwkeurig mogelijk, en herhaal dit corrigeer tot je t goed doet!
    notie!!
    hier observeer je het gedrag van binnen en buitenkant van de voeten. Nu denkend aan het schaatsen, is het correct plaatsen van je voeten cruciaal!Je standbeen is in feite je afzetbeen, daar neem je waar dat de druk zijwaarts naar de binnenkant van je voet toeneemt, vanaf het moment dat je lichaamszwaartepunt zich zijdelings verplaatsd. Je nieuwe standbeen vangt je massa op vanaf de hak, via de buitenkant van je voet( en niet binnen, zie je de crux) naar voren.

    Dit is nu een heel verhaal, en ik hoop maar dat het duidelijk genoeg is! :D
  12. schaatsbart

    schaatsbart Member

    deel 2.
    In deel 1, ging t om balans in haast rechte houding, met een lichte kniebuiging weliswaar, maar een rechte uitgestrekte rug. Je zou kunnen denken dat dit een mooie voorbereiding is op de bolle rug, immers je bekken is al gekanteld , en vooral van belang dat je dit met dragende benen doet, anders word je alleen maar instabiel.

    Nu ga je dezelfde oefeningen doen, maar in de schaatshouding.
    Je gaat weer eerst recht staan, met iets gebogen knieen , voeten schouderbreedte!
    Nu buig je knieen zover naar voren dat ze boven je tenen komen, dit kan niet anders dan dat je enkels een kleinere hoek maken, check je voeten opnieuw, hak naar voren en viceversa, zoek zo de balans.houd dat steeds in de gaten, ivm met het achterop zitten.
    ok dan laat je je kont zakken, en je romp gaat mee, richting horizontaal, maar niet forceren.
    je ziet dat je knieen erg onderdruk komen te staan, endat voelt in de diepte niet aangenaam noch krcachtig. Dus ga terwijl je je kont wel laag probeert te houden, en rug, romp niet verandert, vanuit de knieen een stukje omhoog, maar doe t zodanig dat je houding t zelfde blijft, EN JE LICHAAMSZWAARTEPUNT TOCH ACHTEROP BLIJFT! ZO DAAR STA JE DAN!!! :D
    Je zult zien dat je t langer volhoudt als je een wat ruime kniehoek hebt, zoek de meest comfortabele voor jou, zodanig dat je steeds instaat bent om je balans te behouden op de goede manier, vanuit hak naar de bal van je voet( zie voorgaande stukken en opmerkingen), houd dus je zwaartepunt achterop!

    Het gaat er wat mij betreft om dat je wat tips en controlepunten hebt, om balans en schaatshouding te kunnen oefenen met inzicht! Zo kom je ook heel goed in de zijwaartse afzet vanuit je hak, hefboomfunktie!

Deel Deze Pagina